Nyhetsstudio

Anette Beckhaug

SE LIVE: Biden med stikk til Putin: - Latterlig:

President Joe Biden og Vladimir Putin møttes onsdag i Genève i Sveits for første gang ansikt til ansikt etter at Biden ble president.

Klokka 17.30 melder Det hvite hus at toppmøtet, som varte i overkant av fire timer, er ferdig. Like etterpå holdt Putin en pressebrief hvor han fortalte om møte med den amerikanske presidenten.

Det er også ventet at Biden møter pressen i forbindelse med toppmøtet.

Følg pressekonferansen direkte på Dagbladet TV.

- Jeg har akkurat fullført det siste møtet på denne turen. Jeg vet det har vært mye oppstyr rundt dette møtet, men det er ganske klart for meg: Det er ingen grunn til at presidenter ikke skal møtes ansikt til ansikt. President Putin og jeg har pratet om forholdet mellom to stolte stater. Et forhold som bør være stabilt og forutsigbart, og et forhold som bør kunne samarbeide, innleder Biden.

Biden sier at han har forklart for Putin at hans agenda ikke er mot Russland - eller noen andre land - men for det amerikanske folk.

- Menneskerettigheter handler om hvem vi er og vil alltid diskuteres, sier Biden.

Han sier videre at de to presidentene snakket om nettangrep.

Biden sier videre at de to presidentene snakket om cybersikkerhet, og sier at USA har identifisert 16 nettinfrastrukturer som er "over grensa" og definert som kritiske.

- Russland var prinsipielt enig i det. Men prinsippet er en ting, det må underbygges av handlinger.

Den amerikanske presidenten sier det var viktig å møte Putin ansikt-til-ansikt.

- Da blir det ingen misforståelser når det gjelder hva jeg vil kommunisere. Jeg gjorde det jeg kom for. Nummer en: identifisere praktisk arbeid våte to land kan gjøre for å fremme våre felles interesser, og som også er til fordel for verden. To: Jeg kommuniserte direkte - direkte - at USA vil respondere på handlinger som svekker våre, eller våre alliertes, vitale interesser. Og tre, jeg tydeliggjorde vårt lands prioriteringer og våre verdier, slik at han fikk høre det direkte fra meg.

Pressen spør Biden om hva han har gjort for å forhindre russiks valginnblanding i fremtiden.

- Putin vet at det vil få konsekvenser, svarer presidenten.

Biden sier at Russland desperat forsøker å opprettholde sin status som en verdensmakt.

- Å miste denne statusen vil være prisen de betaler dersom de fortsetter med slik forstyrrelse. De er ikke i stand til å diktere hva som skjer i verden.

På spørsmål om Navalny, sier Biden at han gjorde det klart at det vil være ødeleggende for Russland dersom han dør i fengselet.

Putin sammenliknet russisk opposisjon med Kongress-stormingen da han møtte pressen tidligere onsdag.

- Det er en latterlig sammenlikning, sier Biden og ler.

Foto: Peter Klaunzer / AP / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Overgangen ved gamle Svinesund: Voldsom oppgang :

Politiet opplever at mange forsøker å benytte overgangen ved gamle Svinesund, selv om den bare er åpen for pendlere med sammfunnskritiske jobber. Det opplyser politiet på politiet.no.

- Jevnt over har vi måtte snu rundt 50 prosent av trafikken på gamle Svinesund. Siste døgn har det imidlertid tatt seg voldsomt opp, og vi har snudd 411 biler der de reisende ikke har anledning til å benytte gamle Svinesund, forteller seksjonssjef Merete Beck i Øst politidistrikt.

At så mange biler må snus, skaper kø og ventetid for dem som lovlig kan benytte overgangen, skriver politiet.

Politiet ber om at reisende som ikke tilhører unntaksgruppene benytter lovlige overganger.

Solberg: Vi ønsker en mest mulig normal skolestart:

Regjeringen venter med trinn fire av gjenåpningen fordi de vil at skolestarten skal bli så normal som mulig, sier statsminister Erna Solberg (H).

Regjeringen kunngjorde onsdag at de ikke vil iverksette det siste trinnet av lettelser i coronatiltak ennå.

– Vi ønsker å ha litt flere vaksinerte før vi gjør det, fordi vi vil aller helst sørge for at vi kan starte skolene, universiteter og høyskoler på grønt nivå, et nivå som gjør at vi kan starte mest mulig normalt, sier Solberg til NTB

(NTB)

Statsminister Erna Solberg vil åpne skoler og studiesteder på grønt nivå. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Flere oppdrag i forbindelse med nedbør:

Oppdragene handler i hovedsak om kjellere som er fylt med vann.

Det melder Øst 110-sentralen på Twitter.

Unge under 18 år slipper smittekarantene fra 16. august:

Det opplyser regjeringen på onsdagens pressekonferanse.

Fulllvaksinerte beboere på sykehjem smittet:

Tre av åtte beboere i en fløy ved Kattem helse- og velferdssenter, i Trondheim, er smittet av coronaviruset.

Alle beboerene er fullvaksinerte. Smitten skal ha kommet via en midlertidig ansatt som var vaksinert med første vaksinedose i juni.

Fløyen det er påvist coronasmitte på er stengt for besøkend. Beboere og ansatte ved fløyen blir testet hver tredje dag.

Det melder Trondheim kommune i en pressemelding.

Trinn fire iverksettes ikke nå:

I dag holder regjeringen pressekonferanse om koronasituasjonen ​med helse- og omsorgsminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og assisterande direktør i Folkehelseinstituttet, Gun Peggy Strømstad Knudsen.

