Nyhetsstudio

Johannes Theodor Fjeld

Delta-varianten påvist i Færder:

En person i Færder kommune som har testet positivt for korona, er påvist smittet med deltavarianten. Kommunen undersøker om flere er smittet med denne.

Testen er flere dager gammel og ble funnet i en stikkprøve ved Universitetssykehuset i Oslo. Kommunen har nå bedt dem om å sjekke flere prøver for deltavarianten, opplyser kommuneoverlege Elin Jakobsen til Tønsbergs Blad.

Færder innførte en rekke restriksjoner denne uken som følge av et større smitteutbrudd. Fem skoleklasser og en barnehageavdeling er satt i karantene mandag, skriver avisen.

60 personer ble påvist smittet i forrige uke, og kommunen var flere dager øverst på listen for antall smittede i Norge.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

32 nye smittede i Trondheim:

I løpet av helga har det blitt registrert 32 nye smittetilfeller av coronaviruset i Trondheim.

I løpet av fredag ble det registrert 19 nye tilfeller, melder Trondheim kommune i en pressemelding. Ni av dem var kjente nærkontakter, fire smittet i utlandet, fem smittet i andre kommuner og én har ukjent smittevei.

Lørdag registrerte kommunen tre nye smittetilfeller. To var kjente nærkontakter, mens en ble smittet i utlandet.

Søndag ble åtte personer registrert smittet. Fire var kjente nærkontakter, tre ble smittet i utlandet, to ble smittet i andre kommuner og én har ukjent smittevei.

(NTB)

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Frykter utbrudd etter festhelg:

Kommuneoverlegen i Lillesand, Thor-Erling Engemyr, er bekymret etter ei helg med festivaler og private fester i kommunen.

- Men jeg blir bekymret, da det var et enormt antall unge voksne i Lillesand i helga, og det kan gi en skikkelig blåmandag dersom noen av dem var smittet med coronaviruset, heter det i ei pressemelding fra kommuneoverlegen.

Engemyr anmoder unge voksne, vaksinert eller ei, om å ha svært lav terskel for å teste seg i dagene som kommer, dersom de føler seg syke eller opplever nyoppståtte luftveissymptomer.

- Mange unge opplever kun lette symptomer på covid-19, skriver han.

Lillesand kommune følger nasjonale råd og regler. 40 personer er mandag i karantene i kommunen.

Foto: Tore Wuttudal, Samfoto / NTB

Lokker med pizza til de som vaksinerer seg:

Restauranter og matleverandører slutter seg til kampen for å dra opp vaksinasjonsdekningen i Storbritannia. De lokker blant annet med gratis pizza.

Mens mer enn 90 prosent av alle voksne briter har fått minst én dose, er tallet 60 prosent for dem mellom 18 og 30.

I et nytt program kunngjort av helsedepartementet, inngår myndighetene partnerskap med restauranter, transporttjenester som Uber og Bolt, og matleverandører som Deliveroo og Pizza Pilgrims.

Folk som lar seg vaksinere, kan få rabatter de kan bruke på tjenestene, og i noen tilfeller et gratis stykke pizza.

Regjeringen har også lansert flere pop-up-vaksinasjonssentre rundt over hele landet, for å oppmuntre til walk-in-vaksinering.

Helseminister Sajid Javid takker selskapene som stiller opp for å hjelpe til, og oppfordret folk til å utnytte muligheten for tilbud, skriver BBC.


(NTB / Dagbladet)

Foto: Justin Tallis / NTB

Advarer: Kan bli ubeboelig:

Afrikas mest folkerike by, Lagos, er hvert år rammet av flom som følge av den årlige regntida. I midten av juli i år opplevde byens forretningsdistrikt imidlertid en av de verste flommene de siste åra, skriver CNN.

Bilder og videoer fra Lagos, sørvest i Nigeria, viser dusinvis av kjøretøy oversvømt av vann etter et voldsomt regn, skriver kanalen.

Byen, som er hjem for over 21 millioner mennesker, kan bli ubeboelig mot slutten av dette århundre som følge av stigende havnivå og jorderosjon.

Global oppvarming fører til stigende navnivå, og prognosene spriker fra 30 centimeter til over 2 meter i 2100. Mye av Lagos ligger under 2 meter over havet, skriver NTB.

Problemet forverres blant annet av «utilstrekkelige og dårlig vedlikeholdte dreneringssystemer og ukontrollert byvekst», ifølge en studie ledet av institutt of Utviklingsstudier ved Universitetet ved Sussex.

