Nyhetsstudio

Marlene Lundberg Holm

Smittetallene fortsetter å øke i Storbritannia:

Tallet på coronasmittede fortsetter å øke i Storbritannia. Én av 75 er nå smittet i England, viser ny oversikt.

Data fra det nasjonale statistikkbyrået sier at 741 700 testet positivt for corona i foregående uke. Dette tilsvarer én av 75, opp fra én av 95 i uken før.

Tallet for forrige uke er det høyeste siden uken som ledet opp til 30. januar.

I Skottland er tallet én av 80 i forrige uke, opp fra én i 90 i uken før. Antall smittede er nå det høyeste siden statistikkbyrået begynte å måle i Skottland i oktober i fjor.

For Wales er smitten lavere og tallet er én person per 360 innbyggere. I Nord-Irland er én person av 170 smittet, opp fra én person per 290 personer i forrige uke.

(NTB)

Foto: ESB Professional / Shutterstock / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Donald Trump saksøker sin egen niese:

Det er NBC News som skriver at Donald Trump saksøker sin egen niese, Mary Trump, og avisa New York Times.

I søksmålet skal Trump påstå at niesen og tre journalister fra avisa var i ledtog for å få tak i skatteangivelsen hans.

Ifølge søksmålet har Mary Trump framlagt selvangivelsen i sin bok «Too Much and Never Enough: How My Family Created the World's Most Dangerous Man» fra 2020. Som omhandler den tidligere presidenten.

Journalistene Susanne Craig, David Barstow og Russe Buttner vant den gjeve journalist-prisen Pulitzer for sin journalistikk.

Ifølge søksmålet som NBC News siterer fra var journalistene og Mary Trump drevet av en personlig agenda, og et ønske om å ble berømte, anerkjente og økonimisk gevinst.

New York Times har ifølge NBC News uttalt at de vil bekjempe søksmålet, og at de mener det er et forsøk på å tie media.

Mary Trump har allerede tatt til motmæle.

- Jeg synes han er en taper. Han kommer til å kaste alt mot veggen i håp om at noe blir sittende. Det er desperasjon. Som alltid med Donald, så prøver han å skifte tema, har Mary Trump uttalt.

Foto: NTB

799 nye smittede:

Det siste døgnet er det registrert 799 coronasmittede i Norge. Det er 170 færre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 737 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 1104

Onsdag var 113 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var seks færre enn dagen før.

32 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 18 på respirator. Det er tre færre på intensiv og tre færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

(NTB)

Dødelig syndrom oppdaget i Danmark:

På Rigshospitalet i Danmark har to leger oppdaget en ny og dødelig sykdom som tidligere bare har blitt registrert i USA.

Sykdommen går under navnet Vexas-syndromet, og rammer hovedsakelig menn over 50 år, skriver danske BT. Symptomene kan blant annet være anemi, hudforandringer og smerter i nese og ører.

Sykdommen ble først oppdaget av et amerikansk forskerteam for ett år sida.

- Så langt har vi identifisert fem danske pasienter med syndromet, men det er allerede flere som skal bli undersøkt, så vi forventer at det er flere, sier Jakob Werner Nielsen, lege ved Rigshospitalet, til avisa.

Det antas at sykdommen bare rammer menn fordi syndromet knyttes til et gen som sitter på X-kromosomet, som menn bare har ett av.

Sykdommen regnes ifølge amerikansk forskning for å ha høy dødelighet. Dette kan imidlertid henge sammen med at diagnosen er ny, og at det derfor er manglende behandling, skriver avisa.

Foto: NTB/REUTERS/Hannah McKay

Bevæpnet politiaksjon i Oslo - pågrep mann:

Bevæpnet politi pågrep onsdag kveld en mann i Trondheimsveien i Oslo. Mannen skal ha båret kniv inne i en butikk.

- Vi fikk melding klokka 22.58 at det var en mann med en kniv i en butikk i Trondheimsveien. Butikken var åpen og det var kunder og ansatte der inne. Vedkommende ble pågrepet klokka 23.04 uten dramatikk, og ingen er skadd. Vi sendte en del politiressurser til stedet og var bevæpnet, sier operasjonsleder Lina Odden til Dagbladet.

Hun opplyser at det var en del vitner til hendelsen.

- Det vi gjør nå er å snakke med vitnene og innhente eventuell videovervåking, sier Odden.

Foranledningen for hendelsen er uklar på nåværende tidspunkt, opplyser hun.

Fire lastebiler i ulykke - to alvorlig skadd:

Politiet i Øst rykker onsdag kveld ut til en trafikkulykke på E6 ved Svinesundsparken utenfor Halden.

- Det er fire lastebiler involvert, og det har vært en kjedekollisjon mellom disse. Det er store materielle skader og alvorlige personskader. Begge kjørefelt er sperret, og sørgående vil trolig være det lenge, sier operasjonsleder Arild Bråten til Dagbladet.

Det er ikke opplysninger om at det har vært passasjerer i noen av lastebilene.

- Jeg har ikke opplysninger om at det er flere involvert enn sjåførene i hver lastebil, uten at jeg kan bekrefte dette, sier operasjonslederen.

To av de involverte betegnes som alvorlig skadd. Politiet kjenner foreløpig ikke til årsak til ulykka. Nødetatene jobber på stedet.

