Nyhetsstudio

Ida Kristin Rønning

Flere klager på NRKs avpublisering av Helt Ramm:

Kringkastingsrådet har mottatt klager på fjerningen av flere episoder av NRK-programmet «Helt Ramm i Tokyo». Flere er misfornøyd med avpubliseringen.

Selv om to av henvendelsene dreier seg om klager mot innholdet i programmet, har Kringkastingsrådet mottatt fire klager knyttet til avpubliseringen, opplyser rådssekretær Erik Skarrud til Kampanje.

Kritikken dreier seg om komiker Nicolay Ramms fremstilling av en japansk gameshow-vert i «Japanese Ramm Show». NRK har sagt at de avpubliserte programmet da det kunne oppleves som stigmatiserende og sårende.

I en av de to klagene som er negative til innholdet i programmet, roser avsenderen NRK for å ha avpublisert innholdet i lys av debatten om rasisme mot norsk-asiater. En annen klager hevder statskanalen har «sensurert» programmet, og kaller det en enorm skam.

«Debatten»-programleder Fredrik Solvang, som selv er av asiatisk bakgrunn, reagerte også på NRKs avgjørelse. På Instagram spør han hva konsekvensen blir dersom det ikke er greit å etterape aksenter og populærkulturelle sjangre.

Hovedpersonen Nicolay Ramm selv sier det var riktig å fjerne programmet fra rikskanalen.

– Vi ser nå at vi har tråkket feil. Da er det helt riktig å ta det bort. Vi trodde det ville være gøy for alle. Det er det ikke, sier Ramm.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Likevel ikke historisk kvinneflertall etter valget på Island:

En ny opptelling av stemmene etter lørdagens valg på Island viser at det likevel ikke blir et flertall av kvinnelige representanter i Alltinget.

En tellefeil i en valgkrets førte til at alle stemmene måtte telles på nytt, og det ga endringer i utjevningsmandatene, melder den islandske kringkasteren RUV søndag kveld.

Partisammensetningen blir den samme, men i det nye Alltinget blir det 33 menn og 30 kvinner.

(NTB)

Sykepleiere må loggføre dobesøk:

Bærum kommune ønsker å kartlegge det sykepleierne på sykehjemmene bruker tiden på. I skjemaet må de også registre når en går på do. Det har skapt reaksjoner.

- Her springer vi beina av oss for å gjøre en god jobb og står på for pasienter på dødsleiet og deres pårørende. Så får vi beskjed om å loggføre dobesøkene våre for å effektivisere driften. Det er klart vi blir forbannet, sier en ansatt ved Stabekk sykehjem og hospice til TV 2 søndag.

Kommunikasjonsansvarlig for pleie og omsorg Cecilie P. Øyen i Bærum kommune svarer at det er forståelig at noen reagerer på dobesøk-registreringen.

- Men den registreringen er også en del av et større skjema der målet er å prøve å finne ut hvordan vi på best mulig måte kan organisere oppgavene våre. Intensjonen er god, men vi forstår at det medførte uro, og det syns vi er beklagelig, sier hun til kanalen.

Advokat og ekspert på arbeidsrett, Henning M. Heitman, synes registreringen er spesiell.

- Arbeidstaker har rett til fem minutter pause hver time, det er lovfestet. Hva en gjør i den pausen er opp til arbeidstaker selv, sier han.

(NTB)

Foto: Lise Åserud / NTB

Oslo: Brann i lastebil:

Det brenner i en lastebil i Rosenholmveien i Oslo, melder politiet i Oslo på Twitter søndag kveld. Politiet fikk melding fra brannvesenet klokka 21.57.

Det er ingen personer i lastebilen.

- Det brenner kraftig i førerhuset, med spredningsfare til lastebilvogna. Vi har undersøkt om det er farlig gods i vogna, og det tyder det ikke på, sier operasjonsleder i Oslo, Tor Gulbrandsen, til Dagbladet.

