Nyhetsstudio

Marlene Lundberg Holm

Coronasmittet person var på festival i Grimstad:

I forrige helg var en coronasmittet person på festival og på kafé i Grimstad. Kommunen trapper opp testingen og ber folk være oppmerksomme på symptomer.

- De som har symptomer, bes isolere seg fram til negativt prøvesvar foreligger. De som er definert som nærkontakter til den smittede, vil bli kontaktet fortløpende av smittesporingsteamet og bes forholde seg deretter, sier kommuneoverlege Sturla Aam-Quabeck til Grimstad Adressetidende.

Han ønsker at flest mulig tar en coronatest allerede torsdag. I den anledning har kommunen utvidet åpningstidene på teststasjonene.

Onsdag ble det klart at den smittsomme deltavarianten nå er dominerende i Norge.

(NTB)

Foto: Tore Meek / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Norwegian-fly måtte avbryte landing i Tromsø:

Et Norwegian-fly måtte avbryte landingen ved Tromsø lufthavn søndag kveld fordi et annet fly sto på rullebanen.

Ifølge Flightradar24 var flyet på det laveste 477 fot over bakken, som tilsvarer rundt 145 meter over bakken, skriver Nordlys.

En passasjer som var om bord i flyet, sier til avisen at de ble informert om at det hadde stått et fly på rullebanen da de skulle lande.

Lufthavnsjef Ivar Helsing Schrøen hadde ikke fått beskjed om hendelsen søndag, men uttaler seg på generell basis.

- Fra tid til annen bruker fly litt lengre tid på å komme seg av rullebanen, og da må flyet som skulle lande, ta en runde og komme tilbake.

(NTB)

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Morgennytt:


Norge fikk sitt første OL-gull!
Kristian Blummenfelt (27) vartet opp med en maktdemonstrasjon på triatlon.

Full overtenning i bolig i Moss
Det er full overtenning i en bolig i Moss. Brannvesenet har ikke kontroll på brannen.

40 ungdommer i masseslagsmål på Romerike
Rundt 40 tenåringer fra 15 til 19 år var involvert i et slagsmål ved Morttjern på Gjelleråsen i Nittedal.

136 nye smittede i Norge
Det siste døgnet er det registrert 136 nye coronasmittede personer i Norge. Det er 27 flere enn samme dag i forrige uke.

20 nye coronasmittede personer registrert i Oslo:

Det er registrert 20 nye coronasmittede personer i Oslo det siste døgnet. Samme dag i forrige uke var tallet 19 nye smittede.

De siste to ukene er det i snitt blitt registrert 23 smittede per dag i Oslo.

Smittetallene er høyest i bydelene St. Hanshaugen, Frogner og Grorud, men ingen bydeler har over 100 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

Tallene er lavest i Vestre Aker med et smittetrykk på 26 per 100 000.

Siden mars i fjor har til sammen 38 000 Oslo-borgere fått påvist coronasmitte.

(NTB)

Full overtenning i bolig i Moss:

Det er full overtenning i en bolig i Moss natt til mandag.

- Brann jobber med å hindre spredning. Trolig ingen personer inne i bygningen, men dette sjekkes ut, skriver Øst politidistrikt på Twitter.

Øst 110-sentral opplyser at slukking er iverksatt.

- Foreløpig ikke kontroll, skriver de.

Klokka 05.58 melder politiet at brannen er slukket og én person kjørt legevakten for sjekk etter å ha fått i seg litt røyk.

Tysk statsministerkandidat beklager bruk av N-ordet:

To måneder før valget i Tyskland har De Grønnes kandidat Annalena Baerbock beklaget for å ha sagt N-ordet i et intervju.

De Grønne-kandidaten, som lenge vært topprival til Armin Laschet fra Angela Merkels CDU-parti til statsministerrollen, sa hun brukte det rasistisk ladde ordet da hun gjenfortalte en historie om et skolebarn som nektet å gjøre en oppgave som inneholdt N-ordet.

– Det var galt og jeg beklager, skrev Baerbock i en serie tweets søndag. Hun har sagt hun var klar over ordets rasistiske opprinnelse og at det sårer mange svarte mennesker.

Beklagelsen er den siste i en rekke tilbakeslag for De Grønne og Baerbock, som har blitt anklaget for plagiat, slurv i erklæringen av partirelatert inntekt og for å ha oppblåst erfaringslisten på CV-en sin.

(NTB)

136 nye coronasmittede registrert siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 136 nye coronasmittede personer i Norge. Det er 27 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 204 nye coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 163, så trenden er nå stigende.

