Nyhetsstudio

Anette Beckhaug

Politiet henlegger knivangrep på Bjølsen:

Politiet i Oslo klarer ikke å finne ut hvem som stakk ned en mann i 20-årene på åpen gate på Bjølsen i april i år. Nå er saken henlagt.

Klokken 5.18 den 26. april i år ble politiet varslet om at en mann var knivstukket i Ålesundgata på Bjølsen. Han ble brakt til sykehus med alvorlige, men ikke livstruende skader.

Politiadvokat Ingvild Nordhaug ved Enhet sentrum i Oslo politidistrikt, opplyser til Sagene Avis at saken ble henlagt etter to måneder.

– Saken ble henlagt i juni. Fornærmede og bistandsadvokaten har fått underretning om saksavgjørelsen, sier politiadvokaten til avisen.

– Det er foretatt en rekke etterforskningsskritt i saken, blant annet avhør av vitner, gjennomgang av videoovervåking og rundspørring i området, uten at de har ledet politiet nærmere noen identifisering av mulig gjerningsperson, opplyser Nordhaug.

Mannen som ble knivstukket, ble utskrevet fra sykehus dagen etter hendelsen.

(NTB)

Foto: Berit Roald / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Bergstø i sonderingene for SV:

Det er nå klart at det er nestleder Kirsti Bergstø som skal være med partileder Auduns Lysbakken i sonderingene om ny regjering.

Samtalene starter på Hurdalsjøen torsdag.

Partiene har kun med seg to personer hver til sonderingene. Dermed får SV andre nestleder Torgeir Knag Fylkesnes ikke delta i disse første samtalene.

Hvis sonderingene lykkes går Ap, SP og SV videre inn i formelle regjeringsforhandlingene. Sonderingene skal avklare betydelige betydelige stridsspørsmål og avklare praktiske og generelle spørsmål.

Først i forhandlingene blir partiene enige om regjeringens politikk og plattform.

Mange blir skuffa

Mange blir skuffa

dagbladet

- Har funnet årsaken til Gjerdrum-skredet:

Om en uke kommer rapporten om kvikkleireskredet på Gjerdrum i romjula 2020, der ti mennesker mistet livet.

Et ekspertutvalg har jobbet med å finne årsaken til at skredet ble utløst, og skal i tillegg foreslå tiltak for å hindre framtidige leirskred.

Granskningsleder Inge Ryen opplyser overfor Aftenposten at de har funnet årsaken til skredet.

Hva de har kommet fram til vil imidlertid ikke offentliggjøres før 29. september - førstkommende onsdag.

Høststormen er i gang: - Sikre løse gjenstander:

Meteorologene har sendt ut farevarsler om kraftige vindkast for store deler av Nord-Norge, samt langs sørlandskysten.

De melder at lavtrykket mellom Grønland og og Nord-Norge gir kuling og storm i vestlige deler av landet i dag og i morgen, fra sør til nord.

- Ta forholdssregler, og sikre løse gjenstander, skriver de på Twitter.

Dagbladet har snakket med vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Martin Granerød, som sier det kan være fare for at trær kan knekke grunnet kraftig vind.

- Vi har sendt ut farevarsel for årets første høststorm. Det kommer en kraftig søravind i Norskehavet som følge av et lavtrykk.

Granerød varsler at det kan bli en kraftig vind, og han påpeker at man i hele Troms og Finnmark kan forvente vindkast fra 25 til 33 meter per sekund.

- Det er til og med mulighet for at det kan komme vindkast opp til 35 meter per sekund, men det er ikke sikker at det kommer til å bli fullt så kraftig vind, sier meteorologen.

Onsdag morgen har stormen nådd Lofoten, melder NRK.

Fergerederiet Torghatten Nord har innstilt flere samband i morgentimene og utover formiddagen. Flere flyavganger til og fra Lofoten er også innstilt.

Utover onsdagen er det særlig Troms og Finnmark som kommer til å merke vinden, forteller vakthavende meteorolog ved Værvarslinga for Nord-Norge, Håvard Thorset.

– Her kommer den sterkeste vinden til å være rundt midt på dagen. Lokalt kan det enkelte plasser komme enda kraftigere vindkast enn det vi ser i Nordland, sier Thorset til statskanalen.

Alle Nav-kontorer i Bergen holder stengt:

Samtlige Nav-kontorer i Bergen fortsetter å holde stengt onsdag etter knivangrepet på Danmarksplass mandag.

Det opplyser kommunikasjonsrådgiver Birgitte B. Lygre til Bergens Tidende.

Nav-kontoret på Årstad har bestemt at de skal holde stengt ut uken av hensyn til politiets etterforskning. Det vil gjøres en ny vurdering av videre åpningstider for de øvrige kontorene i Bergen i løpet av onsdagen.

To Nav-ansatte ble knivstukket på Nav Årstad på Danmarksplass mandag formiddag. En kvinne i slutten av 50-årene døde av skadene, mens en kvinne i midten av 30-årene er lettere skadd. En mann i 30-årene er pågrepet og siktet for drap og grov kroppsskade.

(NTB)

Dramatisk nedgang i koalabestanden:

Det skriver CNN.

I løpet av tre år har Australia mistet nesten en redjedel av koalabestanden, opplyser Australian Koala Foundation (AKF)

Den uavhengige ideelle organisasjonen anslår at bestanden har falt til mindre enn 58 000 i år. Det er en nedgang på omtrent 30 prosent fra 80 000 i 2018.

- Nedgangene er ganske dramatiske, sier AKF-leder Deborah Tabart.

