Nyhetsstudio

Øystein Andersen

Nordmann funnet død i Tyrkia:

En norsk statsborger er funnet død i en leilighet i ferieområdet ved Alanya på sørkysten i Tyrkia.

Ambulanse og helsepersonell ble tilkalt. Den norske statsborgeren er rutinemessig sendt til obduksjon, og tyrkisk politi undersøker hva som har skjedd.

Ifølge en tyrkisk avis i området, som Dagbladet har lest, er det ikke umiddelbare tegn på at det har skjedd noe kriminelt i tilknytning tildødsfallet.

Pressevakt Ane Lunde i Utenriksdepartementet bekrefter overfor Dagbladet at UD er blitt informert om at en norsk statsborger er død i Tyrkia.

VG omtalte dødsfallet først i norske medier.

Studioet fortsetter under annonsen

Oslofjordtunnelen stengt etter ulykke:

Øst politidistrikt melder om en trafikkulykke i Oslofjordtunnelen.

- En trailer er involvert. Tunnelen er stengt i begge retninger, melder politiet.

I en oppdatering informerer politiet om at det kun traileren som er involvert i ulykken.

- Fører er ikke alvorlig skadd. Store skader på betongvegg i tunnelen. Tunnelen vil bli stengt en stund fremover.

Vurderer å sette inn hæren for å sikre bensinstasjon-forsyning:

Flere dager med lange bensinkøer og frykt for panikkhamstring gjør at den britiske regjeringen vurderer å sette inn hæren for å sikre forsyningen av drivstoff.

I tillegg til å vurdere å sette inn soldater for å sikre leveranser til bensinstasjonene, ventes regjeringen å oppheve konkurranselovene for å la oljeselskapene dele informasjon seg imellom og prioritere hvilke deler av landet som har størst behov for påfyll. Det melder BBC.

Den britiske bensinforhandlerorganisasjonen (Petrol Retailers Association) advarer om at to tredeler av nesten 5500 medlemsstasjoner har gått tom for drivstoff, mens resten er ventet å gå tomme snart.

Landet har over 8000 stasjoner totalt.

(NTB)

Bensinstasjoner i Storbritannia har måttet stenge fordi de har gått tomme for drivstoff. Regjeringen vurderer å løse situasjonen ved å sette inn hæren og oppheve konkurranselovene. Foto: Jon Super / AP / NTB

Ingen avklaring i dag:

HURDALSJØEN (Dagbladet): Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har forsterket delegasjonene som sonderer om en mulig rødgrønn regjering på Hurdalsjøen.

Men det blir nærmest garantert ingen avklaring i dag, opplyser Arbeiderpartiet til pressen. Ingenting tyder dermed på at sonderingene går over til forhandlinger i dag.

I dag skal partiene både snakke på partileder-nivå, slik de gjorde før helgen, og gå dypere inn i sakene i gruppearbeid.

Her vil det svi

Her vil det svi

dagbladet

Ny klimarapport: Dystre fremtidsutsikter for dagens ettåringer:

Dagens ettåringer vil oppleve hetebølger sju ganger oftere enn sine besteforeldre dersom utslippene ikke kuttes, ifølge en rapport fra Redd Barna.

Barn født i 2020 vil i gjennomsnitt vil bli rammet av mer enn dobbelt så mye tørke og flom sammenlignet med dem som ble født i 1960, ifølge Redd Barna- rapporten , som baserer seg på en ny analyse fra forskere ved Vrije Universiteit i Brussel.

I tillegg vil dagens unge i snitt oppleve dobbelt så mange skogbranner som besteforeldregenerasjonen, som følge av klimaendringer og mer ekstremvær.

Beregningene forutsetter at den globale oppvarmingen fører til en temperaturøkning på mellom 2,6 og 3,1 grader, ifølge rapporten «Born into the climate crisis, why we must act now to secure children’s rights», som bygger på data i en studie som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science.

FNs generalsekretær António Guterres advarte nylig om at verden er på vei mot en oppvarming på 2,7 prosent dersom utslippene ikke reduseres i henhold til Parisavtalen.

- Beregningene i rapporten er de første av sitt slag. Nå ser vi faktisk hva slags verden barn som vokser opp i dag vil arve om vi ikke endrer kurs, og funnene er skremmende, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna.

(NTB)

Dagens ettåringer kommer i snitt oppleve dobbelt så mange skogbranner som besteforeldregenerasjonen, som følge av klimaendringer og mer ekstremvær, ifølge rapporten. Foto: Victor R. Caivano / AP / NTB

Ida overlevde Nav-angrepet:

Den overlevende fornærmede etter knivangrepet på Nav Årstad er Ida Aulin.

Hun er nå utskrevet fra sykehus, men er sterkt medtatt som følge av skader og hendelsen, opplyser bistandsadvokat May Britt Løvik i en pressemelding.

- Hun er også tungt preget av at en nær og kjær kollega er revet bort, skriver Løvik.

For en uke siden ble to Nav-ansatte knivstukket på et brukermøte på Nav Årstad i Bergen. Marianne Amundsen døde kort etter på sykehus av skadene hun ble påført.

En mann i 30-åra er siktet for drap og grov kroppsskade etter angrepet.

