Annonse

Nyhetsstudio

Medier: Haitis president drept
Foto: NTB

Medier: Haitis president drept

Haitis president Jovenel Moïse skal ha blitt drept i sitt hjem i hvoedstaden Port-au-Prince i natt. Det melder flere lokale medier og nyhetsbyrået AFP.

Ifølge Juno7 bekrefter statsministerens kontor overfor dem at Moïse er død, og at kona hans er fraktet til sykehus med alvorlige skader.

Ifølge Gazette Haiti ble huset til Moïse angrepet av en gruppe menn rundt klokka 01.00 lokal tid i sin private bolig i Petionville, like utenfor hovedstaden Port-au-Prince.

De skriver videre at statsministeren fordømmer handlingen, og omtaler den som «fryktelig, inhuman og barbarisk».

Moïse har styrt det karibiske landet siden februar 2017. Valget i oktober 2019 ble avlyst, delvis som følge av omfattende protester mot Moïse. Presidenten har styrt ved dekret siden hans periode utløp i februar og den forrige nasjonalforsamlingens periode utløp i januar i fjor.

I de siste månedene har opposisjonsledere krevd at han går av, og i forrige uke krevde FNs sikkerhetsråd at nytt valg avholdes snarest mulig.

(Dagbladet/NTB)

Annonse
Olena Zelenska: - Ingen kan ta mannen min
Førstedamen og presidenten sammen i begravelsen til tidligere president i Ukraina, Leonid Kravchuk, i Kyiv i mai. Foto: Reuters

Olena Zelenska: - Ingen kan ta mannen min

I et intervju med den ukrainske kanalen RADA TV snakket Ukrainas førstedame, Olena Zelenska, om tiden etter at krigen brøt ut - og om ekteskapet sitt.

Førstedamen lot seg intervjue sammen med ektemannen, president Volodymyr Zelenskyj. Det er andre gangen de to opptrer sammen siden krigen brøt ut.

I intervjuet, som er sitert av Sky News, fortalte hun blant annet at familien mer eller mindre har vært helt adskilt siden midten av februar.

- Vi har ikke sett ham på to og en halv måned. Vi har bare snakket på telefonen, forteller Zelenska, som forteller at mannen «bor på jobb».

Da programlederen kommenterte at krigen «praktisk talt har tatt fra henne mannen hennes», kontret førstedamen raskt:

- Ingen kan ta mannen min fra meg. Ikke engang krigen, sa hun, før hun la til:

- Akkurat nå er jeg takknemmelig for å være her, for det betyr at vi får tilbringe tid sammen.

MC-fører til sykehus med luftambulanse

Sør-Øst politidistrikt melder om en trafikkulykke på fylkesvei 37 i Gransherad i Telemark.

- Politi og ambulanse jobber på stedet, pasient blir fraktet med luftambulanse. Veien er sperret for en periode, opplyste politiet like etter klokka 14.

Klokka 14.40 opplyser Vegtrafikksentralen at veien igjen er åpen for trafikk.

Annonse

Apekopper: Advarte for tre år siden

Den uvanlige infeksjonssykdommen apekopper er påvist flere steder i Nord-Amerika og Europa.

Allerede for tre år siden advarte britiske eksperter om at det kunne skje, melder The Telegraph.

Ifølge avisa var det under et seminar i London i 2019 at noen av Storbritannias fremste folkehelseeksperter uttrykte bekymring for at apekopper skulle fylle tomrommet etter den beslektede og langt mer alvorlige sykdommen kopper, som ble erklært utryddet i 1980.

Under seminaret skal flere ha etterlyst en ny vaksine mot apekopper.

Avisa trekker også fram en rapport publisert i 2020 der forskerne bak trekker fram at mindre enn en av tre har beskyttelse mot kopper og apekopper.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er dette første gang det er rapportert smittekjeder i Europa, der de smittede ikke har vært på reise til områder i Afrika, eller hatt kontakt med andre smittede personer.

Apekopper: Advarte for tre år siden
Foto: Brian W.J. Mahy / CDC / Reuters / NTB
Forbereder seg på nytt angrep
Hviterusslands president, Aleksandr Lukasjenko. Foto: Nikolai Petrov / AP / NTB

Forbereder seg på nytt angrep

The Guardian melder at ukrainske soldater forbereder seg på nytt angrep. Denne gangen skal det være områdene langs grensa til Hviterussland som klargjøres til kamper.

Avisa skriver at ukrainske styrker har bygd ei ny forsvarslinje langs den tidligere ubevoktede grensa mot Hviterussland i nordområdene. Årsaken skal være signaler som tyder på et nytt angrep.

Hviterusslands president, Aleksandr Lukasjenko, har vært Russlands og Vladimir Putins nærmeste allierte under krigen i Ukraina. Tidligere i mai gikk også offiser Viktor Gulevich ut og annonserte at hviterussiske spesialstyrker og utstyr ville bli utplassert langs grensa til Ukraina. Landet har også gjennomført militærøvelser i samme område.

De ukrainske troppene som nå klargjøres skal ifølge The Guardian bestå av soldater mellom slutten av tenårene og 60-åra. De skal blant annet ha klargjort området med nettverk av skyttergraver.

Storbritannias etterretning har vurdert trusselen fra hviterussisk side. I sin analyse av trusselen sa forsvarsdepartement forrige uke at tilstedeværelsen av hviterussiske styrker på grensa sannsynligvis ville hindre Ukraina i å utplassere støtteoperasjoner på sin Donbas-front.

Annonse
Polens statsminister: Norge tjener indirekte på krigen
Statsminister Jonas Gahr Støre i møte med Polens statsminister Mateusz Morawiecki i regjeringens representasjonsbolig i Oslo i mars i år.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Polens statsminister: Norge tjener indirekte på krigen

Under et møte med nasjonal ungdomsdialogkongress i Polen skal statsminister Mateusz Morawiecki ha sagt at Norge indirekte tjener på krigen i Ukraina.

Han viste til det økte overskuddet Norge får fra olje- og gassproduksjon etter at krigen brøt ut, skriver den polske nyhetskanalen TVN24.

- Det er urettferdig, og de burde dele, skal Morawiecki ha sagt, og deretter oppfordret ungdommen som var til stede til å videreformidle budskapet til «sine venner i Norge».

Under møtet henvendte han seg også direkte til det norske folket:

– Kjære norske venner. Dette er ikke normalt. Det er ikke rettferdig. Dere drar indirekte nytte av krigen til Putin. Det er selvsagt tilfeldig, for krigen i Ukraina er ikke Norges feil, men dere tjener indirekte på den, sa Morawiecki, og tilføyde:

- De bør dele raskt.

Det var VG som siterte den polske statsministeren først søndag.