Nyhetsstudio

Victoria Løvik

Fiji: To gravide døde av covid-19:

Fiji har rapportert om rekordmange covid-dødsfall den siste uken, melder The Guardian.

Nylig døde to gravide kvinner etter at de hadde blitt smittet av coronaviruset. Begge babyene overlevde etter at legene utførte akutt keisersnitt.

Fiji hadde lenge lite smitte, og de var raske med å stenge grensene. De siste månedende har imidlertid delta-varianten utgjort en stor utfordring.

Det siste døgnet ble det registrert 918 nye smittetilfeller

Bare 14 prosent av innbyggerne i Fiji er fullvaksinert.

Foto: Shutterstock / Chameleons Eye
Studioet fortsetter under annonsen

Dagens Næringsliv: SP og SV har flere mandater enn regjeringen:

I en fersk meningsmåling fra Dagens Næringsliv (DN) som er gjennomført av Norstat, kommer det fram at Senterpartiet (Sp) og SV har flere mandater enn den sittende regjeringen.

Ifølge meningsmålingen til DN er Arbiederpartiet (Ap) en favoritt. De får en oppsluttning på 26,9 prosent.

Det er en klar oppgang fra målingen i januar da Ap hadde en oppslutning på 17,5 prosent.

SV har en oppslutning på åtte prosent oppslutning og 15 mandater i målingen.

SV og Sp har 42 mandater, mens Høyre, Venstre og KrF får til sammen 39 mandater på meningsmålingen.

Høyre faller 1,6 prosent fra den forrige måling og har nå en valgoppslutning på 19,5 prosent.

- Vi ligger pluss minus der vi lå i juni, men nå er vi i gang etter ferien, og vi skal opp herfra,sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg til DN.

Fremskrittspartiet er det partiet som går mest frem på DNs meningsmåling for juli. Partiet har nå en oppslutning på 11,6 prosent, sammenliknet med målingen for juni, har partiet gått opp 2,2 prosentpoeng.

Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet

Økning av personer med infeksjon etter bading:

Seniorrådgiver i FHI, Line Ødegård Angeloff, forteller til Dagbladet at det har vært en økning i antall personer som har meldt inn infeksjoner fra bakterier som kan gi alvorlige infeksjoner.

- Det er snakk om to typer bakterier som er nokså like, sier hun og legger til:

- Den ene er «Shewanella» hvor det nå er registrert 7 tilfeller. Den andre er «Vibrio». Av den er det nå registrert 14 tilfeller hittil i sommer.

Dette er bakterier som lever naturlig i sjøen, spesielt i brakk- til saltvann, hvor det er over 20 grader i vannet.

- Jeg kan ikke uttale meg om hvor alvorlige tilfellene som er registrert i sommer er, men generelt kan infeksjonen variere fra milde øregangsinfeksjoner til mer alvorlige sårinfeksjoner, som kan gi blodforgiftning og vevskader, sier Angeloff.

Bakterien finner «sin vei inn» gjennom åpne sår og trenger seg inn i hud og blodbane. Det kan også skje med nye tatoveringer, som ikke har grodd.

Eldre, personer med underliggende sykdommer og de med nedsatt immunforsvar er mer utsatt.

FHI anbefaler å følge nøye med på om sår utvikler seg etter bading.

- Man må se etter puss, hevelser og rødheter. Det kan ta et halvt døgn til flere dager før sykdommen bryter ut. Generelt anbefaler vi å skylle sår godt i rent vann etter bading i sjøen, forteller Angeloff.

Trafikkulykke i tunnel:

Det er meldt om en trafikkulykke med tre biler involvert i Hemtunellen, Holmestrand. Det dreier seg om en påkjørsel bakfra, det skriver sør-øst politidistrikt på Twitter

Det skal være 5 personer involvert, hvor to er kjørt til sykehuset for kontroll, og en er sendt til legevakten, alle er ved bevissthet. Politiet skriver på Twitter at ingen fremstår som alvorlig skadd.

62 smittet i Bergen:

Det er registrert 62 nye smittetilfeller i Bergen fredag. 36 av de smittede er nærkontakter, sju er importsmitte, mens 16 foreløpig har ukjent smittevei. En er ikke klarlagt og to personer har inkonklusiv test.

