Nyhetsstudio

Johannes Theodor Fjeld

Kina sjokkert etter WHO-grep:

Kinesiske myndigheter er sjokkert over Verdens helseorganisasjons (WHO) plan om å fortsette fase to av undersøkelsene for å finne coronavirusets opprinnelse.

Det sa viseminister for landets helsekommisjon, Zheng Yixin, torsdag.

I forrige uke uttalte WHO at det er for tidlig å utelukke eventuelle koblinger mellom pandemien og en lekkasje av koronavirus fra et kinesisk laboratorium.

Zheng avviser teorien om at viruset skal ha kommet fra et laboratorium og kaller det et rykte som strider mot både vitenskap og sunn fornuft.

Han sier at laboratoriet i Wuhan, byen der de første kjente tilfellene av coronaviruset ble påvist mot slutten av 2019, ikke har noen virus som kan infisere mennesker direkte.

Han sier også at Kina har kommet med gjentatte oppklaringer og at landets myndigheter ikke godtar WHOs plan om å fortsette undersøkelsene.

(NTB)

Et medlem av WHOs team under besøk til Wuhan. Foto: Ng Han Guan / AP Photo / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

47 nye smittede i Bergen:

Det siste døgnet er det registrert 47 nye smittede i Bergen, skriver kommunen i en pressemelding.

17 av de smittede er nærkontakter, 1 er importsmitte, 17 har ukjent smittevei og 12 er ikke klarlagt.

- Det er fortsatt høye smittetall. I dag er det bekymringsfullt at vi ser en økning av smitte blant tenåringer; i tillegg til at den høye smitten blant unge voksne fortsetter. Det er positivt at så mange innbyggere tester seg. Jeg minner alle om at det kan være lurt å teste seg hvis man har symptomer eller har utsatt seg for stor smitterisiko. Dette gjelder også dersom man har fått vaksine, sier fungerende smittevernoverlege Kjell Haug.

Foto: Alena Stalmashonak / Shutterstock / NTB

Obama snur om omstridt bursdagsfeiring:

USAs tidligere president Barack Obama møtte motstand etter at nyheten om den storstilte bursdagsfeiringen hans den kommende helga ble annonsert.

Ifølge flere medier, deriblant The Wall Street Journal og Sky News, skulle den tidligere presidenten invitere «hundrevis» av gjester til 60-årslaget på sin private eiendom på ferieøya Martha's Vineyard utenfor Cape Cod.

Flere republikanere raste mot den tidligere presidenten, da feiringa skulle finne sted samtidig som den fjerde smittebølgen herjer i USA. Nå er feiringa avlyst, skriver The New York Times.

- Som følge av spredningen av deltavarianten den siste uka, har den tidligere presidenten og Michelle Obama besluttet å nedskalere feiringa til bare familie og nære venner, sier Hannah Hankins, talsperson for Obama, i en uttalelse onsdag.

- Han setter pris på at andre sender sine bursdagsgratulasjoner fra lang avstand, og han ser fram til å se folk snart, legger hun til.

Foto: Foto: Rex / Shutterstock editorial / NTB
Raser mot feiring

Raser mot feiring

dagbladet

Politiet søker vitner etter voldshendelse i Oslo:

En kvinne ble utsatt for grov vold med en farlig gjenstand i skogsområdet Mærradalen bak Radiumhospitalet i Bydel Ullern den 9. juli 2021, opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding.

- Politiet ber publikum ta kontakt dersom de har vært i området 9. juli 2021 mellom 18:30 og 19:15. Gjerningspersonen er beskrevet som en kvinne, heter det i en pressemelding.

Politiet opplyser at det er kommet inn flere tips i saken, blant annet et tips om en naken kvinne som er observert 10. juli rundt klokka 7 i Mærradalen.

- Hun ble møtt av en forbipasserende person og politiet ønsker også å komme i kontakt med denne kvinnen, skriver de.

17 nye smittetilfeller i Stavanger:

Det siste døgnet har Stavanger kommune registrert 17 nye tilfeller av coronaviruset. Sandnes kommune har registrert ni tilfeller.

Seks av tilfellene i Stavanger stammer fra utenlandsreise, ti er nærkontakter, mens ett tilfelle har ukjent smitteopphav, melder kommunen.

Av de ni tilfellene i Sandnes kommune det siste døgnet skyldes fire innreise, fire er nærkontakter mens smittesporing pågår for det siste tilfellet.

De to andre kommunene på Nord-Jæren, Randaberg og Sola, har ikke registrert noen nye smittetilfeller det siste døgnet, skriver Stavanger Aftenblad.

Strand kommune melder om tre nye smittetilfeller siste døgn, mens Time kommune melder om ett nytt tilfelle.

(NTB)

Foto: saiko3p / Shutterstock / NTB

Meteorologene peker på «synderen»:


Natt til onsdag var det dårlig vær og sterk kuling i Øst-Finnmark, opplyser Meteorologisk institutt på Twitter.

- Her er «synderen» som står bak det dårlige været i Øst-Finnmark. Dette lavtrykket ga nemlig sterk kuling i natt, med 26,2 m/s blant annet i Vadsø, skriver de på Twitter, og legger til:

- Og som lavtrykk flest, har det med seg nedbør også: Vardø for eksempel fikk 15,4 mm etter midnatt.

