Nyhetsstudio

Henrik Myhrvold Simensen

Nekter festforelegg - tar saken til retten:

Smitteforskriften i Bergen blir nå prøvd i retten av to kvinner som nekter å godta foreleggene de fikk etter fest i november i fjor.

I november i fjor ble politiet varslet om en fest hjemme hos en 34-årig kvinne i Sandviken. Til sammen skal det ha vært 14 gjester til stede på festen, skriver Bergensavisen.

På dette tidspunktet var det en lokal smittevernforskrift i Bergen som forbød å samle mer enn fem personer i private hjem. Samtlige som var på festen fikk derfor forelegg av politiet, men den 34 år gamle verten og en 27 år gammel gjest vil ikke godta foreleggene på henholdsvis 10.000 og 5.000 kroner.

Derfor kommer straffesaken opp for retten, der det skal avgjøres om byrådets forskrift med besøksforbudet var gyldig. Didrik Rodarte fra Elden Advokatfirma AS forsvarer de to kvinnene.

– Grunnen til at vi tar dette til retten er at vi mener det en prinsipiell sak om hvilke minstekrav vi kan stille til byrådets forarbeid når de vedtar de strengeste inngrepene i personlig frihet siden krigen. Mine klienter skal ikke straffes for en ugyldig forskrift og ønsker en prøving av gyldigheten, sier han til BA.

Helsebyråd Beate Husa (KrF), medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen, avgått smittevernoverlege Karina Koller Løland og jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen fra UiB skal alle etter planen vitne i rettssaken som kommer opp i Hordaland tingrett tirsdag. Retten har satt av to dager til saken.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Norge kan fullføre vaksineringen raskere:

Statsminister Erna Solberg opplyser til VG at Norge ligger an til å kunne få fullvaksinert befolkningen tre uker tidligere enn ventet.

- FHIs oppdaterte vaksinekalender viser at Norge ligger an til å kunne fullvaksinere den norske befolkningen om lag tre uker raskere enn den forrige vaksinekalenderen viste, opplyser statsminister Erna Solberg (H) til avisa.

Hun sier at Norge trolig får over 250 000 ekstra doser fra vaksineprodusentene Moderna og Pfizer i juli og august, og at det i tillegg kommer 70 000 ekstra doser fra Moderna i september.

- Dette kommer i tillegg til de 258 000 ekstra dosene fra Pfizer som ble kjent i går, og de 100 000 dosene vi fikk fra Litauen forrige uke, og som allerede har ankommet Norge, sier Solberg.

- Dette er gode nyheter og viktig for den videre gjenåpningen av Norge.

(NTB)

Bergen får 12 000 ekstra vaksinedoser til studentene:

Bergen kommune får 12.000 ekstra vaksinedoser som skal brukes på studenter i forbindelse med studiestart.

De 12.000 ekstra dosene er ventet å komme til studiestart, og man må fremvise studentbevis for å få dosene, skriver Bergens Tidende.

- Hvordan disse dosene skal settes, om vi har egne vaksinasjonsdager for studentene eller om vi gjør det på utdanningsinstitusjonene, vet vi ikke enda. Det er noe vi nå skal diskutere med institusjonene, sier fungerende smittevernoverlege Kjell Haug til avisa.

Ansvarlig for planlegging av fadderuka på NHH er fornøyd med nyheten fra kommunen:

- Wow, for et utrolig fornuftig tiltak, det er en gledelig nyhet - jeg er litt overrasket, sier prosjektleder i NHHS Christian Arstein.

(NTB)

Venter økt trafikk - anbefaler andre reisetidspunkt:

Etter at regjeringens endringer i innreiserestriksjoner fra 2. august, er politiet forberedt på at trafikken ved svenskegrensa kommer til til å øke.

For å unngå kø anbefaller derfor politiet i Innlandet at de reisende benytter grensepasseringene på andre tidspunkt enn mellom 13 og 19.

