Nyhetsstudio

Marlene Lundberg Holm

Bekymret: - Illevarslende:

Smittespredningen har den siste tida skutt fart i Sverige - og særlig i de største byene, skriver Expressen. Den fryktede deltavarianten står for en stor andel av smittetilfellene.

- Det er et illevarslende tegn, sier Annika Linde, tidligere statsepidemiolog, ifølge avisa.

I Stockholm-regionen økte smittetilfellene med 44 prosent den siste uka. Den tidligere statsepidemiologen mener at risikoen for en fjerde bølge er reell - og understreker at faren ikke er over ennå.

- Vi er i risikosonen for at det skal komme en ny bølge og det er viktig at alle forstår dette, sier hun.

Også Tom Britton, professor i matematikk ved Stockholms-universitet, mener at det er en risiko for en fjerde bølge.

- Dessverre eksisterer risikoen. Men det er vanskelig å tro at den vil være like stor som de tre forrige bølgene, sier han.

Dødeligheten er imidlertid lav i Sverige. 75,8 prosent av den voksne befolkningen har foreløpig mottatt minst en dose av coronavaksinen, ifølge Folkhälsomyndigheten (FHM).

Foto: Tt News Agency / Reuters
Studioet fortsetter under annonsen

- Klok avgjørelse:

- Slik situasjonen ble, var det en klok avgjørelse av Ropstad. Han opptrådte svært bra på pressekonferansen, skriver tidligere KrF-leder og statsminister Kjell Magne Bondevik i en epost til Dagbladet.

Tidligere lørdag ble det klart at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad går av som både partileder og barne- og familieminister etter at det ble avslørt at han ved en feil hadde betalt for lite i skatt.

Skatte-saken ble offentlig samme uka som KrF ikke klarte å komme over sperregrensa i stortingsvalget.

- KrF har en fremtid hvis partiet klarer å favne bredt med sin politikk og profil. Det er behov for et kristen-demokratisk sentrumsparti som KrF, skriver Bondevik til Dagbladet.

Tidligere statsminister og KrF-leder Kjell Magne Bondevik under Arendalsuka. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Hareide om Ropstad: - Et enormt press:

Knut Arild Hareide kommer lørdag kveld med en uttalelse i forbindelse med at KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad går av.

- Jeg kjenner at dette er en vond og vanskelig dag. Men mest krevende er det for Kjell Ingolf og familien. Han har beklaget og sagt at dette ikke burde skjedd, skriver Hareide på Facebook.

Den tidligere partilederen forteller videre at han respekterer valget Ropstad nå har landet på.

- Han har vurdert hva som er best for KrF og sine nærmeste. Kjell Ingolf og familien har opplevd veldig vanskelige dager med et enormt press, skriver Hareide.

Han benytter også anledningen til å takke og rose den avtroppende partilederen for sitt engasjement og jobben som er gjort.

- Kjell Ingolf og jeg har jobbet tett sammen gjennom alle mine år på Stortinget og jeg setter stor pris på han - som kollega og venn. Vi var uenige om retningsvalget, men vi har beholdt den gode kontakten og vennskapet. Jeg vil takke Kjell Ingolf for den store jobben han har gjort for KrF, og den jobben jeg vet han vil gjøre som stortingsrepresentant de neste fire årene, avslutter Hareide.

Ropstad går av som partileder og statsråd

Ropstad går av som partileder og statsråd

dagbladet

- Lengste organdonor-køen noensinne:

Køen av nordmenn som venter på et nytt livreddende organ har aldri vært lengre. Ved utgangen av juni stod 511 pasienter på lista, som nå er på sitt lengste noensinne.

Det opplyser Stiftelsen Organdonasjon i en pressemelding lørdag.

For disse pasientene er det få, eller ingen andre behandlingsalternativer, påpeker stiftelsen. Et nytt organ betyr at de kan leve lenger, eller få en langt bedre livskvalitet.

- I tillegg til at køene vokser, er det også mørketall. Noen er for syke til å komme på listen, mens andre aldri rekker å komme på den. I fjor døde 26 pasienter på venteliste, sier Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.

