Nyhetsstudio

Johannes Theodor Fjeld

Avis: Trolig over 3000 coronatilfeller i Tokyo siste døgnet:

Det er ventet at det meldes om over 3000 nye tilfeller av positive coronatester i OL-byen Tokyo de siste 24 timene.

Det er det høyeste tallet i den japanske hovedstaden siden pandemien slo til for snart halvannet år siden.

Det er den japanske avisen Japan Times som melder dette og henviser til ikke navngitte regjeringskilder. Ifølge avisen vil det komme en offentlig uttalelse om tallene senere tirsdag.

Det bor cirka 14 millioner mennesker i Tokyo, og over 30 millioner om man tar med forsteder. Smittetrykket er dermed ikke skremmende høyt, men myndighetene tar situasjonen på alvor.

Det er åttende dagen på rad at Tokyo har over 1000 nye coronasmittede.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Nattelivet har aldri vært større:

Etter 18 måneders nedstenging gjenåpnet nattklubbene i Danmark den 1. september, og siden da har danskene virkelig svingt seg, ifølge Danmarks Radio.

Gjestene går oftere på byen, kommer tidligere - og blir lengre, ifølge avisa.

Og ifølge bransjen selv er det blitt brukt mer penger på utelivet i Danmark siden gjenåpningen, enn før coronapandemien startet.

Tall fra bransjeforeningen Horesta og Danske Bank viser at det forrige helg ble brukt 49 prosent mer penger på utelivet enn samme helg i 2019.

Foto: Oleksiy Mark / Shutterstock / NTB
Nattelivet gjenåpnet - nødsentralen mislyktes

Nattelivet gjenåpnet - nødsentralen mislyktes

dagbladet

Notre-Dame endelig klar for gjenoppbygging:

Notre-Dame er endelig stabil og sikker nok til at gjenoppbyggingen etter brannen kan starte.

Det er over to år siden den ødeleggende brannen som brøt gjennom taket, fikk spiret til å kollapse og var nær ved å totalskade den monumentale katedralen.

Arbeidet for å sikre bygningen tok til dagen etter brannen den 15. april 2019. Lørdag erklærte etaten som har ansvaret for arbeidet at sikringen er ferdig.

Snekkere, eksperter på stillaser, profesjonelle klatrere, orgelteknikere og en lang rekke andre håndverkere og eksperter har deltatt. Det er satt opp midlertidige støttestrukturer rundt store deler av katedralen, og en «paraply» for å hindre regnet i å trenge inn er kommet på plass.

Nå starter selve gjenoppbyggingen, og anbud på rundt 100 delprosjekter hentes inn. Restaureringen av orgelet begynner i høst, og resten av arbeidet i vinter.

President Emmanuel Macron har som mål å åpne katedralen i 2024, da Paris er vertsby for sommer-OL.

(NTB)

Store stillaser og støttestrukturer er satt opp for å hindre at den brannherjede Notre-Dame-katedralen raser sammen. Nå starter selve gjenoppbyggingen. Foto: Thomas Samson / AP / NTB

- Klok avgjørelse:

- Slik situasjonen ble, var det en klok avgjørelse av Ropstad. Han opptrådte svært bra på pressekonferansen, skriver tidligere KrF-leder og statsminister Kjell Magne Bondevik i en epost til Dagbladet.

Tidligere lørdag ble det klart at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad går av som både partileder og barne- og familieminister etter at det ble avslørt at han ved en feil hadde betalt for lite i skatt.

Skatte-saken ble offentlig samme uka som KrF ikke klarte å komme over sperregrensa i stortingsvalget.

- KrF har en fremtid hvis partiet klarer å favne bredt med sin politikk og profil. Det er behov for et kristen-demokratisk sentrumsparti som KrF, skriver Bondevik til Dagbladet.

Tidligere statsminister og KrF-leder Kjell Magne Bondevik under Arendalsuka. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Hareide om Ropstad: - Et enormt press:

Knut Arild Hareide kommer lørdag kveld med en uttalelse i forbindelse med at KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad går av.