Lastebilen skal stå på et industriområde, hvor det er åpent rundt.

- Det er alt for tidlig å si om det kan være påtent, sier operasjonsleder.

Brann, helse og politi er på stedet. Det er startet slokking.

Klokka 22.25 melder 110-sentralen i Oslo at brannen er slått ned.

Politiet vil jobbed med sporsikring på stedet en stund framover og brannen vil bli etterforsket. Det opplyser politiet på Twitter.

Serbiske soldater i økt beredskap langs grensa mot Kosovo:

Serbia anklager Kosovo for provokasjoner gjennom å sende spesialpoliti til grensa, og svarer med å sette sine grensesoldater i økt beredskap.

Det allerede anspente forholdet mellom Serbia og Kosovo, som løsrev seg i 2008, har blitt verre etter at den kosovoalbansk-ledede regjeringen i Kosovo mandag utstasjonerte politifolk i et område der det hovedsakelig bor folk fra den etnisk serbiske minoriteten. De etniske serberne anerkjenner ikke regjeringen i Kosovos hovedstad Pristina.

Grepet fra myndighetene i Kosovo kom etter at hundrevis av etniske serbere holdt daglige protester mot beslutningen om å kreve at sjåfører med serbiske bilskilt setter på midlertidige Kosovo-skilt når de kjører inn i Kosovo. Demonstrantene har satt opp veiblokader ved to grensekryssinger.

(©NTB)

Trafikkulykke på E16 ved Voss: Fri ferdsel igjen:

Klokka 18.30 fikk Vest politidistrikt melding om en trafikkulykke på E16 på Bolstad i Voss.

- Det er en bil involvert og flere personer i bilen. Alle er våkne og besvisst, skriver de på Twitter.

Samtlige er kjørt til Voss sykehus, men utover det er skadeomfang ukjent. Det skriver politiet på Twitter klokka 19.32.

Politiet er på stedet og har startet manuell dirigering.

- Det er mye trafikk, mest mot Bergen. En person blir sendt til sykehus med ambulanse for sjekk.

Klokka 20.26 skriver Vegtrafikksentralen i Vest at det nå er fri ferdsel igjen, etter trafikkuhell på E16.

Årsaken til ulykken er ukjent per nå.

Hund i forvaring etter angrep:

Politiet har søndag ettermiddag tatt en hund i forvaring, etter at den gikk til angrep på en person i Tønsberg.

- Den skadde har blitt påført mindre skader, men den fornærmede har tatt en stivkrampesprøyte. Hunden skal og også ha skremt noen andre, sier operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt Trond-Egil Groth til Dagbladet.

Han forteller også at de har avhørt eieren av hunden.

- Hundeeieren erkjenner at hunden har bitt, men samtykker ikke til avliving. Saken vil bli etterforsket videre og det vil opp til etterforskningen å avgjøre hundens skjebne.

Sjark sunket ved Måløy: Inneholder 10 000 liter diesel:

Politiet i Vest politidistrikt har rykket ut til melding om en sjark som har sunket ved Nordfjord på Måløy. Båten skal inneholde ca 10 000 liter diesel. Det skriver politiet på Twitter.

I båten skal det ha vært fire personer. Samtlige har kommet seg uskadd til land.

Politi og brannvesen er på stedet.

Valgdagsmålinger viser nær dødt løp i Tyskland:

Valglokalene har stengt i Tyskland. To valgdagsmålinger viser SPD som største parti på 26 prosent, én viser dødt løp på 25 hver.

Dermed er det Olaf Scholz som ligger best an til å bli Tysklands neste statsminister. Kristendemokratene i CDU/CSU får 24 prosent, viser valgdagsmålingene til statskringkasteren ZDF og kommersielle RTL.

En valgdagsmåling for den andre statskringkasteren ARD viser imidlertid at de to store partiene ligger på 25 prosent hver.

