Nyhetsstudio

Anette Beckhaug

- Maxwells fengselscelle oversvømt av kloakk:

Fengselscellen Ghislaine Maxwell sitter i ble i forrige uke «gjennomtrukket» av kloakk, ifølge en klage fra hennes advokat.

– Det førte til at hun måtte flytte til en annen celle. Avføring fra skadedyr falt fra luftventilene, skriver Maxwells forsvarer Bobbi Sternheim i et brev til en føderal domstol på Manhattan.

Maxwell, tidligere partner og venn av avdøde Jeffrey Epstein, er tiltalt for menneskehandel og medvirkning til seksuelle overgrep. Hun har erklært seg ikke skyldig i de seks tiltalepunktene.

Rettssaken mot henne skulle egentlig starte i juli, men ble i mai flyttet til høsten.

(NTB)

Ghislain Maxwell avbildet sammen med sin tidligere partner, Jeffrey Epstein. Foto: Patrick McMullan / Getty Image
Studioet fortsetter under annonsen

Nordmann omkom i drukningsulykke i Spania:

En 72 år gammel norsk mann omkom i en drukningsulykke i Alicante-provinsen onsdag ettermiddag. En kvinne som forsøkte å redde ham, omkom også.

Kvinnens alder og nasjonalitet er ikke kjent, men hun skal være skandinav, skriver Spaniaavisen. Ulykken fant sted på Playa Del Camp i Guardamar.

- Utenriksdepartementet yter konsulær bistand i henhold til gjeldende rammer og retningslinjer ved dødsfall i utlandet, opplyser departementet til VG.

(NTB)

Minst 31 skadd i trikkekrasj i Polen:

Minst 31 personer er skadd, flere av dem alvorlig, etter at to trikker kolliderte i byen Poznan i Polen torsdag.

En av førerne ble fraktet til sykehus med helikopter etter å ha blitt frigjort av brannvesenet.

Kollisjonen skal ha skjedd i en rundkjøring. Årsaken er foreløpig ikke klar.

Trikkelinjen er stengt, og trafikken blir omdirigert.

Poznan er Polens femte største by.

(NTB)

UD forlenger det globale reiserådet fram til 1. september:

Utenriksdepartementet forlenger det gjeldende globale reiserådet som fraråder alle ikke strengt nødvendige reiser utenfor EU/EØS, Sveits og Storbritannia.

Det er også gjort unntak for noen land og områder på EUs såkalte tredjelandsliste. Dette er land og områder utenfor EU som oppfyller Folkehelseinstituttets kriterier for lav smittespredning.

Reiserådet skulle opprinnelig vare til 10. august, men forlenges altså til 1. september.

(NTB)

Alvorlig trafikkulykke på Jessheim:

Alle nødetater har rykket ut til en alvorlig trafikkulykke på Jessheim.

Operasjonsleder i Øst politidistrikt, Finn Håvard Aas, sier til Dagbladet at det skal være tre biler involvert i ulykka.

- Minst fem personer er involvert. Foreløpig har vi ikke noe klart bilde av hendelsesforløpet, sier Aas.

Veien vil bli stengt en stund fremover, skriver politiet på Twitter.

Kollisjon mellom lastebil og personbil i Sel:

En lastebil har kjørt inn i en personbil på E6 i Sel kommune torsdag ettermiddag. Skadeomfanget er ukjent, og luftambulanse er på vei til stedet.

– Ulykken involverer en personbil og lastebil, og minst tre personer er involvert. Skadeomfanget er ukjent, og E6 er stengt, opplyser operasjonsleder Per Solberg i Innlandet politidistrikt til NTB.

Det er større kø på E6 etter ulykken, og folk blir dirigert til omkjøring mellom Sjoa og Otta ved Gudbrandsdalsvegen.

Luftambulanse er bestilt, og nødetater er på stedet.

Kl. 14.06 opplyser politiet om at E6 er åpnet igjen.

(NTB)

STRAKS: Strammer inn i Bergen:

Byrådet i Bergen inviterer til pressekonferanse om nye smitteverntiltak og den gjeldende smittesituasjonen torsdag klokka 14.00.

Til stede på pressekonferansen er fungerende byrådsleder Lubna Boby Jaffery, helsebyråd Beate Husa, kommuneoverlege Trond Egil Hansen og fungerende smittevernoverlege Kjell Haug.

Jaffery opplyser at flere av de smittede i kommunen har fått første vaksinedose, og at kommunen jobber aktivt med TISK - men at høye smittetall gjør smittesporing utfordrende.

- I sum er dette alvorlig. Selv om mange er vaksinert, er ikke faren over, sier hun.

Bergen har torsdag vedtatt en lokal forskrift, som trer i kraft 6. august.

Følgende tiltak innføres:

* Plikt til registrering og legitimering av gjester på serveringssteder.
* Harmonisering mellom skjenketid for ute- og inneservering slik at en kan skjenke like lenge ute som en har bevilling for å skjenke inne.
* Plikt til at det på skjenkesteder, restauranter, kafeer, kantiner og andre serveringssteder skal brukes munnbind når ansatte og gjester beveger seg i lokalet og det er fare for at avstandskravet på en meter ikke kan overholdes.
* Lydnivået på steder hvor det spilles musikk skal justeres til et nivå som gjør det mulig for gjester å prate sammen med en meters avstand.

Kommunen innfører besøksbegrensninger på sykehjem til beboere på maks to besøkende hver dag. Besøkende må bruke munnbind, og ansatte ved sykehjem skal bruke munnbind når to meter avstand ikke kan overholdes - gitt at dette ikke er til hinder for nødvendige arbeidsoppgaver.

