Nyhetsstudio

Marlene Lundberg Holm

Framskynder dose to for enkelte i Oslo:

Oslo kommune har besluttet å framskynde dose to for enkelte innbyggere, melder Avisa Oslo.

- Kommunen har i dialog med FHI redusert vaksineleveransene de siste par ukene og nå stoppet forsendelsene fra FHI slik at vi ikke mottar nye doser i uke 30, 31 og 32. I tråd med FHIs anbefaling startet kommunen opp tilbud om drop-in-timer for dose 1 til beboere i kommunen f.o.m. mandag 19.07, skriver smittevernoverlege Frode Hagen i en mail til avisa.

Studioet fortsetter under annonsen

Amerikanske Samoa: Første smittetilfellet:

Etter 18 måneder med pandemi, har amerikanske Samoa meldt om sitt første tilfelle med coronasmitte. Personen som testet positivt skal være en turist som kom fra Hawaii.

Personen skal ha vært fullvaksinert, melder Washington Post. Nyheten ble publisert fredag av helsedepartementet i Samoa.

Tilfellet ble oppdaget mens personen satt i karantene, som er påkrevd ved ankomst til øyene i Samoa.

- Oppdagelsen fremhever viktigheten av karantene og prosessene for å forhindre spredning av covid-19. Det fremhever viktigheten av å opprettholde våre nåværende karanteneprotokoller, sa governøren Lemanu Mauga i en uttalelse.

Mauga var selv på flyet fra Hawaii og sitter nå i karantene.

Gabor Kelen, direktør ved Johns Hopkins universitet, avdeling for akuttmedisin, fortalte Washington Post at det er overraskende at amerikanske Samoa klarte å unngå smittetilfeller så lenge som de gjorde.

Foto: Shutterstock / NTB

FHI: Coronaviruset kan sammenliknes med influensa:

Coronaviruset kan nå bli sett på som en av flere luftveissykdommer med sesongvariasjon, sier FHI. Men pandemien er ikke over av den grunn.

- Vi er nå i en ny fase der vi må se på coronaviruset som en av flere luftveissykdommer med sesongvariasjon, sier assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) til VG.

Årsaken til det er at de aller fleste i risikogruppene er beskyttet. Selv om smitten fortsatt sirkulerer, holder sykehustallene seg lave. Dermed vil ikke coronaviruset føre til en stor belastning på helsetjenesten.

For de vaksinerte som eventuelt blir smittet og får symptomer, vil de aller fleste få lette forkjølelseslignende symptomer.

- Det vil si at coronaviruset nå kan sammenlignes særlig med sesonginfluensa og RS-infeksjoner, sier Bukholm.

Samtidig vil han ikke erklære coronapandemien som over.

- Pandemien er ikke over så lenge den finnes ute i verden og i land der vaksinedekningen fortsatt er lav. Så lenge sykdommen sprer seg utenfor de rike lands territorier er det fortsatt pandemi. Men den er nede på et sparebluss i Norge og i mange land som har god vaksinedekning, sier han.

(NTB)

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Funn av død person i Vågå:

Det er mandag gjort funn av en død person i Vågå kommune. Det var en jeger som oppdaget og meldte fra om den døde personen til politiet, skriver Innlandet politidistrikt i en pressemelding.

- I juni 2021 ble en person meldt savnet i et nærliggende område og politiet undersøker om likfunnet har sammenheng med denne savnetmeldingen, heter det i pressemelding.

De pårørende i denne savnetsaken er orientert om funnet. Politiet opplyser at personen som er funnet er ikke identifisert.

- Politiet har i dag vært på funnstedet med krimteknikere for å gjøre undersøkelser i saken, heter det.

- I sjokk og sorg:

Mandag formiddag ble to Nav-ansatte knivstukket på Nav Årstad i Bergen sentrum. Begge to var kvinner i henholdsvis 50- og 30-årene.

En mann i 30-åra er siktet for drap og grov kroppsskade.

- Det er med stor sorg vi i dag har mottat budskapet at vi har mistet en av våre kollegaer, sier Lubna Boby Jaffery, byråd for arbeid, sosial og bolig, på et pressetreff klokka 17.15.

