Nyhetsstudio

Audun Hageskal

Slår alarm om matsituasjonen:

Etterdønningene etter pandemien gjør Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, bekymret. Matsituasjonen i landet beskrives nå som anstrengt.

Årsaken er todelt. Både ekstremværet som i fjor ødela store deler av avlingene i landet og stengte grenser for å hindre coronasmitte har ført til en utfordrende situasjon, skriver Bloomberg.

Nylig uttalte Kim Jong-un at landbrukssektoren ikke klarer å produsere nok korn til å dekke behovet. Samtidig ytret lederen ønske om at selvforsyning skal prioriteres for fullt.

Små avlinger og tilgang på mat er ikke noe nytt for Nord-Korea, som kjemper mot en nærmest kronisk mangel. Omkring 40 prosent av landets befolkning betegnes som underernært.

Stengingen av grensene førte også til at handelen med Kina ble bremset kraftig ned, noe som ga ytterligere problemer med forsyningene.

Foto: Reuters / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Flere klager på NRKs avpublisering av Helt Ramm:

Kringkastingsrådet har mottatt klager på fjerningen av flere episoder av NRK-programmet «Helt Ramm i Tokyo». Flere er misfornøyd med avpubliseringen.

Selv om to av henvendelsene dreier seg om klager mot innholdet i programmet, har Kringkastingsrådet mottatt fire klager knyttet til avpubliseringen, opplyser rådssekretær Erik Skarrud til Kampanje.

Kritikken dreier seg om komiker Nicolay Ramms fremstilling av en japansk gameshow-vert i «Japanese Ramm Show». NRK har sagt at de avpubliserte programmet da det kunne oppleves som stigmatiserende og sårende.

I en av de to klagene som er negative til innholdet i programmet, roser avsenderen NRK for å ha avpublisert innholdet i lys av debatten om rasisme mot norsk-asiater. En annen klager hevder statskanalen har «sensurert» programmet, og kaller det en enorm skam.

«Debatten»-programleder Fredrik Solvang, som selv er av asiatisk bakgrunn, reagerte også på NRKs avgjørelse. På Instagram spør han hva konsekvensen blir dersom det ikke er greit å etterape aksenter og populærkulturelle sjangre.

Hovedpersonen Nicolay Ramm selv sier det var riktig å fjerne programmet fra rikskanalen.

– Vi ser nå at vi har tråkket feil. Da er det helt riktig å ta det bort. Vi trodde det ville være gøy for alle. Det er det ikke, sier Ramm.

(NTB)

Jente alvorlig skadd etter traktorvelt i Skjåk:

En jente er fløyet til sykehus med luftambulanse med alvorlige skader etter en trafikkulykke med traktor i Skjåk i Innlandet onsdag.

– Det har vært en trafikkulykke med traktor. En person er hentet ut med luftambulansen. Alvorlig skade. Kommunens kriseteam er varslet og tar hånd om pårørende, opplyser Innlandet politidistrikt på Twitter.

Jenta skal ha blitt fastklemt under traktoren og har blitt sendt med luftambulanse til St. Olavs hospital i Trondheim, melder NRK.

Kommunens kriseteam er varslet og tar hånd om pårørende.

Ifølge politiet skjedde ulykken i 9-tiden onsdag.

(NTB)

52 smittet etter bryllupsfest i Lillestrøm:

Til sammen 52 personer har fått påvist coronasmitte etter bryllupsfesten på Strømmen i Lillestrøm i begynnelsen av juli.

Det siste døgnet har enda en person knyttet til bryllupsfesten i Lillestrøm fått påvist smitte, melder NRK.

Av de totalt 52 smittetilfellene som er oppdaget så langt, var 34 bryllupsgjester, mens 18 er nærkontakter til de smittede, opplyser kommuneoverlege Heidi Anne Birkeland i Lillestrøm til rikskringkasteren.

Hun utelukker ikke at det kan komme flere smittetilfeller.

Kommunen har anmeldt arrangørene for brudd på covid-forskriften og smittevernloven, men ingen er siktet.

