Nyhetsstudio

Audun Hageskal

Lørenskog-mor anker drapsdommen:

Tobarnsmora som ble dømt til 21 års fengsel for drap på barna sine i Lørenskog, anker dommen. Det opplyser hennes advokat, Gunhild Lærum, til Dagbladet.

- Vi anker på bakgrunn av at det kan være tvil om tilregnelighet i gjerningsøyeblikket, sier Lærum.

- Flere har uttalt at hun framsto psykotisk. Hun ønsker selv å få prøvd saken på nytt, da det er en naturstridig handling som er så vanskelig å forstå for henne selv, legger advokaten til.

Morens sønner Mikael (7) og Gabriel (1) ble funnet døde i leiligheten hennes i Lørenskog om morgenen 19. juli i fjor. Dommen mot den 36 år gamle tobarnsmora kom 10. juni i år. Retten og de sakkyndige slo der fast at hun var tilregnelig da drapene skjedde, og dømte henne til 21 års fengsel for å ha tatt livet av sine barn.

Kvinnen ble selv funnet hardt skadd i leiligheten. Hun forklarte i retten at hun ikke husker drapene, men har erkjent at det ikke kan ha vært noen andre enn henne som drepte barna.

- Hun ønsket å ta sitt eget liv, og hennes tanke var at det var best for dem å dø sammen, sa advokat Lærum til Dagbladet før rettssaken startet.

Retten slo imidlertid fast at tobarnsmora skulle dømmes til lovens strengeste straff for drapene.

«Barna ble angrepet i eget hjem av sin nærmeste omsorgsperson. De lå og sov da angrepet startet, og hadde ingen mulighet til å unnslippe», het det i dommen fra Romerike og Glåmdal tingrett.

Ville ta med seg barna i døden

Ville ta med seg barna i døden

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Klatreulykke - flere helikoptre på stedet:

Både redningshelikopter, luftambulanse og den alpine redningsgruppa rykket ut til Skarsfjellet i Sunndal kommune i Møre og Romsdal på grunn av en klatreulykke, skriver Hovedredningsentralen på Twitter.

En person skal ha falt, skriver politiet. Det er uklart om vedkommende er alvorlig skadd, opplyser politiet til Dagbladet.

Politiet opplyser til NTB at det var to personer, en kvinne og en mann, som klatret sammen da mannen falt. Paret var nesten på toppen av det 1790 meter høye Skarsfjellet da ulykken inntraff.

– Det var kvinnen som fikk ringt etter hjelp. Hun er hentet ut av luftambulansen, men er uskadd. Mannen som falt har jeg ikke noe oppdatert tilstand på og det jobbes med å få ham ut, sier operasjonsleder Tove Anita Asp i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

Redningsleder Steinar Vatne forteller at de sendte et redningshelikopter fra Ørlandet og en luftambulanse fra Ålesund.

- Vi har ressurser som jobber på stedet, sier Vatne til Dagbladet klokka 17.45.

Et ambulansehelikopter tok med seg den kvinnelige klatreren. Foto: Tommy Fossum, Driva

MC-fører omkom i ulykke:

Politiet i Trøndelag melder at en motorsyklist har omkommet i en trafikkulykke på Fosen. Den omkomne er en mann i 40-åra. De pårørende er varslet.

Operasjonsleder Øystein Sagen sier til Dagbladet at de fikk melding om ulykken klokka 13.39. Det ble gjennomført livreddende førstehjelp på stedet, men livet stod ikke til å redde.

Hendelsen fant sted på fylkesvei 715 ved Krinsvatnet.

- Det er snakk om en singelulykke. Ingen andre var involvert i hendelsen, sier Sagen.

Veien er sperret på stedet og kriminalteknikkere er på vei for å gjennomføre undersøkelser.

- Den vil bli stengt ei tid framover, til vi er ferdige på stedet, opplyser politiet på Twitter.

Erna Solberg møter pressen:

Statsminister Erna Solberg møter pressen i statsministerboligen klokka 16. Det skjer etter at Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad tidligere lørdag varslet at han ønsker å gå av som barne- og familieminister og partileder.

