Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Colombia: Over 100000 coronadødsfall:

Med nesten 650 nye coronarelaterte dødsfall det siste døgnet, har Colombia nå passert 100.000 døde siden pandemien startet, viser tall fra helsedepartementet.

100.582 coronarelaterte dødsfall, medregnet 648 siste døgn, var status mandag.

I forhold til befolkningstallet, har Colombia det fjerde høyeste dødstallet i Latin-Amerika og Karibia, og det sjette høyeste smittetallet, ifølge en opptelling som nyhetsbyrået AFP har gjort.

– Over 10.000 dødsfall kunne ha vært unngått hvis vi ikke hadde hatt disse samlingene de siste seks-sju ukene, sier president Ivan Duque.

Siden 28. april har tusener av mennesker deltatt i demonstrasjoner i flere byer i landet for å protestere mot Duques regjering. Demonstrasjonene ble utløst av et kontroversielt forslag om skatteøkning fra den konservative regjeringen, men protestene har fortsatt selv etter at regjeringen har forkastet forslaget.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Ferje gikk på grunn i Nordland:

En bilferje på sambandet Drag-Kjøpsvik har gått på grunn ved fergeleiet på Drag i Hamarøy.

Det er bilfergen Vadehorn som har gått på grunn.

– Vi jobber med å få båten av grunn og få passasjerer og biler i land, sier administrerende direktør Torkild Torkildsen i Torghatten Nord til NRK.

Operasjonsleder Mads Bernhoft i Nordland politidistrikt sier til NTB at hendelsen fremstår som udramatisk.

– I forbindelse med at ferjen skulle legge til kai, skjedde det noe som gjorde at den gikk mot fjæra i stedet for kaia, sier han.

Politiet er på stedet, men ifølge Bernhoft hadde ikke ferja behov for assistanse.

– Det er ikke meldt om personskader, sier han.

Alle ferjeavganger er nå kansellert inntil videre som følge av grunnstøtingen, opplyser Vegtrafikksentralen nord.

(NTB)

Buss rygget inn i hus:

Bussen skal ha kjørt fra stedet og 2 personer er kjørt til legevakta. Bussen kjørte inn i huset ved 11:30-tiden i Stokke som ligger i Vestfold fylke.

Politiet har rykket ut, det melder Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

58 nye smittetilfeller i Bergen:

Det er registrert 58 nye smittetilfeller i Bergen kommune det siste døgnet. Det skriver Bergens Tidene.

Kommunen opplyser at det var 1672 personer som testet seg i går.

I en pressemelding understreker kommunen at tallet representerer prøver tatt fra og med fredag 23. til og med mandag 26. juli.

- Vi har hatt høye tall de siste 14 dagene. Dagens tall virker nok veldig høyt, men dersom vi ser på testdatoene ser vi at tallene er på omtrent samme nivå som de har vært de siste to ukene, sier smittevernoverlege Egil Bovim i pressemeldingen.

22 av dem som testet seg på fredag, 21 av dem som testet seg lørdag og 33 av dem som testet seg søndag fikk påvist smitte.

Dagsgjennomsnittet har ligget på 22 siden 15. juli.

- Det som bekymrer meg mer enn dagens høye tall, er den økende andelen positive tester. Etter 15. juli har andelen steget til over èn prosent, og søndag var den på det høyeste så langt i sommer med 2,6 prosent av dem som tester seg.

Det bekrefter at det er "et visst smittetrykk" i Bergen akkurat nå, sier smittevernoverlegen.

- I dagens tall er det mange med ukjent smittevei, og det liker vi alltid svært dårlig. Det er også en del importsmitte, men det er ikke uventet med tanke på at mange kommer til Bergen i sommer. Samtidig er flesteparten av de smittede nærkontakter som utgjør mindre spredningsfare dersom de allerede er i karantene.

Kraftig eksplosjon i kjemisk anlegg i tysk by:

En kraftig eksplosjon i et kjemisk anlegg rystet den tyske byen Leverkusen tirsdag formiddag.

Tykk svart røyk steg opp fra et område som ligger om lag 20 kilometer nord for Köln. Det er ikke meldt om personskader, og politiet kan ikke si noe om årsaken.

Den svenske avisa Expressen skriver at tyske myndigheter har utstedt advarsler til allmennheten, og at ulykken omtales som en «ekstrem trussel».

Både redningsbiler og biler til å spore opp forurensning, er kommet til stedet.

En avisen i Köln skriver at eksplosjonen skjedde ved et gjenvinningsanlegg.

(Dagbladet/NTB)

Live-published photos and videos via Shootitlive

Politiet etterlyser vitner:

Politiet etterlyser vitner som kan ha kunnskap om en hendelse som skal ha skjedd i området Christies gate i Oslo natt til mandag 26. juli. Det skriver politiet på Twitter.

Hendelsen, som skal ha skjedd på Grünerløkka, skjedde i tidsrommet 03.30 til 04.30, ifølge politiet.

Politiet ber derfor om at personer som har sett eller hørt noe i tidsrommet 03.30 til 04.30 natt til mandag kontakter politiet på bit.ly/3x76ocn eller på tlf. 02800.

Du kan se hvordan du tipser til politiet på politiets tipsside

Mari Bakken, fungerende seksjonsleder på etterforsningsseksjonen seksuallovbrudd, opplyser til Dagbladet at det er snakk om en kvinne som er utsatt for et seksuallovbrudd.

