Nyhetsstudio

Kjersti Lien

MC-fører til sykehus i luftambulanse:

Politiet i Møre og Romsdal melder på Twitter at det har vært en ulykke mellom MC og bil på E39 ved Sjøholt i Ålesund kommune.

Nødetatene er på stedet. Ukjent skadeomfang på fører av MC. Vedkommende fraktes til sykehus i luftambulanse. Ikke melding om andre skadde.

Trafikken sto en stund i begge retninger, men er nå i normal ferdsel igjen, opplyser Vegtrafikksentralen midt. Det skriver NTB.

Studioet fortsetter under annonsen

Festivaler på Hellerudsletta avlyst:

Sommeren 2022 skulle det arrangeres fire festivaler på Hellerudsletta utenfor Lillestrøm. Nå er festivalene avlyst og billettsalget er stanset, melder Aftenposten.

Bak festivalene sto det nye selskapet Main Production, ledet av Marius Kristiansen.

- Festivalene er lagt ned inntil videre, skriver Kristiansens advokat i en e-post til Aftenposten.

Tidlig dukket det opp kritiske spørsmål rundt arrangementet. Blant annet på bakgrunn av Kristiansens bakgrunn som tidligere straffedømt.

Da Aftenposten tidligere omtalte festivalplanene, trakk utleieren av Hellerudsletta seg fra avtalen, kort tid etter. Daglig leder av Hellerudsletta, Einar Sørland, har ikke ønsket å kommentere hvorfor de trakk seg fra avtalen, skriver Aftenposten.

Kristiansen har selv uttalt seg og sagt at det ikke betyr at prosjektet er dødt.

Tidligere finansminister Gudmund Restad er død:

Tidligere stortingsrepresentant og finansminister for Senterpartiet, Gudmund Restad, døde lørdag. Han ble 83 år gammel.

Det er Restads familie som har opplyst NTB om dødsfallet.

Restad var valgt inn på Stortinget for Møre og Romsdal fra 1985 til 2001, og han var Norges finansminister i Kjell Magne Bondeviks første regjering fra oktober 1997 til mars 2000.

Restad ble født i Skaun i Trøndelag 19. desember 1937. Han gikk Luftvernartilleriets befalsskole før han tok politiutdannelse. Etter å ha jobbet som lensmannsbetjent siden 1961, ble han lensmann på Smøla i 1975. Han var ordfører i Smøla fra 1980 til 1985.

(NTB)

Finansminister Gudmund Restad før han la fram statsbudsjettet i oktober 1998. Foto: Rune Petter Ness / NTB

Solberg om Nav-drap: - Uhyre trist:

- Det er uhyre trist. Og det er en påminnelse om at en del av de som er i førstelinjen i velferdstjenestene våre i psykiatrien, i Nav, som møter folk i ubalanse og vanskelige situasjoner, de er blant de mest utsatte for trusler, vold og annet. Vi har mye fokus på oss politikere, men jeg har alltid sagt at vi må passe på dem. De verste episodene vi har hatt, har vi stort sett hatt i det ytre velferdsapparatet i Norge, sier statsminister Erna Solberg (H) til Dagbladet om knivstikkingen på Nav.

Det var mandag formiddag at to Nav-ansatte ble knivstukket på Nav Årstad i Bergen sentrum. Ofrene var kvinner i henholdsvis 50- og 30-åra. Kvinnen i slutten av 50-åra døde av skadene hun ble påført.

Solberg befinner seg på FN-toppuka i New York, og legger ikke skjul på at hun reagerer sterkt på hendelsen.

- Tankene mine går først og fremst til pårørende, til kollegene. Ikke bare pårørende til hun som er død, men også hun som er hardt skadd og ligger på sykehus. Så er jobben til Nav nå som arbeidsgiver å ta vare på både pårørende og kolleger, sier Solberg.

Amerikanske Samoa: Første smittetilfellet:

Etter 18 måneder med pandemi, har amerikanske Samoa meldt om sitt første tilfelle med coronasmitte. Personen som testet positivt skal være en turist som kom fra Hawaii.

Personen skal ha vært fullvaksinert, melder Washington Post. Nyheten ble publisert fredag av helsedepartementet i Samoa.