På målingene får De grønne om lag 15 prosent, og er dermed valgets store vinner. Liberale FDP og høyreradikale AFD ligger på om lag 11 prosent hver, mens Die Linke ligger rundt 5 prosent, som plasserer partiet i fare for sperregrensen.

Venstreradikale Die Linke blir nesten halvert på valgdagsmålingene, og ligger rundt sperregrensen på 5 prosent. Uansett vil trolig partiet klare seg på direktemandater.

ARDs valgdagsmåling viser også at SSW, som representerer den dansktalende minoriteten lengst nord i Tyskland, ligger an til å få én representant i Forbundsdagen. Partiet har aldri stilt i et nasjonalt valg før.

Klokka 18.33 gratulerer Jonas Gahr Støre Scholz med seieren på Twitter.

- Et imponerende resultat, etter en inspirerende valgkamp, skriver Norges kommende statsminister.

Krisevalg for venstreradikale

Liberale FDP og høyreradikale AFD ligger på om lag 11 prosent hver, som er en tilbakegang for AfD og en liten framgang for FDP.

Venstreradikale Die Linke blir nesten halvert ifølge prognosene, og ligger rundt sperregrensen på 5 prosent. Uansett vil trolig partiet klare å få noen direktemandater.

ARDs prognose viser også at SSW, som representerer den dansktalende minoriteten lengst nord i Tyskland, ligger an til å få én representant i Forbundsdagen. Partiet har aldri stilt i et nasjonalt valg før.

(NTB/Dagbladet)

Olaf Scholz. Foto: Reuters / NTB

Dobbeldrapsdømt fra Kristiansand døde i fengsel:

Mannen som drepte Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14) 5. desember i 2016 er funnet død i fengsel.

Det melder Fædrelandsvennen.

Drapet, som ble begått da den dømte gutten bare var 15 år, framstår som svært brutalt.

Først knivstakk han Hassan, som han kjente. Tone Ilebekk kom tilfeldigvis forbi da hun gikk tur med hunden Oscar.

Hun skulle bort for å hjelpe den knivstikkede gutten, men ble i stedet knivstukket rundt 30 ganger.

Den unge gutten skal i avhør ha forklart at han knivstakk de to 60 ganger i skolegården.

- Jeg gikk på autopilot

- Jeg gikk på autopilot

dagbladet

Propantank løsnet: - Ikke lenger eksplosjonsfare:

Politiet i Bergen melder om at en propantank har løsnet på Zachariasbryggen og at de derfor har sperret av et større område.

Politiet ønsker ikke at personer beveger seg i området Torgallmenningen, Strangaten, Torget og Bryggen.

Vaktkommandør ved Vest 110-sentralen, Ole Jacob Hartvigsen, sier til Dagbladet at de har flere enheter på vei til stedet, men at de akkurat nå skal ha kontroll.

- Utfordringen er hvis vi skulle få en lekkasje på tanken. Vi jobber med å fakle av propantanken, og har også en tankbil på vei, slik at man skal få tømt tanken raskere.

Hartvigsen opplyser at det skal være rundt 1,5 tonn med propan på tanken.

Klokka 17.15 melder brannvesenet at deler av bygningsmassen på Torget er evakuert. Samtidig er det oppdaget en liten lekkasje i tanken.

Politiet opplyser klokka 18 at de fremdeles jobber med å sikre gasstanken utenfor Zachariasbryggen.

- Situasjonen er ikke avklart enda, sperringene beholdes. Beboere i området trenger ikke å forlate husene sine, men de må beholde vinduene lukket om de er vendt mot Zachen, skriver de.

18.44 skriver Vest politidistrikt på Twitter at tanken nå er sikret.

- Det er ikke lenger eksplosjonsfare. Det vil foregå avfakling av tanken utover kvelden, skriver de.

Sperringer for fortgjengere blir nå oppheva, samt biltrafikk over Bryggen og Torget.

- Det vil fremdeles blir holdt oppe en indre sperring før selve Zachariasbryggen.

Er du i Bergen? Tips oss!

Foto: Richard Halland / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.