Annonse

Nyhetsstudio

Nordmenn i Thailand ber om vaksinehjelp
Foto: Privat

Nordmenn i Thailand ber om vaksinehjelp

Det nordiske samfunnet i Thailand mener de er i alvorlig fare og ber myndighetene her hjemme om hjelp til å få koronavaksine.

I et åpent brev til statsminister Erna Solberg (H) og de øvrige statsministrene i Norden ber det nordiske samfunnet i Thailand om vaksinehjelp. De mener at de er i alvorlig fare som følge av pandemien.

- Det offisielle vaksinasjonsprogrammet i Thailand inkluderer ikke utlendinger, verken eldre eller de med underliggende sykdommer, med mindre de er i besittelse av arbeidstillatelse. De mange pensjonerte nordiske beboerne er derfor i fare til i beste fall oktober, skriver The Scandinavian Society Siam.

De ber om at de nordiske landene samarbeider om at det blir lagt til rette for vaksiner. De opplyser at foreningen kan bistå med planlegging og gjennomføring, i samarbeid med de nordiske kirkesamfunnene i Thailand og private sykehus.

The Scandinavian Society Siam er en forening som hovedsakelig hjelper det nordiske samfunnet i Thailand.

(NTB)

Annonse
43 personer skal ha blitt drept på Gaza
Foto: Adel Hana/AP/NTB

43 personer skal ha blitt drept på Gaza

Det palestinske helsedepartementet opplyser søndag kveld om at minst 43 personer, inkludert 15 barn, skal ha blitt drept som følge av angrepene på Gaza.

Ytterligere 311 personer skal være skadd.

Flere medier har meldt om at en våpenhvile mellom Israel og Islamsk hellig krig (Jihad) skulle tre i kreft søndag kveld.

Nå bekrefter Islamsk hellig krig at de inngår våpenhvile med Israel. Tidspunktet for våpenhvilen er foreløpig ikke kjent.

Reuters meldte tidligere søndag at våpenhvilen skulle starte klokken 20 lokal tid (19 norsk tid).

Amnesty beklager etter Ukraina-rapport
BEKLAGER: Amnesty International beklager for sinnet som de har forårsaket ved å publisere en rapport om Ukrainas krigføring, men ikke for publiseringen eller innholdet i rapporten. Foto: Isaac Lawrence / AFP / NTB

Amnesty beklager etter Ukraina-rapport

Søndag beklager Amnesty International for sinnet og ubehaget som de har forårsaket ved å publisere en rapport om Ukrainas krigføring, men ikke for selve publiseringen eller innholdet i rapporten, som ble publisert torsdag.

«Amnesty International beklager dypt for sinnet og ubehaget som vår pressemelding om Ukrainas krigføring har forårsaket», skriver Amnesty i en uttalelse til nyhetsbyrået Reuters og fortsetter:

«I denne og andre konflikter er vår hovedprioritet å sikre at sivile beskyttes. Det var også vår eneste hensikt med å publisere den siste forskningsrapporten. Selv om vi fortsatt mener at funnene er riktige, vil vi beklage for all smerte det har forårsaket».

Den aktuelle rapporten fastslo at ukrainske styrker med sin krigføring utsetter sivile for fare ved å etablere militære baser i boligområder, på skoler og på sykehus.

Rapporten ble slaktet fra ukrainsk hold. Ukraina-president Volodymyr Zelenskyj anklaget Amnesty for å forsøke å legge ansvaret for Russlands angrepskrig over på Ukraina. Mens Amnestys avdelingssjef i Ukraina, Oksana Pokalchuk, uttalte at rapporten var en propaganda-gave for russerne, og sa opp jobben.

Søndag understreker Amnesty at de ikke holder ukrainske styrker ansvarlige for Russlands krigsforbrytelser. Videre skriver de at de heller ikke mener at Ukraina ikke tar tilstrekkelig hensyn i andre deler av landet.

«Vi vil være veldig tydelige på at ingenting av det som vi kan dokumentere om Ukrainas handlinger rettferdiggjør Russlands krigsforbrytelser», uttaler de til Reuters.

Annonse

Blindpassasjerer på lasteskip fra Afrika

Politiet har tatt hånd om to blindpassasjerer om bord på et lasteskip fra Afrika. Det skriver Vest politidistrikt på Twitter.

De to vil bli overtatt av politiets utlendingsenhet og transportert til Oslo for å søke asyl.

Operasjonleder Knut Dahl Mikkelsen forteller til Dagbladet at det var to menn som ble oppdaget på et skip på vei til Tyssedal. Skipet frakter sand fra Sahara.

- De kom seg usett om bord og har oppholdt seg i et pumperom. Mennene hadde vært om bord i ti dager før de ble oppdaget, sier Mikkelsen.

Han forteller at mennene bare hadde levd på vann mens de var om bord. De blir nå tatt hånd om og får næring.

Fredrikstad-mann siktet for drapsforsøk på kona

Mannen som lørdag ble siktet for drapsforsøk i Fredrikstad, skal ha prøvd å ta livet av kona si, ifølge politiet. Han nekter straffskyld.

- Fornærmede er påført stikkskader, men jeg kan ikke gå inn på detaljene. Vi jobber fortsatt taktisk opp mot vitner. Per nå har vi kun gjennomført innledende avhør, sier jourhavende jurist Mohsen Latif i Øst politidistrikt til NTB.

De involverte i saken er godt voksne. Fornærmede er utenfor livstruende fare, ifølge juristen.

- Hun er operert, og har gjennomført et kort avhør, sier han.

Politiet fikk melding fra sykehuset ved 13-tiden lørdag om det som nå er bakgrunn for siktelsen. Fornærmede oppsøkte ifølge politiet selv legehjelp.

Siktedes forsvarer Vigdis Brandstorp bekrefter at klienten nekter straffskyld for drapsforsøk, og sier fengslingskjennelsen vil bli anket.

- Han begjærte seg løslatt og samtykket ikke til fengsling. Kjennelsen ble anket til lagmannsretten på stedet, sier hun til Fredriksstad Blad.

Anken behandles ifølge Fredriksstad Blad trolig av lagmannsretten mandag.

(NTB)

Annonse
Redusert framkommelighet på E18
Foto: Therese Doksheim Skaug / Dagbladet

Redusert framkommelighet på E18

Sør-Øst politidistrikt melder på Twitter at det har vært et trafikkuhell i nordgående løp på E18 ved Drammensbrua. Det framstår ikke som alvorlig personskade.

Vegtrafikksentralen melder at trafikkuhellet fører til redusert framkommelighet.

- Trafikken går forbi i ett felt.

I en oppdatering skriver Vegtrafikksentralen at E18 er åpnet for trafikk, men at det fortsatt er kø i området.