Tilfellet ble oppdaget mens personen satt i karantene, som er påkrevd ved ankomst til øyene i Samoa.

- Oppdagelsen fremhever viktigheten av karantene og prosessene for å forhindre spredning av covid-19. Det fremhever viktigheten av å opprettholde våre nåværende karanteneprotokoller, sa governøren Lemanu Mauga i en uttalelse.

Mauga var selv på flyet fra Hawaii og sitter nå i karantene.

Gabor Kelen, direktør ved Johns Hopkins universitet, avdeling for akuttmedisin, fortalte Washington Post at det er overraskende at amerikanske Samoa klarte å unngå smittetilfeller så lenge som de gjorde.

Foto: Shutterstock / NTB

FHI: Coronaviruset kan sammenliknes med influensa:

Coronaviruset kan nå bli sett på som en av flere luftveissykdommer med sesongvariasjon, sier FHI. Men pandemien er ikke over av den grunn.

- Vi er nå i en ny fase der vi må se på coronaviruset som en av flere luftveissykdommer med sesongvariasjon, sier assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) til VG.

Årsaken til det er at de aller fleste i risikogruppene er beskyttet. Selv om smitten fortsatt sirkulerer, holder sykehustallene seg lave. Dermed vil ikke coronaviruset føre til en stor belastning på helsetjenesten.

For de vaksinerte som eventuelt blir smittet og får symptomer, vil de aller fleste få lette forkjølelseslignende symptomer.

- Det vil si at coronaviruset nå kan sammenlignes særlig med sesonginfluensa og RS-infeksjoner, sier Bukholm.

Samtidig vil han ikke erklære coronapandemien som over.

- Pandemien er ikke over så lenge den finnes ute i verden og i land der vaksinedekningen fortsatt er lav. Så lenge sykdommen sprer seg utenfor de rike lands territorier er det fortsatt pandemi. Men den er nede på et sparebluss i Norge og i mange land som har god vaksinedekning, sier han.

(NTB)

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Funn av død person i Vågå:

Det er mandag gjort funn av en død person i Vågå kommune. Det var en jeger som oppdaget og meldte fra om den døde personen til politiet, skriver Innlandet politidistrikt i en pressemelding.

- I juni 2021 ble en person meldt savnet i et nærliggende område og politiet undersøker om likfunnet har sammenheng med denne savnetmeldingen, heter det i pressemelding.

De pårørende i denne savnetsaken er orientert om funnet. Politiet opplyser at personen som er funnet er ikke identifisert.

- Politiet har i dag vært på funnstedet med krimteknikere for å gjøre undersøkelser i saken, heter det.

- I sjokk og sorg:

Mandag formiddag ble to Nav-ansatte knivstukket på Nav Årstad i Bergen sentrum. Begge to var kvinner i henholdsvis 50- og 30-årene.

En mann i 30-åra er siktet for drap og grov kroppsskade.

- Det er med stor sorg vi i dag har mottat budskapet at vi har mistet en av våre kollegaer, sier Lubna Boby Jaffery, byråd for arbeid, sosial og bolig, på et pressetreff klokka 17.15.

Hun sier at hendelsen berører «hver og en av oss», og at det er en mørk dag for Bergen kommune.

- Vi må ta tida til hjelp for å ta innover oss at vi har mistet en god kollega og ansatt i kommunen, sier hun.

Direktør for Nav Vestland, Anne Kverneland Bogsnes, sier at de er i sjokk etter hendelsen.

- Vi er i sjokk og sorg etter å ha mistet en god kollega i dag. Vi tenker først og fremst på hennes nærmeste, på kollegaen som ble skadd og på de andre som var til stede på Nav-kontoret på Årstad da dette skjedde, sier hun.

Hun sier at Nav skal være en trygg arbeidsplass.

- Det som har skjedd er dypt tragisk, sier hun, og opplyser at de vil undersøke om det er flere tiltak som bør iverksettes ved kontorene for å sikre de ansattes trygghet.

- Medarbeiderne som ønsker det har reist til et samlingssted for å gå gjennom det som har skjedd og være sammen. De er selvfølgelig preget av sjokk og fortvilelse, sier Kverneland Bogsnes.