- Ha nødvendig dokumentasjon klar ved grensepassering. Da får vi en bedre trafikkavvikling i grensekontrollen, og ventetiden blir kortere, sier politistasjonssjef i Kongsvinger, Gjermund Thoresen i en pressemelding.

Politiet skriver videre at det kun er grenseovergangene ved Magnormoen i Eidskog, Riksåsen i Kongsvinger og Støa i Trysil som er åpne grenseoverganger i politidistriktet.

Personer som benytter seg av andre grenseoverganger vil bli anmeldt og kan bli bøtelagt med oppp til 10 000 kroner.

Lange køer i Oslo etter trafikkuhell :

Det er kø i Oslo etter tre biler har vært innvolvert i en trafikkulykke på E6 i Oslo retning sørover ved Abildsø. Det skriver politiet i Oslo på Twitter.

I en oppdatering like etter klokka halv fire, skriver politiet at bergingsbilen er ferdig på stedet og at veibanen nå er åpen.

Ulykken fremstår ikke som alvorlig, og det er ingen personskader, ifølge politiet.

Dagens Næringsliv: SP og SV har flere mandater enn regjeringen:

I en fersk meningsmåling fra Dagens Næringsliv (DN) som er gjennomført av Norstat, kommer det fram at Senterpartiet (Sp) og SV har flere mandater enn den sittende regjeringen.

Ifølge meningsmålingen til DN er Arbiederpartiet (Ap) en favoritt. De får en oppsluttning på 26,9 prosent.

Det er en klar oppgang fra målingen i januar da Ap hadde en oppslutning på 17,5 prosent.

SV har en oppslutning på åtte prosent og har da 15 mandater, ifølge målingen.

SV og Sp har 42 mandater, mens Høyre, Venstre og KrF får til sammen 39 mandater på meningsmålingen.

Høyre faller 1,6 prosent fra den forrige måling og har nå en valgoppslutning på 19,5 prosent.

- Vi ligger pluss minus der vi lå i juni, men nå er vi i gang etter ferien, og vi skal opp herfra,sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg til DN.

Fremskrittspartiet er det partiet som går mest frem på DNs meningsmåling for juli. Partiet har nå en oppslutning på 11,6 prosent, sammenliknet med målingen for juni, har partiet gått opp 2,2 prosentpoeng.

Foto: Statsminister Erna Solberg og leder i Arbeiderpartiet Jonas jonas Gahr Støre på debatt i Trondheim fredag. Hans Arne Vedlog/ Dagbladet

Økning av personer med infeksjon etter bading:

Seniorrådgiver i FHI, Line Ødegård Angeloff, forteller til Dagbladet at det har vært en økning i antall personer som har meldt inn infeksjoner fra bakterier som kan gi alvorlige infeksjoner.

- Det er snakk om to typer bakterier som er nokså like, sier hun og legger til:

- Den ene er «Shewanella» hvor det nå er registrert 7 tilfeller. Den andre er «Vibrio». Av den er det nå registrert 14 tilfeller hittil i sommer.

Dette er bakterier som lever naturlig i sjøen, spesielt i brakk- til saltvann, hvor det er over 20 grader i vannet.

- Jeg kan ikke uttale meg om hvor alvorlige tilfellene som er registrert i sommer er, men generelt kan infeksjonen variere fra milde øregangsinfeksjoner til mer alvorlige sårinfeksjoner, som kan gi blodforgiftning og vevskader, sier Angeloff.

Bakterien finner «sin vei inn» gjennom åpne sår og trenger seg inn i hud og blodbane. Det kan også skje med nye tatoveringer, som ikke har grodd.

Eldre, personer med underliggende sykdommer og de med nedsatt immunforsvar er mer utsatt.

FHI anbefaler å følge nøye med på om sår utvikler seg etter bading.

