Nyhetsstudio

Stian Drake

Ytterligere fem smittet i forbindelse med bryllup:

I løpet av helga er det blitt påvist ytterligere fem nye smittetilfeller i forbindelse med et bryllup som fant sted i Lillestrøm onsdag for to uker siden.

Det bekrefter ordfører i Lillestrøm, Jørgen Vik overfor Dagbladet.

Totalt er det nå registrert 40 smittetilfeller i forbindelse med bryllupet. Gjestene som deltok i bryllupet var fra flere ulike kommuner.

Fredag valgte Lillestrøm kommune å anmelde arrangøren av bryllupet for brudd på corona-forskriften.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Anmeldt etter Delta-utbrudd

Anmeldt etter Delta-utbrudd

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Brann i seilbåt - person om bord:

Det er meldt om en brann i en seilbåt i Ibestad kommune i Troms og Finnmark. Det skriver Troms politidistrikt på Twitter.

En person skal være om bord i båten, som ligger for anker rundt hundre meter fra land. Vedkommende som er om bord prøver nå å slukke brannen, skriver politiet.

Nødetatene er på vei.

228 smittetilfeller fredag:

Det siste døgnet er det registrert 228 coronasmittede i Norge. Det er tolv flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 195 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 160, så trenden er stigende.

Ved midnatt natt til lørdag var det utført 6,4 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor.

I alt har 135.463 personer testet positivt.

Til nå har 3.374.685 personer fått første dose av coronavaksinen, og 1.728.612 personer har fått andre dose.

Fredag var 21 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var like mange som dagen før.

Til sammen er 799 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

57,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

(NTB)

Søket i kollapset boligblokk utenfor Miami avsluttet:

Brannmannskaper har formelt avsluttet søket etter døde i boligblokken som kollapset nord for Miami Beach for en måned siden.

97 mennesker mistet livet og en uidentifisert person er fortsatt savnet etter at deler av Champlain Towers South raste sammen. Siden er resten av bygningen revet, og det meste av bygningsrestene er kjørt bort.

Rettsteknikere jobber fortsatt med sine undersøkelser, men det er ikke flere omkomne å hente ut der blokken sto. I flere uker lette redningsmannskaper i ruinene, der en brann blusset opp flere ganger.

Bortsett fra dem som kom seg ut rett etter ulykken, ble det ikke funnet noen overlevende på stedet.

(NTB)

Foto: Giorgio Viera / AFP

Mann omkom i drukningsulykke i Oslo:

Politiet i Oslo rykket fredag kveld ut til Groruddalen, etter melding om at en mann var savnet fra en badeplass i området.

I en oppdatering 21.32, skriver politiet at mannen er hentet opp fra vannet. Livreddende førstehjelp ble iverksatt, men livet sto ikke til å redde.

- Dette er en drukningsulykke, ikke mistanke om noe kriminelt, skriver politiet.

Pårørende er varslet og ivretatt. Det var store ressurser på stedet fredag kveld.

- Det er det dykkere fra brannvesenet som er aktive i vannet, og vi søker på land og i terrenget rundt. Opplysningene går på at han ikke er sett på to til tre timer, så vi vet ikke om han er i området eller i vannet, sa operasjonsleder Tor Gulbrandsen til Dagbladet i 21-tida.

Det var en venn av mannen som meldte ham savnet, fortalte operasjonslederen.

- Det er klart at når det er fare for at en person har druknet i vannet, så rykker både politi og brannvesen ut med den god del ressurser for å forsøke å redde liv, sa Gulbrandsen.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 20.25 fredag kveld.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Skogbrann langs Gjøvikbanen:

110-sentralen i Oslo melder om brann i skog og kratt flere steder langs Gjøvikbanen i Maridalen.

- Det er en forholdsvis høy alvorlighetsgrad her fordi det brenner flere steder langs Gjøvikbanen, sier vaktkommandør Hans Erik Tysdal i Oslo brann- og redningsetat til NTB.

Har du tips, video eller bilder? Ta kontakt med Dagbladet på 24 00 00 00 eller 2400@db.no

Fredag oppjusterte Meteorologisk institutt farevarselet for skogbrannfare til oransje, som er nest høyeste nivå, for store deler av Østlandet.

- Det er veldig tørt i området, så det er fare for at dette kan spre seg. Dette er i skog og utmark foreløpig, så det er ikke noe snakk om evakuering, sier Tysdal til nyhetsbyrået.

