Nyhetsstudio

Marlene Lundberg Holm

Lita jente påkjørt i Gjerdrum:

Ei jente i tidlig skolealder er påkjørt i Gjerdrum. Skadeomfanget er alvorlig, men hun er våken og puster, ifølge politiet.

- Jenta har kommet under bilen og blitt slept under bilen noen meter før bilen stanset. Det var flere på stedet som hjalp til å heve bilen slik at jenta kunne dras fram, melder de.

Jenta blir tatt hånd om av helse. Politiet rykket ut på meldingen ved 20.15-tida onsdag kveld.

- Det er besluttet beslag av førerkort. En person får status som siktet, og det er opprettet sak. Det kommer frem at det formentlig har skjedd i forbindelse med at vedkommende har rygget, og så begynt å kjøre framover. I forbindelse med ryggingen har jenta havnet under bilen, sier operasjonsleder Terje Marstad til Dagbladet.

Studioet fortsetter under annonsen

Hviterussisk aktivist funnet død i Ukraina:

En hviterussisk aktivist som hjalp landsmenn med å flykte fra undertrykkelse i hjemlandet, er funnet død i Kiev etter å ha blitt meldt savnet etter en joggetur.

Vitalij Sjisjov ble tirsdag funnet hengt i en park i den ukrainske hovedstaden, ifølge politiet. Han ble meldt savnet etter en joggetur mandag da eksilgruppen BDU, som han ledet, ikke fikk tak i ham på mobiltelefon.

Menneskerettsorganisasjonen Vjasna opplyser at Sjisjov ifølge venner ble forfulgt av «fremmede» mens han var ute og jogget tidligere.

Politiet har startet drapsetterforskning etter at Sjisjov ble funnet død. Organisasjonen BDU hevder han må ha blitt drept av hemmelige agenter.

Mange hviterussere har flyktet, ofte til nabolandene Ukraina, Polen og Litauen, fra det undertrykkende regimet til president Aleksandr Lukasjenko. Sjisjov var bosatt i Kiev – ikke langt fra parken der han ble funnet død – og han jobbet med å hjelpe andre hviterussere med å komme seg ut av hjemlandet.

Regimet i Hviterussland har slått knallhardt ned på opposisjonen etter at det brøt ut masseprotester i kjølvannet av valget i fjor. Opposisjonen og myndighetene i vestlige land omtalte valget som manipulert.

Regimet svarte med å sende flere tusen politi- og sikkerhetsstyrker ut i gatene, der de hamret løs på demonstrantene. Over 35000 ble pågrepet.

Lukasjenko har sittet ved makten i den tidligere sovjetstaten Hviterussland siden 1994.

(NTB)

Trafikkulykke: Fire personer skadd:

Kl. 10.15 fikk Sør-Øst politidistrikt melding om en trafikkulykke i Lier.

Skal være en bil mot en lastebil, skriver de på Twitter.

En familie på fire fra Asker ble skadd i ulykken, men med ulikt omfang. Moren, en kvinne i 40-årene, ble sendt til sykehus. Hennes mann, som kjørte bilen, og deres to barn ble kjørt til legevakt med lettere skader.

- Kvinnen var hakket mer skadd enn de andre i bilen. Derfor var ikke legevakt aktuelt, og hun ble sendt til sykehus, sier operasjonsleder Trond Egil Groth i Sørøst politidistrikt til NTB.

Politiet er fortsatt på stedet og etterforsker hendelsen. Personbilen ble totalvraket.

Kraftig smitteøkning på karibiske øyer:

De karibiske franske territoriene Guadeloupe og Martinique stenger ned i tre uker på grunn av en kraftig økning av coronasmitte.

Onsdag innføres det portforbud fra klokka 20 til 5 og forbud mot å reise mer enn ti kilometer på Guadeloupe. Samme tiltak ble innført på Martinique før helgen.

- Vi er inne i en katastrofal utvikling, sier direktøren for Guadeloupes helsevesen, Valerie Denux.

