Annonse

Nyhetsstudio

Økning av personer med infeksjon etter bading

Seniorrådgiver i FHI, Line Ødegård Angeloff, forteller til Dagbladet at det har vært en økning i antall personer som har meldt inn infeksjoner fra bakterier som kan gi alvorlige infeksjoner.

- Det er snakk om to typer bakterier som er nokså like, sier hun og legger til:

- Den ene er «Shewanella» hvor det nå er registrert 7 tilfeller. Den andre er «Vibrio». Av den er det nå registrert 14 tilfeller hittil i sommer.

Dette er bakterier som lever naturlig i sjøen, spesielt i brakk- til saltvann, hvor det er over 20 grader i vannet.

- Jeg kan ikke uttale meg om hvor alvorlige tilfellene som er registrert i sommer er, men generelt kan infeksjonen variere fra milde øregangsinfeksjoner til mer alvorlige sårinfeksjoner, som kan gi blodforgiftning og vevskader, sier Angeloff.

Bakterien finner «sin vei inn» gjennom åpne sår og trenger seg inn i hud og blodbane. Det kan også skje med nye tatoveringer, som ikke har grodd.

Eldre, personer med underliggende sykdommer og de med nedsatt immunforsvar er mer utsatt.

FHI anbefaler å følge nøye med på om sår utvikler seg etter bading.

- Man må se etter puss, hevelser og rødheter. Det kan ta et halvt døgn til flere dager før sykdommen bryter ut. Generelt anbefaler vi å skylle sår godt i rent vann etter bading i sjøen, forteller Angeloff.

Matministeren advarer

Landbruks – og matminister Sandra Borch (Sp) vil ikke flytte ansvaret for dyrevelferd fra Mattilsynet til et eget dyretilsyn.

Det har den siste tiden blitt fremmet krav, fra blant annet Miljøpartiet De Grønne (MDG), om at ansvaret for dyrevelferd må flyttes vekk fra Mattilsynet, skriver Nationen.

Partiet mener det bør flyttes til et eget dyretilsyn som kan være uavhengig av andre hensyn. Bakgrunnen er en rekke dyretragedier som er avdekket den siste tiden knyttet til hold av både husdyr og kjæledyr, skriver avisen.

Det er landbruks- og matministeren uenig i. Hun mener dette bryter med en helhetstankegang som er spesielt viktig for å sikre både dyrs og folks helse og mattryggheten.

- Gjennom etableringen av Mattilsynet fikk vi økt vekt på helkjedeperspektivet og en helhetlig forvaltning fra jord/fjord til bord. Mattilsynets primære oppgave er å sikre forbrukerne trygg mat og trygt drikkevann samt fremme plante-, fiske- og landdyrhelse og dyrevelferd, sier Borch til avisen.

(NTB)

Moské med 40 prosent kvinner i styret

I Islamic Cultural Center (ICC) er 40 prosent av medlemmene i hovedstyret kvinner.

Fire kvinner ble valgt inn blant de ti styreplassene i hovedstyret i til ICC, Norges eldste moské, helgen, skriver Klassekampen.

Tidligere har hovedstyret bare bestått av menn, men en vedtektsendring i fjor høst fastsatte en 40 prosent kvinneandel i hovedstyret.

- Det viktigste for oss er at dette har fått være en modningsprosess, som har kommet innenfra. Vi ser mange fordeler med å organisere oss på denne måten, derfor gjør vi det, sier Almas Ali, en av de nye kvinnene i styret, til avisen.

(NTB)

Alta: Savnet kvinne funnet

Kvinnen som ble meldt savnet i Alta mandag kveld, er funnet av letemannskap.

– Hun har det etter forholdene bra, skriver politiet i Finnmark på Twitter.

Mandag kveld ble det iverksatt en stor leteaksjon etter kvinnen i 30-årene. Sivile redningsgrupper som Røde Kors og Norske redningshunder bidro i leteaksjonen.

Kvinnen skal ha forlatt hjemmet sitt ved 18-tiden i mandag kveld for å gå tur i området ved Skogvannet. Hun ble meldt savnet av pårørende i 23-tiden, skriver NRK.

(NTB)

Biden: - Vil ikke levere F-16 fly til Ukraina
Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein / NTB

Biden: - Vil ikke levere F-16 fly til Ukraina

USAs president Joe Biden sier mandag at USA ikke vil bistå Ukraina med F-16 jagerfly.

Det melder Reuters.

– Nei, svarte Biden kort da journalister utenfor Det hvite hus spurte om han var for å sende kampflyene, som Ukrainas ledere nå sier står øverst på ønskelisten over våpen.

Biden sa videre at han vil reise til Polen, men at dato for besøket ikke ennå er bestemt.

Uttalelsen fra Biden kommer kort tid etter at USA kunngjorde at de skal sende Abrams-stridsvogner til Ukraina. I etterkant av kunngjørelsen har flere spekulert i om USA også vil åpne for å sende jagerfly, men dette avviser altså Biden.

(Dagbladet / NTB)

Politiet advarer

Politiet i øst skriver på Twitter at en eldre kvinne fikk besøk av en mann som hevdet at han skulle lese av strømmåleren hennes. Mannen skal ha vært iført uniform.

Kvinnen ble frastjålet lommeboken sin, og politiet skriver at omtrent 18 000 kroner ble tatt ut fra kvinnens bankkort.

- Politiet ber alle om å være obs på liknende tilfeller, skriver politiet på Twitter.

E6 åpnet

Veitrafikksentralen opplyste mandag kveld på Twitter at E6 ved Glefloget i Nordland var stengt etter at en vogntog har stanset.

I en oppdatering opplyser politiet at veien er åpnet igjen.

Mann over bord i Barentshavet - antas omkommet

HRS Nord-Norge rykket mandag kveld ut etter melding om at en sjømann har falt over bord fra et norsk fiskefartøy i Barentshavet.

Det bekrefter redningsleder Øyvind Aadde i Hovedredningssentralen Nord-Norge overfor Dagbladet.

- Klokka 19.05 får vi inn melding om at en norsk fiskebåt har mistet en person i Barentshavet, rundt 100 nautiske mil øst for Hopen, sier Aadde til Dagbladet.

Han opplyser at fartøyet har sendt ut en nødsignal, og at flere nærliggende fartøy skal være på vei, i tillegg til et kystvaktfartøy.

- Men per nå er det kun fartøyet selv som er på stedet for å leite. Avstandene her er store, og det er foreløpig ingen som har nådd fram, sier redningslederen.

Like etter klokka 21.30 opplyser HRS at den savnede personen er antatt omkommet.

- I samråd med medisinske rådgivere og fartøyets skipper besluttes det at man endrer fase til «søk etter antatt omkommet». Sannsynligheten for overlevelse er ikke til stede, skriver HRS Nord-Norge på Twitter.

Det jobbes med å varsle pårørende, skriver NTB. Troms politidistrikt har overtatt etterforskningen av hendelsen.

Det skal være kuling, snødriv og dårlig sikt i området.

NRK meldte først om hendelsen.

(Dagbladet / NTB)