Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Cuba: Vaksine 92 prosent effektiv:

Den cubanskutviklede vaksinen Abdala er 92 prosent effektiv mot coronavirus, ifølge landets myndigheter.

Regjeringen i Havanna oppgir ingen detaljer om den kliniske testfasen, der Abdala er en av flere vaksiner som Cuba prøver ut. Nylig opplyste myndighetene at vaksinen Soberana 2, som skal gis i tre doser, har vist seg å være 62 prosent effektiv etter to doser.

Kunngjøringen mandag kom idet landet står overfor det største smitteutbruddet siden pandemien startet. Helsemyndighetene melder om 1.561 nye smittetilfeller siste døgn.

Til sammen har Cuba 169.365 bekreftede smittetilfeller og 1.170 coronarelaterte dødsfall siden pandemien startet.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

68-åring døde etter elsparkesykkelulykke :

Ulykken skjedde på Vollebekk i Oslo lørdag ettermiddag, det melder NRK. Det er det første dødsfallet i Oslo på elsparkesykkel.

Ulykken skjedde langs en gang- og sykkelvei og det var en singelulykke. Mannen døde mandag av skadene.

- Han hadde massive hodeskader og livet sto dessverre ikke til å redde, sier Knut Nandrup avsnittsleder ved spesiallovgivning ved politiet i Oslo til NRK.

– Vi vet lite om hva som skjedde, det var ingen vitner til den direkte hendelsen, sier Nandrup.

Politiet etterlyser vitner.

Avis: Trolig over 3000 coronatilfeller i Tokyo siste døgnet:

Det er ventet at det meldes om over 3000 nye tilfeller av positive coronatester i OL-byen Tokyo de siste 24 timene.

Det er det høyeste tallet i den japanske hovedstaden siden pandemien slo til for snart halvannet år siden.

Det er den japanske avisen Japan Times som melder dette og henviser til ikke navngitte regjeringskilder. Ifølge avisen vil det komme en offentlig uttalelse om tallene senere tirsdag.

Det bor cirka 14 millioner mennesker i Tokyo, og over 30 millioner om man tar med forsteder. Smittetrykket er dermed ikke skremmende høyt, men myndighetene tar situasjonen på alvor.

Det er åttende dagen på rad at Tokyo har over 1000 nye coronasmittede.

(NTB)

Første person domfelt etter sikkerhetsloven i Hongkong:

En demonstrant er dømt for terrorisme med grunnlag i den nye sikkerhetsloven som ble innført i Hongkong i juli i fjor.

24 år gamle Tong Ying-kit, en tidligere servitør, ble funnet skyldig på to punkter av de tre dommerne i den øverste domstolen i Hongkong.

I tillegg til terrorisme ble han dømt for å ha oppildnet til løsrivelse. Han var anklaget for å ha kjørt inn i en gruppe politibetjenter og viftet med et flagg med påskriften «Frigjør Hongkong, vår tids revolusjon» som var et populært slagord for demonstrantene. Det kunne ifølge dommen oppildne andre til å ville løsrive seg fra Kina, noe som er ulovlig ifølge den nye sikkerhetsloven.

Hendelsen skjedde 1. juli i fjor, dagen etter at sikkerhetsloven trådte i kraft. Det er foreløpig ikke kjent hva straffen er, men han risikerer livstid i fengsel.

Mer enn 100 personer er blitt arrestert under den nye sikkerhetsloven. Mange har fulgt tett med på Tongs dom ettersom det vil gi en indikator på hvordan lignende saker vil bli håndtert i framtiden.

I 2019 var det omfattende demokratidemonstrasjoner i landet i månedsvis. Kina har insistert på at det var behov for å gjenopprette stabilitet etter demonstrasjonene, men fastslo at loven bare ville rette seg mot et mindretall med ekstremister.

Tong har nektet straffskyld, og forsvarerne hans mener det er umulig å bevise at Tong oppfordret til løsrivelse kun ved å ha brukt slagordet. Det er heller ikke noen beviser for at han gjennomførte handlingen med overlegg, at han unngikk å krasje inn i politibetjenter, og at det ikke kunne anses som terrorisme ettersom det ikke var noe alvorlig vold eller skade på samfunnet.

Rettssaken mot ham foregikk uten jury, noe som er et brudd med tidligere rettspraksis i Hongkong. Saker som angår nasjonal sikkerhet, kan gå uten jury hvis man anser at statlige hemmeligheter må beskyttes eller at utenlandske krefter er involvert.

(NTB)

Coronapasienter må behandles på parkeringsplasser:

Alvorlig syke må sendes hjem på grunn av fulle sykehus i Thailand og leger må behandle pasienter på parkeringsplasser, ifølge The Guardian

- Regjeringen tok ikke grep før etter problemene startet. De må endre strategi og tenke fremover, de må jobbe for vaksiner og få det ut til folket, sier Ekapob Laungprasert til The Guardian, som leder en frivillig organisasjon som hjelper coronasyke.

På grunn av fulle sykehus dør mennesker i gater og i hjemmene sine, ifølge frivillige helsepersonell i Thailand.


