Annonse

Nyhetsstudio

Badende gutt påkjørt av båt - alvorlig skadd

Vest politidistrikt rykket søndag kveld ut til Bjørnafjorden kommune i Vestland fylke, etter melding om en badende gutt (12) som var påkjørt av en båt.

Det opplyses at gutten har fått dype kutt i foten, og at han er fløyet til traumemottaket på Haukeland sykehus med luftambulanse.

Gutten er alvorlig skadd, ifølge operasjonsleder Morten Rebnord. Tolvåringen var om bord i en fritidsbåt sammen med familien sin da ulykken skjedde.

- Det som skjedde, var at denne familien hadde vært i en fritidsbåt. Fører skal ha lagt til kai, og så faller han slik at han kommer bort i gassen på båten. Det blir et rykk som medfører at gutten faller over bord i sjøen og ned mot propellen, sier operasjonslederen til Dagbladet.

Han opplyser at gutten har blitt operert på Haukeland sykehus søndag kveld, og at det opprettes sak.

- Politiet har gjennomført flere avhør av de som var om bord i båten, samt at det var vitner som sto på land, sier Rebnord.

Annonse

Smitterekord på New Zealand

New Zealand har for første gang siden coronapandemien brøt ut, registrert et tresifret antall smittede på ett døgn.

102 nye smittetilfeller ble registrert torsdag, opplyste visestatsminister Grant Robertson på en pressekonferanse.

Det tidligere høyeste antallet var 94 tilfeller, som ble registrert tirsdag og som til da var det høyeste døgntallet siden april 2020.

Torsdag pekte seg også ut som den hittil verste dagen for coronarelaterte sykehusinnleggelser, med 46 pasienter.

Landets største by har vært underlagt strenge restriksjoner siden ett enkelt smittetilfelle ble påvist 18. august. Siden har antallet steget til 2.260 tilfeller.

(NTB)

Til sykehus med luftambulanse etter ulykke

Nødetatene rykket natt til torsdag ut etter melding om en ulykke i Lærdal kommune.

- En bil med tre personer har kjørt inn i en fjellvegg i en krapp sving. Føreren fraktes til Ringerike sykehus med luftambulanse. De to andre kjøres i ambulanse til Voss sykehus, sier operasjonsleder i Vest politidistrikt, Vibeke Næss, til Dagbladet.

Politiet har foreløpig ingen opplysninger om de involvertes skadeomfang, men alle skal ha vært bevisste da de ble overtatt av helse.

Operasjonslederen sier at de mistenker ruskjøring.

- Føreren blåste til over lovlig verdi på stedet og det vil bli tatt blodprøver av vedkommende.

Annonse
Trump kunngjør eget sosialt nettverk
Foto: AP / NTB

Trump kunngjør eget sosialt nettverk

USAs tidligere president Donald Trump varsler planer om å lansere et nytt sosialt nettverk.

Trumps sosiale medium skal kalles Truth Social, het det i en kunngjøring natt til torsdag norsk tid.

Det nye sosiale mediet ventes å åpne til betatesting i neste måned for personer som har fått invitasjon til å delta.

Plattformen skal eies av Trump Media & Technology Group (TMTG).

Trump ble kastet ut av en rekke sosiale medier, inkludert Facebook, etter stormingen av Kongressen 6. januar i år.

– Jeg skapte Truth Social og TMTG for å stå imot tyranniet fra teknologigigantene. Vi lever i en verden der Taliban har stor tilstedeværelse på Twitter, og hvor likevel din favorittpresident i USA er blitt tiet i hjel. Dette er uakseptabelt, sier Trump.

TMTG skal også starte opp en abonnementsbasert strømmetjeneste.


(NTB)

Stanset kreftstudie etter at pasientene ble sykere

Etter at flere av pasientene enn ventet utviklet spredning mens de deltok i et forskningsprosjekt om tarmkreft, ble hele studien stanset.

Den norske Norwait-studien ved landets sju universitetssykehus skulle undersøke om pasienter med endetarmskreft kunne slippe operasjon etter fullført strålebehandling. Det kunne føre til færre unødige operasjoner for dem med de minst alvorlige svulstene.

Ved Haukeland sykehus hadde de imidlertid inkludert flere pasienter enn de andre sykehusene i studien, skriver Aftenposten. Sykehuset hadde heller ikke tilfredsstillende utstyr til å ta bilder av pasientene med endoskopi, noe som førte til at det av mange pasienter ikke ble tatt bilder i det hele tatt, noe som var en del av studieoppsettet.

I november i fjor ble det klart at flere pasienter enn ventet fikk spredning av kreften, hos noen til andre organer. Hensikten med studien var å se om strålingen pasientene hadde fått på forhånd, faktisk hadde stoppet kreften.

Av 31 pasienter fra Haukeland som var inkludert i studien, var det ikke tatt bilder av 14. Ti av pasientene fikk spredning til andre organer.

– Dette er selvfølgelig ikke godt nok. Det var brudd på protokollen. Men det var det som skjedde, sier avdelingssjef for Gastrokirurgisk avdeling på Haukeland, Bjørn Nedrebø til avisen.

– Noen av disse pasientene kunne ha blitt operert istedenfor å delta i vente-og-se-undersøkelsen. Og da ville de kanskje ikke ha fått spredning, sier Nedrebø videre.

Gastrokirurg Hans Wasmuth var initiativtaker til Norwait-studien. I et innlegg i fagtidsskriftet Kirurgen er han kritisk til måten studien ble ledet på. Kreftregisteret, som har vært med på Norwait-studien, bekrefter i et tilsvar at forskningsprosjektet er stanset og skriver at en granskningsgruppe i høst skal publisere en rapport om hvordan pasienter ble tatt opp i forskningsprosjektet.

(NTB)

Annonse

Sikkerhetsrådet diskuterer Nord-Korea

FNs sikkerhetsråd sitter nå i hastemøte for å diskutere Nord-Korea etter landets siste prøveskyting denne uken. Norge fordømmer oppskytingen.

Nord-Korea bekreftet onsdag at det ble gjennomført en prøveskyting av en ny type rakett fra en ubåt tirsdag. Rakettesten førte til at USA og Storbritannia innkalte til hastemøte.

Mens møtet, der også Norge deltar, pågikk natt til torsdag norsk tid, sendte Norges FN-delegasjon ut en fordømmelse på Twitter.

– Norge fordømmer Nord-Koreas siste rakettoppskyting, skriver den norske FN-delegasjonen på Twitter.

– Landets kjernefysiske og rakettrelaterte aktiviteter utgjør en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet. Vi ber Nord-Korea om å delta i en betydningsfull dialog, skriver Norges delegasjon.

(NTB)