Nyhetsstudio

Johannes Theodor Fjeld

Mann død etter boligbrann i Stavanger:

En mann i 70-årene døde på Haukeland universitetssjukehus onsdag etter boligbrann på Eiganes i Stavanger tirsdag kveld.

– Vi kan ikke se at det har brent noen andre steder enn i første etasje. Én person, en mann, er kjørt til Stavanger universitetssjukehus. Det var også en annen beboer på adressen. Denne personen ble evakuert og er uskadd, sier politiets innsatsleder Kjetil Østrått i Sørvest politidistrikt til Stavanger Aftenblad.

Politiet opplyser at mannen som ble sendt til sykehuset, framsto som alvorlig skadd da han ble hentet ut av førsteetasje fra boligen like før klokken 18 tirsdag. Nødetaten hadde fått melding om brannen klokken 15.

Torsdag klokken 11 opplyser politiet at de i løpet av dagen vil gå i gang med krimteknisk undersøkelse på stedet.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Flere hus evakuert grunnet brann på Osterøy:

Flere boenheter er evakuert på Osterøy etter at det søndag ettermiddag oppsto en brann i en bod. Brannvesenet melder at brannen er under kontroll.

Totalt er åtte boenheter evakuert på grunn av propanflaskene som er befinner seg i boden, skriver Bergensavisen.

- Brannen har startet i en utebod som står ved siden av tomannsboligen, og utviklet seg ganske eksplosivt, forteller vakthavende Ronald Drotningsvik i 110-sentralen til avisa.

110 Vest opplyser at røykdykkere er i innsats på stedet.

- Det brenner nå i taket på den ene delen av en tomannsbolig. Alle har kommet seg ut. Åtte boenheter er evakuert, brannvesenet har kontroll på brannen, melder de.

(NTB)

Lynnedslag: Seks personer til akuttmottak etter boligbrann:

Brannvesenet rykker ut på bygningsbrann i Kaptein Krags Vei i Kristiansand. Dette skriver brannvesenet på Twitter.

- Det brenner i toppetasjen på en blokk, skriver brannvesenet.

Politiet skriver på Twitter at nødetater på vei til melding om brann i boligblokk på Grim etter melding om lynnedslag.

- Nødetater er på stedet. Brannvesenet i gang med slukking. Det skal ha startet i øverste av fire etasjer. Politiet holder på med evakuering av beboere, skriver politiet på Twitter.

I en oppdatering klokka 2:10 skriver politiet at seks personer er tatt med av ambulanse til akuttmottaket for undersøkelse for mulig røykskade. En person skal ha alvorlige røyk- og brannskader.

Operasjonsleder i politiet i Agder, Ronny Aateigen, opplyser til Dagbladet at det skal være tolv leiligheter som er påvirket av brannen. Han understreker at det er usikkert om alle leilighetene er bebodde.

- Det er skade på en del av leilighetene, slik at de ikke er beboelige. Derfor organiseres det nå bo-muligheter for de pårørende, sier Aateigen til Dagbladet.

Det har brent i hele toppetasjen på blokken, brannen begynner og avta. Alle personer er kommet ut, skriver politiet 13.21.

Klokka 13.52 sier brannvesenet at de har kontroll på brannen. De driver nå etterslukking.

Foto: NTB

Stor hund løs i tunnel:

- Politiet har fått inn flere meldinger om en stor hund som er løs inne i Melsviktunnelen, skriver politiet på Twitter klokka 12.48 søndag.

Veitrafikksentralen stenger av tunnelen. Politipatruljen skal forsøke å lure den ut derfra.

I en oppdatering klokka 13:12 skriver politiet at de har kontroll på hunden og tunellen er åpen igjen.

Melsviktunnelen er en veitunnel på 2470 meter på E6 ved Melsvik i Alta kommune.

Foto: Politiet i Finnmark

Alvorlig trafikkulykke. Person bekreftet omkommet.:

Klokka 12.04 skriver politiet på Twitter at nødetatene rykker ut til trafikkulykke. Det skal være en MC som har kjørt ut av vegen på Fylkesvei 180 i Hurdal.

- Alvorlig trafikkulykke. En person bekreftet omkommet, skriver politiet klokka 12.36.

- Klokka ti på tolv ble politiet varslet om alvorlig skadd. Det er 80-sone på stedet. Luftambulansen ankom stedet, og det ble utført hjerte- og lungeredning, men livet sto ikke til å reddes, sier operasjonsleder i politiet i øst, Trond Loretzen, til Dagbladet.