Kommunen anbefaler at ikke mer enn 10 personer samles i private hjem - ikke medberegnet fullvaksinerte, og det anbefales bruk av munnbind i lokaler der den enkelte ikke kan holde minst en meters avstand tilm andre enn husstandsmedlemmer - inkludert på kollektivtransport og i taxi.

Skolene åpner imidlertid på grønt som planlagt, og det innføres ikke tiltak for slkoler og barnehager.

Kommunen legger ingen restriksjoner på arrangementer i fadderuka, men understreker at studiestedene må følge alle nasjonale regler for arrangementer og de lokale tiltakene og anbefalingene som innføres i Bergen.

Fungerende smittevernoverlege Kjell Haug opplyser at smitten er spredt over hele aldersspekteret, selv om brotrparten er blant de yngre.

- Vi har ikke ett utbrudd, vi har mange utbrudd. Alle bydeler er nå affisert, men de sentrumsnære bydelene er hardest rammet, sier han.

Han opplyser at 26 personer jobber kontinuerlig med smittsporing.

- De har kapasitet til å effektivt smittespore cirka 50 personer. Når vi kommer opp i et antall på 80, begynner smittesporingen å settes på strekk.

Data fra kommunen viser at halvparten av de smittede i kommunen har fått én vaksinedose, opplyser Haug.

- Det er et uttrytkk for at det å være delvaksinert, ikke gir god nok beskyttelse. Sju prosent av de som smittes er fullvaksinert. Det viser også at det å bli fullvaksinert ikke er en total beskyttelse mot viruset, men det hjelper allikevel utrolig godt, sier han.

Torsdag er det registrert 82 nye smittetilfeller i Bergen kommune. Det er en økning fra 47 tilfeller onsdag og 48 tilfeller tirsdag.

Følg pressekonferansen direkte på Dagbladet TV.

Bergen: Har anbefalt nye tiltak:

Byrådet i Bergen inviterer til pressekonferanse om nye smitteverntiltak og den gjeldende smittesituasjonen torsdag klokka 14.00.

Fungerende smittevernoverlege Kjell Haug i Bergen kommune opplyser til Dagbladet at han i samråd med FHI har anbefalt at byrådet vurderer å innføre begrensninger på antall personer som kan oppholde seg i private hjem, anbefaling om hjemmekontor, samt et generelt økt fokus på generelle smittevernråd, som avstand og bruk av munnbind.

- Vi har også anbefalt en del tiltak på utelivsfronten. Det er snakk om smitteverntiltak inne på serveringsstedene, og hvordan utestedene holder oversikt overgjestene, sier han til Dagbladet.

Han understreker at det ikke er gitt at deres anbefalinger er nøyaktig det samme som blir vedtatt i byrådet.

- Dette er en sak som rammer hele befolkningen i Bergen. Vi har smitte overalt. Vi har ikke spesielle målgrupper vi skal nå. Vi har en hel befolkning vi skal nå. Hvis disse smittetallene fortsetter å øke som de gjør, må vi vurdere ytterligere tiltak ganske snart.

Følg pressekonferansen direkte på Dagbladet TV klokka 14.00.

Sverige og Finland blir oransje på ECDCs smittekart:

Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) justerer Sverige og Finland til oransje på smittekartet. Det kan bety at reisende derfra til Norge må i karantene.

Smittekartet er med på å danne grunnlaget for beslutningene for innreisereglene i Norge.

Når man ankommer Norge fra et oransje land, må man ha attest på negativ test før innreise, fylle ut innreiseregistreringsskjema, teste seg på grensen og i innreisekarantene.

Karantenekravene gjelder ikke for dem som er beskyttet mot coronaviruset enten som fullvaksinert eller som registrert coronasmittet de siste seks månedene.

Også deler av Sørlandet, Vestlandet og Nord-Norge er oransje på ECDCs smittekart.

Foto: EDCD

Advarer mot potensiell dobbelmutant:

Bare 86 000 vaksinestikk har blitt satt i Kongo - et land med 86,79 millioner innbyggere. Bare 0,1 prosent av befolkningen har blitt vaksinert, skriver The Guardian.

Det har vært knyttet utfordringer med å distribuere vaksiner til avsidesliggende steder, samt et voksende sinne som følge av den lave vaksineleveransen til afrikanske land.

Nå advarer eksperter om at den lave vaksinedekningen i Kongo kan ramme land med høy vaksinasjonsdekning, deriblant Storbritannia.

Pascal Lutumba, professor ved Universitetet of the University of Kinshasa i Kongo, sier til avisa at en uvaksinert befolkning kan føre til at deltavarianten og den sørafrikanske varianten kan muteres og bli resistent mot vaksiner.

- Hvis en Kongo-variant inntar et land som Storbritannia, som har en høy vaksinasjonsdekning, kan det plassere dem tilbake der de var i starten av pandemien. De blir nødt til å vaksinere seg med en ny vaksine, sier han.

WHO-sjef Tedros Ghebreyesus påpekte på en pressekonferanse onsdag at mer enn 80 prosent av verdens vaksiner hittil har gått til velstående lag av folket, selv om de bare utgjør halvparten.

Oslofjordtunnelen stengt til 17. august:

Store skader etter bilbrannen i Oslofjordtunnelen mandag, gjør at tunnelen ikke planlegges åpnet for trafikk før 17. august, opplyser Statens Vegvesen i en pressemelding.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.