Nyhetsstudio

Stian Drake

Norge kan fullføre vaksineringen raskere:

Norge ligger an til å kunne få fullvaksinert befolkningen tre uker tidligere enn ventet - i ukene 38-39, opplyser FHI i en oppdatert vaksinasjonskalender.

- FHIs oppdaterte vaksinekalender viser at Norge ligger an til å kunne fullvaksinere den norske befolkningen om lag tre uker raskere enn den forrige vaksinekalenderen viste, opplyser statsminister Erna Solberg (H) til VG.

Den oppdaterte vaksinasjonskalenderen fra Folkehelseinstituttet viser at de nå regner med at aldersgruppen 18–44 år, som står sist i vaksinekøen, vil være fullvaksinert i uke 38–39. I forrige vaksinasjonskalender var dette beregnet til uke 41–42.

- Dette er gode nyheter og viktig for den videre gjenåpningen av Norge, sier Solberg.

FHI skriver at endringer i vaksineleveranser er årsaken til at tidspunktet for fullvaksinering blir påvirket. Det kommer omtrent 100 000 ekstra doser fra vaksineprodusenten Pfizer og 20 000 ekstra doser fra Moderna i juli, sammenlignet med hva som var beregnet i forrige vaksinasjonskalender.

I tillegg kommer det omtrent 290 000 ekstra doser fra Pfizer og 200 000 ekstra doser fra Moderna i august, og 70 000 ekstra doser fra Moderna i september.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Bistandsadvokat: - Sterkt preget:

May Britt Løvik er oppnevnt som bistandsadvokat for de pårørende til ofrene etter knivangrepet på de to ansatte på Nav Årstad.

En kvinne i 50-åra døde mandag av skadene hun ble påført, mens en kvinne i 30-åra betegnes som lettere skadd.

Bistandsadvokaten sier til Bergens Tidende at hun har vært i kontakt med den skadde kvinnen og hennes familie.

- Fornærmede ivaretas først og fremst av sine nærmeste og helsepersonell. Hun har lettere fysiske skader, men er sterkt preget og trenger ro, sier Løvik til avisa.

Hun er også i kontakt med familien til kvinnen som ble drept.

Nabo av siktede:- Hørte dunkelyder

Nabo av siktede:- Hørte dunkelyder

dagbladet

Alle Nav-kontor i Bergen holder stengt tirsdag:

Samtlige Nav-kontorer i Bergen holder stengt tirsdag etter knivangrepet på Danmarksplass mandag.

Nav Vestland opplyser til Bergensavisen at samtlige fem Nav-kontorer i Bergen holder stengt tirsdag etter den tragiske hendelsen mandag.

– Nav Årstad holder stengt hele uken. Politiet jobber i lokalet der, sier kommunikasjonsrådgiver Birgitte B. Lygre.

De øvrige kontorene er foreløpig stengt ut dagen. Det vil bli tatt en ny vurdering på dette senere tirsdag, skriver avisen.

To Nav-ansatte ble knivstukket på Nav Årstad på Danmarksplass mandag formiddag. En kvinne i slutten av 50-årene døde av skadene, mens en kvinne i midten av 30-årene er lettere skadd. En mann i 30-årene er pågrepet og siktet for drap og grov kroppsskade etter hendelsen.

(NTB)

To nyfødte fikk identisk fødselsnummer:

To nyfødte ved Akershus Universitetssykehus (Ahus) fikk i juni tildelt samme fødselsnummer.

Avviksmeldingen Ahus har sendt til Datatilsynet viser at selv om dette ble avdekket raskt, så førte en menneskelig feil til at fødselsnumrene ikke ble rettet opp før i begynnelsen av juli, skriver Digi.no.

Datasystemene ved Ahus og Folkeregisteret reagerte ikke på at to forskjellige personer fikk tildelt samme personnummer.

Først da det ene barnet ble innkalt til time for en behandling, ble det oppdaget at det var feil i pasientjournalene. Alle journalopplysningene på barnet var lagt inn i journalen til det andre barnet.