Nyhetsstudio - Mann siktet for drap og grov kroppsskade

Nyhetsstudio - Mann siktet for drap og grov kroppsskade

dagbladet

Bistandsadvokat: - Skal være støtte for etterlatte:

May Britt Løvik er oppnevnt som bistandsadvokat for de pårørende etter at to kvinner i henholdsvis 30-åra og 50-åra ble knivstukket på Nav Årstad i Bergen sentrum.

- Min oppgave blir på vanlig måte å være en støtte for etterlatte og fornærmede, bidra til en effektiv etterforsking, og være et bindeledd mellom etterlatte, fornærmede og politet, sier hun til Dagbladet.

Rundt 15-tida fikk politiet bekreftet av Haukeland universitetssykehus at kvinnen i 50-årene døde av skadene hun ble påført. Den andre som ble skadd betegnes som lettere skadd.

Den pågrepne mannen er siktet for drap og grov kroppsskade, opplyste politiet på et pressetreff klokka 16.30.

Foto: Marit Hommedal / NTB

Mann siktet for drap og grov kroppsskade:

Mandag formiddag ble to Nav-ansatte knivstukket på Nav Årstad i Bergen sentrum. Begge to var kvinner i henholdsvis 50- og 30-årene.

Rundt 15-tida fikk politiet bekreftet av Haukeland universitetssykehus at kvinnen i 50-årene døde av skadene hun ble påført. Den andre som ble skadd betegnes som lettere skadd.

Den pågrepne mannen er siktet for drap og grov kroppsskade, opplyser politiet på et pressetreff klokka 16.30. Det er foreløpig for tidlig å si noe om hendelsesforløpet og bakgrunnen for hendelsen.

- Det er en mann i 30-åra med utenlandsk opprinnelse, sier politiadvokat Christine Møen Wisløff.

Den siktede er nå i avhør, og er ikke en kjenning av politiet. Mannen vil bli begjært varetektsfengslet i morgen.

Politiet ønsker ikke å kommentere mannens tilstand, men opplyser at han har bodd i Norge siden 2011.

Flere vitner skal ha vært inne på Nav-kontorene da hendelsen skjedde, og noen skal også ha sett deler av selve handlingen. De er tatt opp mot ti vitneavhør i saken, opplyser politiet.

- Vi har flere personer som skal avhøres og noen av de som er avhørt, må avhøres igjen, sier Møen Wisløff.

- Om noen har gjort observasjon i området rundt Nav Årstad i perioden før klokken 10, eller har informasjon som er relevant i etterforskningen, ber vi om at dere kontakter politiet på tipstelefon 47696060, sier politiadvokaten.

Foto: Marit Hommedal / NTB
Kvinne døde etter knivangrepet

Kvinne døde etter knivangrepet

dagbladet

Gabby savnet: Kjærestens hjem er åsted:

De siste dagene har det blitt iverksatt en storstilt leteaksjon i nasjonalparken Grand Teton etter den savnede Instagram-eventyreren Gabby Petito (22).

CNN meldte søndag kveld at det er blitt gjort funn av en død person i en skog i Wyoming Park, i området der 22-åringen ble meldt savnet.

Den avdøde personen er ikke identifisert, men under en pressekonferanse natt til mandag sier FBI at avdøde matcher beskrivelsene av Petito.

Mandag ettermiddag norsk tid er det klart at hjemmet til 22-årings forlovede undersøkes av politiet, og hjemmet betegnes som et åsted, skriver Newsweek.

Petito og kjæresten Brian Laundrie (23) la ut på bilferie sammen i juli, med planer om å krysse USA på tvers. Opprinnelig skulle paret returnere i oktober, men i starten av september vendte Laundrie hjem alene.

Politiet har tidligere omtalt forloveden som en person av «interesse», men han har nektet å samarbeide, ifølge nyhetsbyrået AP. Fredag ble det kjent at også Laundrie har forsvunnet.

SPORLØST BORTE: Gabby Petito (22). Foto: The Moab Police Department / AP / NTB
Savnede Gabby (22) trolig funnet død

Savnede Gabby (22) trolig funnet død

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.