– Vi er fortsatt tidlig i etterforskningen. Det er så langt ikke tatt ut noen siktelser, og det er for tidlig å gjøre seg opp noen mening om endelig saksavgjørelse, sa politiadvokat Mohsen Latif i Øst politidistrikt til NTB tirsdag.

(NTB)

Klimaalarm: - Har passert et vendepunk:

Jorden nærmer seg nå en situasjon der man ikke kan stoppe effekten av klimaendringene.

En ny rapport advarer at jorda allerede nærmer seg et punkt der det snart vil være umulig å ta tilbake mange av effektene av klimaendringene. Det skriver The Guardian.

Forskerne har reagert etter det i år blant annet har vært har vært flere flommer i Europa, og ekstremvarme i Nord-Amerika.

I rapporten kommer det fram at 16 av de 31 planetariske livstegnene som forskere har sett på, er bekymringsfulle. Det inkluderer både drivhusgasser i atmosfæren, havoppvarmingen og ismassene.

- Bevisene for at vi nærmer oss eller allerede har passert et vendepunkt knyttet til viktige deler av jordens system vokser, sier William Ripple, økolog ved Oregon State University, som var medforfatter av studien til The Guardian.

Forskerne er spesielt engstlige for at dette vil kunne påvirke blant annet verdens tropiske korallrev, sommerisen i Arktis og regnskogen i Amazonas

Selv om man gjennom coronapandemien har redusert transporten kraftig, sier forskerne at vi ikke er i nærheten av å snu trenden.

- De oppdaterte planettegnene vi presenterer, gjenspeiler i stor grad konsekvensene av å fortsette slik vi har gjort før, sier Ripple.

Ødelagt korallrev. Foto: NTB

26 nye smittetilfeller på Nord-Jæren:

Det siste døgnet har 26 personer testet positivt for coronaviruset på Nord-Jæren. Det er flest nye smittetilfeller i Stavanger og Sola.

Det er en økning fra i går, hvor 14 personer testet positivt for coronaviruset.

Stavanger kommune har registrert ni nye coronatilfeller det siste døgnet, melder Stavanger Aftenblad.

I Sola ble det registrert åtte nye smittetilfeller, hvorav sju er knyttet til importsmitte fra utlandet. Disse sju er ikke bosatt i Sola, opplyser kommunen.

I tillegg har Sandnes registrert sju nye smittetilfeller, Randaberg har to og Haugesund hadde en ny smittet det siste døgnet, ifølge avisen.

(NTB/Dagbladet)

Her finner du meteorittene:

Norsk Meteornettverk har nå publisert et kart som viser området de anser som mest sannynlig nedfallsområde for meteorittene.

Natt til 25. juli lyste en stor meteor opp nattehimmelen over sørlige Skandinavia, og ifølge Norsk Meteornettverk har interessen blant befolkningen vært stor.

På et tidlig tidspunkt antok nettverket nedfallsområder for meteorittene i Finnemarka vest i Lier kommune.

- Dette er et stort, stedvis kupert og skogkledt område som det er utfordrende å søke i, skriver de på sine sider.

Kan være ganske spredt

De forteller at meteorer ofte faller skrått ned mot bakken mens de fragmenterer, og derfor kan etterlate seg meteorittsteiner over et stort område.

Nå har de snevret inn nedfallsområdet og viser frem et kart. Kartet finner du nederst i denne artikkelen.

De forklarer at det som er skravert i grått på kartet er området de anser som mest interessant.

- Den videre røde ellipsen markerer et større søkeområde som vi også anser som aktuelt, men med noe mindre sannsynlighet for funn, skriver Norsk Meteornettverk.

Norsk Meteornettverk minner om at man ikke kan søke på steder der allemannsretten ikke gir lov uten tillatelse fra grunneier.

Slik søker du etter meteoritter

- Det en først og fremst bør se etter er mørke steiner, ofte med avrunda former (men ikke som rullesteiner), gjerne samme form som en leirklump med tommelavtrykk. Har steinen delt seg, er innsida ofte lys. Mange meteoritter er magnetiske, men ikke alle. Noen få meteoritter består av mye jern og er svært tunge.

De anbefaler å se etter steiner som ligger på bakken en plass der de ikke ser ut til å høre hjemme.

