Nyhetsstudio

Anette Beckhaug

40 smittede I Oslo:

Det er registrert 40 nye coronasmittede personer i Oslo siste døgn. Det er nesten dobbelt så mange som samme dag i forrige uke da 21 ble registrert smittet og det høyeste tallet på en enkelt dag denne uken.

De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 26 smittede per dag i Oslo.

Smittetallene er fortsatt høyest i Frogner bydel som har 113 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene. Sju personer ble registrert smittet i bydelen det siste døgnet.

Deretter følger bydelene Grorud med 79 og Grünerløkka med 72 smittede per 100 000. Smittetrykket er lavest i Ullern bydel der tallet er 26.

Totalt er 38 132 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Dagens nyheter:

NRK gikk av med en soleklar seier om seerne i sin valgsending på mandag. TV 2-veteran Oddvar Stenstrøm stempler sendinga som stusselig og kjedelig.

Det pågår en klappjakt på en angivelig tungt bevæpnet mann i den russiske byen Liski. Mannen er mistenkt for å ha drept en familie på tre og et påfølgende bombeangrep mot en politistasjon.

Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) mener vi nærmer oss tidspunktet hvor vi kan åpne samfunnet helt.

Etterforsker mulig alvorlig voldshendelse i Steinkjer:

Bevæpnet politi har iverksatt etterforskning etter melding om mulig alvorlig voldshendelse i Steinkjer sentrum, melder politiet på Twitter.

- Informasjonen som er frembragt tyder ikke på personskade. Politiet kan ikke gi mer informasjon i saken, før involverte parter er avhørt, skriver politiet.

Vurderer grep etter dette:

På søndag ble over 1400 grindhvaler drevet inn i en fjord på Færøyene og drept. Dette er en årlig tradisjon, men i år ble det slaktet flere enn normalt.

Bildene av de avdøde grindhvalene, som er en art i delfin-familien, har gått verden rundt og fått mye kritikk fra en rekke miljøorganisasjoner. Nå vurderer myndighetene å endre reglene for fangsten.

- Vi tar saken meget alvorlig. Selv om disse fangstene betraktes som bærekraftige, vil vi studere nærmere delfinfangsten og rollen den spiller i det færøyske samfunnet, skriver lagmann Bárdur Nielsen i en pressemelding, ifølge den danske avisa BT.

- Regjeringen har besluttet å innlede en evaluering av reglene for å fange grindhval, skriver Nielsen.

Fangstformen som går ut på å drive grindhval inn i en grunn fjord og slakte dem på stranda er nå bare i bruk på Færøyene. I Norge er delfinarten fredet.

DØDE: Rundt 1400 grindhvaler skal ha blitt slaktet på Færøyene. Foto: Sea Shepherd
- Jeg er sjokkert

- Jeg er sjokkert

dagbladet

Krisetiltak i helsevesenet:

Den amerikanske delstaten Idaho er hardt rammet av coronaviruset. Helsevesenet er under så hardt press at tilgangen til intensivbehandling må rasjoneres.

Delstatens helsedepartement kom med kunngjøringen om krisetiltak og rasjonering etter at det største sykehusnettverket i Idaho, St. Luke's Health System, slo alarm.

De ba om å få innføre krisetilstand fordi sykehusene er overveldet av de mange covid-19-tilfellene. Det innebærer blant annet at intensivplasser skal tildeles de pasientene som har størst sjanse for å overleve.

Tidligere har slik prioritering kun vært tillatt på sykehus nord i Idaho, men kriseerklæringen gjelder nå hele delstaten.

Idaho er blant delstatene i USA der vaksinedekningen er dårligst, bare 53,8 prosent av den voksne befolkningen er fullvaksinert. Delstatens republikanske guvernør Brad Little har ifølge New York Times avvist å innføre krav om munnbind eller vaksinasjoner.

(NTB)

Boise i Idaho i USA. Foto: Shutterstock / NTB

VG: Har kalt inn til gjenåpnings-møte:

Helsemyndighetene har innkalt til møte om gjenåpningen med alle landets kommuner fredag, melder VG

Gladmelding fra FHI:

Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) sier til TV 2 at han mener vi nærmer oss tidspunktet hvor vi kan åpne samfunnet helt.

– Ja, vi er nær det tidspunktet nå. Vi ser at smittetallene så vidt begynner å gå den riktige veien, og vi ser at smittespredningen i de deler av aldersgruppene som har vært høy tidligere er under kontroll, sier han.

