Nyhetsstudio

Marlene Lundberg Holm

Smitteutbrudd i Øksnes - vurderer tiltak:

Torsdag er det registrert fem nye coronasmittede i Øksnes kommune i Nordland. Ordføreren vurderer lokale tiltak.

Utbruddet beskrives som uoversiktlig av fungerende ordfører Ken Ivan Reinholdtsen.

Opprinnelse og alle smitteveier er fortsatt uavklart, men de fem smittetilfellene antas å ha forbindelse med et pågående smitteutbrudd i Sortland kommune.

Alle smittede er isolerte og nærkontakter er satt i karantene, skriver kommunen på sine hjemmesider.

Ordføreren vurderer å sette inn lokale tiltak og alle innbyggere blir oppfordret til å være ekstra nøye med å holde avstand, ha god håndhygiene og bruke munnbind på steder med mange personer.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Jordskjelv rystet Perus nordkyst:

Et jordskjelv målt til styrke 6,1 har rystet Perus nordlige stillehavskyst.

Skjelvet fant sted like etter klokka 12 lokal tid fredag og hadde sitt episenter rundt 8 kilometer øst for byen Sullana, opplyser det amerikanske jordskjelvsenteret USGS. Skjelvet kunne også merkes sør i nabolandet Ecuador.

(NTB)

Mange innbyggere i Sullana løp ut av hjemmene sine som følge av rystelsene. Det er foreløpig uklart om noen ble skadd, men det er meldt om jordskred i distriktet Colan ved kysten.

Fasaden på katedralen i provinshovedstaden Piura ble skadd i skjelvet, ifølge kringkasteren RPP.

Jordskjelv er vanlig i det søramerikanske landet.

Fem ungdommer i trafikkulykke:

Fredag kveld rykket politiet ut til en trafikkulykke i Askøy. Det var én bil involvert.

Bilen snurret og var borti autovernet flere ganger før den til slutt stanset av et kraftig sammenstøt med autovernet, skriver Vest politidistrikt i en pressemelding.

Det var totalt fem ungdommer i bilen. Da politiet ankom stedet var det bare én av de involverte som var på ulykkesstedet. Etter en stund kom de fire øvrige.

- Det er mye som tyder på at det har vært stor fart involvert. Politiet undersøker om fører kan ha vært påvirket av alkohol, forteller opeasjonsleder Tatjana Knappen til Dagbladet.

Det er store materielle skader på bilen, men går tilsynelatende bra med ungdommene.

Foto: Vest politidistrikt

Mann savnet - politet ber om tips:

En mann i 20-årene er meldt savnet etter å ha vært på bærplukking i Valdres. Det skriver politiet i Innlandet på Twitter.

Mannen skal ha forsvunnet da han gikk i forveien tilbake til bilen etter multeplukking.

- Vedkommende er ikke turvant og heller ikke kjent i området, sier operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Sidsel Marstad til Dagbladet.

Hun opplyser samtidig om at politiet benytter både drone og helikopter i søket, samt bakkemannskaper med hund og ATV.

Kvinne lettere skadd etter båtbrann:

En kvinne i 30-åra behandles for mindre brannskader etter at en fritidbåt begynte å brenne Prestfoss tidligere i kveld.

Det skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

Totalt skal det ha vært seks personer i båten, men resten av personene kom uskadd fra brannen.

Ifølge politiet er det trolig en bensinlekkasje som er årsak til brannen.

Må gi Trumps skattemeldinger til Kongressen:

USAs justisdepartement har bedt finansdepartementet om å overlevere ekspresident Donald Trumps skattemeldinger til Kongressen.

De siste årene har Trump kjempet på mange fronter for å kunne skjerme sine inntektsforhold fra alle offentlige etater. Blant dem som har bedt om innsyn, er en komité i Representantenes hus som nå har fått medhold fra justisdepartementet.

Da Trump var president, sa daværende finansminister Steven Mnuchin nei til å dele skattemeldingene fordi han mente Demokratene ville se dem av partipolitiske årsaker. Komiteen gikk til sak for å få innsyn og henviste til at Trumps skattemeldinger trengs i en etterforskning av hvorvidt han har handlet i tråd med skatteloven.

(NTB)

Fra før har påtalemyndigheten i New York fått innsyn i tidligere president Donald Trumps skattemeldinger etter en høyesterettskjennelse. Arkivfoto: AP / NTB

Island nærmer seg fjorårets smittetopp:

Island har påvist over 100 nye coronatilfeller fire dager på rad, og smittetrykket nærmer seg toppen fra oktober 2020.