Dersom du skulle finne en meteoritt anbefaler de at du tar bilder av den, noterer stedet du fant den og at du tar den med deg - gjerne i en plastpose som beskytter.

- Kontakt Norsk meteornettverk eller Naturhistorisk museum for vurdering. Se etter flere meteoritter i samme område. Det er lov å ta med seg meteoritter funnet i utmark der ferdsel er lov etter allemannsretten så lenge de er enkle å ta med, opplyser de.

HER: Dette kartet viser hvor Norsk Meteornettverk antar at meteorittene befinner seg. Dette er i Finnemarka i Lier kommune. Foto: Norsk Meteornettverk.

Beboere evakueres etter jord- og steinskred i Vang i Valdres:

Store vannmengder har ført til at beboere i området blir evakuert.

Et jord- og steinskred har gått over E16 i Vang i Valdres. Veien er stengt, og omkjøring anbefales om riksvei 52 Hemsedalsfjellet.

Steiner og jord har rast ut på to steder på E16 på vestsiden av vannet Vangsmjøse ved Øye, i tillegg har en stikkrenne, som leder vann under veien, kollapset.

Ingen personer ble tatt av skredet, opplyser Innlandet politidistrikt.

E16 over Valdres er et sterkt trafikkert knutepunkt mellom Østlandet og Vestlandet. Veien ved Øye, rett sør for tunnelen i vest og ved Grindheim i øst, blir trolig stengt i minst ett døgn, i verste fall vil det ta enda lenger tid, opplyser politiet og Statens vegvesen.

– Ifølge rapporter fra entreprenør er skredet 40–50 meter bredt. Det er store mengder jord- og steinmasser i veien, og entreprenør anslår at veien vil være stengt minst 24 timer, sier trafikkoperatør Hilde Bjørnstad ved Vegtrafikksentralen Øst.

En geolog skal inn i skredområdet på befaring så raskt som mulig.

Norges Vassdrag- og energidirektorat har tirsdag morgen oppjustert farevarselet for jord- og flomskredfare til gult nivå for Innlandet.

Farevarslet gjelder fram til fredag morgen, og folk anbefales å holde seg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring.

(NTB)

18 personer døde i påkjørsel i India:

En gruppe arbeidere la seg til å sove under en buss da den brøt sammen i India. 18 mistet livet da en lastebil smalt inn i bussen.

Hendelsen skjedde natt til onsdag i Barabanki i delstaten Uttar Pradesh.

– Kollisjonen var så ille at 16 personer omkom umiddelbart, mens to andre døde på sykehus av skadene de pådro seg, sier en talsperson for politiet.

Over 110.000 personer omkommer i trafikken i India hvert år, hvor uforsvarlig kjøring, dårlige veier og kjøretøy får skylden for flesteparten av ulykkene.

(NTB)

Morgennytt:


19-åring døde i MC-ulykke
En 19 år gammel mann fra Melhus mistet livet i en ulykke i Melhus i Trøndelag.

Norske OL-håp i dramatisk velt
Kristoffer Brun og Are Strandli forsøkte å ro seg til finale i lettvekt dobbeltsculler, men kantret på de siste 500 meterne og havnet i vannet. Dermed er OL-eventyret over.

Ny nedtur for Tufte og co.
Den norske Dobbeltfireren endte på tredjeplass i B-finalen. Nå er karrieren over for 45 år gamle Olaf Tufte, som våknet onsdag morgen og var en følelsesbombe.

273 nye coronasmittede i Norge
Det siste døgnet er det registrert 273 nye coronasmittede personer i Norge. Det er 27 flere enn samme dag i forrige uke.

39 nye coronasmittede registrert i Oslo siste døgn:

Det er registrert 39 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er tolv flere enn samme dag i forrige uke.

De to siste ukene har det i snitt blitt registrert 24 smittede per dag i hovedstaden.

Smittetallene er høyest i bydelene Frogner, St. Hanshaugen og Grorud med henholdsvis 93, 82 og 76 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene. Det laveste tallet finner vi i Vestre Aker bydel med 28 smittede per 100 000 innbyggere.

Til sammen er 38 057 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.