Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Haukeland: Åtte nye funn av Delta-varianten:

Haukeland har funnet åtte nye tilfeller av deltavarianten av coronaviruset.

Det bekrefter avdelingsleder for mikrobiologisk avdeling, Elling Ulvestad, overfor Bergens Tidende.

- Det er også to prøver med sannsynlig deltavariant, som krever noe mer tolkningsarbeid, sier Ulvestad.

Studioet fortsetter under annonsen

Fannefjordtunnelen stengt:

Politiet i Møre og Romsdal skriver på Twitter at Fannefjordtunnelen stengens på grunn av last som har ramlet av kjøretøy.

- Opprydding pågår, skriver politiet.

Det blir ikke opplyst når tunnelen åpner igjen.

Kari Krogstad (16) døde i traktorulykka:

I samråd med de pårørende frigir politiet navnet på den 16 år gamle jenta som omkom i en traktorulykke i Skjåk onsdag. Det var Kari Krogstad fra Skjåk som døde.

Politiet jobber fortsatt med å finne årsaken til ulykken, opplyser de i pressemeldingen.

Buss for tog i lengre tid:

Bane Nor beskriver skadene som omfattende etter flere branner langs Vestfoldbanen 27. juli. Det blir buss for tog i lengre tid.

Planen var å gjenåpne Vestfoldbanen for normal trafikk den 9. august etter sommerens vedlikeholdsarbeid.

På grunn av brannene, blant annet i et teknisk rom på Sandefjord stasjon og flere steder langs toglinjen, melder Bane Nor nå at foreløpig prognose for mulig åpning av togtrafikken er satt til 23. august.

- Det er omfattende skader og vi jobber med å skaffe oss oversikt over alle ting som må byttes, sier pressevakt ved Bane Nor, Britt-Johanne Wang, til NRK mandag.

Hun opplyser at Bane Nor fortsatt jobber med å undersøke hva som var årsaken til brannene. En teori er at de kan være forårsaket av lynnedslag.

Vy har satt inn buss for tog på strekningen mellom Tønsberg og Skien.

- Bussen går litt tidligere enn oppsatt rutetid, så sjekk Vy for avreisetidspunkt, sier kommunikasjonssjef i Vy, Åge-Christoffer Lundeby, til rikskringkasteren.

(NTB)

33 nye smittede i Bergen:

Det er registrert 33 nye smittede i Bergen. 21 av de smittede er nærkontakter, to er importsmitte, mens ti har ukjent smittevei, opplyser kommunen i en pressemelding.

- Det er fortsatt høye smittetall som domineres av personer i alderen 20-29 år. Samtidig ser vi også at en beboer på Kolstihagen sykehjem og en beboer på Fantoft omsorgssenter er smittet. Smittesituasjonen i Bergen er en påminnelse om at vi fortsatt er i en pandemi og at det er viktig å opprettholde gode smitteverntiltak, sier fungerende smittevernoverlege Kjell Haug i pressemeldinga.

Totalt 1535 personer testet seg i går.

Foto: Marius Dobilas / Shutterstock / NTB

Venter prøvesvar etter smitteutbrudd:

Mandag morgen hadde Volda og Ørsta møte om den pågående smittesituasjonen, forrige uke ble det registrert 123 smittede i de to kommunene.

- Vi venter på 250 prøvesvar ved 13-tiden i dag, sier Ordfører i Ørsta, Stein Aam til Dagbladet.

Aam forteller at de har kontroll på smitten og at det er en nedgang i smitten. Smitteutbruddet er av deltavarianten, og kom med ungdommer fra Bergen og Østlandet.

- Vi har hatt møte både i Volda og i Ørsta og kommer ikke med noen nye tiltak per dags dato, sier Aam.

Mandag klokken 13 er det varslet en pressekonferanse med både Ørsta og Volda.

- Innbyggerne, spesielt ungdommen, har tatt ansvar etter smitteutbruddet, sier Aam.

Søndag kveld var det registrert 10 nye smittetilfeller i Ørsta og Volda.

Frykter fjerde bølge etter kraftig smitteøkning:

Coronasmitten i Norge har økt med hele 53 prosent på bare én uke, ifølge en sammenstilling av smittetall som NTB har gjort. Den kraftige smitteøkningen kommer i kjølvannet av at deltavarianten er blitt dominerende i Norge.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at han er bekymret over smitteutviklingen.

- Det som nok bekymrer oss mest med den stigende smittetrenden vi ser i Norge, er at kommunene ikke skal klare å slå ned utbruddene før skolestart, sier han og legger til:

- Da kan vi i verste fall gå inn i en fjerde smittebølge med deltavirus bare noen uker før de siste 650 000 voksne har fått tilbud om vaksine. Det vil i så fall øke sannsynligheten for økt smitte blant uvaksinerte og gi ny stigning i alvorlige sykdomstilfeller og innleggelser, sier han.