Hun sier 3000 nye smittede ble registrert i forrige uke, og hun ber om hjelp fra alle kvalifiserte leger og helsearbeidere på øya, inkludert dem som er på ferie der.

Butikker forblir åpne, og restauranter kan servere lunsj. Men barer, treningssentre, stadioner og svømmebasseng må stenges.

53 prosent av Frankrikes befolkning er vaksinert, men andelen er betydelig lavere i de karibiske provinsene. Samtlige 22 som er innlagt på intensiven på sykehus på Guadeloupe, er uvaksinert.

(NTB)

Her fra det karibiske franske territoriet Guadeloupe. Foto: Robert Bleecher / Shutterstock / NTB

Blodrødt i Florida: - Sinnsykt:

Delstaten Florida er i alarmberedskap etter smitteøkning. Det var søndag innlagt flere coronapasienter i Florida enn noen gang før, halvannet år etter at pandemien nådde USA.

Lørdag registrerte delstaten det største antallet nye smittetilfeller på samme døgn til nå i pandemien, med 21 683 coronatilfeller.

Debi de la Paz, sykepleier på en intensivavdeling i byen Jacksonville, jobbet under de mest kritiske dagene i USAs første bølge i fjor. Hun er overrasket over det hun er vitne til i den pågående bølgen.

- Situasjonen var alvorlig da, men nå er den enda verre, sier hun til NBC News.

Denne gangen er pasientene yngre enn i fjor sommer - mange mellom 20 og 30 år, ifølge Debi de la Paz. Sabrina Oetterer, også sykepleier i Florida, betegner situasjonen som «sinnsyk».

Delstaten har blitt det nye nasjonale episenteret for coronaviruset, og en femdel av alle nye smittetilfeller i USA stammer fra Florida. I byer i hele delstaten sliter sykehus med å håndtere pågangen.

Foto: REUTERS/Octavio Jones/NTB

14 nye smittetilfeller i Ørsta og Volda:

Det siste døgnet har 14 personer fått påvist koronasmitte i Ørsta og Volda. Kommunene innfører ikke nye smittetiltak.

Så langt har de to Sunnmørs-kommunene registrert 137 smittetilfeller i det pågående smitteutbruddet, skriver Ørsta kommune på sine hjemmesider.

Kommuneledelsen holdt et møte med kommuneoverelegene mandag, hvor det ble bestemt at barnehager, sommerskoler og SFO skulle åpne med gult nivå etter fellesferien.

Mange av de smittede i utbruddet er tidlig i 20-årene, og smitten har spredd seg på fester og utesteder i området.

Men kommunen har samtidig rost unge voksne i bygdene for å være ansvarsfulle og samarbeidsvillige i smittesporingsarbeidet.

(NTB)

Foto: Halvard Alvik / NTB

Stor skogbrannfare på Vestlandet:

Det meldes om lokalt stor skogbrannfare for både Vestland fylke og Møre og Romsdal. Meteorologisk institutt ber folk være forsiktige med åpen ild.

- Det er fortsatt noen områder som ikke har fått regn av betydning, skriver Meteorologisk institutt.

Det er nå utstedt varsel om lokalt stor skogbrannfare for både Vestland fylke og Møre og Romsdal.

Meteorologisk institutt anbefaler at man er forsiktig med åpen ild. Det vil være fare for at vegetasjon lett kan antennes og at store områder kan bli berørt.

(NTB)

Foto: Knut Arne Aarset / Sunnmørsposten / NTB

Venter smitteøkning i Oslo:

Det er registrert 72 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er det høyeste døgntallet siden 5. juni. Helsebyråd Robert Steen (Ap) er ikke overrasket over tallene.

- Som forventet ser vi en økning i smittetallene i forbindelse med fellesferien hvor flere mennesker reiser både innenlands og utenlands, og samles med venner og familie. «Reise» er registrert som antatt smittested for over 25 prosent av smittetilfellene i uke 30, sier han til Dagbladet.

