Annonse

Nyhetsstudio

Lørenskog-mor anker drapsdommen

Tobarnsmora som ble dømt til 21 års fengsel for drap på barna sine i Lørenskog, anker dommen. Det opplyser hennes advokat, Gunhild Lærum, til Dagbladet.

- Vi anker på bakgrunn av at det kan være tvil om tilregnelighet i gjerningsøyeblikket, sier Lærum.

- Flere har uttalt at hun framsto psykotisk. Hun ønsker selv å få prøvd saken på nytt, da det er en naturstridig handling som er så vanskelig å forstå for henne selv, legger advokaten til.

Morens sønner Mikael (7) og Gabriel (1) ble funnet døde i leiligheten hennes i Lørenskog om morgenen 19. juli i fjor. Dommen mot den 36 år gamle tobarnsmora kom 10. juni i år. Retten og de sakkyndige slo der fast at hun var tilregnelig da drapene skjedde, og dømte henne til 21 års fengsel for å ha tatt livet av sine barn.

Kvinnen ble selv funnet hardt skadd i leiligheten. Hun forklarte i retten at hun ikke husker drapene, men har erkjent at det ikke kan ha vært noen andre enn henne som drepte barna.

- Hun ønsket å ta sitt eget liv, og hennes tanke var at det var best for dem å dø sammen, sa advokat Lærum til Dagbladet før rettssaken startet.

Retten slo imidlertid fast at tobarnsmora skulle dømmes til lovens strengeste straff for drapene.

«Barna ble angrepet i eget hjem av sin nærmeste omsorgsperson. De lå og sov da angrepet startet, og hadde ingen mulighet til å unnslippe», het det i dommen fra Romerike og Glåmdal tingrett.

Les hele saken

Ville ta med seg barna i døden

Russland hevder Ukraina vil bombe egen befolkning

Det russiske forsvarsdepartementet hevder i en uttalelse at Kyiv planlegger å bombe den ukrainske byen Kramatorsk - for så å anklage Russland for krigsforbrytelser.

Det melder Reuters.

Russerne har framsatt slike anklager gjentatte ganger det siste året. Blant annet hevdet de i oktober at ukrainerne bygget en «skitten bombe» til bruk mot sin egen befolkning i en påstått falskt flagg-operasjon.

Slike påstander er en velkjent del av Russlands propaganda, og anses av en rekke eksperter som tegn på at Russland planlegger en eskalering av egen krigføring i Ukraina.

Ukraina: - Kan holde russerne tilbake
Forsvarsminister Oleksii Reznikov. Foto: Daniel Coler / AP / NTB

Ukraina: - Kan holde russerne tilbake

Ukrainske myndigheter i lang tid forberedt seg på en ny russisk storoffensiv. Forsvarsminister Oleksij Reznikov hevdet for to måneder siden at den ville skje i februar.

Under en pressekonferanse gjentar han dette.

Forsvarsministeren mener offensiven vil igangsettes for fullt rundt årsdagen for fullskala-invasjonen - 24. februar - men at russerne fra et militærfaglig ståsted ikke er klare for dette.

Han understreker videre at ikke alle våpnene ukrainerne den siste tida er lovet fra vestlige land, vil ha ankommet til 24. februar.

- Men vi har reserver nok til å holde en russisk offensiv tilbake, sier han, ifølge Reuters.

Ambulanse har krasjet med motorsykkel

En ambulanse har krasjet med en motorsykkel langs riksvei 7 i Viken, melder politiet i Sør-øst politidistrikt.

Bare motorsykkelføreren skal være skadd i ulykka. Politiet er på stedet.

- Det er trafikale problemer på stedet, melder politiet.

En ambulanse opplyses å ha ankommet. Den skal frakte den skadde motorsykkelføreren til en landingsplass for luftambulansen.

Ulykken beskrives som alvorlig, mens den skadde beskrives som stabil. Hendelsesforløpet er foreløpig ikke avklart.

- Politiet er på stedet og prøver å kartlegge hva som har skjedd, sier operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, Marianne Mørk, til Dagbladet.

