Nyhetsstudio

Stian Drake

Bergen får 12 000 ekstra vaksinedoser til studentene:

Bergen kommune får 12.000 ekstra vaksinedoser som skal brukes på studenter i forbindelse med studiestart.

De 12.000 ekstra dosene er ventet å komme til studiestart, og man må fremvise studentbevis for å få dosene, skriver Bergens Tidende.

- Hvordan disse dosene skal settes, om vi har egne vaksinasjonsdager for studentene eller om vi gjør det på utdanningsinstitusjonene, vet vi ikke enda. Det er noe vi nå skal diskutere med institusjonene, sier fungerende smittevernoverlege Kjell Haug til avisa.

Ansvarlig for planlegging av fadderuka på NHH er fornøyd med nyheten fra kommunen:

- Wow, for et utrolig fornuftig tiltak, det er en gledelig nyhet - jeg er litt overrasket, sier prosjektleder i NHHS Christian Arstein.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Labelle-sangeren Sarah Dash er død:

Sarah Dash, vokalist og medgrunnlegger av r'n'b-gruppen Labelle, er død, 76 år gammel.

Gruppen Labelle sto bak hitlåten «Lady Marmalade», som med sitt vågale franske refreng «Voulez vous coucher avec moi ce soir» toppet Billboard-listen da den ble utgitt i 1974.

Labelles frontfigur Patti Labelle sørger over sin venn i en uttalelse til Billboard:

– Vi var sammen på scenen lørdag 18. september, og det var en så sterk stund. Jeg kunne alltid regne med henne. Det var sånn Sarah var, en lojal venn med en stemme for de som ikke hadde en selv, sier Labelle.

(NTB)

LABELLE: Sarah Dash, vokalisten i gruppa Labelle, er død, 76 år gammel. Foto: Ian Dickson/ Rex/ NTB

FN-sjef advarer USA og Kina:

FNs generalsekretær Antonio Guterres ber Kina og USA om å reparere sitt «fullstendig dysfunksjonelle» forhold før problemene mellom de to store og sterke landene forflytter seg andre plasser.

Guterres sier til AP News i forkant av FN-toppuka at verdens to store økonomiske supermakter burde samarbeide om klima og forhandle mer robust om handel og teknologi.

For to år siden advarte Guterres globale ledere om risikoen med at verden deler seg i to, med USA og Kina på hver sin side.

Nå gjentar han advarselen og sier til AP at stormaktene vil utgjøre en fare, og splitte verden.

- Vi må for enhver pris unngå en kald krig som ville være annerledes enn den forrige, og sannsynligvis farligere og vanskeligere å håndtere, sier Guterres til avisa.

Generalsekretæren sier at en potensiell ny kald krig kan være farligere enn den forrige fordi begge sider den gang var klar over risikoen for atomødeleggelse.

- I dag er alt mer flytende, og selv erfaringer som eksisterte tidligere for å håndtere kriser er ikke lenger der, sier Guterres.

Det hvite hus svarte på kritikken til Guterres mandag.

Pressesekretær Jen Psaki sier at administrasjonen er uenig i Guterres karakterisering av forholdet mellom USA og Kina, og at USAs forhold til Kina ikke er en konflikt, men en konkurranse.

Ifølge AP vil Biden i sin tale for generalforsamlingen tirsdag understreke at han ikke tror på forestillingen om en ny kald krig som deler verden.

ADVARER: FN-sjef advarer stormaktene Kina og USA mot en potensiell kald krig. Foto: John Minchillo/ Reuters/ NTB

Forsinkelser i togtrafikken:

Bane Nor har problemer med en sporveksel mellom Oslo S og Lillestrøm. Problemet fører til omfattende forsinkelser i togtrafikken.

Problemet oppsto «tidlig i morges», ifølge Bane Nor. Det var i 8-tiden ikke mulig å si noe om hvor raskt trafikken kan være tilbake i normalt gjenge.

- Vi jobber på spreng med å utbedre problemet. Togene går, men det er forsinkelser, dessverre, sier pressevakt Stine Strachan i Bane Nor til NTB.

Hun ber reisende følge med på opplysninger fra togselskapene for å få oppdatert opplysninger om avganger og forsinkelser.

Ellers kan Bane Nor også opplyse at det er forsinkelser mellom Nationaltheatret og Oslo S, som påvirker Drammenbanen og Askerbanen. Forsinkelsene skyldes signalfeil. Bane Nor opplyser at de jobber med å rette feilen, men at de ikke vet hvor lang tid det vil ta.

(NTB/Dagbladet)

Lange køer etter ulykke i Bergen:

Vest politidistrikt melder tirsdag morgen om en trafikkulykke på Steinestøvegen nord i Bergen.