Nakstad understreker at selv om en slik bølge har kommet raskt i en del land med høy vaksinedekning, som for eksempel Storbritannia, vil Norge få god hjelp av at rekordmange vaksinedoser blir tilgjengelige de neste ukene i Norge.

- Det gjør det lettere å beholde kontrollen noen uker til dersom vi samtidig følger gode smittevernrutiner og benytter kommunenes TISK-apparat til fulle, sier han.

I forrige uke ble det meldt om totalt 2187 nye smittede i Norge, en økning på 53,2 prosent fra 1428 smittede uka i forveien. NTB har tatt utgangspunkt i de nasjonale smittetallene som meldes fra registeret MSIS like etter midnatt hver dag.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Nyhetsstudio - Smitten opp over 50 prosent den siste uka

Nyhetsstudio - Smitten opp over 50 prosent den siste uka

dagbladet

Meteorologen varsler: - Sommeren er ikke over:

Flere steder i landet har vært preget av et ustabil vær med lavere temperaturer de siste dagene.

Det ser imidlertid ut til at sommervarmen ikke har tatt farvel helt ennå. Meteorolog Pernille Borander kommer med en oppmuntrende beskjed.

- Starten av uken vil være av det litt kjøligere slaget, men nærmere helgen skal det bli gradvis sol og varme.

Borander peker ut at Sør og Nord-Norge kan forberede seg på mer sol og varme.

Krister Sørbø / NTB

Veltede gravstøtter på kirkegården i Randaberg:

Politiet har rykket ut på melding om at gravstøtter er blitt veltet på kirkegården i Randaberg Kirke.

Kirketjener Berith Knoph Bø sier til Randaberg 24 at det dreier seg om fem gravstøtter.

- Dette er bare trist, sier hun til avisa.

De skriver videre at politiet har vært på stedet og gjort undersøkelser, men at de har dratt igjen mandag formiddag. Det er også bøker på bakken i nærheten, ifølge avisen trolig etter hærverk og tyveri fra bibliotekets utlånsboks.

(NTB)

Smitten opp over 50 prosent den siste uka:

Coronasmitten i Norge har økt med hele 53 prosent på bare én uke.

Det viser en sammenstilling av smittetall som NTB har gjort.

I forrige uke ble det meldt om totalt 2187 nye smittede i Norge, en økning på 53,2 prosent fra 1428 smittede uka i forveien. NTB har tatt utgangspunkt i de nasjonale smittetallene som meldes fra registeret MSIS like etter midnatt hver dag.

I hovedstaden Oslo viser kommunale tall at smitten har økt med 86,8 prosent til 282 smittede i forrige uke, opp fra 151 uka i forveien.

Den kraftige smitteøkningen kommer i kjølvannet av at deltavarianten er blitt dominerende i Norge.

Folkehelseinstituttet (FHI) fastslår i sin siste risikovurdering at deltavarianten har større spredningsevne enn alfavarianten, som dominerte fram til sommeren. Deltavarianten er mer smittsom enn alfa og smitter også i større grad vaksinerte og personer som har hatt covid-19 tidligere.

Vaksinering ser likevel ut til å beskytte godt mot sykehusinnleggelse og død.

Ifølge risikovurderingen er det middels sannsynlig med en økende epidemi i august og september, med 2000–3000 smittetilfeller per uke.

Deltavarianten har også utløst en kraftig smitteøkning i mange andre land.

(NTB)

Smitten med covid-19 er kraftig økende i Norge. Bildet viser en testpakke på Ullevål sykehus i Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Politiet advarer mot oppringning fra «nødtelefonen»:

Politiet i Møre og Romsdal melder at de har fått flere henvendelser fra personer som er blitt oppringt fra det som ser ut som nødtelefonen 112.

Operasjonsleder John Bratland sier til Dagbladet at de fikk inn fem-seks meldinger fra folk i distriktet som hadde blitt oppringt i morgentimene mandag.

Ifølge politiet har personene blitt spurt om å delta i en spørreundersøkelse. Politiet advarer mot å ta telefonen og understreker at det ikke er de som har ringt.

- De som har svart på telefonen er blitt bedt om å delta i en spørreundersøkelse. Politiet driver ikke med spørreundersøkelser, og i tillegg vil det ikke komme fra nødtelefonen 112. Det er med stor sannsynlighet et forsøk på svindel, sier operasjonslederen.

Politiet råder til å legge på og eventuelt blokkerdet aktuelle telefonnummeret, skriver de.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.