Han opplyser at det i uke 30 ble registrert flest nye smittetilfeller i aldersgruppen 20-29 år, og det er også i denne aldersgruppen hvor det har vært størst økning sammenlignet med uka før. Kun ett smittetilfelle er registret i aldersgruppen over 70 år de fire siste ukene.

- Samtidig har testtallet for uke 30 gått opp sammenlignet med uka før. Det betyr vi får avdekket og smittesporet nye smittetilfeller, sier han og legger til at antall sykehusinnleggelser for Oslosykehusene fortsatt er lave, og har holdt seg under 10 innlagte i hele juli, sier Steen.

Denne uka var det slutt på fellesferien i Norge, og mange nordmenn er tilbake i jobb etter å ha reist både innenlands og utenlands. Overfor NTB sier Steen at det trolig vil gi utslag på smittestatistikken.

- Smitten er sterkest knyttet til reise. Med fellesferie og en del reisevirksomhet tror jeg derfor vi må vente at smitten vil gå noe opp, og det kan også komme en liten økning i antall sykehusinnleggelser. Men de eldste er fullvaksinert og godt beskyttet nå, sier helsebyråden.

Foto: Nina Hansen / DAGBLADET

Frykter ny varmerekord:

Det herjer en ekstrem varmebølge i deler av Sørøst-Europa, og meteorologene frykter en ny varmerekord.

I går var det flere land som målte temperatuer på nære 45 grader. I dag kan varmen bli enda sterkere.

- Det er ventet opp mot 47 grader i områder i Hellas, Italia og Tyrkia. Varmerekorden er nå på 48 grader og da er det ganske små marginer, forteller vakthavende meteorolog, Pernille Borander, til Dagbladet.

Varmebølgen skyldes et stillestående høyttrykk som fungerer som et lokk over den varme lufta, skriver Meteorologene på Twitter. Både Italia og Hellas har gitt ut rødt farevarsel for varme.

- Varmen gir seg ikke med det første, sier Borander.

Grafikk: Climate Reanalyzer

Advarer mot kraftig vind:

Meteorologene melder om kraftige vindkast fra tirsdag kveld i Øst-Finnmark. De varsler nå om moderat fare for kraftige vindkast i regionen.

- I natt skal det blåse skikkelig i Øst-Finnmark! Fra seint tirsdag kveld til onsdag formiddag ventes det nordvestlig kraftige vindkast på 27 til 35 meter i sekundet, melder Meteorologisk institutt.

De anbefaler at en sikrer løse gjenstander og unngår ferdsel på utsatte steder.

Det vil være fare for kansellerte avganger for ferje og fly. Strømforsyningen kan bli påvirket. Enkelte veier kan også bli stengt på grunn av trær eller andre objekter i veibanen.

(NTB)

Foto: Meteorologisk institutt

Sverige: Varsler tredje vaksinedose neste år:

I 2022 vil trolig en større andel av den svenske befolkningen få tilbud om en tredje dose med covid-19-vaksine, men omfanget er foreløpig uklart, skriver Folkhälsomyndigheten i en pressemelding.

Noen risikogrupper kan få en tredje dose allerede til høsten, opplyser de.

- Vurderingen er at det ikke er mulig å utrydde viruset og derfor bør vaksinasjonsarbeidet være langsiktig og fokusert på å redusere alvorlig sykdom og død. Det er fortsatt viktig at vi har et spesielt fokus på vaksinering av grupper og beboere i geografiske områder med lav vaksinasjonsdekning, sier statsepidemiolog Anders Tegnell i pressemeldinga.

Omfanget avhenger blant annet av mulige nye virusvarianter og av hva ulike forskningsstudier vil vise om den beskyttende effekten av vaksiner over tid. Det opplyses at Folkhälsomyndigheten overvåker utviklingen i land som ligger foran Sverige i vaksinasjonsarbeidet.

Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.