Nyhetsstudio

Henrik Myhrvold Simensen

130 nye smittede i Norge:

Det siste døgnet har 130 personer i Norge fått påvist coronasmitte. Det er 18 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 177 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 185, så trenden er fortsatt fallende.

I alt har 129.225 personer testet positivt for covid-19 her i landet.

Til nå har 2.122.782 personer fått første dose av koronavaksinen, og 1.438.004 personer har fått andre dose.

Fredag var 39 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var fire færre enn dagen før. Til sammen er 790 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Ferieøy strammer inn etter smitteøkning:

Det er iverksatt en kriseplan på den franske middelhavsøya Korsika etter at en fjerde smittebølge har rammet landet. Tiltak er innført i flere kystområder.

På Korsika har myndighetene økt kapasiteten i intensivavdelingene for pasienter med covid-19 og mobilisert ytterligere personell. I Bastia, en av øyas to største byer, har sykehuskapasiteten oversteget 79 prosent.

Det har vært påbud om munnbind i de største byene på Korsika, som er et populært reisemål, siden midten av juli. Smittesituasjonen knyttes til et inntog av turister mot slutten av juli; forrige helg var mer enn 130.000 mennesker innom øya, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Brorparten av kystområdene i Frankrike har gjeninnført et påbud om bruk av munnbind, i et forsøk på å bremse smittespredningen. Det er to måneder siden sentralmyndighetene fjernet påbudet.

(NTB)

Korsika strammer inn tiltakene på grunn av smitteøkning. Foto: Shutterstock / NTB

475 nye coronatilfeller:

Det siste døgnet er det registrert 475 coronasmittede i Norge. Det er 202 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 338 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 227, så trenden er stigende.

Ved midnatt natt til onsdag var det utført 6,5 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor.

I alt har 138 740 personer testet positivt.

(NTB)

Tusenvis uten strøm etter trafobrann:

Det har brent i en trafostasjon i Mysen, skriver politiet på Twitter.

Det førte til at rundt 3600 personer var uten strøm, ifølge strømbruddkartet til Elvia. 01.30 var strømmen tilbake, ifølge kartet.

Brannvesenet har kontroll på brannnen.

Biden ber Cuomo trekke seg:

Da det i mars ble klart at New York-guvernør Andrew Cuomo skulle etterforskes etter anklager om seksuell trakassering, sa president Joe Biden at Cuomo burde gå av om en granskning viste at anklagene var sanne.

Tirsdag konkluderte justisminister i New York, Letitia James, med at guvernøren har trakassert flere kvinner seksuelt, samt at han og hans team skal ha iverksatt represalier mot en tidligere medarbeider som varslet om oppførselen.

- Jeg står ved den uttalelsen, sa Biden under en pressekonferanse tirsdag kveld norsk tid.

- Jeg synes at han skal trekke seg.

Flere politikere, blant andre Nancy Pelosi, leder av Representantenes hus, har tidligere tirsdag framsatt samme ønske.

Guvernøren selv avviser fortsatt anklagene om at han har berørt noen på en upassende måte.

USAs president Joe Biden ber partifelle Andrew Cuomo om å trekke seg som New York-guvernør etter knusende rapport. Foto: NTB

Kraftig eksplosjon og meldinger om skyting i Kabul:

Afghanistans hovedstad Kabul er rystet av en kraftig eksplosjon, og det meldes også om skuddveksling ved boligen til landets forsvarsminister.

Ifølge ubekreftede meldinger i sosiale medier skal eksplosjonen ha blitt forårsaket av en kraftig bilbombe. Bilder viser røyk stige opp fra området.

Ingen har påtatt seg skylden for angrepet. Den ytterliggående islamistgruppa IS har ved flere anledninger gjennomført bombeangrep i Kabul, men som oftest er det uklart hvem som står bak.

Ifølge Tolo News tok også væpnede menn seg inn i boligen til Afghanistans fungerende forsvarsminister Bismillah Khan Mohammadi.

Han var ifølge forsvarsdepartementet ikke til stede da angrepet fant sted, men familiemedlemmer skal ha blitt evakuert.

Ifølge afghanske medier pågår det fortsatt kamper i området, og det er også hørt flere mindre eksplosjoner.