Sammenliknet med andre land har Norge blant de kortere ventetidene, opplyser stiftelsen. Likevel er det noen som opplever å vente svært lenge, da det er mange ulike medisinske faktorer som avgjør om et organ passer en mottaker.

Ifølge Stiftelsen Organdonasjon er gjennomsnittlige ventetid for et organ, og omtrentlig antall transplantasjoner i Norge:

Nyre: Over et år (250-300)
Lever: Rundt fire uker (100)
Hjerte: Halvannet år (60-70)
Lunge: Mellom et og halvannet år (40-50)

Foto: Siv Dolmen/Stiftelsen Organdonasjon
Strid om dødskriteriet

Strid om dødskriteriet

dagbladet

KrF: Ropstad går av neste fredag:

Kristelig Folkeparti opplyser til NTB at Kjell Ingolf Ropstad fratrer som leder neste fredag i forbindelse med partiets landsstyremøte.

Sentralstyret i KrF hadde lørdag ettermiddag et ekstraordinært møte etter at Kjell Ingolf Ropstad varslet sin avgang både som partileder og statsråd. Der ble det enighet om å kalle inn landsstyret til møte førstkommende fredag.

– Det er enighet i sentralstyret om at Ropstad fratrer vervet i forbindelse med landsstyremøtet fredag 24. september med den konsekvens at Olaug Bollestad trer inn som fungerende partileder, skriver partiet i en uttalelse til NTB.

På møtet vil landsstyret ta stilling til den videre prosessen og eventuelt også kalle inn til et ekstraordinært landsmøte.

-Jeg vil takke Ropstad for innsatsen for partiet. Som første nestleder er jeg klar til å tre inn i rollen som fungerende leder når det blir behov for det, sier nestleder Olaug Bollestad til NTB.

(NTB)

Dødsdom-rettssaken utsatt igjen :

Rettssaken mot Saad Jidre, som er dømt til døden i Somaliland, er på nytt utsatt. Jidre er to ganger dømt til døden i Somaliland for drap.

- Vi har dessverre fått beskjed om at en av dommerne er syk, og at rettsforhandlingene i Høyesterett i Somaliland er utsatt på ubestemt tid, sier Saad Jidres norske forsvarer til Dagbladet.

- Jeg tror saken er utsatt fordi myndighetene her i Somaliland ønsker å få norsk presse bort, sier Saad Jidres sønn, Rashid Yusef, til Dagbladet.

Dagbladet kommer med mer.

Klatreulykke - flere helikoptre på stedet:

Både redningshelikopter, luftambulanse og den alpine redningsgruppa rykket ut til Skarsfjellet i Sunndal kommune i Møre og Romsdal på grunn av en klatreulykke, skriver Hovedredningsentralen på Twitter.

En person skal ha falt, skriver politiet. Det er uklart om vedkommende er alvorlig skadd, opplyser politiet til Dagbladet.

Politiet opplyser til NTB at det var to personer, en kvinne og en mann, som klatret sammen da mannen falt. Paret var nesten på toppen av det 1790 meter høye Skarsfjellet da ulykken inntraff.

– Det var kvinnen som fikk ringt etter hjelp. Hun er hentet ut av luftambulansen, men er uskadd. Mannen som falt har jeg ikke noe oppdatert tilstand på og det jobbes med å få ham ut, sier operasjonsleder Tove Anita Asp i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

Redningsleder Steinar Vatne forteller at de sendte et redningshelikopter fra Ørlandet og en luftambulanse fra Ålesund.

- Vi har ressurser som jobber på stedet, sier Vatne til Dagbladet klokka 17.45.

Et ambulansehelikopter tok med seg den kvinnelige klatreren. Foto: Tommy Fossum, Driva

MC-fører omkom i ulykke:

Politiet i Trøndelag melder at en motorsyklist har omkommet i en trafikkulykke på Fosen. Den omkomne er en mann i 40-åra. De pårørende er varslet.