Foto: Ogbechie Triumph / Shutterstock / NTB

Oslofjordtunnelen stengt etter brann i lastebil:

Oslofjordtunnelen forblir stengt etter en brann i en lastebil, som nå skal være slukket.

Vegtrafikksentralen melder på Twitter at brannen er slukket, men at tunnelen forblir stengt på grunn av opprydningsarbeid.

Nødetatene rykket ut til begge ender av tunnelen, sier operasjonsleder Finn Håvard Aas i Øst politidistrikt til NTB.

- Det brenner i en lastebil cirka femti meter fra utgangen på Drøbak-siden. Det er stor røykutvikling på stedet, sa han i 8.30-tiden.

Ifølge Aas skal det ikke være noen personer i tunnelen.

- Heller ingen av tilfluktsrommene inne i tunnelen skal ha blitt tatt i bruk, sa Aas.

Politiet melder på Twitter at alle biler skal være ute av tunnelen. Klokken 8.41 melder de at brannvesenet skal ha kontroll på brannen.

(NTB)

Det brant mandag morgen i en lastebil i Oslofjordtunnelen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Enebolig i Trysil overtent:

En enebolig i Elvdalen Trysil står i full fyr. Politiet og brannvesen vet ikke om det befinner seg personer i huset.

- Huset er overtent. Overtent allerede idet brannen ble meldt til nødetatene. Ukjent om det er personer inne i huset. Nødetatene er på stedet, skriver Innlandet politidistrikt på Twitter.

(NTB)

Tolv omkom i trafikken i juli:

Tolv personer omkom i trafikkulykker i Norge i juli. Dermed er juli den måneden hittil i år med flest omkomne i trafikken.

Det er også en økning fra juli i fjor, da ni personer mistet livet i trafikken, viser tall fra Trygg Trafikk.

Så langt i år har 42 personer mistet livet mot 55 personer i samme periode i fjor.

Ni av de omkomne i trafikken i juli var menn, mens tre var kvinner. Av disse var fire bilførere, tre syklister, to MC-førere, en fotgjenger, en mopedist og en traktorfører.

(NTB)

Fauci: Varsler mer «smerte og lidelse»:

Deltasmitten stiger i flere amerikanske byer og stater, men USAs smitteverntopp Anthony Fauci tror ikke en eventuell ny smittebølge med deltavarianten vil føre til nye nedstenginger i høst.

Han ber likevel amerikanere om å stålsette seg for noe «smerte og lidelse» i tida framover, skriver nyhetsbyrået AP.

- Jeg tror ikke vi kommer til å se nedstenginger, men vi ser nok noe smerte og lidelse i framtida fordi smittetilfellene går opp, noe som er grunnen til at vi fortsetter å si om og om igjen, at løsningen på dette er å bli vaksinert, sier han ifølge nyhetsbyrået.

President Joe Biden har varslet at deltasmitten trolig må møtes med nye tiltak, men Fauci mener at vaksinasjonsgraden gjør at det ikke vil bli en smittebølge som i vinter.

USAs smittevernetat CDC snudde denne uka og anbefalte også fullvaksinerte amerikanere å bruke munnbind innendørs i deler av landet der smitten er høy.

CDC mener at deltavarianten er like smittsom som vannkopper, og at fullvaksinerte som blir smittet, kan ha utgjøre en like stor smittefare som uvaksinerte. Slike tilfeller forekommer imidlertid sjeldent.

Endringen i anbefalingen, som kommer etter at Biden spådde en «fri sommer» om nok amerikanere lot seg vaksinere, har ført med seg bekymring for at tilliten til vaksinene kan bli enda lavere.

(Dagbladet / NTB)

Foto: AP Photo / Patrick Semansky / NTB

Kina: Verste smitteutbrudd på flere måneder:

Flere kinesiske byer har iverksatt massetesting og innført reiserestriksjoner for å få bukt med det største coronautbruddet på flere måneder, skriver The Guardian.

Søndag ble det registert 75 nye coronatilfeller i Kina. Utbruddet er angivelig knyttet til flyplassen i byen Nanjing, hovedstad i provinsen Jiangsu, og skal ha spredt seg til 20 kinesiske byer.

Utbruddet er ifølge avisa det geografisk største som har rammet Kina på flere måneder etter at Wuhan opplevde et coronautbrudd i desember 2019.

Helsemyndighetene i Nanjing har iverksatt massetesting av byens om lag 9 millioner innbyggere samt satt flere i isolasjon, skriver avisa.

Testpersonell ved en teststasjon i byen Nanjing, hovedstad i provinsen Jiangsu. Foto: STR / AFP / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.