Nyhetsstudio

Anette Beckhaug

Putin møter pressen etter toppmøte:

President Joe Biden og Vladimir Putin møttes onsdag i Genève i Sveits for første gang ansikt til ansikt etter at Biden ble president.

Møtet er siste stopp på Bidens første rundtur i Europa som president. Forholdet mellom de to landene er omtalt som dårligere enn på mange tiår.

En rekke vanskelige saker har stått på dagsordenen. Biden-regjeringen har kritisert Russland for menneskerettsbrudd, omfattende dataangrep, fengslingen av Aleksej Navalnyj og styrkeoppbygging ved grensa mot Ukraina.

Klokka 17.30 melder Det hvite hus at toppmøtet er ferdig. Det er ventet at de to presidentene skal møte pressen hver for seg i etterkant av det fire timers lange møtet.

Følg pressekonferansene direkte på Dagbladet TV.

Den russiske presidenten tar spørsmål fra pressen, og amerikanske CNN fyrer av flere spørsmål på rappen:

- Kan du karakterisere dynamikken mellom deg selv og president Biden? Var den fiendtlig? Vennlig? Gjennom disse samtalene, har du forpliktet deg til å opphøre alle cyberangrep moyt USA? Har du forpliktet deg til å slutte å true Ukrainas sikkerhet? Og har du forpliktet deg til å slutte å slå ned på opposisjonen i Russland? spør CNNs journalist.

- Når det gjelder det overordnede, mener jeg at det ikke har vært noen fiendtlighet. Tvert imot har møtet vårt vært konstruktivt. Vi har ulike vurderinger på mange områder, men begge sidert uttrykte intensjoner om å forstå hverandre, og prøve å finne felles grunn. Samtalene var konstruktive, svarer Putin.

Han sier videre at de har diskutert Ukrainas mulighet til å bli med i Nato-alliansen.

- Vi berørte temaet bredt.

Putin sier de har blitt enige om å iverksette «konsultasjoner» når det kommer til cybersikkerhet.

- Jeg mener at det er ekstremt viktig. Når det kommer til ansvar, og hvem som bør gjøre hva, la meg orientere dere om ting som er viden kjent, men kanskje ikke for alle, sier Putin.

Putin hevder at «USAs kilder» sier at majoriteten av cyberangrep kommer fra innenrikshold, deretter fra Canada, «to stater i Latin-Amerika,» og Storbrittania.

- Russland står ikke på lista over land som i størst grad står for cyberangrep, hevder han.

- Det er en ting. For det andre: Gjennom 2020 har vi mottattt ti forespørsler angående cyberangrep på USAs infrastruktur. Som våre kolloeger har sagt, ble disse angrepene iverksatt fra Russisk territorium. I år har vi fått to slike forespørsler, og det er blitt gitt omfattende svar. Russland sendte i fjor 45 slike forespøsler til relervante organ i USA, og i år har vi sendt 35. Vi har ikke fått svar så langt. Det sier at vi har mye å jobbe med.

På spørsmål om opposisjonsleder Navalny, svarer Putin at
Navalnyj var klar over at han brøt russisk lov da han forlot landet for å motta medisinsk behandling for alvorlig forgiftning i august i fjor.

– Han satte seg bevisst i en posisjon der han visste han kom til å bli pågrepet. Hva slags diskusjon kan vi ha om denne mannen, som oppnådde akkurat det han ønsket seg?

Putin beskriver Biden som en "konstruktiv og erfaren politiker". Han understreker at det er vanskelig å vurdere hvorvidt forholdet til USA ville bli bedre, men at det er et "glimt av håp" om gjensidig tillit mellom Moskva og Washington.

- Vi hadde detaljerte samtaler i to timer. Det er ikke noe man kan ha med alle politikere. Han og president Trump er veldig forskjellige.

- Listen med politiske motstandere som enten er forgivtet, døde eller fengslet, er lang. Hva er du så redd for?, spør en journalist.

- Det handler ikke om at jeg frykter noe, svarer Putin og viser til et eksempel fra USA:

- Politiske motstandere stormet Kongressen. Over 400 mennesker risikerer straff, og noen trues med fengselsstraff i opptil 25 år. Hvilket grunnlag dette skjer på, vet vi ikke alltid.

- Vi sympatiserer med det som skjer i USA, men vi ønsker ikke at det skal skje i Russland, fortsetter den russiske presidenten.

Putin sier videre at han avviste Bidens påstander om at Russland ruster opp i Arktis.

- Det er ingen grunn til bekymring om Arktis. Amerikanerne har bekymringer, men de er grunnløse. Det vi gjør, er at vi gjenoppretter infrastrukturen langs den nordlige sjøruten. Det gjelder også den militære infrastrukturen.