Bane Nor opplyser at det er stengt mellom Oslo S og Nittedal på grunn av brann ved sporet på Gjøvikbanen.

Foto: Vegard Krüger / Dagbladet

MC-fører til sykehus i luftambulanse:

Politiet i Møre og Romsdal melder på Twitter at det har vært en ulykke mellom MC og bil på E39 ved Sjøholt i Ålesund kommune.

Nødetatene er på stedet. Ukjent skadeomfang på fører av MC. Vedkommende fraktes til sykehus i luftambulanse. Ikke melding om andre skadde.

Trafikken sto en stund i begge retninger, men er nå i normal ferdsel igjen, opplyser Vegtrafikksentralen midt. Det skriver NTB.

Mann erkjenner ikke straffskyld etter voldshendelse i Sandnes:

En mann i 50-årene er siktet for kroppskader etter at en mann torsdag ble kjørt til sykehus med stikkskader i Sandnes. Siktede erkjenner ikke straffskyld.

Politiet har siden torsdag kveld jaktet den siktede personen, som ennå ikke er pågrepet i saken.

Fredag har siktede imidlertid vært i kontakt med sin forsvarer, som sier at mannen ikke erkjenner straffskyld, skriver Stavanger Aftenblad.

– Min klient erkjenner å ha vært på stedet, men han fremholder at handlingen er foretatt i nødverge, sier forsvarer Hans Marius Thorsnæs.

Han opplyser at mannen, som altså ennå ikke er pågrepet, sier seg villig til å gå i avhør med politiet.

Det var sent torsdag kveld at en mann i 40-årene ble kjørt til sykehus etter å ha blitt funnet med stikkskader i Sandnes. De to involverte er kjenninger av politiet.

(NTB)

Foto: Tipser

EU: Deltavarianten dominerer i 19 EU-land:

Data innsamlet mellom 28. juni og 11. juli viser at deltavarianten var den vanligste varianten. I snitt sto deltavarianten for 68,3 prosent av tilfellene i de 19 landene.

Deltavarianten har allerede blitt påvist i nesten alle EU-land og er ventet å fortsette å spre seg og erstatte andre varianter.

- Dessverre ser vi økning av den høyt smittsomme deltavarianten i regionen vår, sier WHOs Europa-direktør Hans Kluge.

(NTB)

Framskynder dose to for enkelte i Oslo:

Oslo kommune har besluttet å framskynde dose to for enkelte innbyggere, melder Avisa Oslo.

- Kommunen har i dialog med FHI redusert vaksineleveransene de siste par ukene og nå stoppet forsendelsene fra FHI slik at vi ikke mottar nye doser i uke 30, 31 og 32. I tråd med FHIs anbefaling startet kommunen opp tilbud om drop-in-timer for dose 1 til beboere i kommunen f.o.m. mandag 19.07, skriver smittevernoverlege Frode Hagen i en mail til avisa.

Sydney-utbrudd blir erklært en «nasjonal krise»:

Delstatsregjeringen i New South Wales har erklært en nasjonal krise på grunn av smitteutbruddet som pågår i Sydney.

Fredag ble det meldt om ett dødsfall og 136 nye smittetilfeller, det høyeste tallet på ett døgn siden utbruddet med deltavarianten startet i midten av juni. Selv en måned med nedstenging har ikke vært nok til å få bukt med utbruddet.

Nå ber delstatsregjeringen om flere vaksiner og ressurser fra den føderale regjeringen i Canberra.

- Vi har en plikt overfor landet til å få kontroll over viruset. Det er ingen tvil om at tallene ikke går riktig vei, sier delstatsminister Gladys Berejiklian, som etterlyser flere Pfizer-doser.

Berejiklian sier regjeringen igjen må konsentrere seg om vaksineutrullingen, som har gått veldig tregt. Bare 12 prosent av landets befolkning er fullvaksinert, noe som blant annet skyldes leveranseproblemer for Pfizer/Biontech-vaksinen og bekymring for om AstraZenecas vaksine er trygg.

Delstatsministeren sier Sydneys fem millioner innbyggere kan måtte leve med restriksjoner til oktober. Viruset sprer seg nå «overalt» og halvparten av Australias befolkning er omfattet av nedstengingstiltak.

(NTB)

En enslig kvinne krysser en handlegate som normalt er en av Sydneys travleste. Nå sier delstatsregjeringen at koronautbruddet i storbyen er en nasjonal krise. Foto: Rick Rycroft / AP / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.