Nyhetsstudio

Henrik Myhrvold Simensen

Tenåring dømt for voldtekt av 14-åring:

Sogn og Fjordane tingrett har dømt en 19 år gammel mann til fengsel i to år og ti måneder. Han var 17 år da han voldtok en 14 år gammel jente, ifølge dommen.

19-åringen nektet straffskyld da saken ble behandlet i retten i begynnelsen av juni.

– Han kjenner seg ikke igjen i anklagen og vil anke dommen, sier mannens forsvarer advokat Paul-Inge Angelshaug til Bergens Tidende.

Voldtekten mannen er dømt for skjedde sommeren 2019, et par måneder før 17-åringen fylte 18. Jenta hadde nylig fylt 14.

Året etter, i mars 2020, snakket jentas lærer med klassen om risikoen for at jenter kunne bli utsatt for overgrep. Jenta fortalte da om saken til kontaktlæreren, og saken ble politianmeldt.

Senere fortalte hun at 17-åringen hadde brent henne med lighter mens han forgrep seg. 17-åringen nektet for at han hadde vært på rommet til 14-åringen den aktuelle natten, men ble ikke trodd. Retten la «avgjørende vekt» på hennes forklaring, som ble beskrevet som konsistent og nyansert.

Den unge mannen er også dømt til å betale 175.000 kroner i oppreisningserstatning. Fengselsstraffen var i samsvar med aktor, statsadvokat Rudolf Christoffersens påstand.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

19 personer skadd i bussulykke sør for Berlin, ni alvorlig:

19 personer er skadd i en bussulykke sør for Berlin, ni av dem alvorlig, opplyser politiet. Bussen var på vei fra Beograd til Stockholm.

Blant de skadde er passasjerer fra Serbia, Sverige, Tyskland og Israel, melder nyhetsbyrået DPA. Politiet sier at bussen skled av veien ved Schönwald, rundt 50 kilometer sør for Berlin, og veltet.

Flere av de skadde ble fløyet med helikopter til sykehus i nærheten.

(NTB)

19 passasjerer ble skadd i en bussulykke sør for Berlin fredag. Foto: dpa via AP / NTB

34 000 coronavaksinedoser i Oslo kan gå ut på dato:

I løpet av uken som starter 9. august, vil 34 000 av Oslos vaksinedoser gå ut på dato. Helseetaten har lagt en plan for å få satt dosene før de ikke kan brukes.

- Det er en superdugnad som foregår for å få satt disse vaksinene, fra befolkning til helsepersonell, sier vaksinekoordinator Anja Bergenhus i bydel Nordre Aker til Aftenposten.

Helseetaten har lagt en plan for å få fordelt dosene ut til bydelene. Flere aldersgrupper får nå beskjed om at de kan få sin dose nummer to før skjema, i Nordre Aker opp mot fire uker tidligere.

– Vi flytter dem som har hatt timer tidlig i september, til neste uke. Flere innbyggere får forkortet intervallene sine fra 12 til 8 uker, sier Bergenhus.

(NTB)

Norge kan fullføre vaksineringen raskere:

Norge ligger an til å kunne få fullvaksinert befolkningen tre uker tidligere enn ventet - i ukene 38-39, opplyser FHI i en oppdatert vaksinasjonskalender.

- FHIs oppdaterte vaksinekalender viser at Norge ligger an til å kunne fullvaksinere den norske befolkningen om lag tre uker raskere enn den forrige vaksinekalenderen viste, opplyser statsminister Erna Solberg (H) til VG.

Den oppdaterte vaksinasjonskalenderen fra Folkehelseinstituttet viser at de nå regner med at aldersgruppen 18–44 år, som står sist i vaksinekøen, vil være fullvaksinert i uke 38–39. I forrige vaksinasjonskalender var dette beregnet til uke 41–42.

- Dette er gode nyheter og viktig for den videre gjenåpningen av Norge, sier Solberg.

FHI skriver at endringer i vaksineleveranser er årsaken til at tidspunktet for fullvaksinering blir påvirket. Det kommer omtrent 100 000 ekstra doser fra vaksineprodusenten Pfizer og 20 000 ekstra doser fra Moderna i juli, sammenlignet med hva som var beregnet i forrige vaksinasjonskalender.

I tillegg kommer det omtrent 290 000 ekstra doser fra Pfizer og 200 000 ekstra doser fra Moderna i august, og 70 000 ekstra doser fra Moderna i september.

(NTB)

Bergen får 12 000 ekstra vaksinedoser til studentene:

Bergen kommune får 12.000 ekstra vaksinedoser som skal brukes på studenter i forbindelse med studiestart.

De 12.000 ekstra dosene er ventet å komme til studiestart, og man må fremvise studentbevis for å få dosene, skriver Bergens Tidende.

- Hvordan disse dosene skal settes, om vi har egne vaksinasjonsdager for studentene eller om vi gjør det på utdanningsinstitusjonene, vet vi ikke enda. Det er noe vi nå skal diskutere med institusjonene, sier fungerende smittevernoverlege Kjell Haug til avisa.

Ansvarlig for planlegging av fadderuka på NHH er fornøyd med nyheten fra kommunen:

- Wow, for et utrolig fornuftig tiltak, det er en gledelig nyhet - jeg er litt overrasket, sier prosjektleder i NHHS Christian Arstein.

(NTB)

Venter økt trafikk - anbefaler andre reisetidspunkt:

Etter at regjeringens endringer i innreiserestriksjoner fra 2. august, er politiet forberedt på at trafikken ved svenskegrensa kommer til til å øke.

