Nyhetsstudio

Johannes Theodor Fjeld

Filippinene: Strenge smitteverntiltak:

Regjeringen på Filippinene innfører strenge smitteverntiltak for hovedstadsregionen for å hindre spredningen av den mer smittsomme deltavarianten.

Nedstengningen skal vare i hovedstadsområdet fra 6. til 20. august, ifølge regjeringstalsperson Harry Roque.

Tiltakene innebærer at restauranter ikke får ha gjester innendørs, og blant annet frisører og skjønnhetssalonger får kun benytte 30 prosent av kapasiteten. Innendørsarrangementer blir forbudt, mens turistattraksjoner utendørs kun får bruke 30 prosent av kapasiteten.

I hovedstadsregionen har det den siste tiden blitt registrert minst 1.000 nye smittetilfeller daglig, og det er deltavarianten som er dominerende.

(NTB)

Foto: King Rodriguez / Malacanang Presidential Photographers Division / AP / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Gladmelding fra FHI:

Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) sier til TV 2 at han mener vi nærmer oss tidspunktet hvor vi kan åpne samfunnet helt.

– Ja, vi er nær det tidspunktet nå. Vi ser at smittetallene så vidt begynner å gå den riktige veien, og vi ser at smittespredningen i de deler av aldersgruppene som har vært høy tidligere er under kontroll, sier han.

Bekrefter grov svikt:

Det var installert et brannslukkingsanlegg i fabrikklokalet som brant på Jotun-fabrikken i Sandefjord onsdag.

Dette anlegget ble aldri utløst, bekrefter brannsjef Anne-Sofie Heum overfor NRK.

– Anlegget kunne sannsynligvis tatt ned intensiteten i brannen hvis det hadde løst seg ut tidlig nok, sier Heum til kanalen.

Pressevakta i Jotun, Christian Espolin Johnson, sa til Dagbladet tidligere onsdag at de mistenkte at dette hadde skjedd, men at de ikke hadde fått bekreftet dette.

Heum sier til NRK at brannvesenet sist var på inspeksjon hos Jotun i 2017, og at de etter planen skulla ha en ny inspeksjon i løpet av året. Hun tar ikke selvkritikk på at det hadde gått så lang tid siden forrige tilsyn av anlegget.

- Det er lett å være etterpåklok etter en slik brann. Vi må selvsagt vurdere risikoen på nytt nå, men at vi ikke har kontrollert Jotun mellom 2017 og 2021 er ikke nødvendigvis en feilvurdering, sier Heum.

Mistenker teknisk feil

Mistenker teknisk feil

dagbladet

Smittebølge bekymrer: - Ikke ferdig:

Bare 3,6 prosent av Afrikas befolkning er fullvaksinert, mens deler av kontinentet allerede er rammet av en fjerde smittebølge.

Nordafrikanske land som Algerie, Egypt og Tunisia er spesielt hardt rammet, i tillegg til land som Benin i vest og Kenya og Somalia i Øst-Afrika.

– Vi er ikke ferdig med dette ennå, sier John Nkengasong i Den afrikanske unions helseorganisasjon CDC torsdag, Han understreker at behovet for coronavaksiner fortsatt er skrikende på kontinentet.

Samtidig er smittetrenden nå tydelig fallende. Den siste uken har det vært 20 prosent færre smittetilfeller og 26 prosent færre dødsfall.

Ifølge CDC er det registrert rundt 8 millioner smittetilfeller til sammen i Afrika. Over 204.000 av dem har hatt dødelig utfall. Det utgjør 4,4 prosent av de registrerte koronadødsfallene i verden. Eksperter tror det faktiske tallet er mye høyere i Afrika, som har 1,3 milliarder innbyggere.

(NTB)

Bare 3,6 prosent av Afrikas innbyggere er fullvaksinert. På bildet får en mindreårig sørafrikaner en dose av den kinesiske Sinovac-vaksinen. Arkivfoto: Themba Hadebe / AP / NTB

To reddet etter båtvelt:

En båt har kantret utenfor Hitra, skriver politiet på Twitter.