Ifølge avviksmeldingen er konklusjonen at årsaken er en menneskelig feil og mangel på oppfølging.

Ahus skriver at forvekslingen ikke har hatt betydning for helsehjelpen som er gitt barna, men legger til at det kan oppleves som skremmende at en forveksling av slik karakter kan oppstå, og at det kan oppleves som utrygt.

Datatilsynet opplyser at de ikke kommer ikke til å foreta seg noe i saken.

(NTB)

Fare for giftige gasser:

Tirsdag formiddag har lavaen fra vulkanen på den spanske øya La Palma begynt å nærme seg sjøen. Som følge av dette har spanske myndigheter iverksatt sikkerhetstiltak, ifølge El Pais.

Krisestaben som har blitt satt på La Palma som følge av vulkanutbruddet frykter at det kan oppstå eksplosjon og utslipp av giftige gasser når lavaen kommer i kontakt med saltvannet.

Spanske myndigheter har nå sperret av utsatte områder for å hindre folk i å utsette seg for fare.

Eksperter hadde forventet at lavaen skulle nå sjøen allerede mandag kveld, skriver El Pais, men det tar noe lengre tid enn ventet fordi at det har vært mindre aktivitet i vulkanen det siste døgnet.

Over 5500 personer har blitt evakuert som følge av vulkanutrbuddet, men det har ikke blitt meldt om personskader.

Siktede etter Nav-drapet i Bergen framstilles for fengsling:

Mannen i 30-årene som er siktet for drapet på en ansatt ved et Nav-kontor i Bergen mandag, blir framstilt for varetektsfengsling tirsdag ettermiddag.

Fengslingsmøtet finner sted i Hordaland tingrett i Bergen klokka 12.45 tirsdag, ifølge Bergens Tidende.

Ei kvinne i slutten av 50-åra døde av knivskadene hun ble påført, mens en kvinne i midten av 30-åra er lettere skadd. En mann i 30-åra er pågrepet og siktet for drap og grov kroppsskade etter voldsangrepet på Nav-kontoret på Danmarksplass i Bergen mandag.

Den siktede er en mann i slutten av 30-åra, av utenlandsk opprinnelse og har vært norsk statsborger siden 2019. Han er ikke en kjenning av politiet.

(NTB)

Ulykke på E6:

110-sentralen melder om en trafikkulykke i sørgående retning på E6 ved Hvam utenfor Lillestrøm.

Fire biler med fire personer skal være involvert, opplyser operasjonsleder Terje Skaftnes i Øst politidistrikt til Dagbladet.

Han forteller om køer i sørgående kjørefelt.

- Det er litt tidlig å si om det er personskader. Det er ikke helt avklart på stedet, sier Skaftnes.

Ifølge politiet skal det være snakk om en kjedekollisjon. Ingen skal være alvorlig skadd.

Krever ny vurdering av sikkerhet hos Nav:

Det kommer nå krav fra flere hold om at sikkerheten til de ansatte ved Nav-kontorene må gjennomgås etter drapet i Bergen.

En kvinne i slutten av 50-årene døde av knivskadene hun ble påført, mens en kvinne i midten av 30-årene er lettere skadd. En mann i 30-årene er pågrepet og siktet for drap og grov kroppsskade etter voldsangrepet på Nav-kontoret på Danmarksplass i Bergen mandag.

Nå mener den største fagforeningen i Nav-systemet at sikkerheten ved kontorene må gjennomgås i kjølvannet av den dramatiske hendelsen, skriver Aftenposten.

– Det er naturlig med en ny gjennomgang av sikkerheten, sier leder Elisabeth Steen i Norsk Tjenestemannslag (NTL) i Nav.

Hun ga sine uttalelser før det ble kjent at et av ofrene for knivangrepet døde av skadene.

Trond Finstad, leder i yrkesseksjonen i Fagforbundet, sier til TV 2 at han «forventer at det blir satt økt fokus på sikkerhetstiltak på Nav nå».

– Det har vært jobbet godt med sikkerhet på Nav de siste årene, men vi har ikke kommet langt nok med dette arbeidet. Nå er på sin plass å gjøre en ny vurdering om disse sikkerhetstiltakene er gode nok, slår Finstad.