I alt har 135 767 personer testet positivt for corona her i landet siden februar i fjor. Til sammen er det utført 6,4 millioner coronatester i Norge.

Til nå har 3 374 685 personer fått første dose av coronavaksinen, og 1 728 612 personer har fått andre dose.

Fredag var 21 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var like mange som dagen før.

Til sammen er 799 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020. 57,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

(NTB)

40 ungdommer involvert i slagsmål på Romerike:

Rundt 40 tenåringer fra 15 til 19 år var søndag kveld involvert i et slagsmål ved Morttjern på Gjelleråsen i Nittedal.

Politiet fikk flere meldinger om slagsmålet like før klokken 22 søndag kveld.

- Det var en gjeng på omtrent 40 ungdommer i alderen 15 til 19 år. De spredte seg da politiet ankom stedet, sier operasjonsleder Svein Walle i Øst politidistrikt til Romerikes Blad.

Ingen skal ha kommet til skade, men politiet noterte seg navnene på de involverte og en rekke ungdommer ble bortvist fra stedet.

Walle opplyser at forebyggende enhet følger opp hendelsen. Flere politipatruljer fra Oslo rykket også ut til stedet da meldingene kom.

(NTB)

Alvorlig hundepest påvist i Arendal:

Fredag ble det påvist hundepest forårsaket av parvovirus på en hund i Arendal. Viruset omtales som en sjelden, men alvorlig virusinfeksjon, skriver Agderposten.

- Dette fører til at kroppen tømmes for hvite blodceller (immunceller) og hundene får symptomer som feber, magesmerter, oppkast og diare. Denne kan i mange tilfeller være blodig, skriver veterinær Camilla Lilleholt ved Agder Dyreklinikk til avisa.

Hun opplyser at det tar tre til åtte dager fra hunden blir smittet, til den utvikler symptomer, og at dødeligheten av parvorirus hos hund er over 90 prosent uten veterinærbehandling.

- Disse virusene er veldig motstandsdyktige i omgivelsene, og smitte kan finnes i miljøet i over et år. Indirekte smitte for eksempel via skotøy er derfor veldig aktuelt for dette viruset, sier hun til avisa.

Viruset er svært smittsomt mellom hunder, men det er også påvist at katter kan bli smittet med hundens parvorirus. Som følge av at hunder vaksineres mot viruset med intervaller på tre år, er det sjeldent at det påvises i Norge, opplyser veterinæren.

Foto: Arne V. Hoem/Dagbladet

Brann i fjellområder på grunn av lynnedslag:

Siste: To brannmenn er fremme på stedet. De melder om at røyken har avtatt og at situasjonen er roet ned.

Brann- og redningsetaten Vest melder om at det er bann i terreng i fjellområder flere plasser på grunn av lynnedslag søndag kveld. Det melder de på Twitter.

- Skogbrannhelikopter er på vei til Vika i Høyanger for å bistå med slukking, skriver de.

Innfører tiltak i flere kommuner i nord:

Kommunene Lødingen, Evenes, Tjeldsund, Kvæfjord og Harstad har besluttet å innføre lokale tiltak eller for å slå ned smitteutbruddene i regionen, opplyser de i en pressemelding.

- Samlet sett har regionen et av landets høyeste smittetrykk, med over 150 smittede de siste ukene. Flere av utbruddene er med den mer smittsomme deltavarianten av covid-19-viruset, og mange har blitt smittet i private sammenkomster og på utesteder, heter det i pressemeldinga.

Ved å innføre strengere lokale tiltak og anbefalinger nå, håper kommunene å kunne starte høsten uten store smitteutbrudd og mange i karantene eller isolasjon, skriver de.

Blant tiltakene som innføres fra og med mandag 26. juli er:

* Ventekarantene for husstandsmedlemmer til nærkontakter.
* Begrensninger på antall besøkende i private hjem til fem utover husstandsmedlemmer, likevel slik at det maksimalt er 10 personer til stede.
* Krav til smittevernfaglig forsvarlig drift ved serveringssteder.
* Serveringssteder som har skjenkebevilling, skal ikke slippe inn gjester etter kl. 2200.
* Utøvelse av skjenkebevilling etter alkoholloven kapittel 4 og 5 skal opphøre kl. 2400.
* Serveringssteder som har skjenkebevilling, skal registrere kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det.

- En langvarig bekjempelse av deltavarianten vil tære på de kommunale helseressursene og gå ut over tilbud og tjenester til både innbyggere og besøkende. Derfor trenger vi at befolkningen i regionen nå blir med på et krafttak, slik at vi kan gå høsten i måte så normalt som mulig, sier ordførerne i en felles uttalelse.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP / NTB scanpix

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.