- Ropstad ringte meg sent i går kveld og informerte om at han ville gå av som Krf-leder og ba om å få gå av som minister, sier Solberg.

Hun takker Ropstad for et godt samarbeid gjennom mange år.

- Jeg har forståelse og respekt for hans ønske om å gå av, sier hun.

- Vi politikere må være varsomme, og når vi gjør feil er vi nødt til å ringe opp, sier statsministeren.

Hun sier at SMK og skattemyndighetene har hatt en dialog om hvordan disse reglene skal forstås.

Solberg forteller at Olaug Bollestad kommer til å ta over barne- og familiedepartementet i et ekstraordinært statsråd på mandag, og at hun ut perioden vil lede dette departementet i tillegg til landbruks- og matdepartementet som hun leder i dag.

- Jeg syns dette er en veldig trist sak, sier Solberg.

Hun forventer nå at Ropstad og skatteetaten rydder opp.

- Jeg tenker at den vurderingen Ropstad har gjort er god, siden det vil være vanskelig for ham å fungere som minister og som Krf-leder når han hadde en vanskelig sak å rydde opp i med skatteetaten, sier Solberg.

Statsminister Erna Solberg møter pressen. Foto: NTB

Bollestad: - Umenneskelig press:

KrF-nestleder Olaug Bollestad kommenterer Kjell Ingolf Ropstads avgang som partileder og barne- og familieminister overfor VG:

- Kjell Ingolf har vært utsatt for et umenneskelig press og jeg har stor forståelse for den avgjørelsen som Kjell Ingolf nå har tatt, sier KrF-nestleder Olaug Bollestad til avisa.

Hun sier hun er klar til å lede partiet fram til en ny leder blir valgt - dersom det skulle vise seg å bli nødvendig. Lørdag er det også klart at hun tar over Ropstads ministerpost som barne- og familieminister samtidig som hun fortsetter som mat- og landbruksminister.

På spørsmål om hun selv er åpen for partiledervervet, svarer hun følgende på VGs spørsmål:

- Nå skal partiorganisasjon ha en prosess fram mot nytt ledervalg, og i respekt for den prosessen så vil jeg ikke nå svare på spørsmålet om jeg er lederkandidat.

Foto: Henning Lillegaard / Dagbladet

Listhaug: - Alvorlige forhold:

Sylvi Listhaug (Frp) kommer lørdag med en uttalelse etter at Kjell Ingolf Ropstad trakk seg som Krf-leder og barne- og familieminister.

- Det er bra at Ropstad trekker seg. Det som har kommet frem de siste dagene er alvorlige forhold, og jeg forstår godt at han nå velger å trekke seg. Dette er en tøff tid for både Ropstad og hans familie. Nå håper jeg han får ro til å gjøre opp for seg og komme seg videre, skriver Listhaug i en SMS til Dagbladet.

Ropstads avgang kommer i kjølvannet av Aftenpostens avsløringer om at han har tatt aktive grep for å unngå skatt på pendendlerboligen.

Fredag formiddag holdt Ropstad et pressemøte. Der beklaget han og innrømmet at han hadde gjort feil, og han sa at han ville fortsette som både partileder og statsråd. Knapt ett døgn seinere valgte han imidlertid å gå av.

Foto: Henning Lillegård / Dagbladet

E18 ble stengt :

E18 i nærheten av Larvik ble lørdag ettermiddag stengt en kort periode fordi en luftambulanse måtte lande på veien.

Årsaken er at det har vært et medisinsk nødstilfelle, skriver politiet på Twitter.

Klokka 13.34 er veien åpnet igjen i begge retninger, skriver vegtrafikksentralen.

Hareide: - Vond og vanskelig dag:

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide sier til Dagbladet at han respekterer at Kjell Ingolf Ropstad lørdag valgte å gå av som både partileder og statråd.

