Annonse

Nyhetsstudio

WHO: Det kan komme farligere virusvarianter

Deltavarianten av covid-19 er en advarsel til verden om å bekjempe viruset raskt før det muterer igjen til noe enda verre, sier Verdens helseorganisasjon (WHO).

Den svært smittsomme virusvarianten ble først oppdaget i India og har nå spredt seg til 132 land og områder, ifølge WHO. Varianten gis skylden for at tallet coronadødsfall i Afrika har økt med 80 prosent de siste fire ukene.

- Delta er en advarsel. Det er en advarsel om at viruset utvikler seg, men også en oppfordring til å handle nå før farligere varianter oppstår, sier WHOs krisesjef Michael Ryan.

Ryan sier det er velprøvde tiltak som skal til for å få kontroll på smittespredningen.

- De samme tiltakene som vi har brukt tidligere, vil stoppe det viruset, i særlig grad fysisk avstand, bruk av munnbind, vasking av hender og å unngå å være innendørs i dårlig ventilerte og folksomme rom.

(NTB)

Annonse
FN advarer: - Farlig ute av takt
Jeffrey kullkraftverk i Kansas, USA. Foto: AP Photo/Charlie Riedel / NTB

FN advarer: - Farlig ute av takt

Flere land planlegger å produsere langt mer fossilt brensel fremover enn det 1,5-gradersmålet tillater, ifølge en ny rapport fra FN.

Flere land planlegger å produsere rundt 240 prosent mer kull innen 2030 enn det utslippsmålene tilsier.

I tillegg planlegges det å produsere 57 prosent mer olje og 71 prosent mer naturgass, heter det i rapporten som ble publisert onsdag.

Dette er «farlig ute av takt» med utslippskuttene som trengs for å nå målet om å begrense global oppvarming til 1,5 grader, advarer FN.

Neste måned samles verdens ledere til klimatoppmøte i Glasgow – COP26 – og kommer der under nytt press for å sette i verk tiltak for å bremse utslippene av klimagasser og oppfylle Parisavtalen fra 2015.

(NTB)

Studenter ber om hjelp med strømregningen
Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB

Studenter ber om hjelp med strømregningen

Mange studenter sliter med å betale høye strømregninger, og Velferdstinget Vest ber regeringen om målrettede tiltak.

En mulig løsning er å øke studiestøtten, mener leder Helena Haldorsen i studentorganet.

- Studenter, så vel som vanlige folk med dårlige råd, bør ikke fryse noe mer enn folk med god råd. Det ser ut til å begynne å være tilfelle. Norge er et velstående land, og det er tragisk og synd at vi har folkevalgte som ikke har prioritert å løfte de som har minst, sier Haldorsen til NRK.

For mange studenter er de høye strømprisene noe de merker godt i hverdagen. Mange er også avhengig av hjelp fra foreldrene for å betale regningen, ifølge Haldorsen.

(NTB)

Annonse

Melding om røyk fra silo - sikkerhetsradius satt

Brannvesen og politi har rykket ut til Felleskjøpet i Moss etter melding om røyk fra en silo på stedet, skriver Moss Avis.

På Twitter skriver politiet i Øst at det er meldt om røykutvikling ved kornsiloene.

- Sikkerhetsradius er satt til 300 meter til situasjonen er avklart, melder politiet.

Bombeangrep mot militærbuss i Syria

Flere er drept og skadd i et bombeangrep mot en militærbuss i Damaskus i Syria onsdag, ifølge statlige medier.

To eksplosive enheter gikk av da bussen var på Hafez al-Assad-broen, melder nyhetsbyrået Reuters, som siterer syriske medier.

Hendelsesforløpet er foreløpig uklart, og ingen har foreløpig påtatt seg ansvaret for angrepet.

Minst 350 000 mennesker har blitt drept i borgerkrigen i landet som startet for ti år siden, ifølge FN.

(NTB)

Annonse
Ut mot Biden: - Stikker av
Foto: NTB

Ut mot Biden: - Stikker av

Donald Trumps mellomste sønn, Eric Trump, langer ut mot USAs president Joe Biden og anklager ham for å regelmessig stikke av fra Det hvite hus og sine plikter når jobben blir for tøff.

Det gjør han i et intervju med Fox News og den profilerte programlederen Sean Hannity, ifølge Newsweek.

«Når Afghanistan faller, gjett hva? Da har du en president Biden som befinner seg i Delaware og ikke håndterer det problemet. Hvorfor er det slik at hver eneste person i Biden-administrasjonen flykter og stikker av hver eneste gang det er et problem, i motsetning til å faktisk krumme nakken, gå i gang med arbeidet og løse det fordømte problemet?», sier Trump.

Uttalelsen har blitt møtt med kritikk, men først og fremst har Eric Trumps angrep blitt latterliggjort.

For riktignok tilbrakte Biden tid i sin hjemstat Delaware under deler av USAs katastrofale militære uttrekning fra Afghanistan, men Biden har ikke tilbrakt på langt nær like mye tid utenfor Washington D.C. og Det hvite hus som hans forgjenger gjorde.

I løpet av sine fire år i Det hvite hus tilbrakte Donald Trump hele 428 dager på én av eiendommene sine, ifølge Washington Post.

Siden mange av eiendommene formelt tilhørte presidentens selskap Trump Organization, måtte den amerikanske staten leie eiendommene av Trump-selskapet hver gang han tilbrakte tid der.

«Eric Trump kritiserer Joe Biden for å tilbringe tid på sin personlig eiendom framfor Det hvite hus. Ironien er [...] død», skriver reporteren Aron Rupar, som delte det aktuelle klippet fra Fox News og deretter ble plukket av en rekke amerikanske medier.