Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

R-tallet er på 0,8:

Folkehelseinstituttet anslår at det gjennomsnittlige reproduksjonstallet i Norge fra15. juni er på 0,8. Det betyr at den nasjonale smittetrenden er synkende, skriver FHI i sin ukesrapport for forrige uke.

Der skriver de også at det nå totalt er registrert 792 delta-tilfeller i landet. Blant annet er det påvist delta-smitte i de fleste utbruddene i Oslo, skriver FHI. Disse utbruddene stammer stort sett fra fester/utelivsaktivitet, arrangementer, arbeidsplasser og organisert fritidsaktivitet, ifølge FHI.

Totalt er nå rundt 31 prosent av coronatilfellene delta-varianten, ifølge FHI. Det inkluderer bååde tilfellene som er påvist som delta, og de som FHI anser som sannsynlig at er delta. I Viken fylke var 51 prosent av de analyserte prøvene deltavarianten.

Det er meldt om en økning i meldte smittetilfeller i Innlandet, Vestfold og Telemark og Vestland. I resten av landet er utviklingen stabil eller synkende.

- Det er foreløpig registrert 0 dødsfall i uke 27, mot 2 i uke 26, skriver FHI. De siste ukene har det vært i gjennomsnitt 2,3 coronarelaterte dødsfall i uka.

Rundt 30 prosent av prøvene som er analyser er deltavarianten. Illustrasjon: FHI
Studioet fortsetter under annonsen

Væpnet aksjon i Bergen:

Mandag formiddag opplyser politiet at en gjerningsperson har knivstukket to personer på et Nav-kontor i Bergen. De fornærmede har blitt kjørt til sykehus med ukjent skadeomfang.

Politiet ble varslet om hendelsen klokka 10.02, og det var Bergensavisen og Bergens Tidende som først meldte om den væpnede aksjonen.

Politiet opplyser at de anså hendelsen som pågående livstruende vold, og at de var til stede etter kort tid. Gjerningspersonen ble pågrepet kort tid etter at politiet ankom stedet.

«Politiet og de andre nødetatene har godt med ressurser. Området sperret av. Jobber med å sikre stedet», skriver politiet i en pressemelding.

Halvdan Sivertsen utnevnt til St. Olavs Orden:

Mandag formiddag opplyser Kongehuset at kong Harald har utnevnt artisten Halvdan Sivertsen til kommandør av Den kongelige norske St. Olavs Orden.

«Halvdan Johannes Falck Sivertsen mottar utmerkelsen for hans fremragende innsats som visekunstner», skriver Kongehuset i en pressemelding.

Videre opplyses det om at dekorasjonen vil bli overrakt på Quality Hotel Ramsalt i Bodø 29. september.

ARTIST: Halvdan Sivertsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Skyting i Russland: Åtte drept og flere skadd:

Det er meldt om døde og sårede etter en skyting ved et universitet i byen Perm i Russland. Det melder Reuters.

En ukjent person begynte å skyte i en av bygningene ved det statlige universitetet i Perm (PSNIU), og ifølge en politikilde er det ofre. Det melder TASS.

Åtte skal være drept i skyteepisoden. Det fremgår i en melding på nettsiden til etterforskningskomiteen i Russland.

Gjerningsmannen er arrester, opplyser Utenriksdepartementet.

Etterforskningskomiteen har åpnet en straffesak om drap på flere personer etter skytingen på Perm University. Dette fremgår av en melding på etatens nettsted.

Opptak fra videoovervåkningskamera viser at folk har hoppet ut av vinduer. Det har også blitt postet en video av den antatte gjerningspersonen i sosiale medier, hvor han går rundt på universitetsområdet og er åpenbart bevæpnet, skriver NTB.

Perm ligger ved foten av Uralfjellene ca 1400 kilometer øst for Moskva.

Russlands regjeringsparti sier de har vunnet stort flertall:

Det russiske regjeringspartiet Forente Russland sier de har vunnet to tredeler av plassene i nasjonalforsamlingen.

Generalrådssekretær i Forente Russland, Andrej Tursjak, sa mandag at partiet kommer til å få 120 plasser fra partilisten og 195 plasser fra valgdistrikter med kun ett mandat etter valget søndag.

Det vil gi partiet 315 av nasjonalforsamlingens 450 plasser.

Opposisjonen mener valget var preget av fusk. Valgkommisjonen sier at de har mottatt 750 klager om uregelmessigheter knyttet til stemmeavgivningen, mens den uavhengige velgerrettighetsorganisasjonen Golos sier at de har avdekket tusenvis av uregelmessigheter.

Observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har ikke vært til stede på grunn av uenighet om vilkårene Russland har satt.

Kreml har ryddet mange av rivalene av banen allerede før valget. Opposisjonelle er blitt satt i fengsel eller nektet å stille.