VG melder torsdag ettermiddag at helsemyndighetene har kalt inn alle landets kommuner til et møte om gjenåpningen på fredag. Fredag har regjeringen også varslet pressekonferanse om coronasituasjonen.

Bukholm sier videre at han ikke mener at det er nødvendig å vente med gjenåpningen til man har nådd 90 prosent vaksinasjonsgrad, som regjeringen planlegger. Nå er rundt 82 prosent av den norske befolkningen fullvaksinert.

– Når vi ser at vi får en effekt på smittespredning og sykehusinnleggelser, så tenker jeg at vi bør være modne for å vurdere dette helt uavhengig av denne 90-prosenten, sier han.

ÅPNE: Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Bekrefter grov svikt:

Det var installert et brannslukkingsanlegg i fabrikklokalet som brant på Jotun-fabrikken i Sandefjord onsdag.

Dette anlegget ble aldri utløst, bekrefter brannsjef Anne-Sofie Heum overfor NRK.

– Anlegget kunne sannsynligvis tatt ned intensiteten i brannen hvis det hadde løst seg ut tidlig nok, sier Heum til kanalen.

Pressevakta i Jotun, Christian Espolin Johnson, sa til Dagbladet tidligere onsdag at de mistenkte at dette hadde skjedd, men at de ikke hadde fått bekreftet dette.

Heum sier til NRK at brannvesenet sist var på inspeksjon hos Jotun i 2017, og at de etter planen skulla ha en ny inspeksjon i løpet av året. Hun tar ikke selvkritikk på at det hadde gått så lang tid siden forrige tilsyn av anlegget.

- Det er lett å være etterpåklok etter en slik brann. Vi må selvsagt vurdere risikoen på nytt nå, men at vi ikke har kontrollert Jotun mellom 2017 og 2021 er ikke nødvendigvis en feilvurdering, sier Heum.

Mistenker teknisk feil

Mistenker teknisk feil

dagbladet

Smittebølge bekymrer: - Ikke ferdig:

Bare 3,6 prosent av Afrikas befolkning er fullvaksinert, mens deler av kontinentet allerede er rammet av en fjerde smittebølge.

Nordafrikanske land som Algerie, Egypt og Tunisia er spesielt hardt rammet, i tillegg til land som Benin i vest og Kenya og Somalia i Øst-Afrika.

– Vi er ikke ferdig med dette ennå, sier John Nkengasong i Den afrikanske unions helseorganisasjon CDC torsdag, Han understreker at behovet for coronavaksiner fortsatt er skrikende på kontinentet.

Samtidig er smittetrenden nå tydelig fallende. Den siste uken har det vært 20 prosent færre smittetilfeller og 26 prosent færre dødsfall.

Ifølge CDC er det registrert rundt 8 millioner smittetilfeller til sammen i Afrika. Over 204.000 av dem har hatt dødelig utfall. Det utgjør 4,4 prosent av de registrerte koronadødsfallene i verden. Eksperter tror det faktiske tallet er mye høyere i Afrika, som har 1,3 milliarder innbyggere.

(NTB)

Bare 3,6 prosent av Afrikas innbyggere er fullvaksinert. På bildet får en mindreårig sørafrikaner en dose av den kinesiske Sinovac-vaksinen. Arkivfoto: Themba Hadebe / AP / NTB

To reddet etter båtvelt:

En båt har kantret utenfor Hitra, skriver politiet på Twitter.

- Det skal være en båt med to personer om bord om har kantret. Disse befinner seg nå på et skjær, sier redningsleder Cecilie Øversveen i hovedredningssentralen til Dagbladet.

Politiet opplyser at de to skal ha blitt reddet over i en sivil båt på stedet.

- Personene har opplyst at det var bare de to i båten som kantret, skriver politiet. De skal ikke ha behov for legehjelp.

Et redningshelikopter rykket ut, men snudde da de to ble reddet over i den sivile båten.

Det skal være litt grov sjø i området, men politiet vet ikke hvordan ulykken skjedde.

Bil på taket på Ring 3:

En bil har kollidert i et avkjøringsfelt på Ring 3/E6 på Teisen i Oslo. Det skriver politiet på Twitter.

Bilen skal ha havnet på taket. Sjåføren var alene i bilen og skal ikke være alvorlig skadd.

Det er kø på stedet, da avkjøringsfeltet er sperret og trafikken går forbi ulykkesstedet i ett kjørefelt.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.