Hun sier at hendelsen berører «hver og en av oss», og at det er en mørk dag for Bergen kommune.

- Vi må ta tida til hjelp for å ta innover oss at vi har mistet en god kollega og ansatt i kommunen, sier hun.

Direktør for Nav Vestland, Anne Kverneland Bogsnes, sier at de er i sjokk etter hendelsen.

- Vi er i sjokk og sorg etter å ha mistet en god kollega i dag. Vi tenker først og fremst på hennes nærmeste, på kollegaen som ble skadd og på de andre som var til stede på Nav-kontoret på Årstad da dette skjedde, sier hun.

Hun sier at Nav skal være en trygg arbeidsplass.

- Det som har skjedd er dypt tragisk, sier hun, og opplyser at de vil undersøke om det er flere tiltak som bør iverksettes ved kontorene for å sikre de ansattes trygghet.

- Medarbeiderne som ønsker det har reist til et samlingssted for å gå gjennom det som har skjedd og være sammen. De er selvfølgelig preget av sjokk og fortvilelse, sier Kverneland Bogsnes.

Nyhetsstudio - Mann siktet for drap og grov kroppsskade

Nyhetsstudio - Mann siktet for drap og grov kroppsskade

dagbladet

Bistandsadvokat: - Skal være støtte for etterlatte:

May Britt Løvik er oppnevnt som bistandsadvokat for de pårørende etter at to kvinner i henholdsvis 30-åra og 50-åra ble knivstukket på Nav Årstad i Bergen sentrum.

- Min oppgave blir på vanlig måte å være en støtte for etterlatte og fornærmede, bidra til en effektiv etterforsking, og være et bindeledd mellom etterlatte, fornærmede og politet, sier hun til Dagbladet.

Rundt 15-tida fikk politiet bekreftet av Haukeland universitetssykehus at kvinnen i 50-årene døde av skadene hun ble påført. Den andre som ble skadd betegnes som lettere skadd.

Den pågrepne mannen er siktet for drap og grov kroppsskade, opplyste politiet på et pressetreff klokka 16.30.

Foto: Marit Hommedal / NTB

Mann siktet for drap og grov kroppsskade:

Mandag formiddag ble to Nav-ansatte knivstukket på Nav Årstad i Bergen sentrum. Begge to var kvinner i henholdsvis 50- og 30-årene.

Rundt 15-tida fikk politiet bekreftet av Haukeland universitetssykehus at kvinnen i 50-årene døde av skadene hun ble påført. Den andre som ble skadd betegnes som lettere skadd.

Den pågrepne mannen er siktet for drap og grov kroppsskade, opplyser politiet på et pressetreff klokka 16.30. Det er foreløpig for tidlig å si noe om hendelsesforløpet og bakgrunnen for hendelsen.

- Det er en mann i 30-åra med utenlandsk opprinnelse, sier politiadvokat Christine Møen Wisløff.

Den siktede er nå i avhør, og er ikke en kjenning av politiet. Mannen vil bli begjært varetektsfengslet i morgen.

Politiet ønsker ikke å kommentere mannens tilstand, men opplyser at han har bodd i Norge siden 2011.

Flere vitner skal ha vært inne på Nav-kontorene da hendelsen skjedde, og noen skal også ha sett deler av selve handlingen. De er tatt opp mot ti vitneavhør i saken, opplyser politiet.

- Vi har flere personer som skal avhøres og noen av de som er avhørt, må avhøres igjen, sier Møen Wisløff.

- Om noen har gjort observasjon i området rundt Nav Årstad i perioden før klokken 10, eller har informasjon som er relevant i etterforskningen, ber vi om at dere kontakter politiet på tipstelefon 47696060, sier politiadvokaten.

Foto: Marit Hommedal / NTB
Kvinne døde etter knivangrepet

Kvinne døde etter knivangrepet

dagbladet

Gabby savnet: Kjærestens hjem er åsted:

De siste dagene har det blitt iverksatt en storstilt leteaksjon i nasjonalparken Grand Teton etter den savnede Instagram-eventyreren Gabby Petito (22).

CNN meldte søndag kveld at det er blitt gjort funn av en død person i en skog i Wyoming Park, i området der 22-åringen ble meldt savnet.

