Nyhetsstudio

Jesper Nordahl Finsveen

Nordmenn i Thailand ber om vaksinehjelp:

Det nordiske samfunnet i Thailand mener de er i alvorlig fare og ber myndighetene her hjemme om hjelp til å få koronavaksine.

I et åpent brev til statsminister Erna Solberg (H) og de øvrige statsministrene i Norden ber det nordiske samfunnet i Thailand om vaksinehjelp. De mener at de er i alvorlig fare som følge av pandemien.

- Det offisielle vaksinasjonsprogrammet i Thailand inkluderer ikke utlendinger, verken eldre eller de med underliggende sykdommer, med mindre de er i besittelse av arbeidstillatelse. De mange pensjonerte nordiske beboerne er derfor i fare til i beste fall oktober, skriver The Scandinavian Society Siam.

De ber om at de nordiske landene samarbeider om at det blir lagt til rette for vaksiner. De opplyser at foreningen kan bistå med planlegging og gjennomføring, i samarbeid med de nordiske kirkesamfunnene i Thailand og private sykehus.

The Scandinavian Society Siam er en forening som hovedsakelig hjelper det nordiske samfunnet i Thailand.

(NTB)

Foto: Privat
Studioet fortsetter under annonsen

Oslo: Togtrafikk som normalt igjen:

Årsaken til signalfeilen mellom Skøyen og Oslo ble funnet etter bare fem minutter. Dermed går togtrafikken i Oslo fredag morgen som normalt, opplyser pressevakt Harry Korslund i Bane NOR til Dagbladet ved 06.30-tiden.

Feilen oppsto rett etter klokka 05.30, og trafikken mellom Oslo S. og Skøyen stasjon måtte stoppes en kort periode.


- Det var bremsestøv fra et togsett som hadde lagt seg på en sensor slik at anlegget reagerte med feilsignal, sier Korslund.


Den korte signalfeilen berørte Vys regiontog mellom Oslo og Bergen, Flytoget og Go-Aheads regiontog mellom Oslo og Stavanger. Også lokaltogtrafikken på Drammenbanen og Askerbanen var berørt.

Oslo: Forsinkelser i togtrafikken:

En signalfeil mellom Oslo S og Skøyen fører til forsinkelser i togtrafikken i Oslo-området fredag morgen.

– Vi jobber med å rette feilen, men vet ikke hvor lang tid det vil ta, melder Bane Nor rett etter klokka 5.30 fredag morgen.

Signalfeilen berører Vys regiontog mellom Oslo og Bergen, Flytoget og Go-Aheads regiontog mellom Oslo og Stavanger. Også lokaltogtrafikken på Drammenbanen og Askerbanen er berørt.

(NTB)

Morgennytt:

Filmet Gabby før hun forsvant
Politiet har offentliggjort video fra da Gabby Petito (22) og kjæresten Brian Laundrie (23) ble stanset i Arches National Park i Utah 12. august. Én måned seinere ble hun meldt savnet.

Frykter ny vold under D.C.-demonstrasjon: - Redd
Det ventes at hundrevis skal strømme til Washington D.C. lørdag for å støtte de som angrep Kongressen for snart seks måneder siden.

982 nye smittede
Det siste døgnet er det registrert 982 coronasmittede i Norge. Det er 647 færre enn samme dag i forrige uke.

291 smittede i Oslo:

Det er registrert 291 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 179 færre enn samme dag forrige uke, og 20 færre enn onsdag.

De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 388 smittede per dag.

Smittetoppen i Oslo var 30. august i år med 680 tilfeller på ett døgn.

Smittetallene er høyest i Grorud bydel. Her er det et smittetrykk på 1.151 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

Deretter følger Stovner og Søndre Nordstrand bydel med henholdsvis 1.009 og 1.004.

Tallene er lavest i bydelene Frogner, Grünerløkka og St. Hanshaugen.

Til sammen er 49.958 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

(NTB)

Vaksinemangel i Afrika kan ødelegge:

Vaksinemangel kan gjøre deler av Afrika om til yngleplasser for vaksineresistente virusvarianter, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).

De forespeilede leveransene til kontinentet via Covax-samarbeidet har blitt kuttet med rundt 150 millioner doser. Det betyr at til sammen 470 millioner doser er ventet, og dermed vil kun 17 prosent være vaksinert innen året er omme, ifølge WHO. Målet var 40 prosent.

– Den svimlende ulikheten og de store forsinkelsene i vaksineleveransene truer med å gjøre områder i Afrika om til yngleplasser for vaksineresistente varianter, sa Matshidiso Moeti, WHOs regiondirektør for Afrika.

– Dette kan til slutt ta hele verden tilbake til start, la han til.

(NTB)

Over 20 politikere brøt informasjonsplikten til Stortinget:

Politikere som går fra regjeringen til nye jobber, har plikt til å opplyse om dette til Karantenemda. Ifølge Dagens Næringsliv har over 20 unnlatt å informere.

Over 20 eks-politikere har fått refs for brudd på informasjonsplikten de siste månedene. Det er mulig å gi gebyr, men det har ikke skjedd i noen av sakene, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge avisen har nemnda fått opplyst fra en rådgiver i Justisdepartementet at brudd på informasjonsplikten kan utløse gebyr som en reaksjon, men nemndleder Hill-Marta Solberg har kalt gebyr «en svært streng reaksjon».

– Hva gjelder sanksjonsbestemmelsene i dagens lov, viser jeg til at nemnda har påpekt behovet for at disse gjennomgås, da dagens regler er vanskelig å anvende. Det blir opp til Stortinget ved revisjon av loven å eventuelt fastsette nye regler, sier Solberg.