Han informerer om at fylkesveien har mange svinger, men han kan ikke si med sikkerhet hva som førte til ulykken.

- Veien vil bli stengt en stund, fordi politiet og Statens Veivesen må gjennomføre sine undersøkelser på stedet.

Østsidevegen er sperret for trafikk i forbindelse med ulykken.

Mann (100) stilles for retten for drap:

76 år etter annen verdenskrig stilles en 100 år gammel tysk mann for retten for drap i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen. Dette skriver NTB.

100-åringen er tiltalt for ha medvirket til 3500 drap i de tre årene han var fangevokter i Sachsenhausen rett utenfor Berlin, skriver Bild am Sonntag ifølge Reuters.

Han var fangevokter fra januar 1942 til februar 1945, da han var i 20-årene. Dommeren i saken, Frank Stark, regner med at mannen kan møte i retten i et par timer hver dag.

Rundt 200 000 mennesker var fanger i Sachsenhausen i løpet av krigen, og 20 000 av dem ble drept.

Mannen er langt fra den eneste som de siste årene er stilt for retten for forbrytelser under krigen. En dom i 2011 mot en fangevokter i Sobibor banet veien for at man kunne tiltales bare for å ha arbeidet i konsentrasjonsleirer.

Blant annet ble den tidligere SS-soldaten Oskar Gröning, som var bokholder i Auschwitz-Birkenau, i 2015 kjent medskyldig i drap på 300 000 mennesker.

Han erkjente at han hadde vært til stede ved to tilfeller der jøder ble drept, men sa han ikke hadde vært med på drapene. Han ble likevel dømt til fire års fengsel, men døde før soningen startet, 96 år gammel.

Den tyske Forbundsdagen vedtok i 1979 å oppheve foreldelsesfristen for drap som opprinnelig var på 20 år. Det gjorde det mulig å oppspore krigsforbrytere og stille dem for retten.

I alt ble 6 millioner jøder drept i de tyske konsentrasjonsleirene, i tillegg til hundretusener av romfolk, homofile og politiske fanger.

(NTB)

Mange ble henrettet i Sachenhausen. Fanger som ved ankomst ble sendt direkte til henrettelse ble ikke innregistrert i leiren, og det totale dødstallet er derfor ukjent. Foto: Javier Larrando / Shutterstock / NTB

Mann funnet død i Lørenskog: Politiet har startet drapsetterforskning:

Politiet har startet drapsetterforsking etter en hendelse på en adresse på Fjellhamar i Lørenskog natt til søndag. Dette skriver politiet i en pressemelding.

Avdøde er en polsk statsborger i slutten av 50-åra.

Antatt gjerningsperson er pågrepet natt til søndag, skriver politiet. Gjerningspersonen er en mann.

Personen er siktet for drap opplyser politiadvokat i Øst politidistrikt John Skarpeid til Dagbladet.

- Innledene avhør har blitt gjennomført, sier Skarpeid.

Operasjonssentralen i Øst politidistrikt ble natt til søndag varslet av AMK om en mann som angivelig var utsatt for en alvorlig voldshendelse. Få minutter senere får politiet melding om at mannen er død.

- Det er igangsatt teknisk og taktisk etterforsking for nærmere å avklare omstendighetene rundt hendelsen, heter det i pressemeldingen.

Ingen omstendigheter er foreløpig kjent rundt pågripelsen, og det er ikke kjent om det er en relasjon mellom de to mennene.

Det er begjært en rettsmedisinsk undersøkelse av avdøde. Politiet antar denne vil skje i løpet av mandag eller tidlig i uken.

- Av hensyn til den innledende og pågående etterforskingen har politiet ingen flere opplysninger å gi om hendelsen nå.

Har du tips i saken? ring 24 00 00 00, eller send en e-post til 2400@dagbladet.no

Smitten går opp 46 prosent i Sverige:

Smitten øker i Sverige, og den siste uka har det gått opp 46 prosent fra forrige uke. Det skriver den svenske avisa Expressen.

I uke 29 ble det rapportert 2637 smittetilfeller. Da smitten var på topp i tredje bølge registrerte Sverige 40 000 tilfeller per uke.

Nå øker smitten igjen i landet, og det er spesielt delta-varianten som dominerer smittebildet.

- Vi begynner å se at delta-varianten herjer. Og det er mye mer smittsomt, sier Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi ved Karolinska Institutet til avisa.

Det er spesielt unge mellom 20 og 29 år som står for flesteparten av smittetilfellene. Mange av dem tar med viruset hjem fra ferie. Ifølge helsemyndighetene i Sverige står importsmitte for om lag en femtedel av alle tilfellene.