(NTB)

Politimann drept etter skyting ved Pentagon:

Pentagon, som huser USAs forsvarsdepartement, ble stengt i en drøy time etter en skyteepisode rett ved hovedinngangen tirsdag formiddag.

Ifølge nettavisen Politico forsøkte en væpnet mann å ta seg inn i det store bygningskomplekset, men ble skutt av en politimann. Ifølge nyhetsbyrået AP døde mannen på stedet.

Også en politimann ble skadd. Ifølge AP skal politimannen ha blitt knivstukket under hendelsen, og døde seinere av skadene. Det opplyser en anonym kilde til nyhetsbyrået.

Ifølge Pentagons egen sikkerhetsstyrke var situasjonen avklart i 12.15-tiden lokal tid, og ansatte og besøkende fikk igjen gå inn og ut av det store bygningskomplekset.

Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

Dødsbrann på Romerike:

Siste: En person er bekreftet omkommet etter leilighetsbrann på Skedsmokorset. Politiet skriver på Twitter at de pårørende er varslet.

Øst 110-sentral melder på Twitter at de har rykket ut til en overtent leilighet på Skedsmokorset. Røykdykkere er i innsats.

- Per nå har vi ikke oversikt om det er personer inne i leiligheten, sier vaktleder ved Øst 110-sentral, Espen Stabell, til Romerikes Blad.

Stabell sier til Dagbladet at det er bekrefta brann i minst en leilighet og at de ikke har kontroll på brannen.

- Dette er snakk om et rekkehus, så det er fare for spredning, sier han.

Ifølge politiet skal det være tre personer som nå får tilsyn av ambulanse som følge av brannen.

Klokka 19.48 sier operasjonsleder i Øst politidistrikt, Trond Lorentzen, til Dagbladet at brannen har begynt å spre seg til en leilighet ved siden av.

Politiet ber naboer om å holde vinduer og dører lukket da det er en del røyk i området. Det skriver de på Twitter.

Operasjonsleder sier til Romerikes Blad at de fikk melding om brannen klokka 18.40.

Foto: Anton Lier

Mulig kapring av britisk skip:

UK Martime Trade Operations, den britiske marinens anti pirat-styrke, melder at et britisk skip har blitt utsatt for en «mulig kapring» utenfor kysten av De forente arabiske emirater. Det melder Sky News.

En sikkerhetskilde opplyser til kanalen at det skal være skipet «Asphalt Princess» som er utsatt for den mulige kapringen, og at åtte-ni personer har tatt seg om bord i skipet.

Også nyhetsbyrået AFP har meldt om den mulige kapringen.

Tidligere tirsdag meldte nyhetsbyrået AP at fire skip i samme område har sendt ut melding om at de har mistet kontroll over styringen av skipet. Ifølge Sky News betyr dette som regel at skipet har mitstet strømmen, og dermed ikke får manøvrert fartøyet.

Coronadødsfall i Frogn:

En person i Frogn kommune i Follo er død som følge av covid-19. Det er det andre coronarelaterte dødsfallet i kommunen i løpet av pandemien.

- Kommunen kondolerer og sender våre varmeste tanker til de pårørende og andre etterlatte, skriver kommunen på sine hjemmesider , ifølge Akershus Amtstidende.

Tirsdag ble det også registrert ett nytt smittetilfelle i kommunen. Det dreier seg om en kjent nærkontakt som går fra karantene til hjemmeisolering.

Hittil under pandemien har Frogn kommune registrert 354 smittetilfeller og to coronarelaterte dødsfall.

Tirsdag var totalt 799 coronadødsfall meldt til Folkehelseinstituttet (FHI).

(NTB)

Kraftig eksplosjon i Kabul:

Afghanistans hovedstad Kabul er rystet av en kraftig eksplosjon, men det er uklart hva som har skjedd.

Det meldes også om skuddveksling, og ifølge ubekreftede meldinger i sosiale medier skal et område av byen ha blitt utsatt for et rakettangrep. Bilder viser røyk stige opp fra området.

Taliban har tatt kontroll over store deler av Afghanistan siden USA og Nato trakk sine styrker ut.

Opprørerne har beleiret flere provinshovedsteder og har også rykket stadig nærmere Kabul.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.