Foto: Privat

Marianne (57) drept på jobb på Nav:

Det er bistandsadvokat May Britt Løvik som i samråd med familien går ut med navnet på kvinnen som ble drept på jobb på Nav.

- De etterlatte kjenner på dyp sorg, fortvilelse og sinne etter å ha mistet sin høyt elskede mor, datter og søster, Marianne Amundsen, skriver Løvik i en pressemelding.

For en uke siden ble to Nav-ansatte knivstukket på et brukermøte på Nav Årstad i Bergen. Marianne Amundsen døde kort etter på sykehus av skadene hun ble påført.

Den andre, en kvinne i midten av 30-årene, ble lettere skadd. Dette er Ida Aulin.

- Hun er nå utskrevet fra sykehus, men er sterkt medtatt som følge av skader og hendelsen. Hun er også tungt preget av at en nær og kjær kollega er revet bort, skriver bistandsadvokat Løvik i en pressemelding.

En mann i 30-årene ble pågrepet inne på Nav-kontoret. Han er siktet for drap og grov kroppsskade.

Politiet med skjennepreken: - Skaper farlige situasjoner:

Politiet i Agder melder at forbipasserende bilister ikke respekterer at hastigheten på E18 har blitt redusert i forbindelse med en bilbrann.

- Politiet bistår i forbindelse med en bilbrann på E18 øst for Hesthagtunnelen i vestgående retning. Bilberger er rekvirert og hastighet på stedet er redusert uten at forbipasserende bilister respekterer dette. Skaper farlige situasjoner for de som skal gjøre en jobb der, skriver politiet.

- Bilistene kjører som om fartsgrensen ikke var satt ned. Det skaper en del farlige situasjoner, sier operasjonsleder Lars Hyberg til Dagbladet.

Han påpeker at dette gjelder en motorvei med en fartsgrense på 100 km/t til vanlig.

- Når vår patrulje skal stå på stedet og hjelpe brannvesen og bilberger, og bilister ikke respekterer skiltingen, oppleves det som utrygt.

Det er skiltet ned til 50 km/t på stedet.

- Tilbakemeldingene er at bilistene ikke respekterer det. Om de kjører i 100 km/t er vanskelig å si, men de kjører altfor fort.

- Er dette et typisk problem?

- Det er ikke uvanlig. Om ikke bilister umiddelbart ser hva som har skjedd, så respekteres ikke alltid grensen som er satt. På en motorvei settes ikke fartsgrensen ned uten grunn. Dette er en klar oppfordring, både i dette tilfellet og på generell basis. Man må respektere det når hastigheten er nedsatt.

FHI ser ingen nye mutasjoner nå som kan slå ut delta:

Folkehelseinstituttet tror ikke vi vil se større spredning av nye varianter av coronaviruset i Norge før jul.

Det skriver Aftenposten.

«Vi ser nå globalt ingen varianter som ser ut til å kunne utkonkurrere deltavarianten, som oppsto for snart ett år siden», skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sin situasjonsrapport.

«Det er lite sannsynlig at en ny variant vil nå å gi stor spredning og utfordringer i Norge innen jul», skriver FHI.

Rapporten ble sendt helseminister Bent Høie 20. september, men har vært holdt hemmelig i fem dager inntil regjeringen offentliggjorde beslutningen om at Norge skulle gjenåpnes.

(NTB)

Det er lite sannsynlig med spredning av en ny variant av koronaviruset før jul, ifølge FHI. Foto: Torstein Bøe / NTB

Tankbil veltet i Stavanger:

Sørvest politidistrikt fikk klokka 09.25 melding om at en tankbil hadde veltet på E39 ved Mekjarvikveien ved avkjørselen til Øvre Grødem/Randaberg, i retning Stavanger.

- Sikkerhetsavstanden er 300 meter på grunn av brannfarlig gass, melder politiet.

Føreren kom seg ut av bilen, og det er foreløpig ikke meldt om personskade.

- E39 ved uhellstedet vil bli stengt i betydelig tid fremover, skriver politiet.

En gasstekniker er på vei for å foreta kontroll av gassen/ innholdet i tankbilen, melder politiet rett over klokka 10.30.

- Entreprenør er også varslet for å tømme innholdet i tankbilen. Det skjer først etter at gasstekniker har sjekket tanken. Det er per nå ingen indikasjoner på lekkasje på stedet, skriver politiet.

Byfjordtunnelen var i en periode stengt på grunn av sikkerhetsavstanden.

Jordskjelv på Kreta:

Ifølge det europeiske jordskjelvsenteret EMSC har det i løpet av morgentimene blitt registrert tre jordskjelv på den greske øya Kreta.

Det første var det kraftigste, med en styrke på 6,2 og en dybde på 2 kilometer. Skjelvet rammet litt etter klokka 8 mandag morgen.

Det andre, som fant sted knappe ti minutter senere, hadde en styrke på 3,7. Det tredje, som ble registrert ytterligere ti miunutter senere, hadde en styrke på 4,6.

Alle skjelvene er registrert mellom 20-26 kilometer unna øyas største by Heraklion.

Rystelsene førte til at mange mennesker flyktet ut på gaten, og øyenvitner melder om skader på bygninger. Også bilder på sosiale medier viser skader på bygninger.

Det er foreløpig ikke kommet meldinger om personskader.

Foto: EMSC

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.