Så langt i år er rapportert inn 1.042 trusler mot Nav-ansatte på landsbasis, ifølge Bergens Tidende. FriFagbevegelse skrev i 2019 at omfanget av vold og trusler mot Nav-ansatte har økt med 22 prosent etter at en kvinnelig ansatt ble drept på Nav Grorud i 2013.

(NTB)

Labelle-sangeren Sarah Dash er død:

Sarah Dash, vokalist og medgrunnlegger av r'n'b-gruppen Labelle, er død, 76 år gammel.

Gruppen Labelle sto bak hitlåten «Lady Marmalade», som med sitt vågale franske refreng «Voulez vous coucher avec moi ce soir» toppet Billboard-listen da den ble utgitt i 1974.

Labelles frontfigur Patti Labelle sørger over sin venn i en uttalelse til Billboard:

– Vi var sammen på scenen lørdag 18. september, og det var en så sterk stund. Jeg kunne alltid regne med henne. Det var sånn Sarah var, en lojal venn med en stemme for de som ikke hadde en selv, sier Labelle.

(NTB)

LABELLE: Sarah Dash, vokalisten i gruppa Labelle, er død, 76 år gammel. Foto: Ian Dickson/ Rex/ NTB

FN-sjef advarer USA og Kina:

FNs generalsekretær Antonio Guterres ber Kina og USA om å reparere sitt «fullstendig dysfunksjonelle» forhold før problemene mellom de to store og sterke landene forflytter seg andre plasser.

Guterres sier til AP News i forkant av FN-toppuka at verdens to store økonomiske supermakter burde samarbeide om klima og forhandle mer robust om handel og teknologi.

For to år siden advarte Guterres globale ledere om risikoen med at verden deler seg i to, med USA og Kina på hver sin side.

Nå gjentar han advarselen og sier til AP at stormaktene vil utgjøre en fare, og splitte verden.

- Vi må for enhver pris unngå en kald krig som ville være annerledes enn den forrige, og sannsynligvis farligere og vanskeligere å håndtere, sier Guterres til avisa.

Generalsekretæren sier at en potensiell ny kald krig kan være farligere enn den forrige fordi begge sider den gang var klar over risikoen for atomødeleggelse.

- I dag er alt mer flytende, og selv erfaringer som eksisterte tidligere for å håndtere kriser er ikke lenger der, sier Guterres.

Det hvite hus svarte på kritikken til Guterres mandag.

Pressesekretær Jen Psaki sier at administrasjonen er uenig i Guterres karakterisering av forholdet mellom USA og Kina, og at USAs forhold til Kina ikke er en konflikt, men en konkurranse.

Ifølge AP vil Biden i sin tale for generalforsamlingen tirsdag understreke at han ikke tror på forestillingen om en ny kald krig som deler verden.

ADVARER: FN-sjef advarer stormaktene Kina og USA mot en potensiell kald krig. Foto: John Minchillo/ Reuters/ NTB

Forsinkelser i togtrafikken:

Bane Nor har problemer med en sporveksel mellom Oslo S og Lillestrøm. Problemet fører til omfattende forsinkelser i togtrafikken.

Problemet oppsto «tidlig i morges», ifølge Bane Nor. Det var i 8-tiden ikke mulig å si noe om hvor raskt trafikken kan være tilbake i normalt gjenge.

- Vi jobber på spreng med å utbedre problemet. Togene går, men det er forsinkelser, dessverre, sier pressevakt Stine Strachan i Bane Nor til NTB.

Hun ber reisende følge med på opplysninger fra togselskapene for å få oppdatert opplysninger om avganger og forsinkelser.

Ellers kan Bane Nor også opplyse at det er forsinkelser mellom Nationaltheatret og Oslo S, som påvirker Drammenbanen og Askerbanen. Forsinkelsene skyldes signalfeil. Bane Nor opplyser at de jobber med å rette feilen, men at de ikke vet hvor lang tid det vil ta.

(NTB/Dagbladet)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.