- Jeg kjenner at dette er en vond og vanskelig dag. Men mest krevende er det for Kjell Ingolf og familien. Han har beklaget og sagt at dette ikke burde skjedd, skriver Hareide på Facebook.

Den tidligere partilederen forteller videre at han respekterer valget Ropstad nå har landet på.

- Han har vurdert hva som er best for KrF og sine nærmeste. Kjell Ingolf og familien har opplevd veldig vanskelige dager med et enormt press, skriver Hareide.

Han benytter også anledningen til å takke og rose den avtroppende partilederen for sitt engasjement og jobben som er gjort.

- Kjell Ingolf og jeg har jobbet tett sammen gjennom alle mine år på Stortinget og jeg setter stor pris på han - som kollega og venn. Vi var uenige om retningsvalget, men vi har beholdt den gode kontakten og vennskapet. Jeg vil takke Kjell Ingolf for den store jobben han har gjort for KrF, og den jobben jeg vet han vil gjøre som stortingsrepresentant de neste fire årene, avslutter Hareide.

Ropstad går av som partileder og statsråd

Ropstad går av som partileder og statsråd

dagbladet

- Lengste organdonor-køen noensinne:

Køen av nordmenn som venter på et nytt livreddende organ har aldri vært lengre. Ved utgangen av juni stod 511 pasienter på lista, som nå er på sitt lengste noensinne.

Det opplyser Stiftelsen Organdonasjon i en pressemelding lørdag.

For disse pasientene er det få, eller ingen andre behandlingsalternativer, påpeker stiftelsen. Et nytt organ betyr at de kan leve lenger, eller få en langt bedre livskvalitet.

- I tillegg til at køene vokser, er det også mørketall. Noen er for syke til å komme på listen, mens andre aldri rekker å komme på den. I fjor døde 26 pasienter på venteliste, sier Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.

Sammenliknet med andre land har Norge blant de kortere ventetidene, opplyser stiftelsen. Likevel er det noen som opplever å vente svært lenge, da det er mange ulike medisinske faktorer som avgjør om et organ passer en mottaker.

Ifølge Stiftelsen Organdonasjon er gjennomsnittlige ventetid for et organ, og omtrentlig antall transplantasjoner i Norge:

Nyre: Over et år (250-300)
Lever: Rundt fire uker (100)
Hjerte: Halvannet år (60-70)
Lunge: Mellom et og halvannet år (40-50)

Foto: Siv Dolmen/Stiftelsen Organdonasjon
Strid om dødskriteriet

Strid om dødskriteriet

dagbladet

KrF: Ropstad går av neste fredag:

Kristelig Folkeparti opplyser til NTB at Kjell Ingolf Ropstad fratrer som leder neste fredag i forbindelse med partiets landsstyremøte.

Sentralstyret i KrF hadde lørdag ettermiddag et ekstraordinært møte etter at Kjell Ingolf Ropstad varslet sin avgang både som partileder og statsråd. Der ble det enighet om å kalle inn landsstyret til møte førstkommende fredag.

– Det er enighet i sentralstyret om at Ropstad fratrer vervet i forbindelse med landsstyremøtet fredag 24. september med den konsekvens at Olaug Bollestad trer inn som fungerende partileder, skriver partiet i en uttalelse til NTB.

På møtet vil landsstyret ta stilling til den videre prosessen og eventuelt også kalle inn til et ekstraordinært landsmøte.

-Jeg vil takke Ropstad for innsatsen for partiet. Som første nestleder er jeg klar til å tre inn i rollen som fungerende leder når det blir behov for det, sier nestleder Olaug Bollestad til NTB.

(NTB)

Dødsdom-rettssaken utsatt igjen :

Rettssaken mot Saad Jidre, som er dømt til døden i Somaliland, er på nytt utsatt. Jidre er to ganger dømt til døden i Somaliland for drap.

