Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Bussjåfør spilte kristen musikk - oppsagt:

Bussjåføren som mistet jobben i Unibuss etter å ha spilt kristen musikk under bussturene, får 13 måneders etterlønn fra arbeidsgiveren.

Det er klart etter rettsmekling i Oslo tingrett. Avtalen innebærer at 56 år gamle Jan Kåre Christensen får et sluttoppgjør tilsvarende lønn for 13 måneder (473.000 kroner) i bytte mot at arbeidsforholdet avsluttes 1. august i år, skriver Dagen.

Christensen mener at han ble usaklig oppsagt for å spille kristen radio og musikk når han kjører buss i Oslo. Unibuss har tidligere sagt, blant annet til Avisa Oslo , at sjåføren ikke har innrettet seg etter å ha fått flere klager for å spille høyt på radioanlegget. De har bestridt at oppsigelsen har noe med innholdet å gjøre.

– Det er ingen kjempeavtale. Men skriften sier at vi skal holde fred med hverandre så langt som mulig. Det har jeg gjort her, og Unibuss fremstår mye bedre enn de gjorde da de sa meg opp. Jeg vil også gi en liten honnør til Unibuss som kom meg i møte, skriver Christensen i en melding til Dagen.

– Nå har jeg ett år på meg til å finne ny jobb. Aller helst vil jeg kjøre buss, sier han.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Sydney-utbrudd blir erklært en «nasjonal krise»:

Delstatsregjeringen i New South Wales har erklært en nasjonal krise på grunn av smitteutbruddet som pågår i Sydney.

Fredag ble det meldt om ett dødsfall og 136 nye smittetilfeller, det høyeste tallet på ett døgn siden utbruddet med deltavarianten startet i midten av juni. Selv en måned med nedstenging har ikke vært nok til å få bukt med utbruddet.

Nå ber delstatsregjeringen om flere vaksiner og ressurser fra den føderale regjeringen i Canberra.

- Vi har en plikt overfor landet til å få kontroll over viruset. Det er ingen tvil om at tallene ikke går riktig vei, sier delstatsminister Gladys Berejiklian, som etterlyser flere Pfizer-doser.

Berejiklian sier regjeringen igjen må konsentrere seg om vaksineutrullingen, som har gått veldig tregt. Bare 12 prosent av landets befolkning er fullvaksinert, noe som blant annet skyldes leveranseproblemer for Pfizer/Biontech-vaksinen og bekymring for om AstraZenecas vaksine er trygg.

Delstatsministeren sier Sydneys fem millioner innbyggere kan måtte leve med restriksjoner til oktober. Viruset sprer seg nå «overalt» og halvparten av Australias befolkning er omfattet av nedstengingstiltak.

(NTB)

En enslig kvinne krysser en handlegate som normalt er en av Sydneys travleste. Nå sier delstatsregjeringen at koronautbruddet i storbyen er en nasjonal krise. Foto: Rick Rycroft / AP / NTB

Kollisjon mellom trikk og lett lastebil:

Oslo brann- og redningsetat (OBRE) melder fredag ettermiddag om en kollisjon mellom lett lastebil og trikk.

Operasjonsleder i Oslo polititdistrikt, Sven Kristian Li, sier til Dagbladet at det er ingen personer som er skadet.

- Alle passasjerer er ute av trikken, sier han.

Oslo brann- og redning sier til Dagbladet at det er materielle skader på lastebil og trikk.

Smittetallene fortsetter å øke i Storbritannia:

Tallet på coronasmittede fortsetter å øke i Storbritannia. Én av 75 er nå smittet i England, viser ny oversikt.

Data fra det nasjonale statistikkbyrået sier at 741 700 testet positivt for corona i foregående uke. Dette tilsvarer én av 75, opp fra én av 95 i uken før.

Tallet for forrige uke er det høyeste siden uken som ledet opp til 30. januar.

I Skottland er tallet én av 80 i forrige uke, opp fra én i 90 i uken før. Antall smittede er nå det høyeste siden statistikkbyrået begynte å måle i Skottland i oktober i fjor.

For Wales er smitten lavere og tallet er én person per 360 innbyggere. I Nord-Irland er én person av 170 smittet, opp fra én person per 290 personer i forrige uke.

(NTB)

Foto: ESB Professional / Shutterstock / NTB

Anbefaler godkjenning av Moderna-vaksinen for barn:

Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) anbefaler godkjenning av Moderna-vaksinen for barn mellom 12 og 17 år, opplyser EMA i en pressemelding fredag ettermiddag.

EU-kommisjonen må imidlertid godkjenne dette før det kan bli gyldig i EU.