Britney Spears ber om at vergemålet avsluttes i høst:

Popstjerna Britney Spears og advokaten Mathew Rosengart har sendt inn sakspapirer for å avslutte vergemålet henne i høst, skriver TMZ.

Ifølge TMZ skriver advokaten at han er enig med faren Jamie Spears på et punkt og det er at vergemålet ikke lenger har et formål og bør opphøre umiddelbart.

Videre mener Rosengart at vergemålet bør opphøre uten videre medisinsk undersøkelse, skriver mediet.

Siden 2008 har popstjerna vært under vergemål til faren, Jamie Spears.

Den nå 39 år gamle pop-prinsessen har derfor ikke vært økonomisk uavhengig. Også ellers i livet har hun knapt fått tatt egne valg, hun har ikke hatt makt over egne eiendeler eller personlige beslutninger.

Flere fans har ropt varsku på vegne av Spears i årevis, men først det siste året har vergemålet blitt tatt opp i retten.

I august, ifølge rettsdokumenter fra en tingrett i Los Angeles, går faren med på å tre til side som verge for datteren, skrev Variety.

Nå er hun tilbake

Nå er hun tilbake

dagbladet

Regjeringen fjerner statsstøtten til HRS:

I budsjettet for neste år har den avtroppende regjeringen besluttet å fjerne statsstøtten til omstridte og islamkritiske Human Rights Service (HRS).

Det opplyser Høyre til NTB.

- Det har ikke vært noen prioritet for oss å støtte HRS, og vi foreslo også å fjerne støtten i 2019, sier justispolitisk talsperson Peter Frølich.

Støtten ble imidlertid opprettholdt for å sikre Frps støtte til budsjettet.

- Nå har regjeringen vurdert saken på nytt fordi vi går inn i en ny stortingsperiode. Det er naturlig å avskaffe støtten nå, sier Frølich.

Budsjettlekkasjen kommer to dager etter at de rødgrønne varslet at støtten til HRS vil bli fjernet.

Siden 2005 har organisasjonen mottatt i alt 26,2 millioner statlige kroner, under både røde og blå regjeringer.

- Tidlig satte organisasjonen relevante integreringspolitiske spørsmål på agendaen da få andre gjorde det. Vi er imidlertid mange som har opplevd at organisasjonen har endret seg i en negativ og useriøs retning, sier Frølich.

Fram til 2015 produserte HRS en rekke rapporter om blant annet kjønnslemlestelse, demografiske utfordringer og vold mot kvinner. Men de siste årene har virksomheten vært konsentrert om å skrive blogginnlegg.

(NTB / Dagbladet)

Lørentunnelen stengt i begge retninger:

Det melder Oslo-politiet klokken 18.20 onsdag kveld.

- Lørentunnelen er stengt i begge retninger inntil videre grunnet røykutvikling fra en traktor som står inne i tunnelen.

Ola Nordli Johansen i Oslo brann- og redningsetat forteller til Dagbladet at det ikke er observert noen flammer.

- Det er ikke lenger røyk i tunnelen, men den vil forbli stengt inntil videre. Vi vil jobbe videre med å finne ut hva som har forårsaket røyken, forteller Nordli Johansen.

Like før klokken 19.00 skriver operasjonssentralen i Oslo at venstre og midre felt er åpnet for trafikk igjen.

- Høyre kjørefelt holdes stengt inntil videre. Årsak til røykutvikling er trolig vannlekasje som har medført noe damp.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Frankrike sender sin ambassadør tilbake til USA:

Presidentene Joe Biden og Emmanuel Macron er enige om å drøfte den betente ubåt-saken neste måned, og Frankrikes ambassadør sendes tilbake til USA i neste uke.

Det ble kunngjort onsdag i en felles uttalelse fra de to landene etter at de to presidentene snakket sammen på telefon i et forsøk på å roe ned situasjonen.

I samtalen ble de enige om å møtes til dyptgående konsultasjoner i Europa i slutten av oktober for å gjenopprette tilliten. De er også enige om at Europa trenger et sterkere forsvar ved siden av Nato.

De to var enig om at det ville ha vært bedre med åpne konsultasjoner mellom allierte om spørsmål av strategisk interesse for både Frankrike og de europeiske partnerne, heter det i felleskommunikeet.

Frankrike reagerte med raseri og hentet hjem sin ambassadør til konsultasjoner etter at Australia kansellerte en kontrakt for ubåter og inngikk en avtale med USA i stedet, som ledd i en ny forsvarspakt.

Australias vraking av ubåtkontrakten verdt flere hundre milliarder kroner sendte sjokkbølger gjennom det transatlantiske samarbeidet. Macron hevdet at han ikke ble orientert, verken om kontraktsbruddet eller forsvarssamarbeidet.

(NTB)

Ekstern gransking av pendlerbolig-ordningen:

Presidentskapet på Stortinget har tidligere varslet at det blir en full gjennomgang av reglene, vilkårene og rapporteringskravene ved pendlerbolig-ordningen.

Onsdag melder Aftenposten at Stortingets presidentskap har vedtatt at gjennomgangen skal gjøres av eksterne.

- Administrasjon bes om å gjennomføre en ekstern gjennomgang av regler og kontroll med pendlerboliger, heter det i vedtaket som Aftenposten har fått tilsendt.

Det er allerede kjent at Stortingets administrasjon har hyret inn advokater fra advokatfirmaet Grette til å se på de skattemessige sidene av ordningen.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.