- Dette er uvaksinerte mennesker, spesielt unge mennesker. Hvis du for eksempel reiser til store byer i Spania, er det stor risiko for at du tar med delta hjem, sier Mirazimi til Expressen.

Foto: NTB

Bybetjenter i Oslo blir spyttet etter og drapstruet:

Hver uke rapporterer Oslos bybetjenter om trusler eller trakassering og mobbing. Likevel er ikke utviklingen alarmerende, ifølge Bymiljøetaten.

Fra 2020 og fram til mai i år, er det rapportert 63 hendelser i kategoriene «vold/trusler», «trakassering/mobbing/diskriminering» og «trusler i forbindelse med myndighetsutøvelse». Det kommer fram i Bymiljøetatens oversikt over avvik som Aftenposten har fått innsyn i.

Selv om seksjonssjef Bjørn Håvard Hynne i Bymiljøetaten er klar på at én avviksmelding er én for mye, mener han likevel at tallet ikke er alarmerende.

– Med tanke på at betjenter er ute døgnet rundt, eskalerer bare en brøkdel av situasjonene vi er ute for. Stort sett greier vi å roe ned situasjonen, forklarer Hynne.

Fra 2015 til 2020 ble det totalt skrevet 1.073.415 gebyrer i Oslo kommune. Så langt i 2021, er det skrevet 91.397. Det er over 15.000 flere gebyrer enn på samme tid i fjor.

Bybetjent Siv Følling Sørensen sier hun svarer nesten daglig på spørsmål om de får bonus om de skriver mange gebyrer.

– Men svaret er det samme hver gang: Nei, det får vi ikke. Vi bruker heller ikke pengene på julebord. Vi har fastlønn, og får ikke mer lønn om vi skriver ett eller ti gebyrer, sier Sørensen.

(NTB)

Politiet henlegger knivangrep på Bjølsen:

Politiet i Oslo klarer ikke å finne ut hvem som stakk ned en mann i 20-årene på åpen gate på Bjølsen i april i år. Nå er saken henlagt.

Klokken 5.18 den 26. april i år ble politiet varslet om at en mann var knivstukket i Ålesundgata på Bjølsen. Han ble brakt til sykehus med alvorlige, men ikke livstruende skader.

Politiadvokat Ingvild Nordhaug ved Enhet sentrum i Oslo politidistrikt, opplyser til Sagene Avis at saken ble henlagt etter to måneder.

– Saken ble henlagt i juni. Fornærmede og bistandsadvokaten har fått underretning om saksavgjørelsen, sier politiadvokaten til avisen.

– Det er foretatt en rekke etterforskningsskritt i saken, blant annet avhør av vitner, gjennomgang av videoovervåking og rundspørring i området, uten at de har ledet politiet nærmere noen identifisering av mulig gjerningsperson, opplyser Nordhaug.

Mannen som ble knivstukket, ble utskrevet fra sykehus dagen etter hendelsen.

(NTB)

Foto: Berit Roald / NTB

Vegvesenet: – Tunnelene på Vestlandet er trygge:

Vegvesenet ser ikke noen grunn til å endre vedlikeholdsrutiner etter steinras i tre tunneler på to dager, skriver Bergens Tidende.

Natt til lørdag like etter klokken halv to, åpnet Fjælandstunnelen igjen etter at en stein hadde falt ut i veibanen og blitt kjørt i av en bil. Dette er den tredje hendelsen hvor stein faller ut av berget inni en tunnel på litt over et døgn i Vestland

Torsdag ble en bil totalvrak etter at en stein på ett tonn falt fra taket i Trodaltunnelen på E39 nær Matre.

Avdelingsdirektør Svenn Egil Finden i Statens vegvesen sier at det ikke er noe nå som tilsier at de må endre vedlikeholdsrutinene sine for tunneler.

– Det gjennomføres regelmessig «spettrensk» av tunneler på Vestlandet. Dette skjer typisk hvert tredje til femte år. Da går man grundig gjennom tunnelen for å sikre at den er trygg, og utfører ekstra sikring av fjellet ved behov, sier Finden til Bergens Tidende.

Kun tre dager før ulykken i Trodalstunnelen, hadde Vegvesenet vært på inspeksjon uten at det var avdekket noe som viste at fjellet var ustabilt.

– Vi vurderer både Fjærlandstunnelen og Trodalstunnelen som trygge. Statistisk sett er tunneler noe av det tryggeste man kan ferdes i, sier Finden.

(NTB)

Foto: Mesta / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.