Nyhetsstudio

Victoria Løvik

Fem ungdommer i trafikkulykke:

Fredag kveld rykket politiet ut til en trafikkulykke i Askøy. Det var én bil involvert.

Bilen snurret og var borti autovernet flere ganger før den til slutt stanset av et kraftig sammenstøt med autovernet, skriver Vest politidistrikt i en pressemelding.

Det var totalt fem ungdommer i bilen. Da politiet ankom stedet var det bare én av de involverte som var på ulykkesstedet. Etter en stund kom de fire øvrige.

- Det er mye som tyder på at det har vært stor fart involvert. Politiet undersøker om fører kan ha vært påvirket av alkohol, forteller opeasjonsleder Tatjana Knappen til Dagbladet.

Det er store materielle skader på bilen, men går tilsynelatende bra med ungdommene.

Foto: Vest politidistrikt
Studioet fortsetter under annonsen

Alle Nav-kontorer i Bergen holder stengt:

Samtlige Nav-kontorer i Bergen fortsetter å holde stengt onsdag etter knivangrepet på Danmarksplass mandag.

Det opplyser kommunikasjonsrådgiver Birgitte B. Lygre til Bergens Tidende.

Nav-kontoret på Årstad har bestemt at de skal holde stengt ut uken av hensyn til politiets etterforskning. Det vil gjøres en ny vurdering av videre åpningstider for de øvrige kontorene i Bergen i løpet av onsdagen.

To Nav-ansatte ble knivstukket på Nav Årstad på Danmarksplass mandag formiddag. En kvinne i slutten av 50-årene døde av skadene, mens en kvinne i midten av 30-årene er lettere skadd. En mann i 30-årene er pågrepet og siktet for drap og grov kroppsskade.

(NTB)

Dramatisk nedgang i koalabestanden:

Det skriver CNN.

I løpet av tre år har Australia mistet nesten en redjedel av koalabestanden, opplyser Australian Koala Foundation (AKF)

Den uavhengige ideelle organisasjonen anslår at bestanden har falt til mindre enn 58 000 i år. Det er en nedgang på omtrent 30 prosent fra 80 000 i 2018.

- Nedgangene er ganske dramatiske, sier AKF-leder Deborah Tabart.

Hun mener at landet trenger en koalabeskyttelseslov.

Nedgangen skyldes blant annet tørke, skogbranner og at utbyggere feller trær, opplyser de.

Delstaten New South Wales er hardest rammet. Her har antallet falt med 41 prosent. Noen regioner anslås å ha så få som fem eller ti koalaer igjen.

Foto: Richard Sowersby/ Rex/ NTB

Har startet drapsetterforskning på Kolbotn:

Natt til onsdag opplyser Øst politidistrikt at de har iverksatt drapsetterforskning etter at to voksne personer har dødd som følge av en alvorlig voldshendelse på tettstedet Kolbotn i Nordre Follo kommune.

Det var klokka 01.16 natt til onsdag at politiet ble varslet om en alvorlig voldshendelse på Kolbotn.

Nødetatene rykket umiddelbart ut til stedet, hvor det ble funnet to voksne personer med store skader, som begge ble bekreftet omkommet på stedet. De avdøde er en mann og en kvinne.

Politiet mistenker ikke at andre personer har vært involvert i hendelsen. De har allerede påbegynt tekniske og taktiske undersøkelser, og vil fortsette utover morgenen og dagen.

Foreløpig ønsker de ikke å gi opplysninger om dødsårsak eller drapsvåpen. Dette av hensyn til den pågående etterforskningen.

Jordskjelv rystet australsk delstat:

Et jordskjelv med en styrke på 6,0 ble onsdag morgen registrert i delstaten Victoria i Australia. Skjelvet kunne merkes flere hundre kilometer unna.

Skjelvets episenter var nær Mansfield, om lag 200 kilometer nordøst for Melbourne. I Australias nest største by løp folk ut i gatene da skjelvet fikk bygninger til å riste.

Det er meldt om mindre skader på bygninger, melder kringkasteren ABC.

Delstatens beredskaps- og redningsetat VICSES sier styrken på skjelvet var på 6,0 og at det ikke er noen fare for tsunami. Amerikanske US Geological Survey (USGS) opplyser at skjelvet hadde en styrke på 5,8 og at det var 10 kilometer dypt.

Skjelvet kunne også merkes i hovedstaden Canberra og i deler av nabodelstatene New South Wales og Adelaide, i tillegg til i byen Launceston på Tasmania.

(NTB)

Foto: NTB

Taliban ba om å få tale til FNs hovedforsamling:

Taliban ba om å få tale til verdenslederne i FNs hovedforsamling denne uken, opplyser en talsperson for FN.

FNs generalsekretær António Guterres fikk et brev fra gruppen med en «anmodning om å få delta» på høynivåuken i New York, sier talsperson Stephane Dujarric.

Brevet kom fra den Taliban-utnevnte Amir Khan Muttaqi og var datert mandag 20. september, dagen før møtene i FN startet. Muttaqi var i brevet omtalt som utenriksminister.