(NTB / Dagbladet)

Foto: AP / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Venter prøvesvar etter smitteutbrudd:

Mandag morgen hadde Volda og Ørsta møte om den pågående smittesituasjonen, forrige uke ble det registrert 123 smittede i de to kommunene.

- Vi venter på 250 prøvesvar ved 13-tiden i dag, sier Ordfører i Ørsta, Stein Aam til Dagbladet.

Aam forteller at de har kontroll på smitten og at det er en nedgang i smitten. Smitteutbruddet er av deltavarianten, og kom med ungdommer fra Bergen og Østlandet.

- Vi har hatt møte både i Volda og i Ørsta og kommer ikke med noen nye tiltak per dags dato, sier Aam.

Mandag klokken 13 er det varslet en pressekonferanse med både Ørsta og Volda.

- Innbyggerne, spesielt ungdommen, har tatt ansvar etter smitteutbruddet, sier Aam.

Søndag kveld var det registrert 10 nye smittetilfeller i Ørsta og Volda.

Frykter fjerde bølge etter kraftig smitteøkning:

Coronasmitten i Norge har økt med hele 53 prosent på bare én uke, ifølge en sammenstilling av smittetall som NTB har gjort. Den kraftige smitteøkningen kommer i kjølvannet av at deltavarianten er blitt dominerende i Norge.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at han er bekymret over smitteutviklingen.

- Det som nok bekymrer oss mest med den stigende smittetrenden vi ser i Norge, er at kommunene ikke skal klare å slå ned utbruddene før skolestart, sier han og legger til:

- Da kan vi i verste fall gå inn i en fjerde smittebølge med deltavirus bare noen uker før de siste 650 000 voksne har fått tilbud om vaksine. Det vil i så fall øke sannsynligheten for økt smitte blant uvaksinerte og gi ny stigning i alvorlige sykdomstilfeller og innleggelser, sier han.

Nakstad understreker at selv om en slik bølge har kommet raskt i en del land med høy vaksinedekning, som for eksempel Storbritannia, vil Norge få god hjelp av at rekordmange vaksinedoser blir tilgjengelige de neste ukene i Norge.

- Det gjør det lettere å beholde kontrollen noen uker til dersom vi samtidig følger gode smittevernrutiner og benytter kommunenes TISK-apparat til fulle, sier han.

I forrige uke ble det meldt om totalt 2187 nye smittede i Norge, en økning på 53,2 prosent fra 1428 smittede uka i forveien. NTB har tatt utgangspunkt i de nasjonale smittetallene som meldes fra registeret MSIS like etter midnatt hver dag.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Nyhetsstudio - Smitten opp over 50 prosent den siste uka

Nyhetsstudio - Smitten opp over 50 prosent den siste uka

dagbladet

Meteorologen varsler: - Sommeren er ikke over:

Flere steder i landet har vært preget av et ustabil vær med lavere temperaturer de siste dagene.

Det ser imidlertid ut til at sommervarmen ikke har tatt farvel helt ennå. Meteorolog Pernille Borander kommer med en oppmuntrende beskjed.

- Starten av uken vil være av det litt kjøligere slaget, men nærmere helgen skal det bli gradvis sol og varme.

Borander peker ut at Sør og Nord-Norge kan forberede seg på mer sol og varme.

Krister Sørbø / NTB

Veltede gravstøtter på kirkegården i Randaberg:

Politiet har rykket ut på melding om at gravstøtter er blitt veltet på kirkegården i Randaberg Kirke.

Kirketjener Berith Knoph Bø sier til Randaberg 24 at det dreier seg om fem gravstøtter.

- Dette er bare trist, sier hun til avisa.

De skriver videre at politiet har vært på stedet og gjort undersøkelser, men at de har dratt igjen mandag formiddag. Det er også bøker på bakken i nærheten, ifølge avisen trolig etter hærverk og tyveri fra bibliotekets utlånsboks.

(NTB)

Smitten opp over 50 prosent den siste uka:

Coronasmitten i Norge har økt med hele 53 prosent på bare én uke.

Det viser en sammenstilling av smittetall som NTB har gjort.

I forrige uke ble det meldt om totalt 2187 nye smittede i Norge, en økning på 53,2 prosent fra 1428 smittede uka i forveien. NTB har tatt utgangspunkt i de nasjonale smittetallene som meldes fra registeret MSIS like etter midnatt hver dag.

I hovedstaden Oslo viser kommunale tall at smitten har økt med 86,8 prosent til 282 smittede i forrige uke, opp fra 151 uka i forveien.