- Det skal være en båt med to personer om bord om har kantret. Disse befinner seg nå på et skjær, sier redningsleder Cecilie Øversveen i hovedredningssentralen til Dagbladet.

Politiet opplyser at de to skal ha blitt reddet over i en sivil båt på stedet.

- Personene har opplyst at det var bare de to i båten som kantret, skriver politiet. De skal ikke ha behov for legehjelp.

Et redningshelikopter rykket ut, men snudde da de to ble reddet over i den sivile båten.

Det skal være litt grov sjø i området, men politiet vet ikke hvordan ulykken skjedde.

Bil på taket på Ring 3:

En bil har kollidert i et avkjøringsfelt på Ring 3/E6 på Teisen i Oslo. Det skriver politiet på Twitter.

Bilen skal ha havnet på taket. Sjåføren var alene i bilen og skal ikke være alvorlig skadd.

Det er kø på stedet, da avkjøringsfeltet er sperret og trafikken går forbi ulykkesstedet i ett kjørefelt.

Advarer om mulig vulkanutbrudd på Kanariøyene:

Myndighetene på den spanske kanariøya La Palma advarer om et mulig vulkanutbrudd etter kraftig seismisk aktivitet de siste dagene.

Det er innført gult farenivå, som er andre nivå på en skala med fire inndelinger. Det bor omkring 83.000 på øya, som er en av Kanariøyene og ligger utenfor kysten av det sørlige Marokko i Atlanterhavet.

Innbyggerne er blitt bedt om å forberede seg på evakuering, gjøre klar bagasje og ta med telefon, nødvendige dokumenter og medisiner.

Siden forrige lørdag er det registrert over 4.200 seismiske rystelser i området, langs vulkanryggen Cumbre Vieja. Forrige gang det var utbrudd på La Palma var i oktober 1971.

(©NTB)

La Palma er en av Kanariøyene. Foto: Tamara Kulikova / Shutterstock / NTB

En til sykehus etter ulykke:

En person er kjørt til sykehus og to andre til legevakta etter en frontkollisjon i Drammen. Det skriver politiet på Twitter.

Ulykken skal ha skjedd i en 50-sone, og det meldes om mye kø mot Konnerud.

- Patruljene våre holder orden på trafikken og etterforsker hendelsen på stedet nå, skriver politiet.

Advarer mot etsende rødt vann:

Dansk politi har gått ut med en advarsel om vannet i fjorden ved badeperlen Hvide Sande på Jylland.

En brann på et lakseoppdrettsanlegg har ført til at vannet noen steder i området har blitt farget rødt og er etsende, skriver den danske avisa BT.

Politiet oppfordrer derfor til at man holder seg unna vannet.

Brannen startet onsdag. Torsdag ettermiddag har de 40 personene som ble evakuert fått flytte tilbake, men slukningsarbeidet er ikke ferdig.

Hvide Sande i Danmark. Her fotografert i 2019. Foto: Oliver Foerstner / Shutterstock / NTB

Kjedekollisjon på E39:

Politiet i Sør-Vest melder om en kjedekollisjon på E39 i Sola kommune.

- Politi og brann rykker ut til melding om kjedekollisjon mellom 4-5 biler.

I en oppdatering melder politiet om store materielle skader.

- Fire biler bekreftet involvert, store materielle skader, ikke personskader meldt, men involverte blir tilsett av lege på stedet. Et felt er sperret, trafikken flyter fortsatt bra forbi.

Kalte inn norske muslimer etter 9/11:

I tida etter terrorangrepene i USA i 2001 kalte Politiets overvåkingstjeneste (POT) noen titalls norske muslimer til samtaler.

Møtene foregikk blant annet på hotellet Oslo Plaza, melder NRK.

POT var forløperen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som ifølge kanalen nå for første gang bekrefter at muslimer ble innkalt til samtaler.

- I den situasjonen vi var i, med det fokuset vi hadde hatt, hadde vi lite kontakt med og tilgang til informasjon fra islamistiske miljøer. Vi famla nok, som mange andre av våre søstertjenester, med å identifisere hvem vi skulle snakke med, sier stabssjef Erik Haugland i PST.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.