Vaksinen har i lengre tid blitt testet på barn i denne aldersgruppen. Foreløpige funn tyder på at personer mellom 12 og 17 år fåe samme bivirkninger som dem over 18, skriver EMA.

Regjeringen letter på innreiserestriksjonene:

Fra midnatt 26. juli åpner regjeringen for at enda flere kan få reise inn i Norge, melder regjeringen i en pressemelding fredag ettermiddag.

Lettelsene trer i kraft fra midnatt 26. juli, og vil gjelde for følgende grupper:

* Mindreårige barn som reiser sammen med foreldre som har unntak fra innreiserestriksjonene grunnet coronasertifikat.

* Utlendinger som er ektefelle/registrert partner/samboer, mindreårige eller voksne barn og stebarn til norske borgere, når familien bor sammen i utlandet, og de reiser på besøk til Norge sammen med den norske borgeren, eller slutter seg til denne i Norge.

* Utlendinger som er ektefelle/registrert partner/samboer, mindreårige eller voksne barn og stebarn til arbeidsreisende

*EØS-borgere som ikke er bosatt i Norge, når de reiser til Norge sammen med EØS-borgeren, eller slutter seg til denne i Norge.

* EØS-borgere som skal besøke et nært familiemedlem bosatt i Norge eller reise sammen med et norsk familiemedlem.

- De som har adgang til å reise inn til Norge, må sette seg inn i gjeldende regler om innreisekarantene, testing og registrering før ankomst. Det er bare coronasertifikater som er koblet til EUs løsning som kan brukes som vaksinebevis, skriver regjeringen.

Arbeidsulykke i Agder:

Politi og ambulanse rykker ut til Kvinlog i Kvinesdal etter melding om en arbeidsulykke og mulig klemskade. Dette skriver politiet på Twitter.

Skadeomfanget er uavklart.

Vesterålen innfører strenge coronatiltak:

Kommuneoverlegene i Vesterålen har besluttet å innføre strenge tiltak som følge av smittesituasjonen.

– Utbruddet har svært mange armer som gjør det krevende å ha oversikt, og alle kommunene er påvirket i større og mindre grad. Vi sliter med å opprettholde kapasiteten på både testing og helsetjenestene for øvrig, sier fungerende kommuneoverlege i Hadsel, Martin Larsen Drageset, i en pressemelding på kommunens hjemmesider.

Den lokale forskriften forbyr skjenking etter midnatt og setter begrensninger for private sammenkomster.

Fire turister reddet opp av sjøen:

Fire tyske fisketurister er berget opp av sjøen i en redningsaksjon utenfor Vågsøya i Troms. Dette melder politiet på Twitter klokka 13.28 fredag.

- De skal være i god behold. Det er per nå ikke avklart hvordan de havnet i sjøen men det antas at båten deres har forlist, skriver politiet.

Nødetatene er under utrykning til stedet.

- De fire tyske fisketuristene fremsto som oppegående og uskadd, men er noe nedkjøt, skriver politiet på Twitter klokka 14.35.

Turistene skal i følge vitner ha vært ombord i en båt som har forlist.

NRK: Reisende fra grønne land slipper test:

I starten av juli åpnet Norge grensene for store deler av Europa, og reisende fra grønne områder ble fritatt karantenekrav ved ankomst til Norge.

Alle må likevel gjennom grensekontrollen, og de som ikke er fullvaksinerte eller har vært smittet de siste seks månedene, må teste seg på flyplassen. Det har ført til lange køer på Gardermoen.

For å få bukt med de lange køene, innføres flere strakstiltak som vil gjelde i helga, melder NRK.

– Situasjonen har lenge vært under god kontroll. Men de siste ukene, spesielt siste ukes kraftige økning i reisemønstre, har belastet tjenesten og kapasiteten, sier fagdirektør i Helsedirektoratet, Svein Lie, til kanalen.

Reisende fra grønne land kan teste seg i hjemkommunen istedenfor på flyplassen, og de som skal på karantenehotell, skal teste seg på hotellet, skriver kanalen.

I tillegg skal Sivilforsvaret gi hjelp til de som trenger det mens de venter, og politiet skal se på bemanningen slik at de med grønt coronasertifikat slipper å stå i kø.

Foto: Hanna Johre / NTB

Sverige slutter med AstraZeneca:

Det skriver de svenske helsemyndighetene i en pressemelding.

I pressemeldingen opplyser myndighetene at årsaken til avviklingen er at det ikke lenger er behov for denne vaksinen, da vaksinen kun har blitt brukt på personer over 65 år.

Denne gruppen er i all hovedsak vaksinert.

Personer som kun har fått en dose med AstraZeneca, kan få Moderna eller Pfizer-vaksinen som dose to opplyser myndighetene.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.