Den kraftige smitteøkningen kommer i kjølvannet av at deltavarianten er blitt dominerende i Norge.

Folkehelseinstituttet (FHI) fastslår i sin siste risikovurdering at deltavarianten har større spredningsevne enn alfavarianten, som dominerte fram til sommeren. Deltavarianten er mer smittsom enn alfa og smitter også i større grad vaksinerte og personer som har hatt covid-19 tidligere.

Vaksinering ser likevel ut til å beskytte godt mot sykehusinnleggelse og død.

Ifølge risikovurderingen er det middels sannsynlig med en økende epidemi i august og september, med 2000–3000 smittetilfeller per uke.

Deltavarianten har også utløst en kraftig smitteøkning i mange andre land.

(NTB)

Smitten med covid-19 er kraftig økende i Norge. Bildet viser en testpakke på Ullevål sykehus i Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Politiet advarer mot oppringning fra «nødtelefonen»:

Politiet i Møre og Romsdal melder at de har fått flere henvendelser fra personer som er blitt oppringt fra det som ser ut som nødtelefonen 112.

Operasjonsleder John Bratland sier til Dagbladet at de fikk inn fem-seks meldinger fra folk i distriktet som hadde blitt oppringt i morgentimene mandag.

Ifølge politiet har personene blitt spurt om å delta i en spørreundersøkelse. Politiet advarer mot å ta telefonen og understreker at det ikke er de som har ringt.

- De som har svart på telefonen er blitt bedt om å delta i en spørreundersøkelse. Politiet driver ikke med spørreundersøkelser, og i tillegg vil det ikke komme fra nødtelefonen 112. Det er med stor sannsynlighet et forsøk på svindel, sier operasjonslederen.

Politiet råder til å legge på og eventuelt blokkerdet aktuelle telefonnummeret, skriver de.

Mindre eksplosjon i kraftverk:

Politiet i Trøndelag er på vei til et kraftverk i Rennebu etter melding om røykutvikling og en mindre eksplosjon. Det skriver de på sin Twitter-konto.

- Det er ikke meldt om skadde, ambulanse er i beredskap, skriver politiet.

Begjært varetektsfengslet i fire uker:

En polsk mann i 40-åra vil mandag ettermiddag framstilles for varetektsfengsling i fire uker med brev- og besøksforbud, samt full isolasjon i to uker.

Det forteller påtaleansvarlig og politiadvokat i Øst politidistrikt, Eirik Braathen til Dagbladet.

Mannen er siktet for drap, etter at en mann i 50-åra natt til søndag ble erklært død på en privat adresse på Fjellhamar i Lørenskog.

Da Dagbladet snakket med mannens forsvarer Gunhild Lærum søndag kveld, fortalte hun at hennes klient ikke erkjente straffskyld, men at han ville samtykke til varetektsfengslingen.

- Han er fortsatt svært preget og har det vanskelig, sa forsvareren.

Bodde i samme hus

Bodde i samme hus

dagbladet

32 nye smittede i Trondheim:

I løpet av helga har det blitt registrert 32 nye smittetilfeller av coronaviruset i Trondheim.

I løpet av fredag ble det registrert 19 nye tilfeller, melder Trondheim kommune i en pressemelding. Ni av dem var kjente nærkontakter, fire smittet i utlandet, fem smittet i andre kommuner og én har ukjent smittevei.

Lørdag registrerte kommunen tre nye smittetilfeller. To var kjente nærkontakter, mens en ble smittet i utlandet.

Søndag ble åtte personer registrert smittet. Fire var kjente nærkontakter, tre ble smittet i utlandet, to ble smittet i andre kommuner og én har ukjent smittevei.

(NTB)

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Frykter utbrudd etter festhelg:

Kommuneoverlegen i Lillesand, Thor-Erling Engemyr, er bekymret etter ei helg med festivaler og private fester i kommunen.

- Men jeg blir bekymret, da det var et enormt antall unge voksne i Lillesand i helga, og det kan gi en skikkelig blåmandag dersom noen av dem var smittet med coronaviruset, heter det i ei pressemelding fra kommuneoverlegen.

Engemyr anmoder unge voksne, vaksinert eller ei, om å ha svært lav terskel for å teste seg i dagene som kommer, dersom de føler seg syke eller opplever nyoppståtte luftveissymptomer.

- Mange unge opplever kun lette symptomer på covid-19, skriver han.

Lillesand kommune følger nasjonale råd og regler. 40 personer er mandag i karantene i kommunen.

Foto: Tore Wuttudal, Samfoto / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.