- Vi er bekymret for at smittetallene er så høye og følger situasjonen nøye, sier helsebyråd Beate Husa i en pressemelding.

- Vi har også løpende kontakt med FHI og kommer til å ha møte med representanter for utelivsbransjen i dag siden det har vært en god del smitte på serveringssteder. Kommunen vil også øke tilsynene i helgen og oppfordrer til at det føres gjestelister ved inngangen, fortsetter hun.

Fungerende smittevernoverlege Kjell Haug oppfordrer alle til å følge smittevernreglene.

- Det er lurt å redusere antall nærkontakter og ta frem munnbindet igjen når det er vanskelig å holde avstand, sier han.

Foto: Marit Hommedal / NTB

Karantenekrav fra Italia:

Island, Italia og San Marino går fra grønt til oransje, og får dermed innreiserestriksjoner og innreisekarantene fra 2. august.

Kypros, Nederland, Spania og Storbritannia fortsetter å være mørkerøde.

Samtidig legges Andorra til lista over land som får krav om karantenehotell.

Liechtenstein blir grønt, og havner dermed på samme liste som Bulgaria, Grønland, Kroatia, Latvia, Litauen, Polen, Romania, , Slovakia, Slovenia, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten og Østerrike.

Regionen Midtjylland i Danmark går fra oransje til rødt. Innreisserestriksjoner og karantenekrav ved alle innreiser fra alle regioner i Danmark, med unntak av Grønland.

Øygrupper som Korsika i Frankrike og de sørlige egeiske øyer i Hellas går fra rødt til mørkerødt, og får dermed krav til karantenehotell.

Det gjøres endringer i seks regioner i Sverige. Gotland, Halland, Skåne og Stockholm går fra grønn til oransje.

Saudi Arabia og Ukraina blir lilla, og havner dermed på samme liste som Albania, Aserbajdsjan, Australia, Bosnia-Hercegovina, Canada, Kosovo, Moldova, New Zealand, Nord-Makedonia, Qatar, Serbia, Singapore og Taiwan.

Orkanger: Mann omkommet etter trafikkulykke :

Trøndelag politidistrikt melder om en alvorlig trafikkulykke i Orkanger i Trøndelag. En varebil og en lastebil er involvert.

Fører av varebilen, en mann i 50-åra, er bekreftet omkommet. De pårørerende er varslet.

Operasjonsleder Svein Erik Wagnild opplyser til Dagbladet at nødetatene er på stedet. Politiet skriver på Twitter at én person er kjørt til sykehus med ukjent skadeomfang.

- Det er store materielle skader, spesielt på varebilen, sier han til Dagbladet.

Ulykken har funnet sted i forbindelse med en sving i 50-sone, ifølge operasjonslederen.

Det er ingen trafikale utfordringer på stedet.

- Vi har kriminalteknisk og ulykkesgruppa fra Statens vegvesen på vei, sier Wagnild.

Politiet gjør avhør med vitner på stedet.

Foto: Tipser

Kina advarer Storbritannia mot provokasjon:

Kina sin statlige kanal og militæret har advart Storbritannia mot provokasjon etter ett Royal Navy hangarskip seilet gjennom det omstridte Sør-Kinahavet, ifølge The Guardian

En talsmann for Kina sitt forsvarsdepartement, Wu Qian, sier det er en respektert frihet til å navigere, men motsetter seg all marineaktivitet som har om mål å fremprovosere kontroverser.

- Den kinesiske marinen vil ta nødvendige tiltak for å motvirke oppførsel som ødelegger for national fred, sier Qian

Reisen med hangardskipet er forventet å heve betydelig interesse for Beijing, som er i territoriale tvister med flere land om farvann og øyer i regionen. Skipet seiler gjennom farvannet fordi det skal være med i øvelser med allierte.

- Vi kommer ikke til den andre siden av verden for å være provoserende. Vi vil være sikre, men ikke konfronterende, sa Storbritannias forsvarssekretær, Ben Wallace i parlamentet i april.