Mandagens stortingsvalg fører til regjeringsskifte. Per nå er det over 70 statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere som kan få karantenesaker til behandling i året som kommer etter avgangen.

Et karantenelovutvalg er satt ned av den nåværende regjeringen. Utvalget skal komme med forslag til endring av loven og planen er å legge fram en lovproposisjon i første halvår av 2022.

(NTB)

Første filminnspilling i verdensrommet:

Den russiske skuespilleren Julija Peresild sier det er for sent å bekymre seg for utfordringene ved å spille inn film i verdensrommet.

– Om du er redd for ulv, bør du ikke gå inn i skogen. Det er for sent å være redd, sa Peresild til journalister under en digital pressekonferanse torsdag.

Den 5. oktober starter hun og et filmcrew innspilling i verdensrommet. Den skal foregå over 12 dager på den internasjonale romstasjonen ISS. Det er romfartsorganisasjonen Roskosmos som skal sende den 36 år gamle skuespilleren til verdensrommet.

Filmens arbeidstittel er «Utfordring» og faller inn i kategorien romdrama. Et av formålene med filmen er å gjøre Russlands virksomhet i verdensrommet mer kjent og «glorifisere» landets kosmonauter.

Ambisjonen er å være det første landet som lager en film i verdensrommet. I fjor bekreftet Nasa at de skal engasjere Tom Cruise til en Hollywood-film på romstasjonen ISS.

(NTB)

Den russiske kosmonauten Anton Shkaplerov, regissør Klim Shipenko og skuespiller Yulia Peresildforbereder seg på filminnspillingen som skal starte på romstasjonen ISS 5. oktober. Foto: AFP PHOTO / Roscosmos / Andrey Shelepin GCTC

Tengs-saken: Tror politiet drev skjult etterforskning:

Forsvareren til den drapssiktede mannen i Birgitte Tengs-saken, tror at politiet har drevet med skjult etterforskning av hans klient i flere år.

– Vi jobber ut fra en hypotese om at det er brukt skjult etterforskning mot vår klient. Mer ønsker jeg ikke å si om dette på nåværende tidspunkt, sier advokat Stian Kristensen til Stavanger Aftenblad.

Sammen med advokat Stian Bråstein er han den siktede 50-åringens forsvarer.

I skjult etterforskning kan politiet bruke metoder som kommunikasjonskontroll, hemmelig ransaking, romavlytting, dataavlesing, utsatt underretning, teknisk sporing, spaning, informantbehandling og infiltrasjon.

Det betyr at mannen kan ha hatt status som siktet og blitt etterforsket uten at han selv var klar over det. For at politiet skal kunne gjennomføre slik etterforskning må en siktelse foreligge, selv om den altså ikke er offentlig.

– Jeg vil ikke si noe om en eventuell tidligere siktelse i saken. Vi vil ikke si noe om verken etterforskningsskritt eller metodebruk i saken før pågripelsen, sier politiadvokat Fredrik Martin Soma i Sørvest politidistrikt til avisen.

Den drapssiktede mannen ble fredag 3. september varetektsfengslet i fire uker i Sør-Rogaland tingrett. Han anket avgjørelsen til lagmannsretten, men anken ble forkastet

(NTB)

Nord-Irland: To menn siktet for journalistdrap:

To menn er siktet for drapet på den nordirske journalisten Lyra McKee, som ble skutt og drept da hun dekket opptøyer i Derry i 2019.

29 år gamle McKee var ansett som en av Nord-Irlands mest lovende journalister, skriver The Guardian. Ekstremistgruppen New IRA påtok seg ansvaret for drapet.

De to drapssiktede, som er henholdsvis 21 og 33 år gamle, er også siktet for besittelse av våpen og ammunisjon med hensikt å utøve vold, besittelse og bruk av bensinbomber, samt ildspåsettelse.

I tillegg til de to, ble to andre menn pågrepet onsdag. Den ene, som er 20 år gammel, er blant annet siktet for besittelse og bruk av bensinbomber.

Den andre, en 19-åring, har siden blitt løslatt. De tre andre møter i retten i Derry via videooverføring fredag.

En 53 år gammel mann er fra før blitt pågrepet og siktet i forbindelse med drapet.

(NTB)

Franskmann tiltalt for folkemord i Rwanda:

En franskmann i 70-åra er tiltalt for å ha vært involvert i folkemordet i Rwanda i 1994, opplyser franske antiterrormyndigheter.

Mannen, Isaak Kamali, ble født i Rwanda, men har siden fått fransk statsborgerskap. Han har vært på radaren til de franske myndighetene siden 2009, og tiltales nå for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten.

I en uttalelse fra påtalemyndigheten heter det at Kamali anklages for å ha vært involvert i folkemordet mot tutsiene i Rwanda i 1994.

Kamali, som er fra det sentrale Rwanda, var ansatt i landets transportdepartement under folkemordet. Ifølge FN ble rundt 800.000 mennesker drept, majoriteten fra tutsi-minoriteten, mellom april og juli i 1994.

Kamali bestrider anklagene. En domstol i Rwanda dømte ham til døden i 2003, men Kamali var ikke til stede i retten. Dommen ble senere annullert på grunn av endringer i det rwandiske lovverket, ifølge en Frankrike-basert gruppe for ofre av folkemordet.

Rwanda ønsker ham stadig utlevert, men Frankrike har så langt avvist å utlevere ham.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.