I en oppdatering skriver politiet at partene er avhørt og skadestedet undersøkt.

- Det blir opprettet sak med bakgrunn i etterforskningen til patruljen. Ikke førerkortbeslag, skriver politiet.

Trafikken flyter som normalt og en bilberger skal være på vei.

Advarer: Kraftig snøfokk på fjellet

Varsom.no advarer om mye vær og vind på fjelloverganger over 200 meter i Nord-Norge søndag kveld og natt til mandag.

Søndag kveld og tidlig natt til mandag blir det snøfokk og dårlig sikt på fjelloverganger over ca. 200 meter i Finnmark, ifølge Varsom.no. Årsaken er vestlig og nordvestlig kuling og periodevis storm i kombinasjon med sludd- og snøbyger.

Det samme gjelder for fjelloverganger i Nord-Troms over 250 meter.

Mandag ventes det overgang til mildvær i Finnmark. Det ventes at lokalt underkjølt regn vil fryse til is på bakken, samt på kjøretøy og andre gjenstander. Faren øker først i vest og minker sist i øst.

Nord i Nordland og helt sør i Troms ventes det 30 til 50 millimeter regn i løpet av tolv timer særlig siste del av mandag og natt til tirsdag. På 24 timer ventes det omkring 60–90 mm på det meste.

(NTB)

Røde Kors-frivillige drept i Sør-Sudan

Fire frivillige i Sør-Sudans Røde Kors er blant de 27 som er drept i kamper i og rundt landsbyen Lire Payam, ifølge Norges Røde Kors.

- Dette er sjokkerende og dypt tragisk. Vi uttrykker vår kondolanse til familien til de drepte, og vi sørger sammen med våre kollegaer i Sør-Sudan Røde Kors og hele Røde Kors-bevegelsen, sier utenlandssjef Jørgen Haldorsen i Røde Kors.

Angrepet fant sted torsdag, få timer før pave Frans innledet sitt besøk i landet. En gruppe nomader skal ha stormet landsbyen og åpnet ild som hevn for et tidligere angrep, opplyste landets informasjonsminister.

Angrep på hjelpearbeidere er et brudd på folkeretten, påpeker Haldorsen.

- Røde Kors fordømmer dette angrepet på det kraftigste. Sør-Sudan er et av de farligste landene i verden å jobbe for humanitære arbeidere. Slike hendelser skjer altfor ofte i landet. Alle væpnede aktører må respektere humanitære arbeidere som hjelper andre sårbare mennesker, sier han.

(NTB)

Minst åtte har omkommet i snøskred i Østerrike

Minst åtte mennesker har omkommet i en rekke snøskred i Alpene i Østerrike siden fredag, melder nyhetsbyrået APA.

Bare lørdag ble det meldt om et 30-talls snøskred i Tyrol-området, og minst elleve personer ble tatt.

Natt til søndag omkom en brøytesjåfør da bilen han kjørte ble tatt av et skred, og søndag ble tre personer funnet i snømassene etter et annet skred i det populære St. Anton-området.

En mann i 60-årene er savnet etter en skitur lørdag, og redningsmannskapene tror at også han kan ha blitt tatt av et skred.

Det har snødd kraftig i området i flere dager, og skredfaren er nå stor. Myndighetene råder skiløpere til å holde seg i alpinbakker og unngå kjøring utenfor løypene.

(NTB)

Melding om slagsmål i Oslo
Foto: Mia Engenes Bratlie / Dagbladet

Melding om slagsmål i Oslo

Oslo-politiet har søndag fått melding om slagsmål med skarp gjenstand i Oslo sentrum.

- Vi har kontroll på involverte personer. Uavklart skadeomfang, men trolig ikke snakk om alvorlige skader, opplyser politiet.

Begge personene sjekkes av ambulanse på stedet.

- Relasjonen mellom disse og motiv for hendelsen er for tidlig å si noe om, men det fremstår per nå ikke som en tilfeldig handling, melder politiet.