- Vi har ikke senger på sykehuset, vi har ikke senger på feltsykehuset. De må være hjemme eller et annet sted, sier lederen for smittsomme sykdommer ved Thammasat Universit, til The Guardian.

På kun fire måneder har antall coronadødsfall gått fra under 100 til 4 146.

Tirsdag morgen er det registrert 15 376 smittede, ifølge Johns Hopkins University & Medicine

Frivillige hjelper coronasyke i hjemmene sine i Thailand. Foto: AFP/NTB

14 coronasmittet på skip ved Stord:

14 utenlandske mannskap om bord i kranskipet «Pioneering Spirit» ved Stord er coronasmittet.

Det skriver avisen Sunnhordland.

De smittede får ikke ha kontakt med lokalbefolkningen. De ble testet for andre gang 25. juli, og testene var positive, ifølge kommunen.

Nærkontakter på skipet har testet negativt.

(NTB)

14 nye smittetilfeller på Nord-Jæren:

De fire kommunene på Nord-Jæren har til sammen registrert 14 nye smittetilfeller av coronaviruset det siste døgnet. I tillegg er to personer smittet i Hå.

Sandnes kommune rapporterer om tre nye smittetilfeller det siste døgnet, skriver Stavanger Aftenblad.

I Stavanger har ti personer testet positivt for coronaviruset det siste døgnet, og i Sola er det ett nytt smittetilfelle. Randaberg kommune hadde ingen nye smittetilfeller.

I tillegg har Hå kommune registrert to nye smittetilfeller, og Haugesund hadde fem, ifølge avisen.

(NTB)

Helikopter sendes til skogbrann i Stryn:

Det brenner i et område i Årheimsfjellet i Stryn. Terrenget der det brenner er for bratt til at mannskaper kan ta seg inn, og et skogbrannhelikopter er på vei.

Brannvesenet fikk melding om brannen klokken 6.06 tirsdag morgen.

Det brenner langt oppi fjellet i bratt terreng. Dessuten faller det stein ned på stedet.

– Brannmannskaper fra Stryn har vært ved området. Det er for farlig for folk å gå inn der, sier vaktkommandør Helge Lund i 110-sentralen vest til NTB.

Det er ikke bebyggelse der.

– Det er ikke et så veldig stort område som brenner. Det brenner litt spredt, sier han.

Lund anslår at skogbrannhelikopteret er på stedet mellom klokken 9 og 9.30.

(NTB)

USA: Eks-senator død etter sykkelulykke:

Republikaner og tidligere Wyoming-senator Mike Enzi døde mandag etter en alvorlig sykkelulykke fredag. Enzi ble 77. Det melder The Washington Post.

Den tidligere Gillette-ordføreren ble valgt inn i Senatet 1996, og deretter gjenvalgt i 2002, 2008 og 2014. Han søkte ikke gjenvalg i 2020.

Foto: AP / U.S. Senate / NTB

Lite sannsynlig med egne regler for uvaksinerte i Norge:

Flere europeiske land innfører egne regler for uvaksinerte. Høy vaksinasjonsdekning og stabil smittespredning gjør at det samme trolig ikke vil skje i Norge.

Den franske nasjonalforsamlingen har vedtatt en lov som gjør vaksine obligatorisk for alle helsearbeidere og krever koronapass ved reise og restaurantbesøk.

Loven krever at alle som jobber i helsesektoren, vaksineres innen 15. september, ellers risikerer de å bli suspendert. Det innføres også krav om koronapass for å besøke restauranter, reise med tog og fly og på offentlige steder.

Kravet gjelder alle voksne, men vil fra 30. september utvides til å gjelde alle over tolv år.

Ikke vurdert i Norge
Italia skal innføre lignende lover som Frankrike, med krav om helsepass for å bevise at de er beskyttet eller har testet negativt før de kan trene på treningssentre, besøke museer eller gå på restaurant.

Tyskland vurderer også egne smitteverntiltak for uvaksinerte, som kan bli nektet adgang til barer og andre steder der vaksinerte nå kan ferdes.

Det har ikke vært planlagt å innføre tilsvarende regler i Norge, opplyser smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI.

– Man vil følge utviklingen av epidemien nøye fremover, spesielt med hensyn til hvilken effekt spredning av deltavarianten får for sykdomsutvikling, både hos vaksinerte og uvaksinerte personer. Men det har ikke vært planlagt å innføre tilsvarende reguleringer i Norge.

24 000 lynnedslag:

Tirsdag morgen er 117 husstander strømløse i Agder, ifølge Agder Energi sine nettsider.

Strømbruddene skyldes kraftig regn med lyn og torden over store deler av Sør-Norge.

Fra mandag klokken 18 til tirsdag morgen er det registrert nesten 24 000 lynobservasjoner på Sør- og Østlandet, ifølge lynregistreringen fra Meteorologisk institutt.

De fleste lynene ble registrert i Rogaland, Agder, Vestfold, Telemark og Buskerud.

(NTB/Dagbladet)

Foto: Ruben M Gundersen

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.