Det er forventet spenning mellom Kina og andre naboland på grunn av økt kinesisk militarisering i regionen. Særlig mot Taiwan, som Beijing hevder er kinesisk provins de vil ta tilbake.

Hangarskip fra Storbritannia på vei til Japan, gjennom Sør-Kinahavet Foto: AP/NTB

Barn fra 12 år kan få coronavaksine fra høsten:


Etter sommerferien skal FHI vurdere om aldersgruppen 12 til 15 år skal få coronavaksine.

De satser på at denne vurderingen er klar innen utgangen av september, melder NRK.

Professor i anatomi og immunolog Anne Spurkland mener foreldre som ønsker å vaksinere barna sine, burde få lov til det.

– Hvis ikke mener jeg at man tvinger foreldre til å akseptere at barnet blir coronasmittet. Jeg hadde syntes det var helt forferdelig å ikke kunne bestemme det selv – når man ser den blir gitt til barn i andre land, og man anser vaksinen som tryggere enn koronasmitte.

Hun understreker at det er frivillig å ta vaksiner i Norge. Men hun mener valget står mellom vaksine, eller å bli smittet.

– Nå har pandemien kommet til et punkt der viruset vi forholder oss til, er mye mer smittsomt enn det var når vi startet. Derfor anser jeg det sånn at hvis vi lar være å vaksinere barn over 12 år – så kommer de til å bli smittet når samfunnet åpner opp, mener Spurkland.

Seksjonsoverlege Claus Klingenberg ved barneavdelingen i Universitetssykehuset Nord-Norge påpeker at det har vært veldig lite alvorlig sykdom blant denne aldersgruppen i Norge.

– Derfor har man mulighet til å vente lengre, til man har mer data som viser at vaksinen er trygg. Jeg tenker at så lenge ikke situasjonen tilsier at vi absolutt må begynne å vaksinere barn mellom 12 og 15, så har man tid til å vurdere litt, sier Klingenberg.

(NTB)

Filippinene: Strenge smitteverntiltak:

Regjeringen på Filippinene innfører strenge smitteverntiltak for hovedstadsregionen for å hindre spredningen av den mer smittsomme deltavarianten.

Nedstengningen skal vare i hovedstadsområdet fra 6. til 20. august, ifølge regjeringstalsperson Harry Roque.

Tiltakene innebærer at restauranter ikke får ha gjester innendørs, og blant annet frisører og skjønnhetssalonger får kun benytte 30 prosent av kapasiteten. Innendørsarrangementer blir forbudt, mens turistattraksjoner utendørs kun får bruke 30 prosent av kapasiteten.

I hovedstadsregionen har det den siste tiden blitt registrert minst 1.000 nye smittetilfeller daglig, og det er deltavarianten som er dominerende.

(NTB)

Foto: King Rodriguez / Malacanang Presidential Photographers Division / AP / NTB

Sydney: Sender flere hundre soldater for å håndheve nedstengning :

Australia har sendt flere hundre soldater til Sydney for å håndheve den forlengede nedstengelsen. Soldatene skal sammen med politiet i byen passe på at innbyggerne følger reglene. Innbyggere kan blant annet kun bevege seg 10 km fra huset sitt, ifølge BBC.

- Noen tror reglene ikke gjelder for dem, sier David Elliot, politiminister i Sydney til BBC.

Til tross for fem uker med nedstengelse i Sydney, fortsetter coronaviruset å spre seg i byen. Deltautbruddet som startet i juni, har smittet nesten 3000 mennesker og ni personer har mistet livet.

Det er flere som kritiserer at det blir brukt militæret i jobben med å kontrollere at folk holder reglene.

- Bruken av væpnede styrker er bekymringsverdig, sier Lawyers Alliance, en borgerrettsbevegelse.

Nedstengelsen varer til 28.august. Innbyggerene får kun forlate husene sine for nødvendige årsaker, blant annet for å dra på matbutikken eller nødvendig helsehjelp.

I australia har de hatt 33 909 tilfeller av corona og 923 har mistet livet på grunn av viruset, ifølge Johns Hopkins University & Medicine.

Politiet og militæret skal passe på at befolkningen holder reglene. Foto: AFP/NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.