Den avdøde personen er ikke identifisert, men under en pressekonferanse natt til mandag sier FBI at avdøde matcher beskrivelsene av Petito.

Mandag ettermiddag norsk tid er det klart at hjemmet til 22-årings forlovede undersøkes av politiet, og hjemmet betegnes som et åsted, skriver Newsweek.

Petito og kjæresten Brian Laundrie (23) la ut på bilferie sammen i juli, med planer om å krysse USA på tvers. Opprinnelig skulle paret returnere i oktober, men i starten av september vendte Laundrie hjem alene.

Politiet har tidligere omtalt forloveden som en person av «interesse», men han har nektet å samarbeide, ifølge nyhetsbyrået AP. Fredag ble det kjent at også Laundrie har forsvunnet.

SPORLØST BORTE: Gabby Petito (22). Foto: The Moab Police Department / AP / NTB
Savnede Gabby (22) trolig funnet død

Savnede Gabby (22) trolig funnet død

dagbladet

Sp åpner opp for sonderinger med Ap og SV:

Sp har nå åpnet for å starte sonderinger med Ap og SV om et regjeringssamarbeid.

Det kunngjorde Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under sitt pressetreff i vandrehallen på Stortinget kl 16.30, etter partiets gruppemøte.

Det er parlamentarisk leder, Marit Arnstad, og Vedum selv som skal lede disse sonderingene for Sp.

Vedum understreket at det er Støre som må ta initiativ til slike sonderinger, som altså vil legge premissene for eventuelle regjeringsforhandlinger. Han opplyste at han nå har informert både Støre og Lysbakken om partiets beslutning.

- Jeg går til sonderinger med håp om politiske gjennomslag, sier Vedum til pressen.

Han står likevel fast på at de beste løsningene ligger i skjeringspunktet mellom Ap og Sp.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til pressen at han håper de tre partiene kan komme sammen på Hurdalsjøen Hotell til sonderinger på torsdag.

- Jeg har hatt gode samtaler med Vedum og Lysbakken siden onsdag sier Støre, og legger til at han er glad for Sp's beslutning om å gå inn i sonderinger.

Følg pressekonferansen direkte på Dagbladet TV.

- Satt kriseteam:

Fylkesleder Grethe Kvist i Fellesorganisasjonen i Vestland opplyser til Dagbladet at det er satt kriseteam på et hotell i området, etter at to ansatte ved Nav Årstad i Bergen ble knivstukket tidligere i dag. Den ene er nå bekreftet død.

- Alle de ansatte, både dem på hjemmekontor og andre kunne samles, og det ble gitt ny informasjon fra politiet, sier hun til Dagbladet.

Kontoret vil holde stengt i morgen, ifølge Kvist.

- De skal samle de ansatte. Det er kriseteam, det er Arbeidsmiljøetaten, og andre som kan stille opp og være gode samtalepartnere. Det som preget situasjonen i dag er medarbeidere i sorg, sier Kvist.

Kvinne døde etter knivangrepet

Kvinne døde etter knivangrepet

dagbladet

Forsvarer: - Kan ikke si noe:

Politiet har fått bekreftet av Haukeland universitetssykehus at den ene av de to skadde etter knivangrepet på Nav-kontoret i Bergen sentrum døde av skadene hun ble påført.

Det opplyser politiet i en pressemelding. Den avdøde er en kvinne i slutten av 50-åra.

Den andre som ble skadd er en kvinne i midten av 30-åra. Hun betegnes som lettere skadd.

Morten Grimstad, forsvareren av den pågrepne 30-åringen, forteller Dagbladet at han er på vei til politihuset nå. Han har fortsatt ikke snakket med klienten eller politiet.

- Jeg kan ikke si noe enda fordi jeg har ikke fått snakket med politiet eller klienten min.

- Hva skal du snakke med klienten din om?

- Jeg kan ikke si noe om hva vi skal snakke om enda.

- Hva vet du om den pågrepne mannen?

- Jeg vet ingenting foreløpig, politiet har ikke gått ut med noe.

Kvinne døde etter knivangrepet

Kvinne døde etter knivangrepet

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.