Det er natt til onsdag til onsdag ettermiddag sendt ut gult farevarsel for mye regn i Øst-Finnmark. Mest intens nedbør ventes nord på Varangerhalvøya og på sørkysten av Varangerfjorden.

Foto: Meteorologisk institutt

Togkollisjon i Tsjekkia - 50 skadd:

50 mennesker er skadd i en togulykke i Tsjekkia, ifølge en avis i landet.

Ulykka skjedde da to tog kolliderte i nærheten av landsbyen Milavce, melder avisa Deník. Det skal være brannmannskaper som har opplyst at 50 mennesker er skadd.

Nyhetskanalen CT 24 melder at to personer skal være døde og sju kritisk skadd. Dette er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Samferdselsminister Karel Havlíček opplyser at et tog passerte et signal i Domazlice og kolliderte med et passasjertog. Han skriver på Twitter at han er på vei til ulykkesstedet.

- Situasjonen er alvorlig, skriver han.

Også den tsjekkiske jernbaneoperatøren Sprava Zeleznic bekrefter ulykka på Twitter. Milavce ligger i regionen Plzen i den vestlige delen av landet.

Forsvarer om drapssiktet klient: - Husker veldig lite :

- Han er i bedre form, men fortsatt vedig preget og lei seg for det som har skjedd.

Det sier Gunhild Lærum til Dagbladet onsdag morgen. Hun er forsvareren til den drapssiktede mannen i 40-åra, som er siktet for drapet på Fjellhamar natt til søndag.

- Han husker veldig lite av det som skjedde, sier forsvareren.

Hennes klient har tidligere ikke erkjent straffskyld for drapet, men skal ha samme bopel som den avdøde mannen.

Lærum vil kommentere om siktede nå har endret forklaring.

Foto: Stian Drake / Dagbladet
Bodde i samme hus

Bodde i samme hus

dagbladet

Ny trend i Trondheim: - Ble kraftig økt:

I løpet av helga er det blitt registrert 32 nye smittetilfeller av coronaviruset i Trondheim. Mandag fikk en person påvist smitte. Vedkommende er smittet i utlandet.

Kommuneoverlegen i Trondheim, Tove Røsstad sier til Adressa at én trend preger smittesituasjonen: Reising og flere kontakter.

- Det totale antallet nærkontakter ble kraftig økt sist uke med 581 nærkontakter i uke 30 mot totalt 46 uken før. Det gjør at en del flere sitter i karantene, og at mange skal teste seg, sier Røsstad til avisa.

570 personer ble testet mandag.

- Vi har en jevn strøm av folk som kommer reisende fra utlandet og andre kommuner, som står for mye av smitten. Det lokale utbruddet vi har hatt den siste tiden, synes å være ringet inn. Men vi forventer at smittetallene vil fortsette å gå opp og ned fremover ettersom vi får nye lokale utbrudd, sier hun.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Tre døde i tornado i Russland:

Tre mennesker mistet livet da et hus ble feid vekk av en tornado i det vestlige Russland tirsdag.

Tornadoen oppsto i fylket Tver nordvest for Moskva i forbindelse med et uvær med kraftige vindkast. Noen steder er titalls hus ødelagt, og kraftledninger blåst ned.

Det var fire mennesker i huset da det ble løftet opp og vred på seg. Det minnet om en scene fra Trollmannen fra Oz, forteller et øyenvitne til nyhetsbyrået Ria Novosti.

Byrået melder at ett barn og to andre personer omkom. Over ti mennesker ble skadd i uværet.

Det er ikke uvanlig med tornadoer i området, men det er sjelden boligområder blir rammet, sier meteorologen Nikita Popovnin til TV-kanalen Dozjd.

(NTB)

Tre skadd da isvegg kollapset på Titanic-museet:

En isvegg ved Titanic Museum Attraction i Pigeon Forge, Tennessee kollapset og skadet tre gjester mandag. Alle tre ble fraktet til sykehus med ukjent skadeomfang, ifølge museumets eiere.

På museumets offisielle Facebook-side skriver eierne at museumet umiddelbart stengte etter hendelsen. Attraksjonen åpnet delvis tirsdag, men delen med isveggen er stengt.

- Vi regner med at det vil ta minst fire uker før isveggen gjenoppbygges, heter det på sida.

- Selvsagt hadde vi aldri forventet at en hendelse som denne kunne skje, ettersom sikkerheten til gjestene og besetningsmedlemmene våre alltid er viktigst, sier eierne, ifølge nyhetsbyrået AP.

Lokalt politi uttalte at kollapsen ser ut til å være en ulykke, skriver nyhetsbyrået.

Skipsreplikaen på Titanic Pigeon Forge kaller seg verdens største museumsattraksjon, men selv om skipsmodellen er av nesten 2800 kvm er den bare halvparten så stor som det originale skipet, og den viser bare skipets baug.

Museumet åpnet i 2010, og har nesten 400 gjenstander lik dem som var ombord Titanic utstilt.

Foto: Curt Habraken / The Mountain Press via AP / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.