Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Etterlyser vitner etter helikopterstyrten:

Politiet etterlyser vitner i forbindelse med helikopterstyrten ved Porsgrunn sent torsdag kveld.

- For politiet er det viktig å komme i kontakt med personer som kan ha informasjon om hva som kan ha skjedd i forkant av ulykken, sier leder for etterforskningsseksjonen ved Grenland politistasjon, Annie Sandersen, i en pressemelding.

Politiet ber derfor at de som kan ha informasjon eller gjort observasjoner av helikopteret tar kontakt på tipstelefon 476 96 200.

Studioet fortsetter under annonsen

Meteorologen varsler: - Sommerværet er ikke borte ennå:

Flere steder i landet har vært preget av et ustabil vær med lavere temperaturer de siste dagene.

Det ser imidlertid ut til at sommervarmen ikke har tatt farvel helt ennå. Meteorolog Pernille Borander kommer med en oppmuntrende beskjed.

- Starten av uken vil være av det litt kjøligere slaget, men nærmere helgen skal det bli gradvis sol og varme.

Borander peker ut at Sør og Nord-Norge kan forberede seg på mer sol og varme.

Veltede gravstøtter på kirkegården i Randaberg:

Politiet har rykket ut på melding om at gravstøtter er blitt veltet på kirkegården i Randaberg Kirke.

Kirketjener Berith Knoph Bø sier til Randaberg 24 at det dreier seg om fem gravstøtter.

- Dette er bare trist, sier hun til avisa.

De skriver videre at politiet har vært på stedet og gjort undersøkelser, men at de har dratt igjen mandag formiddag. Det er også bøker på bakken i nærheten, ifølge avisen trolig etter hærverk og tyveri fra bibliotekets utlånsboks.

(NTB)

Smitten opp over 50 prosent den siste uka:

Coronasmitten i Norge har økt med hele 53 prosent på bare én uke.

Det viser en sammenstilling av smittetall som NTB har gjort.

I forrige uke ble det meldt om totalt 2187 nye smittede i Norge, en økning på 53,2 prosent fra 1428 smittede uka i forveien. NTB har tatt utgangspunkt i de nasjonale smittetallene som meldes fra registeret MSIS like etter midnatt hver dag.

I hovedstaden Oslo viser kommunale tall at smitten har økt med 86,8 prosent til 282 smittede i forrige uke, opp fra 151 uka i forveien.

Den kraftige smitteøkningen kommer i kjølvannet av at deltavarianten er blitt dominerende i Norge.

Folkehelseinstituttet (FHI) fastslår i sin siste risikovurdering at deltavarianten har større spredningsevne enn alfavarianten, som dominerte fram til sommeren. Deltavarianten er mer smittsom enn alfa og smitter også i større grad vaksinerte og personer som har hatt covid-19 tidligere.

Vaksinering ser likevel ut til å beskytte godt mot sykehusinnleggelse og død.

Ifølge risikovurderingen er det middels sannsynlig med en økende epidemi i august og september, med 2000–3000 smittetilfeller per uke.

Deltavarianten har også utløst en kraftig smitteøkning i mange andre land.

(NTB)

Smitten med covid-19 er kraftig økende i Norge. Bildet viser en testpakke på Ullevål sykehus i Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Politiet advarer mot oppringning fra «nødtelefonen»:

Politiet i Møre og Romsdal melder at de har fått flere henvendelser fra personer som er blitt oppringt fra det som ser ut som nødtelefonen 112.

Operasjonsleder John Bratland sier til Dagbladet at de fikk inn fem-seks meldinger fra folk i distriktet som hadde blitt oppringt i morgentimene mandag.

Ifølge politiet har personene blitt spurt om å delta i en spørreundersøkelse. Politiet advarer mot å ta telefonen og understreker at det ikke er de som har ringt.

- De som har svart på telefonen er blitt bedt om å delta i en spørreundersøkelse. Politiet driver ikke med spørreundersøkelser, og i tillegg vil det ikke komme fra nødtelefonen 112. Det er med stor sannsynlighet et forsøk på svindel, sier operasjonslederen.

Politiet råder til å legge på og eventuelt blokkerdet aktuelle telefonnummeret, skriver de.

Mindre eksplosjon i kraftverk:

Politiet i Trøndelag er på vei til et kraftverk i Rennebu etter melding om røykutvikling og en mindre eksplosjon. Det skriver de på sin Twitter-konto.

- Det er ikke meldt om skadde, ambulanse er i beredskap, skriver politiet.

