Annonse

Nyhetsstudio

Tromsø: Kaldeste temperaturmåling på 100 år!
REKORDKULDE: Tromsø-målinga tirsdag er den laveste gjennomsnittsmålinga på denne datoen på over 100 år. Foto: NTB

Tromsø: Kaldeste temperaturmåling på 100 år!

Tirsdag var temperaturen i gjennomsnitt 6,5 grader i Tromsø, melder Meteorologisk institutt.

Det er den laveste gjennomsnittsmålingen for 20. juli, etter over 100 år med målinger.

Værkontrastene i Norge har de siste dagene vært store. I Nord-Norge ventes det nå snø på fjelltoppene. I Sør-Norge står det sydenvarme på menyen.

Annonse
Espen Aas forsvarer «Debatten»: - Veldig uenig
Foto: NRK / Skjermdump

Espen Aas forsvarer «Debatten»: - Veldig uenig

Som et punktum for Høyre-leder Erna Solbergs maraton av intervjuer med pressen i anledning aksjeskandalen torsdag, dukket hun på kveldstid opp i «Debatten» på NRK for å spørres ut av både programleder Fredrik Solvang og seerne.

Men måten intervjuet utartet, sto ikke til alles forventninger. Flere mente programleder Fredrik Solvang lot Erna slippe altfor lett unna.

Fredag ettermiddag tar forfatter og journalist Espen Aas sin NRK-kollega Fredrik Solvang i forsvar. Aas er godt kjent for de fleste som programleder i «Dagsnytt 18» og «Dagsrevyen».

- Vedrørende debatten om «Debatten» i går. Jeg er veldig uenig i karakteristikker som «pusete», «talkshow», «Lindmo» osv. Det virker som det foreligger en forutsetning hos mange om at politikerintevjuer må være aggressive og pågående. Men må de egentlig det?, skriver han på X/Twitter.

Mann besluttet utlevert fra Norge til Rwanda

Rwanda har begjært en mann utlevert fra Norge. De ønsker å stille ham for retten i Rwanda for å ha begått et drap under folkemordet der i 1994.

Nå har Oslo tingrett besluttet at mannen kan utleveres, opplyser politiet i en pressemelding.

Kripos pågrep vedkommende i oktober 2022. Siden han ble pågrepet har Kripos gjort en rekke undersøkelser for å avklare om vilkårene for utlevering er oppfylt.

Det ble gjennomført rettsmøte i saken 4. - 6. september 2023. Oslo tingrett konkluderte 19. september med at utlevering lovlig kan skje. Avgjørelsen kan ankes.

- Vi noterer at tingretten deler Kripos sin vurdering om at vilkårene for utlevering er oppfylt, sier Thea Elise Kjæraas, politiadvokat i Kripos.

I utleveringssaker avgjør domstolen om utlevering lovlig kan skje. Dersom domstolen har konkludert med at vilkårene for utlevering er oppfylt, er det opp til Justis- og beredskapsdepartementet å avgjøre om utlevering skal skje.

Annonse

Russland: Ukrainsk rakett har truffet svartehavsflåtens hovedkvarter på Krim

Minst én ukrainsk rakett har truffet den russiske svartehavsflåtens hovedkvarter i Sevastopol på Krim-halvøya, bekrefter lokale myndigheter.

Hendelsen ble bekreftet av den russisk-innsatte guvernøren Mikhail Razvozjajev på meldingstjenesten Telegram tidlig fredag ettermiddag.

Han la til at det er mulighet for nok et angrep og oppfordret befolkningen til å unngå bysenteret hvor bygningen er lokalisert.

Det er ikke meldt om hvorvidt noen er skadd. Guvernøren skriver at alle nødetatene har ankommet stedet.

Bilder i sosiale medier viser store mengder røyk fra bygningen.

(NTB/Dagbladet)

NRK: Politiet dropper spionsiktelse mot 25-årig student - endrer siktelse til økonomisk kriminalitet

Politiet dropper spionsiktelsen mot en 25 år gammel mann som ble pågrepet i Oslo 8. september. Han er nå siktet for økonomisk kriminalitet.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter overfor NRK at siktelsen er endret. Nå mistenker politiet at mannen skal ha forsøkt å innhente informasjon for egen økonomisk vinning.

Derfor overtar nå Økokrim etterforskningsansvaret i saken

– I PSTs etterforskning av den malaysiske statsborgeren som ble pågrepet 8. september er hypotesen om ulovlig etterretning klart svekket. Samtidig er hypotesen om økonomisk organisert kriminalitet vesentlig styrket, forklarer politiadvokat hos PST, Thomas Blom.

Den 25 år gamle malaysiske statsborgeren ble pågrepet av PST 8. september og siktet for å ha drevet etterretning mot Norge.

Mannen er student, men ikke ved et norsk lærersted, og han har vært i Norge i relativt kort tid.

(NTB)

Annonse