- Man må se etter puss, hevelser og rødheter. Det kan ta et halvt døgn til flere dager før sykdommen bryter ut. Generelt anbefaler vi å skylle sår godt i rent vann etter bading i sjøen, forteller Angeloff.

Trafikkulykke i tunnel:

Det er meldt om en trafikkulykke med tre biler involvert i Hemtunellen, Holmestrand. Det dreier seg om en påkjørsel bakfra, det skriver sør-øst politidistrikt på Twitter

Det skal være 5 personer involvert, hvor to er kjørt til sykehuset for kontroll, og en er sendt til legevakten, alle er ved bevissthet. Politiet skriver på Twitter at ingen fremstår som alvorlig skadd.

62 smittet i Bergen:

Det er registrert 62 nye smittetilfeller i Bergen fredag. 36 av de smittede er nærkontakter, sju er importsmitte, mens 16 foreløpig har ukjent smittevei. En er ikke klarlagt og to personer har inkonklusiv test.

- Vi er bekymret for at smittetallene er så høye og følger situasjonen nøye, sier helsebyråd Beate Husa i en pressemelding.

- Vi har også løpende kontakt med FHI og kommer til å ha møte med representanter for utelivsbransjen i dag siden det har vært en god del smitte på serveringssteder. Kommunen vil også øke tilsynene i helgen og oppfordrer til at det føres gjestelister ved inngangen, fortsetter hun.

Fungerende smittevernoverlege Kjell Haug oppfordrer alle til å følge smittevernreglene.

- Det er lurt å redusere antall nærkontakter og ta frem munnbindet igjen når det er vanskelig å holde avstand, sier han.

Foto: Marit Hommedal / NTB

Karantenekrav fra Italia:

Island, Italia og San Marino går fra grønt til oransje, og får dermed innreiserestriksjoner og innreisekarantene fra 2. august.

Kypros, Nederland, Spania og Storbritannia fortsetter å være mørkerøde.

Samtidig legges Andorra til lista over land som får krav om karantenehotell.

Liechtenstein blir grønt, og havner dermed på samme liste som Bulgaria, Grønland, Kroatia, Latvia, Litauen, Polen, Romania, , Slovakia, Slovenia, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten og Østerrike.

Regionen Midtjylland i Danmark går fra oransje til rødt. Innreisserestriksjoner og karantenekrav ved alle innreiser fra alle regioner i Danmark, med unntak av Grønland.

Øygrupper som Korsika i Frankrike og de sørlige egeiske øyer i Hellas går fra rødt til mørkerødt, og får dermed krav til karantenehotell.

Det gjøres endringer i seks regioner i Sverige. Gotland, Halland, Skåne og Stockholm går fra grønn til oransje.

Saudi Arabia og Ukraina blir lilla, og havner dermed på samme liste som Albania, Aserbajdsjan, Australia, Bosnia-Hercegovina, Canada, Kosovo, Moldova, New Zealand, Nord-Makedonia, Qatar, Serbia, Singapore og Taiwan.

Orkanger: Mann omkommet etter trafikkulykke :

Trøndelag politidistrikt melder om en alvorlig trafikkulykke i Orkanger i Trøndelag. En varebil og en lastebil er involvert.

Fører av varebilen, en mann i 50-åra, er bekreftet omkommet. De pårørerende er varslet.

Operasjonsleder Svein Erik Wagnild opplyser til Dagbladet at nødetatene er på stedet. Politiet skriver på Twitter at én person er kjørt til sykehus med ukjent skadeomfang.

- Det er store materielle skader, spesielt på varebilen, sier han til Dagbladet.

Ulykken har funnet sted i forbindelse med en sving i 50-sone, ifølge operasjonslederen.

Det er ingen trafikale utfordringer på stedet.

- Vi har kriminalteknisk og ulykkesgruppa fra Statens vegvesen på vei, sier Wagnild.

Politiet gjør avhør med vitner på stedet.

Foto: Tipser

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.