Islamistgruppen overtok kontrollen i Afghanistan ved å innta Kabul 15. august etter en ti dagers lynoffensiv. USAs siste soldater forlot byen litt før midnatt natt til 31. august.

Uklart hvem som får representere Afghanistan
I brevet står det at ambassadør Ghulam Isaczai «ikke lenger representerer» Afghanistan i FN. Men ambassadøren fra regjeringen som ble kastet av Taliban, har også bedt om å få tale, og FN har så langt ikke bestemt hvem som får representere Afghanistan i verdensorganisasjonen.

En ni medlemmer stor akkrediteringskomité skal avgjøre saken, opplyser Dujarric, men det er uklart om komiteen møtes før høynivåuken er over. Komiteen består av Russland, Kina, USA, Sverige, Sør-Afrika, Sierra Leone, Chile, Bhutan og Bahamas.

Det var ikke spesifisert i Talibans brev til FN om Muttaqi ville reise til New York for å tale, eller om det var snakk om en videotale, noe flere statsledere gjør med hensyn til koronapandemien.

Ikke internasjonalt anerkjent
Taliban har utnevnt sin talsperson i Doha, Suhail Shaheen, som Afghanistan utsending til FN.

Ingen land har så langt anerkjent Talibans regjering, som møtes med krav om å forplikte seg til å overholde menneskerettigheter, men noen har ytret seg positivt.

– Det pragmatiske, politiske synet er at det nå er en ny virkelighet, og hvis du vil ignorere det, er det ditt valg, sa Pakistans utenriksminister Shah Mahmood Qureshi mandag.

(NTB)

Bilfører omkom i kollisjon i Finnmark:

En bilfører mistet livet i en frontkollisjon mellom en lastebil og en varebil på riksvei 92 mellom Karasjok og Kautokeino i Finnmark sent tirsdag kveld.

Politiet fikk melding om ulykken ved Suossjavri i Karasjok kommune klokken 22.58 tirsdag kveld.

Politiets operasjonsleder Tarjei Leinan Mathiesen opplyser til NTB at de to personene i lastebilen fremstår fysisk uskadd, men at føreren i en varebil døde på stedet. Vedkommende var alene i bilen.

Det var gode vei- og føreforhold og tørr asfalt på ulykkesstedet.

Natt til onsdag opplyser politiet at riksvei 92 vil være stengt fram til onsdag formiddag i påvente av at ulykkesgruppen til Statens vegvesen kommer til stedet. De er ventet framme onsdag morgen.

Kriminalteknikere fra Alta er natt til onsdag på vei til ulykkesstedet, en kjøretur på 140 kilometer. De er ventet fremme i løpet av natten.

(NTB)

892 nye smittede:

Det siste døgnet er det registrert 892 coronasmittede personer i Norge. Det er 327 færre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 761 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 1 186, så trenden er stadig fallende, slik den har vært i nesten to uker.

Tirsdag var 119 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var tre færre enn dagen før.

35 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 21 på respirator. Det er to flere på intensiv og én flere på respirator sammenlignet med mandag, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

(NTB)

Bekrefter at Gabby er funnet død:

Søndag kveld ble det gjort funn av en død person i samme området som savnede Gabby Petito (22) ble meldt savnet.

Tirsdag ble avdøde obdusert, og det er nå bekreftet at det er den savnede Instagram-eventyreren som ble funnet død. Det opplyser familiens advokat til Insider.

Dødsårsaken er foreløpig ikke kjent.

Gabby Petito har ikke gitt livstegn fra seg siden en tekstmelding til familien i slutten av august, og 11. september valgte de å melde henne savnet.

Petito og kjæresten Brian Laundrie (23) la ut på bilferie sammen i juli, med planer om å krysse USA på tvers. Opprinnelig skulle paret returnere i oktober, men i starten av september vendte Laundrie hjem alene.

Laundrie, som politiet har omtalt som en «person av interesse», har siden nektet å uttale seg om saken, og fredag ble det kjent at også Laundrie har forsvunnet.

Foto: The Moab Police Department / AP / NTB

Peker på Bollestad eller Ulstein:

Per Sverre Kvinlaug, leder i Agder KrF, utelukker i praksis alle andre enn Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein som ny KrF-leder.

I tillegg til Bollestad og Ulstein er KrFs stjerneskudd Ida Lindtveit Røse nevnt som mulig arvetager etter Kjell Ingolf Ropstad.

Men Røse sitter ikke på Stortinget de neste fire åra.

- Det er for tidlig å konkludere nå, men mitt utgangspunkt et at den nye lederen bør sitte på Stortinget, sier Kvinlaug til Dagbladet.

Kvinlaug er fylkesleder til Ropstad, som trakk seg som KrF-leder på lørdag.

Tidligere i kveld gikk KrFU inn for utviklingsminister Dag Inge Ulstein som ny KrF-leder.

Åpner for å kaste Ropstad

Åpner for å kaste Ropstad

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.