For å unngå kø anbefaller derfor politiet i Innlandet at de reisende benytter grensepasseringene på andre tidspunkt enn mellom 13 og 19.

- Ha nødvendig dokumentasjon klar ved grensepassering. Da får vi en bedre trafikkavvikling i grensekontrollen, og ventetiden blir kortere, sier politistasjonssjef i Kongsvinger, Gjermund Thoresen i en pressemelding.

Politiet skriver videre at det kun er grenseovergangene ved Magnormoen i Eidskog, Riksåsen i Kongsvinger og Støa i Trysil som er åpne grenseoverganger i politidistriktet.

Personer som benytter seg av andre grenseoverganger vil bli anmeldt og kan bli bøtelagt med oppp til 10 000 kroner.

Lange køer i Oslo etter trafikkuhell :

Det er kø i Oslo etter tre biler har vært innvolvert i en trafikkulykke på E6 i Oslo retning sørover ved Abildsø. Det skriver politiet i Oslo på Twitter.

I en oppdatering like etter klokka halv fire, skriver politiet at bergingsbilen er ferdig på stedet og at veibanen nå er åpen.

Ulykken fremstår ikke som alvorlig, og det er ingen personskader, ifølge politiet.

Dagens Næringsliv: SP og SV har flere mandater enn regjeringen:

I en fersk meningsmåling fra Dagens Næringsliv (DN) som er gjennomført av Norstat, kommer det fram at Senterpartiet (Sp) og SV har flere mandater enn den sittende regjeringen.

Ifølge meningsmålingen til DN er Arbiederpartiet (Ap) en favoritt. De får en oppsluttning på 26,9 prosent.

Det er en klar oppgang fra målingen i januar da Ap hadde en oppslutning på 17,5 prosent.

SV har en oppslutning på åtte prosent og har da 15 mandater, ifølge målingen.

SV og Sp har 42 mandater, mens Høyre, Venstre og KrF får til sammen 39 mandater på meningsmålingen.

Høyre faller 1,6 prosent fra den forrige måling og har nå en valgoppslutning på 19,5 prosent.

- Vi ligger pluss minus der vi lå i juni, men nå er vi i gang etter ferien, og vi skal opp herfra,sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg til DN.

Fremskrittspartiet er det partiet som går mest frem på DNs meningsmåling for juli. Partiet har nå en oppslutning på 11,6 prosent, sammenliknet med målingen for juni, har partiet gått opp 2,2 prosentpoeng.

Foto: Statsminister Erna Solberg og leder i Arbeiderpartiet Jonas jonas Gahr Støre på debatt i Trondheim fredag. Hans Arne Vedlog/ Dagbladet

Økning av personer med infeksjon etter bading:

Seniorrådgiver i FHI, Line Ødegård Angeloff, forteller til Dagbladet at det har vært en økning i antall personer som har meldt inn infeksjoner fra bakterier som kan gi alvorlige infeksjoner.

- Det er snakk om to typer bakterier som er nokså like, sier hun og legger til:

- Den ene er «Shewanella» hvor det nå er registrert 7 tilfeller. Den andre er «Vibrio». Av den er det nå registrert 14 tilfeller hittil i sommer.

Dette er bakterier som lever naturlig i sjøen, spesielt i brakk- til saltvann, hvor det er over 20 grader i vannet.

- Jeg kan ikke uttale meg om hvor alvorlige tilfellene som er registrert i sommer er, men generelt kan infeksjonen variere fra milde øregangsinfeksjoner til mer alvorlige sårinfeksjoner, som kan gi blodforgiftning og vevskader, sier Angeloff.

Bakterien finner «sin vei inn» gjennom åpne sår og trenger seg inn i hud og blodbane. Det kan også skje med nye tatoveringer, som ikke har grodd.

Eldre, personer med underliggende sykdommer og de med nedsatt immunforsvar er mer utsatt.

FHI anbefaler å følge nøye med på om sår utvikler seg etter bading.

- Man må se etter puss, hevelser og rødheter. Det kan ta et halvt døgn til flere dager før sykdommen bryter ut. Generelt anbefaler vi å skylle sår godt i rent vann etter bading i sjøen, forteller Angeloff.

Trafikkulykke i tunnel:

Det er meldt om en trafikkulykke med tre biler involvert i Hemtunellen, Holmestrand. Det dreier seg om en påkjørsel bakfra, det skriver sør-øst politidistrikt på Twitter

Det skal være 5 personer involvert, hvor to er kjørt til sykehuset for kontroll, og en er sendt til legevakten, alle er ved bevissthet. Politiet skriver på Twitter at ingen fremstår som alvorlig skadd.

62 smittet i Bergen:

Det er registrert 62 nye smittetilfeller i Bergen fredag. 36 av de smittede er nærkontakter, sju er importsmitte, mens 16 foreløpig har ukjent smittevei. En er ikke klarlagt og to personer har inkonklusiv test.

- Vi er bekymret for at smittetallene er så høye og følger situasjonen nøye, sier helsebyråd Beate Husa i en pressemelding.

- Vi har også løpende kontakt med FHI og kommer til å ha møte med representanter for utelivsbransjen i dag siden det har vært en god del smitte på serveringssteder. Kommunen vil også øke tilsynene i helgen og oppfordrer til at det føres gjestelister ved inngangen, fortsetter hun.

Fungerende smittevernoverlege Kjell Haug oppfordrer alle til å følge smittevernreglene.

- Det er lurt å redusere antall nærkontakter og ta frem munnbindet igjen når det er vanskelig å holde avstand, sier han.

Foto: Marit Hommedal / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.