(NTB)

PRESIDENT: Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin / AP / NTB

Elg på E18:

Politiet i Agder melder om en elg på E18 i Kristiansand, i området Studeheitunnelen.

- Den er observert i østgående retning. Til OBS for trafikanter i området, skriver politiet på Twitter klokka 08.55.

Frykter vaksineskandale: Millioner av doser kan bli kastet:

Tidligere statsminister Gordon Brown i Storbritannia frykter at mer enn 100 millioner coronavaksinedoser kan bli kastet innen desember.

Anslaget baserer seg på tall fra analyseselskapet Airfinity, ifølge The Guardian, som skriver at selskapet også anslår at det vil ha blitt produsert 12 milliarder coronavaksinedoser innen desember.

Hovedsakelig bekymrer Brown seg for at vestlige lands planer for å distribuere vaksinedosene er utilstrekkelige. Som følge av dette, frykter Brown, vil vestlige land få tilgang på flere doser enn de trenger, noe som kan medføre at mange vaksinedoser vil gå ut på dato.

- Vi har behov for gode fordelingsplaner for å forhindre en vaksinesvinnkatastrofe som følge av at vi ikke klarer å overholde vaksinedosenes holdbarhetsdato, sier Brown ifølge The Guardian.

- Det er urimelig at 100 millioner vaksinedoser kan bli kastet i rike land, samtidig som innbyggerne i verdens fattigste land vil måtte betale vårt vaksinesvinn med sine liv.

Foto: Sazzad Hossain / Shutterstock / NTB
Pandemiens kode rød

Pandemiens kode rød

dagbladet

Trafikkulykke i Bergen: Mann kjørt til sykehus:

Vest politidistrikt melder om en trafikkulykke i Eidsvågtunnelen i Bergen.

- Forbipasserende meldt om påkjørsel bakfra. To biler involvert. Ukjent vedr personskader. Nødetater på veg. Tunnel er stengt, skriver politiet på Twitter.

Brannvesenet melder at en person er fastklemt. Fire minutter senere skriver de at en person ikke er fastklemt.

- Person blir ivaretatt av helse på stedet, skriver de videre.

Det skal være snakk om sørgående løp.

- Bilberger rekvirert. Ukjent antall personer involvert så langt. Alle ute. En opplyser smerter i rygg. I ferd med å tømme tunnel for kjøretøy, melder politiet.

En mann i 30-åra, med smerter i ryggen, er kjørt til Haukeland sykehus.

- Entreprenør på veg. Tunnel fremdeles stengt. Lange køer fra tunnelen og nordover, skriver politiet.

Politiet melder at tunnelen åpnet opp klokka 09.05.

Ny musikk fra a-ha:

Det skriver VG

A-ha kommer neste år med tolv splitter nye låter for første gang siden «Cast In Steel» i 2015.

En musikkfilm med tittelen «True North» skal spilles inn i Bodø allerede i november, men selve musikken og filmen blir ikke tilgjengelig før neste år.

– «True North» blir a-has musikalske reisebrev fra det høye nord - en live-konsert laget for film med bare nytt materiale. Dette er vår melankolske hyllest til havet og nordnorsk natur, forteller Magne Furuholmen til VG.

Prosjektet er et samarbeid mellom a-ha, Bodø 2024 European Capital of Culture, Svømmehallen Scene, Parkenfestivalen og Arktisk Filharmoni som spiller sammen med a-ha på alle låtene.

Norsk sportskjede saksøkes for plagiat:

Den amerikanske skogiganten Timberland anklager norske Sport Outlet for systematisk salg av sko som ligner veldig på deres egne.

Timberland-sko ble for alvor populært på 1990-tallet, og det er særlig modellen «Yellow Boot» skoprodusenten er kjent for.

Ifølge Timberland selger Sport Outlet kopier av minst fem av skoproduktene til Timberland. Pressekontakt Leslie Grundy, sier til Dagens Næringsliv at det er viktig for Timberland å beskytte sine åndsverk.

– Immaterielle rettigheter er vår mest verdifulle eiendel, og av hensyn til våre forbrukere, våre forretningspartnere og merkevaren vår, tar vi beskyttelsen av dem veldig alvorlig, skriver Grundy i en epost til avisen.

Medeier og konsernsjef i Sport Outlet, Tor Andre Skeie, stiller seg uforstående til anklagene.

– Dette er sko vi har kjøpt fra blant annet to danske leverandører, så det er veldig rart at de går etter oss. Flere av skoene er også blitt solgt av andre store sportskjeder. De bruker rettsvesenet for å midlertidig gjøre konkurrerende skomodeller utilgjengelig for forbrukeren, sier han.

Timberland er eid av amerikanske VF Corporation. Selskapet er børsnotert og har en markedsverdi på nær 250 milliarder kroner.

Saken skal opp til behandling i Hordaland tingrett i Bergen på nyåret.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.