Hun mener at landet trenger en koalabeskyttelseslov.

Nedgangen skyldes blant annet tørke, skogbranner og at utbyggere feller trær, opplyser de.

Delstaten New South Wales er hardest rammet. Her har antallet falt med 41 prosent. Noen regioner anslås å ha så få som fem eller ti koalaer igjen.

Foto: Richard Sowersby/ Rex/ NTB

Har startet drapsetterforskning på Kolbotn:

Natt til onsdag opplyser Øst politidistrikt at de har iverksatt drapsetterforskning etter at to voksne personer har dødd som følge av en alvorlig voldshendelse på tettstedet Kolbotn i Nordre Follo kommune.

Det var klokka 01.16 natt til onsdag at politiet ble varslet om en alvorlig voldshendelse på Kolbotn.

Nødetatene rykket umiddelbart ut til stedet, hvor det ble funnet to voksne personer med store skader, som begge ble bekreftet omkommet på stedet. De avdøde er en mann og en kvinne.

Politiet mistenker ikke at andre personer har vært involvert i hendelsen. De har allerede påbegynt tekniske og taktiske undersøkelser, og vil fortsette utover morgenen og dagen.

Foreløpig ønsker de ikke å gi opplysninger om dødsårsak eller drapsvåpen. Dette av hensyn til den pågående etterforskningen.

Jordskjelv rystet australsk delstat:

Et jordskjelv med en styrke på 6,0 ble onsdag morgen registrert i delstaten Victoria i Australia. Skjelvet kunne merkes flere hundre kilometer unna.

Skjelvets episenter var nær Mansfield, om lag 200 kilometer nordøst for Melbourne. I Australias nest største by løp folk ut i gatene da skjelvet fikk bygninger til å riste.

Det er meldt om mindre skader på bygninger, melder kringkasteren ABC.

Delstatens beredskaps- og redningsetat VICSES sier styrken på skjelvet var på 6,0 og at det ikke er noen fare for tsunami. Amerikanske US Geological Survey (USGS) opplyser at skjelvet hadde en styrke på 5,8 og at det var 10 kilometer dypt.

Skjelvet kunne også merkes i hovedstaden Canberra og i deler av nabodelstatene New South Wales og Adelaide, i tillegg til i byen Launceston på Tasmania.

(NTB)

Foto: NTB

Taliban ba om å få tale til FNs hovedforsamling:

Taliban ba om å få tale til verdenslederne i FNs hovedforsamling denne uken, opplyser en talsperson for FN.

FNs generalsekretær António Guterres fikk et brev fra gruppen med en «anmodning om å få delta» på høynivåuken i New York, sier talsperson Stephane Dujarric.

Brevet kom fra den Taliban-utnevnte Amir Khan Muttaqi og var datert mandag 20. september, dagen før møtene i FN startet. Muttaqi var i brevet omtalt som utenriksminister.

Islamistgruppen overtok kontrollen i Afghanistan ved å innta Kabul 15. august etter en ti dagers lynoffensiv. USAs siste soldater forlot byen litt før midnatt natt til 31. august.

Uklart hvem som får representere Afghanistan
I brevet står det at ambassadør Ghulam Isaczai «ikke lenger representerer» Afghanistan i FN. Men ambassadøren fra regjeringen som ble kastet av Taliban, har også bedt om å få tale, og FN har så langt ikke bestemt hvem som får representere Afghanistan i verdensorganisasjonen.

En ni medlemmer stor akkrediteringskomité skal avgjøre saken, opplyser Dujarric, men det er uklart om komiteen møtes før høynivåuken er over. Komiteen består av Russland, Kina, USA, Sverige, Sør-Afrika, Sierra Leone, Chile, Bhutan og Bahamas.

Det var ikke spesifisert i Talibans brev til FN om Muttaqi ville reise til New York for å tale, eller om det var snakk om en videotale, noe flere statsledere gjør med hensyn til koronapandemien.

Ikke internasjonalt anerkjent
Taliban har utnevnt sin talsperson i Doha, Suhail Shaheen, som Afghanistan utsending til FN.

Ingen land har så langt anerkjent Talibans regjering, som møtes med krav om å forplikte seg til å overholde menneskerettigheter, men noen har ytret seg positivt.

– Det pragmatiske, politiske synet er at det nå er en ny virkelighet, og hvis du vil ignorere det, er det ditt valg, sa Pakistans utenriksminister Shah Mahmood Qureshi mandag.

(NTB)

Bilfører omkom i kollisjon i Finnmark:

En bilfører mistet livet i en frontkollisjon mellom en lastebil og en varebil på riksvei 92 mellom Karasjok og Kautokeino i Finnmark sent tirsdag kveld.

Politiet fikk melding om ulykken ved Suossjavri i Karasjok kommune klokken 22.58 tirsdag kveld.

Politiets operasjonsleder Tarjei Leinan Mathiesen opplyser til NTB at de to personene i lastebilen fremstår fysisk uskadd, men at føreren i en varebil døde på stedet. Vedkommende var alene i bilen.

Det var gode vei- og føreforhold og tørr asfalt på ulykkesstedet.

Natt til onsdag opplyser politiet at riksvei 92 vil være stengt fram til onsdag formiddag i påvente av at ulykkesgruppen til Statens vegvesen kommer til stedet. De er ventet framme onsdag morgen.

Kriminalteknikere fra Alta er natt til onsdag på vei til ulykkesstedet, en kjøretur på 140 kilometer. De er ventet fremme i løpet av natten.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.