De siste 14 dagene er det påvist 280,6 smittetilfeller per 100.000 islendinger. Tallet omfatter ikke smitte blant tilreisende og har i månedsvis vært godt under 50.

Under smittetoppen i fjor nådde dette tallet 292. Før denne uka hadde Island bare to dager i løpet av pandemien registrert over 100 nye smittetilfeller, i mars og oktober 2020, ifølge radiostasjonen Ruv.

Island opphevet alle smitteverntiltak i slutten av juni, men som følge av smitteøkningen ble flere tiltak nylig gjeninnført. Nesten 70 prosent av landets befolkning er fullvaksinert, ifølge Iceland Review.

Foto: Graham Harries / Shutterstock

Innfører gult nivå i barnehager fra mandag:

- Vi har vært i et møte med Ørsta kommune i ettermiddag. Der ble vi enige om å ikke innføre noen lokale forskrifter foreløpig, men fra mandag vil det bli gult nivå i Volda kommunenes barnehager og på SFO.

Det sier ordfører i Volda, Sølvi Dimmen (Sp) til Dagbladet fredag kveld.

På møtet deltok også statsforvalteren og Folkehelseinstituttet.

Både Volda og Ørsta har den siste uka opplevd en voldsom smitteøkning, og fredag valgte førstnevnte kommune å anmelde et utested for brudd på smittevernsreglene.

Fredag ble det registrert ytterligere 16 smittede i kommunene. Totalt er det nå 97 smittede i det pågående utbruddet.

- Det vil bli gjort nye vurderinger på mandag, sier ordføreren.

Hun opplyser samtidig om at formannskapet er varslet om at de kan bli kalt inn på kort varsel for å vurdere eventuelle forskrifter.

I en pressemelding skriver kommunen at de de har stor tillit til at befolkningen skal klare å snu situasjonen sammen, uten å måtte innføre lokale restriksjoner.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med eier av utestedet, men foreløpig uten hell.

Foto: Shutterstock / NTB
Anmelder utested etter smitteutbrudd

Anmelder utested etter smitteutbrudd

borsen.dagbladet

Bil på taket - luftambulanse på stedet:

En luftambulanse har fredag ettermiddag landet på Bygland i Agder, etter at en trafikkulykke.

En bil skal være involvert i ulykka og ifølge politiet i Agder skal den ha havnet på taket.

Skadeomfanget er ukjent, men i tillegg til luftambulansen som allerede er på stedet, er en luftambulanse på vei fra Stavanger for å bistå.

- Grunnen til at vi mente det var behov for to luftambulanser var fordi det var to personer som fremsto som fastklemt. De ble behandlet i bilen, men skal nå være stabile og tatt ut av bilen, forteller operasjonsleder John Repstad til Dagbladet.

19 personer skadd i bussulykke sør for Berlin, ni alvorlig:

19 personer er skadd i en bussulykke sør for Berlin, ni av dem alvorlig, opplyser politiet. Bussen var på vei fra Beograd til Stockholm.

Blant de skadde er passasjerer fra Serbia, Sverige, Tyskland og Israel, melder nyhetsbyrået DPA. Politiet sier at bussen skled av veien ved Schönwald, rundt 50 kilometer sør for Berlin, og veltet.

Flere av de skadde ble fløyet med helikopter til sykehus i nærheten.

Dagbladet har vært i kontakt med Utenriksdepartementet, for å høre om det har vært noen norske statsborgere i bussen. Departmentet oplyser om at de foreløpig ikke er kjent med dette, men sier at de kontakter ambassaden for å dobbeltsjekke.

(NTB / Dagbladet)

19 passasjerer ble skadd i en bussulykke sør for Berlin fredag. Foto: dpa via AP / NTB

34 000 coronavaksinedoser i Oslo kan gå ut på dato:

I løpet av uken som starter 9. august, vil 34 000 av Oslos vaksinedoser gå ut på dato. Helseetaten har lagt en plan for å få satt dosene før de ikke kan brukes.

- Det er en superdugnad som foregår for å få satt disse vaksinene, fra befolkning til helsepersonell, sier vaksinekoordinator Anja Bergenhus i bydel Nordre Aker til Aftenposten.

Helseetaten har lagt en plan for å få fordelt dosene ut til bydelene. Flere aldersgrupper får nå beskjed om at de kan få sin dose nummer to før skjema, i Nordre Aker opp mot fire uker tidligere.

– Vi flytter dem som har hatt timer tidlig i september, til neste uke. Flere innbyggere får forkortet intervallene sine fra 12 til 8 uker, sier Bergenhus.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.