- Flere detaljer kan jeg ikke si, av hensyn til etterforskningen. Vi har lite vitner i saken, så derfor etterlyser vi om noen kan ha sett eller hørt noe da, sier Bakken til Dagbladet.

14 nye forelegg for brudd på smittevernreglene:

14 nye forelegg er skrevet ut for brudd på smittevernreglene, melder Vest politidistrikt i en pressemelding.

Tolv av foreleggene knytter seg til en fest i Bergen sentrum i mai, hvor tolv personer deltok. Dette var i strid med den daværende lokale forskriften.

- Det var blant annet ikke tillatt å arrangere eller delta på private sammenkomster i private hjem med flere enn to personer til stede utover egne husstandsmedlemmer, skriver politiet.

De tolv festdeltakerne er nå ilagt forelegg på 10 000 kroner hver, etter ordre fra Statsadvokaten i Hordaland, Sogn og Fjordane.

En kvinne i 30-åra som i begynnelsen av juni nektet å dra på karantenehotell da hun ankom med danskebåten til Bergen fra Polen er ilagt et forelegg på 20 000 kroner.

Det siste gjelder en kvinne i 50-åra som i midten av juni ankom Flesland fra Spania.

- Ved grensepassering nektet hun å la seg teste for corona. Kvinnen er nå ilagt et forelegg på 10 000 kroner.

Ber over 100 teste seg etter ungdomssamling:

Kinn kommune ber over 100 personer om å teste seg etter en ungdomssamling.

En person har fått påvist koronaviruset etter samlingen, og ti personer er satt i karantene, sier kommuneoverlegen i Kinn, Kjell-Arne Nordgård, ifølge NRK.

Dersom noen av de 100 som var på samlingen på øya Askrova, utenfor Florø, i Kinn kommune får symptomer, bes de teste seg.

(NTB)

68-åring døde etter elsparkesykkelulykke :

Ulykken skjedde på Vollebekk i Oslo lørdag ettermiddag, det melder NRK. Det er det første dødsfallet i Oslo på elsparkesykkel.

Ulykken skjedde langs en gang- og sykkelvei og det var en singelulykke. Mannen døde mandag av skadene.

- Han hadde massive hodeskader og livet sto dessverre ikke til å redde, sier Knut Nandrup avsnittsleder ved spesiallovgivning ved politiet i Oslo til NRK.

– Vi vet lite om hva som skjedde, det var ingen vitner til den direkte hendelsen, sier Nandrup.

Politiet etterlyser vitner.

Avis: Trolig over 3000 coronatilfeller i Tokyo siste døgnet:

Det er ventet at det meldes om over 3000 nye tilfeller av positive coronatester i OL-byen Tokyo de siste 24 timene.

Det er det høyeste tallet i den japanske hovedstaden siden pandemien slo til for snart halvannet år siden.

Det er den japanske avisen Japan Times som melder dette og henviser til ikke navngitte regjeringskilder. Ifølge avisen vil det komme en offentlig uttalelse om tallene senere tirsdag.

Det bor cirka 14 millioner mennesker i Tokyo, og over 30 millioner om man tar med forsteder. Smittetrykket er dermed ikke skremmende høyt, men myndighetene tar situasjonen på alvor.

Det er åttende dagen på rad at Tokyo har over 1000 nye coronasmittede.

(NTB)

Første person domfelt etter sikkerhetsloven i Hongkong:

En demonstrant er dømt for terrorisme med grunnlag i den nye sikkerhetsloven som ble innført i Hongkong i juli i fjor.

24 år gamle Tong Ying-kit, en tidligere servitør, ble funnet skyldig på to punkter av de tre dommerne i den øverste domstolen i Hongkong.

I tillegg til terrorisme ble han dømt for å ha oppildnet til løsrivelse. Han var anklaget for å ha kjørt inn i en gruppe politibetjenter og viftet med et flagg med påskriften «Frigjør Hongkong, vår tids revolusjon» som var et populært slagord for demonstrantene. Det kunne ifølge dommen oppildne andre til å ville løsrive seg fra Kina, noe som er ulovlig ifølge den nye sikkerhetsloven.

Hendelsen skjedde 1. juli i fjor, dagen etter at sikkerhetsloven trådte i kraft. Det er foreløpig ikke kjent hva straffen er, men han risikerer livstid i fengsel.

Mer enn 100 personer er blitt arrestert under den nye sikkerhetsloven. Mange har fulgt tett med på Tongs dom ettersom det vil gi en indikator på hvordan lignende saker vil bli håndtert i framtiden.

I 2019 var det omfattende demokratidemonstrasjoner i landet i månedsvis. Kina har insistert på at det var behov for å gjenopprette stabilitet etter demonstrasjonene, men fastslo at loven bare ville rette seg mot et mindretall med ekstremister.

Tong har nektet straffskyld, og forsvarerne hans mener det er umulig å bevise at Tong oppfordret til løsrivelse kun ved å ha brukt slagordet. Det er heller ikke noen beviser for at han gjennomførte handlingen med overlegg, at han unngikk å krasje inn i politibetjenter, og at det ikke kunne anses som terrorisme ettersom det ikke var noe alvorlig vold eller skade på samfunnet.

Rettssaken mot ham foregikk uten jury, noe som er et brudd med tidligere rettspraksis i Hongkong. Saker som angår nasjonal sikkerhet, kan gå uten jury hvis man anser at statlige hemmeligheter må beskyttes eller at utenlandske krefter er involvert.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.