Operasjonsleder Øystein Sagen sier til Dagbladet at de fikk melding om ulykken klokka 13.39. Det ble gjennomført livreddende førstehjelp på stedet, men livet stod ikke til å redde.

Hendelsen fant sted på fylkesvei 715 ved Krinsvatnet.

- Det er snakk om en singelulykke. Ingen andre var involvert i hendelsen, sier Sagen.

Veien er sperret på stedet og kriminalteknikkere er på vei for å gjennomføre undersøkelser.

- Den vil bli stengt ei tid framover, til vi er ferdige på stedet, opplyser politiet på Twitter.

Erna Solberg møter pressen:

Statsminister Erna Solberg møter pressen i statsministerboligen klokka 16. Det skjer etter at Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad tidligere lørdag varslet at han ønsker å gå av som barne- og familieminister og partileder.

- Ropstad ringte meg sent i går kveld og informerte om at han ville gå av som Krf-leder og ba om å få gå av som minister, sier Solberg.

Hun takker Ropstad for et godt samarbeid gjennom mange år.

- Jeg har forståelse og respekt for hans ønske om å gå av, sier hun.

- Vi politikere må være varsomme, og når vi gjør feil er vi nødt til å ringe opp, sier statsministeren.

Hun sier at SMK og skattemyndighetene har hatt en dialog om hvordan disse reglene skal forstås.

Solberg forteller at Olaug Bollestad kommer til å ta over barne- og familiedepartementet i et ekstraordinært statsråd på mandag, og at hun ut perioden vil lede dette departementet i tillegg til landbruks- og matdepartementet som hun leder i dag.

- Jeg syns dette er en veldig trist sak, sier Solberg.

Hun forventer nå at Ropstad og skatteetaten rydder opp.

- Jeg tenker at den vurderingen Ropstad har gjort er god, siden det vil være vanskelig for ham å fungere som minister og som Krf-leder når han hadde en vanskelig sak å rydde opp i med skatteetaten, sier Solberg.

Statsminister Erna Solberg møter pressen. Foto: NTB

Bollestad: - Umenneskelig press:

KrF-nestleder Olaug Bollestad kommenterer Kjell Ingolf Ropstads avgang som partileder og barne- og familieminister overfor VG:

- Kjell Ingolf har vært utsatt for et umenneskelig press og jeg har stor forståelse for den avgjørelsen som Kjell Ingolf nå har tatt, sier KrF-nestleder Olaug Bollestad til avisa.

Hun sier hun er klar til å lede partiet fram til en ny leder blir valgt - dersom det skulle vise seg å bli nødvendig. Lørdag er det også klart at hun tar over Ropstads ministerpost som barne- og familieminister samtidig som hun fortsetter som mat- og landbruksminister.

På spørsmål om hun selv er åpen for partiledervervet, svarer hun følgende på VGs spørsmål:

- Nå skal partiorganisasjon ha en prosess fram mot nytt ledervalg, og i respekt for den prosessen så vil jeg ikke nå svare på spørsmålet om jeg er lederkandidat.

Foto: Henning Lillegaard / Dagbladet

Listhaug: - Alvorlige forhold:

Sylvi Listhaug (Frp) kommer lørdag med en uttalelse etter at Kjell Ingolf Ropstad trakk seg som Krf-leder og barne- og familieminister.

- Det er bra at Ropstad trekker seg. Det som har kommet frem de siste dagene er alvorlige forhold, og jeg forstår godt at han nå velger å trekke seg. Dette er en tøff tid for både Ropstad og hans familie. Nå håper jeg han får ro til å gjøre opp for seg og komme seg videre, skriver Listhaug i en SMS til Dagbladet.

Ropstads avgang kommer i kjølvannet av Aftenpostens avsløringer om at han har tatt aktive grep for å unngå skatt på pendendlerboligen.

Fredag formiddag holdt Ropstad et pressemøte. Der beklaget han og innrømmet at han hadde gjort feil, og han sa at han ville fortsette som både partileder og statsråd. Knapt ett døgn seinere valgte han imidlertid å gå av.

Foto: Henning Lillegård / Dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.