- Basert på utviklingen de siste ukene anbefaler FHI at vi ikke går videre til trinn fire. Regjeringen venter med videre evaluering i august, sier Bent Høie.

Han forteller at regjeringen gjør det de kan for at skoler kan åpne ved skolestart.

- Om to uker er også flere vaksinert. Vi er nesten ferdig med å sette første dose om to uker, sier Høie.

Selv om målet er at barnehager og skolene skal være på grønt nivå ved skolestart er det viktig at kommunene opprettholder TISK-tiltakene.

- Vi endrer regelverket. Fra 16. august vil barn under 18 år være unntatt plikt for smittekarantene, sier Høie.

Vi må fortsatt holde avstand, vaske hender og holde oss hjemme om vi er syke.

- Vi har forebygget mye smitte ved å holde avstand og ha få nærkontakter. Kommunens arbeid med smittesporing har vært helt avgjørende, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Vi trenger fortsatt en-meteren.

- Antall meldte tilfeller har vært stabilt de siste ukene med en svak økning i uke 29. Det har vært en økning på 25 prosent sammenliknet med uke 28, sier assisterande direktør i Folkehelseinstituttet, Gun Peggy Strømstad Knudsen.

FHI mener en kombinasjon av to vaksinetyper med ganske lik teknologi og effekt er forsvarlig.

- Vaksinene bygger på den samme teknologien og beskytter mot det samme. De kan blandes og gi like god vaksinasjonseffekt. Det er ikke resultater fra studier for å kombiner mRNA-vaksiner, men vi følger nøye med på erfaringer både i utlandet og her.

Etter at en større andel av den norske befolkningen er vaksinert vil flere være beskyttet mot covid-19, sier hun.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 227 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 175, så trenden er fortsatt stigende, ifølge NTB.

I alt har 136 370 personer testet positivt på corona i Norge siden februar i fjor.

Tirsdag var 22 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var to færre enn dagen før. Foreløpige tall viser at 799 coronasmittede personer er døde i Norge siden mars i fjor.

- Vi prioriterer å unngå en større risiko for at skoler må starte gult eller rødt nivå, sier Høie, om at regjeringen venter et par uker til med å åpne opp på trinn fire.

31 nye smittede i Bergen:

Onsdag ble det registrert 31 nye smittetilfeller i Bergen. Det opplyser kommunen på sin hjemmeside.

Kommunen opplyser at 20 av de smittede er nærkontakter, fem er importsmitte, tre har ukjent smittevei. Smitteveien til tre av smitteveiene er ikke klarlagt.

Det var totalt 1777 personer som ble testet i Bergen tirsdag.

- Smittetallene er høye, spesielt i aldersgruppen 20-29 år. Vi befinner oss fortsatt i en pandemi, og ettersom det nå er en del smitte i Bergen, gjelder det å være ekstra nøye med smitteverntiltakene. Oppfordringen er å tenke gjennom hvor mange nærkontakter man har, huske godt smittevern og ta munnbindet på hvis det er vanskelig å holde nødvendig avstand, sier smittevernoverlege Egil Bovim i en pressemelding.

Kvinne døde i fallulykke i Troms:

En kvinne døde i en fallulykke i Ibestad kommune i Troms tirsdag.

Det bekrefter politioverbetjent Katrine Grimnes hos politiet i Midt-Troms til iHarstad.

Politiet har ikke mer informasjon å komme med på nåværende tidspunkt.

(NTB)

Flere klager på NRKs avpublisering av Helt Ramm:

Kringkastingsrådet har mottatt klager på fjerningen av flere episoder av NRK-programmet «Helt Ramm i Tokyo». Flere er misfornøyd med avpubliseringen.

Selv om to av henvendelsene dreier seg om klager mot innholdet i programmet, har Kringkastingsrådet mottatt fire klager knyttet til avpubliseringen, opplyser rådssekretær Erik Skarrud til Kampanje.

Kritikken dreier seg om komiker Nicolay Ramms fremstilling av en japansk gameshow-vert i «Japanese Ramm Show». NRK har sagt at de avpubliserte programmet da det kunne oppleves som stigmatiserende og sårende.

I en av de to klagene som er negative til innholdet i programmet, roser avsenderen NRK for å ha avpublisert innholdet i lys av debatten om rasisme mot norsk-asiater. En annen klager hevder statskanalen har «sensurert» programmet, og kaller det en enorm skam.

«Debatten»-programleder Fredrik Solvang, som selv er av asiatisk bakgrunn, reagerte også på NRKs avgjørelse. På Instagram spør han hva konsekvensen blir dersom det ikke er greit å etterape aksenter og populærkulturelle sjangre.

Hovedpersonen Nicolay Ramm selv sier det var riktig å fjerne programmet fra rikskanalen.

– Vi ser nå at vi har tråkket feil. Da er det helt riktig å ta det bort. Vi trodde det ville være gøy for alle. Det er det ikke, sier Ramm.

(NTB)

Jente alvorlig skadd etter traktorvelt i Skjåk:

En jente er fløyet til sykehus med luftambulanse med alvorlige skader etter en trafikkulykke med traktor i Skjåk i Innlandet onsdag.

– Det har vært en trafikkulykke med traktor. En person er hentet ut med luftambulansen. Alvorlig skade. Kommunens kriseteam er varslet og tar hånd om pårørende, opplyser Innlandet politidistrikt på Twitter.

Jenta skal ha blitt fastklemt under traktoren og har blitt sendt med luftambulanse til St. Olavs hospital i Trondheim, melder NRK.

Kommunens kriseteam er varslet og tar hånd om pårørende.

Ifølge politiet skjedde ulykken i 9-tiden onsdag.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.