- Stans i trafikk som fører til lange køer i begge retninger, skriver politiet.

Det skal være snakk om en kollisjon mellom to personbiler, som har fått mindre materielle skader. Det er ikke meldt om personskader.

Like før klokka 8 melder politiet at bilene flyttes inn på en bussholdeplass, og at trafikken er åpnet opp forbi ulykkesstedet.

Lange køer etter ulykke i Oslo:

Det er lange køer i hovedstaden, etter en ulykke i Sinsenkrysset tirsdag morgen.

Politiet meldte om ulykken, som skjedde i østgående retning, klokka 6:31. Nesten en time seinere var avkjøringsfeltet mot krysset fortsatt ikke åpnet.

- Det gjenstår fortsatt noe opprydning før det kan åpnes igjen, sier trafikkoperatør Christofa Key-Nilsen i Vegtrafikksentralen til Dagbladet klokka 7:40.

Hun forteller at køen i østgående retning starter mellom Ullevål og Tåsen. Det er også kø i vestgående retning.

- Vi håper at det vil løsne ganske raskt når veien åpnes, men man må nok regne med en del forsinkelser. Hvor mye er vanskelig å svare på, sier Key-Nilsen.

Bilfører til sykehus etter trafikkulykke i Oslo:

En bilfører sendes til sykehus med det som kan være alvorlige skader etter en trafikkulykke ved Sinsenkrysset tirsdag morgen.

Ulykken skjedde i avkjøringsfeltet i østgående retning ved Sinsenkrysset.

Politiet skriver på Twitter at det kun var bilføreren som satt i kjøretøyet, og at vedkommende fraktes til sykehus med det som kan være alvorlige skader.

Alle nødetatene er på stedet, og avkjøringsfeltet til Sinsenkrysset er sperret.

I en oppdatering på Twitter skriver politiet at den involverte bilen nå er fjernet fra stedet.

Det er skader på midtdeleren som må utbedres før avkjøringsfeltet kan åpnes, opplyser de.

Sjåføren er kjørt til sykehus med moderate til alvorlige skader.

(Dagbladet/NTB)

Opposisjonsleder i Canada erkjenner nederlag:

Tirsdag morgen melder nyhetsbyrået Reuters at oppisjonslederen i Canada, Erin O'Toole, erkjenner nederlag i valget.

Dette skjer etter at prognosene natt til tirsdag viste at Canadas sittende statsminister, Justin Trudeau, lå an til å få flest mandater i nasjonalforsamlingen.

Det har vært svært tett på meningsmålingene mellom De liberale og opposisjonspartiet De konservatie, som ledes av O'Toole.

Siden 2015 har Trudeau ledet en stabil mindretallsregjering. Også denne gangen tyder prognosene på at det vil bli mindretallsregjering for den sittende statsministeren.

(Dagbladet/NTB)

Brann slokket i Oslo:

Tirsdag morgen opplyser Oslo politidistrikt at en brann som de rykket ut til på Lilleaker i bydel Ullern, har blitt slokket.

Opprinnelig mottok politiet melding om en brann på en balkong i 4. etasje i et bygg på Lilleaker. Politiet opplyste at de hadde evakuert beboere i den aktuelle leiligheten, samt tilstøtende leiligheter.

Det har ikke blitt meldt om personskader.

Bjørn trolig drept av geit:

Kanadiske myndigheter mener at en grizzlybjørn har blitt drept av ei geit. Dette etter nylige funn fra en obduksjon, som tyder på at bjørnen har blitt spiddet i armhulene og nakken, ifølge The Guardian.

- Når grizzlybjørner angriper, har de en tendens til å rette oppmerksomheten mot hodet, nakken og skuldrene til offeret. Et slik angrep kommer vanligvis bakfra, sier økolog David Laskin ved Parks Canada.

Parks Canada har blant annet et særlig ansvar for å verne natur- og kulturminner for kanadiske myndigheter, samt å formidle kunnskap om kanadisk natur.

- Vanligvis vil ei fjellgeit bruke de skarpe hornene sine for å beskytte seg.

Binnens levninger ble funnet av en turgåer 4. september, og veide bare 70 kilo. Binnen hadde trolig ikke noen bjørnunger.

- Bjørnangrep på fjellgeiter er relativt vanlig. Men dette er det første tilfellet som jeg og kollegaene mine har sett, sier Laskin.

FJELLGEIT: Ei fjellgeit har trolig drept en grizzlybjørn i Canada, ifølge kanadiske myndigheter. Foto: Becky Bohrer / AP

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.