Begjært varetektsfengslet i fire uker:

En polsk mann i 40-åra vil mandag ettermiddag framstilles for varetektsfengsling i fire uker med brev- og besøksforbud, samt full isolasjon i to uker.

Det forteller påtaleansvarlig og politiadvokat i Øst politidistrikt, Eirik Braathen til Dagbladet.

Mannen er siktet for drap, etter at en mann i 50-åra natt til søndag ble erklært død på en privat adresse på Fjellhamar i Lørenskog.

Da Dagbladet snakket med mannens forsvarer Gunhild Lærum søndag kveld, fortalte hun at hennes klient ikke erkjente straffskyld, men at han ville samtykke til varetektsfengslingen.

- Han er fortsatt svært preget og har det vanskelig, sa forsvareren.

Bodde i samme hus

Bodde i samme hus

dagbladet

32 nye smittede i Trondheim:

I løpet av helga har det blitt registrert 32 nye smittetilfeller av coronaviruset i Trondheim.

I løpet av fredag ble det registrert 19 nye tilfeller, melder Trondheim kommune i en pressemelding. Ni av dem var kjente nærkontakter, fire smittet i utlandet, fem smittet i andre kommuner og én har ukjent smittevei.

Lørdag registrerte kommunen tre nye smittetilfeller. To var kjente nærkontakter, mens en ble smittet i utlandet.

Søndag ble åtte personer registrert smittet. Fire var kjente nærkontakter, tre ble smittet i utlandet, to ble smittet i andre kommuner og én har ukjent smittevei.

(NTB)

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Frykter utbrudd etter festhelg:

Kommuneoverlegen i Lillesand, Thor-Erling Engemyr, er bekymret etter ei helg med festivaler og private fester i kommunen.

- Men jeg blir bekymret, da det var et enormt antall unge voksne i Lillesand i helga, og det kan gi en skikkelig blåmandag dersom noen av dem var smittet med coronaviruset, heter det i ei pressemelding fra kommuneoverlegen.

Engemyr anmoder unge voksne, vaksinert eller ei, om å ha svært lav terskel for å teste seg i dagene som kommer, dersom de føler seg syke eller opplever nyoppståtte luftveissymptomer.

- Mange unge opplever kun lette symptomer på covid-19, skriver han.

Lillesand kommune følger nasjonale råd og regler. 40 personer er mandag i karantene i kommunen.

Foto: Tore Wuttudal, Samfoto / NTB

Lokker med pizza til de som vaksinerer seg:

Restauranter og matleverandører slutter seg til kampen for å dra opp vaksinasjonsdekningen i Storbritannia. De lokker blant annet med gratis pizza.

Mens mer enn 90 prosent av alle voksne briter har fått minst én dose, er tallet 60 prosent for dem mellom 18 og 30.

I et nytt program kunngjort av helsedepartementet, inngår myndighetene partnerskap med restauranter, transporttjenester som Uber og Bolt, og matleverandører som Deliveroo og Pizza Pilgrims.

Folk som lar seg vaksinere, kan få rabatter de kan bruke på tjenestene, og i noen tilfeller et gratis stykke pizza.

Regjeringen har også lansert flere pop-up-vaksinasjonssentre rundt over hele landet, for å oppmuntre til walk-in-vaksinering.

Helseminister Sajid Javid takker selskapene som stiller opp for å hjelpe til, og oppfordret folk til å utnytte muligheten for tilbud, skriver BBC.


(NTB / Dagbladet)

Foto: Justin Tallis / NTB

Advarer: Kan bli ubeboelig:

Afrikas mest folkerike by, Lagos, er hvert år rammet av flom som følge av den årlige regntida. I midten av juli i år opplevde byens forretningsdistrikt imidlertid en av de verste flommene de siste åra, skriver CNN.

Bilder og videoer fra Lagos, sørvest i Nigeria, viser dusinvis av kjøretøy oversvømt av vann etter et voldsomt regn, skriver kanalen.

Byen, som er hjem for over 21 millioner mennesker, kan bli ubeboelig mot slutten av dette århundre som følge av stigende havnivå og jorderosjon.

Global oppvarming fører til stigende havnivå, og prognosene spriker fra 30 centimeter til over 2 meter i 2100. Mye av Lagos ligger under 2 meter over havet, skriver NTB.

Problemet forverres blant annet av «utilstrekkelige og dårlig vedlikeholdte dreneringssystemer og ukontrollert byvekst», ifølge en studie ledet av institutt of Utviklingsstudier ved Universitetet ved Sussex.

Foto: Ogbechie Triumph / Shutterstock / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.