- Vi har dessverre fått beskjed om at en av dommerne er syk, og at rettsforhandlingene i Høyesterett i Somaliland er utsatt på ubestemt tid, sier Saad Jidres norske forsvarer til Dagbladet.

- Jeg tror saken er utsatt fordi myndighetene her i Somaliland ønsker å få norsk presse bort, sier Saad Jidres sønn, Rashid Yusef, til Dagbladet.

Dagbladet kommer med mer.

Klatreulykke - flere helikoptre på stedet:

Både redningshelikopter, luftambulanse og den alpine redningsgruppa rykket ut til Skarsfjellet i Sunndal kommune i Møre og Romsdal på grunn av en klatreulykke, skriver Hovedredningsentralen på Twitter.

En person skal ha falt, skriver politiet. Det er uklart om vedkommende er alvorlig skadd, opplyser politiet til Dagbladet.

Politiet opplyser til NTB at det var to personer, en kvinne og en mann, som klatret sammen da mannen falt. Paret var nesten på toppen av det 1790 meter høye Skarsfjellet da ulykken inntraff.

– Det var kvinnen som fikk ringt etter hjelp. Hun er hentet ut av luftambulansen, men er uskadd. Mannen som falt har jeg ikke noe oppdatert tilstand på og det jobbes med å få ham ut, sier operasjonsleder Tove Anita Asp i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

Redningsleder Steinar Vatne forteller at de sendte et redningshelikopter fra Ørlandet og en luftambulanse fra Ålesund.

- Vi har ressurser som jobber på stedet, sier Vatne til Dagbladet klokka 17.45.

Et ambulansehelikopter tok med seg den kvinnelige klatreren. Foto: Tommy Fossum, Driva

MC-fører omkom i ulykke:

Politiet i Trøndelag melder at en motorsyklist har omkommet i en trafikkulykke på Fosen. Den omkomne er en mann i 40-åra. De pårørende er varslet.

Operasjonsleder Øystein Sagen sier til Dagbladet at de fikk melding om ulykken klokka 13.39. Det ble gjennomført livreddende førstehjelp på stedet, men livet stod ikke til å redde.

Hendelsen fant sted på fylkesvei 715 ved Krinsvatnet.

- Det er snakk om en singelulykke. Ingen andre var involvert i hendelsen, sier Sagen.

Veien er sperret på stedet og kriminalteknikkere er på vei for å gjennomføre undersøkelser.

- Den vil bli stengt ei tid framover, til vi er ferdige på stedet, opplyser politiet på Twitter.

Erna Solberg møter pressen:

Statsminister Erna Solberg møter pressen i statsministerboligen klokka 16. Det skjer etter at Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad tidligere lørdag varslet at han ønsker å gå av som barne- og familieminister og partileder.

- Ropstad ringte meg sent i går kveld og informerte om at han ville gå av som Krf-leder og ba om å få gå av som minister, sier Solberg.

Hun takker Ropstad for et godt samarbeid gjennom mange år.

- Jeg har forståelse og respekt for hans ønske om å gå av, sier hun.

- Vi politikere må være varsomme, og når vi gjør feil er vi nødt til å ringe opp, sier statsministeren.

Hun sier at SMK og skattemyndighetene har hatt en dialog om hvordan disse reglene skal forstås.

Solberg forteller at Olaug Bollestad kommer til å ta over barne- og familiedepartementet i et ekstraordinært statsråd på mandag, og at hun ut perioden vil lede dette departementet i tillegg til landbruks- og matdepartementet som hun leder i dag.

- Jeg syns dette er en veldig trist sak, sier Solberg.

Hun forventer nå at Ropstad og skatteetaten rydder opp.

- Jeg tenker at den vurderingen Ropstad har gjort er god, siden det vil være vanskelig for ham å fungere som minister og som Krf-leder når han hadde en vanskelig sak å rydde opp i med skatteetaten, sier Solberg.

Statsminister Erna Solberg møter pressen. Foto: NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.