- Jeg kjenner at dette er en vond og vanskelig dag. Men mest krevende er det for Kjell Ingolf og familien. Han har beklaget og sagt at dette ikke burde skjedd.

- Jeg respekterer det valget han nå har landet på. Han har vurdert hva som er best for KrF og sine nærmeste. Kjell Ingolf og familien har opplevd veldig vanskelige dager med et enormt press.

- Kjell Ingolf og jeg har jobbet tett sammen gjennom alle mine år på Stortinget og jeg setter stor pris på han - som kollega og venn. Vi var uenige om retningsvalget, men vi har beholdt den gode kontakten og vennskapet.

- Jeg vil takke Kjell Ingolf for den store jobben han har gjort for KrF, og den jobben jeg vet han vil gjøre som stortingsrepresentant de neste fire årene.

Ulstein: Det er en vond dag for mange:

Utviklingsminister og Kjell Ingolf Ropstads partikollega Dag-Inge Ulstein (KrF) sier det er en vond dag, men at det hadde vært vanskelig for Ropstad å fortsette.

- Det er en vond dag for mange. Aller mest for Kjell Ingolf. Han har tatt sin beslutning. Den respekterer jeg, og forstår hans vurdering nå. Det ville vært utrolig krevende, kanskje umulig for Kjell Ingolf å fortsette. Nå må vi håndtere krisen, men aller mest ta vare på Kjell Ingolf, sier han til NTB.

Ulstein sier at Ropstad er en person han setter høyt, at han er en god venn og en utrolig handlekraftig politiker.

- Han har jobbet hardt. Har en enorm kapasitet, og har fått mange viktige gjennomslag for KrF. Kjell Ingolf tok ansvar i en veldig krevende fase i partiet, samtidig har han måttet tåle utrolig mye – også uberettiget i det offentlige rom, sier Ulstein.

KrF-politikeren håper nå at Ropstad og familien får ro.

- Jeg vet at han vil gjøre alt han kan for å få ryddet opp i dette.

(NTB)

Foto: Marit Hommedal / NTB

Erna Solberg møter pressen klokka 16:

Statsminister Erna Solberg møter pressen lørdag klokka 16, etter at Kjell Ingolf Ropstad varslet at han går av som KrF-leder og barne- og familieminister.

- Jeg kontaktet statsministeren i går kveld og ba om å få fratre som statsråd. Det hadde hun forståelse for, sa Ropstad på pressemøtet klokka 14.

Les mer her:

Ropstad går av som partileder og statsråd

Ropstad går av som partileder og statsråd

dagbladet

Ropstad går av som statsråd og partileder:

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad møter pressen lørdag klokka 14 etter Aftenposten-avsløringene om at han tok aktive grep for å unngå skatt på statsrådsboligen sin.

Lørdagens pressemøte blir Ropstads andre siden det ble kjent at han har unngått å betale skatt ved å oppgi at han har hatt boutgifter til foreldrenes hus.

- Det er litt over et døgn siden jeg sto her sist. I går sto jeg her fordi det var viktig for meg å beklage og si unnskyld. Det har vært en spesiell uke for KrF og for me, innleder han.

Han sier at han skjønner at mange er skuffet, og at han har opplevd omsorg fra sine partikollegaer de siste dagene.

- De siste to åra har jeg hatt en ære over å være partileder og barne- og familieminister, sier han.

Han varsler at han går av som partileder i Krf og som statsråd.

Ifølge Aftenposten skulle KrF-lederen dermed ha tilbakebetalt 175 000 kroner i skatt.

Også fredag formiddag holdt Kjell Ingolf Ropstad et pressemøte. Der beklaget han og innrømmet at han hadde gjort feil, og han sa at han ville fortsette som både partileder og statsråd.

Flere lokallagsledere i KrF har siden den gang uttrykt stor skuffelse over lederen sin, og noen har ytret ønske om en ledelsesdebatt.

Følg pressemøtet direkte på Dagbladet TV.

Foto: Lise Åserud / NTB
Ingen krise­møter i KrF

Ingen krise­møter i KrF

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.