Nyhetsstudio

Anette Beckhaug

Bybetjenter i Oslo blir spyttet etter og drapstruet:

Hver uke rapporterer Oslos bybetjenter om trusler eller trakassering og mobbing. Likevel er ikke utviklingen alarmerende, ifølge Bymiljøetaten.

Fra 2020 og fram til mai i år, er det rapportert 63 hendelser i kategoriene «vold/trusler», «trakassering/mobbing/diskriminering» og «trusler i forbindelse med myndighetsutøvelse». Det kommer fram i Bymiljøetatens oversikt over avvik som Aftenposten har fått innsyn i.

Selv om seksjonssjef Bjørn Håvard Hynne i Bymiljøetaten er klar på at én avviksmelding er én for mye, mener han likevel at tallet ikke er alarmerende.

– Med tanke på at betjenter er ute døgnet rundt, eskalerer bare en brøkdel av situasjonene vi er ute for. Stort sett greier vi å roe ned situasjonen, forklarer Hynne.

Fra 2015 til 2020 ble det totalt skrevet 1.073.415 gebyrer i Oslo kommune. Så langt i 2021, er det skrevet 91.397. Det er over 15.000 flere gebyrer enn på samme tid i fjor.

Bybetjent Siv Følling Sørensen sier hun svarer nesten daglig på spørsmål om de får bonus om de skriver mange gebyrer.

– Men svaret er det samme hver gang: Nei, det får vi ikke. Vi bruker heller ikke pengene på julebord. Vi har fastlønn, og får ikke mer lønn om vi skriver ett eller ti gebyrer, sier Sørensen.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Sveinung Rotevatn (V) og KrF-topp har betalt for lite skatt:

Klimaminister Sveinung Rotevatn (V) og KrFs finanstopp Tore Storehaug har betalt for lite skatt på sine stortingsleiligheter, melder Aftenposten.

Førstnevnte skulle betalt 210 000 kroner, ifølge avisa, mens sistnevnte skulle betalt mellom 190 000 og 230 000 kroner.

Begge har fått pendlerbolig fra Stortinget fordi de har vært folkeregistrert hos foreldrene sine et annet sted i landet.

Må fratre etter varsel:

Anders Beyer fratrer som direktør for Festspillene i Bergen. Det skriver festspillene i en pressemelding.

Styret i Festspillene i Bergen mottok 3. august 2021 et eksternt varsel mot direktør Anders
Beyer. Innholdet i varselet var alvorlig og styret besluttet at det skulle iverksettes en ekstern
undersøkelse. Styret engasjerte Advokatfirmaet Hjort til å foreta undersøkelsen. 

Rapporten er underbygget av bevis som SMS, e-poster og Messenger-meldinger som er tidsnære, det vil si fra den perioden da hendelsene fant sted.

Rapporten bekrefter innholdet i varselet.

Styret vil ikke gå nærmere inn på hendelsesforløpet av hensyn til den fornærmede. 

Styret har gjort sine vurderinger basert på rapportens konklusjon om de faktiske forhold. Rapporten beskriver at festspilldirektør Anders Beyer har benyttet sin stilling til å forsøke å etablere en mulig privat relasjon på en måte som var krenkende overfor fornærmede.

Styret har derfor ikke lenger tillit til Anders Beyer, og har besluttet å si opp arbeidsavtalen med ham.

Nav-kontor stengt etter trussel:

Nav-kontoret i Alna i Oslo stenger ned etter en trussel, bekrefter politiet overfor VG.

- Vi har fått melding via NAV om at de har mottatt en trussel. De har selv valgt å stenge kontoret. Patruljen er framme på stedet akkurat nå. De skal ta en vurdering der oppe, sier operasjonsleder Christian Krohn Engeseth i politiet til Dagbladet.

Politiet fikk melding om hendelsen kl. 10.45.

Politiet har kjennskap til innholdet i den angivelige trusselen og kjenner identiteten til vedkommende som skal ha framsatt den, men ønsker ikke kommentere dette på nåværende tidspunkt.

Det er uklart om vedkommende befinner seg på stedet, ifølge Krohn Engeseth. Politiet er ikke i kontakt med vedkommende.

- Vi har ingen holdepunkter om at vedkommende er på stedet, sier han.

Bergstø i sonderingene for SV:

Det er nå klart at det er nestleder Kirsti Bergstø som skal være med partileder Auduns Lysbakken i sonderingene om ny regjering.

Samtalene starter på Hurdalsjøen torsdag.

Partiene har kun med seg to personer hver til sonderingene. Dermed får SV andre nestleder Torgeir Knag Fylkesnes ikke delta i disse første samtalene.

Hvis sonderingene lykkes går Ap, SP og SV videre inn i formelle regjeringsforhandlingene. Sonderingene skal avklare betydelige betydelige stridsspørsmål og avklare praktiske og generelle spørsmål.

Først i forhandlingene blir partiene enige om regjeringens politikk og plattform.

Mange blir skuffa

Mange blir skuffa

dagbladet

- Har funnet årsaken til Gjerdrum-skredet:

Om en uke kommer rapporten om kvikkleireskredet på Gjerdrum i romjula 2020, der ti mennesker mistet livet.

Et ekspertutvalg har jobbet med å finne årsaken til at skredet ble utløst, og skal i tillegg foreslå tiltak for å hindre framtidige leirskred.

Granskningsleder Inge Ryen opplyser overfor Aftenposten at de har funnet årsaken til skredet.

Hva de har kommet fram til vil imidlertid ikke offentliggjøres før 29. september - førstkommende onsdag.

Høststormen er i gang: - Sikre løse gjenstander:

Meteorologene har sendt ut farevarsler om kraftige vindkast for store deler av Nord-Norge, samt langs sørlandskysten.

De melder at lavtrykket mellom Grønland og og Nord-Norge gir kuling og storm i vestlige deler av landet i dag og i morgen, fra sør til nord.

- Ta forholdssregler, og sikre løse gjenstander, skriver de på Twitter.

Dagbladet har snakket med vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Martin Granerød, som sier det kan være fare for at trær kan knekke grunnet kraftig vind.

- Vi har sendt ut farevarsel for årets første høststorm. Det kommer en kraftig søravind i Norskehavet som følge av et lavtrykk.

Granerød varsler at det kan bli en kraftig vind, og han påpeker at man i hele Troms og Finnmark kan forvente vindkast fra 25 til 33 meter per sekund.

- Det er til og med mulighet for at det kan komme vindkast opp til 35 meter per sekund, men det er ikke sikker at det kommer til å bli fullt så kraftig vind, sier meteorologen.

Onsdag morgen har stormen nådd Lofoten, melder NRK.

Fergerederiet Torghatten Nord har innstilt flere samband i morgentimene og utover formiddagen. Flere flyavganger til og fra Lofoten er også innstilt.

Utover onsdagen er det særlig Troms og Finnmark som kommer til å merke vinden, forteller vakthavende meteorolog ved Værvarslinga for Nord-Norge, Håvard Thorset.

– Her kommer den sterkeste vinden til å være rundt midt på dagen. Lokalt kan det enkelte plasser komme enda kraftigere vindkast enn det vi ser i Nordland, sier Thorset til statskanalen.

Alle Nav-kontorer i Bergen holder stengt:

Samtlige Nav-kontorer i Bergen fortsetter å holde stengt onsdag etter knivangrepet på Danmarksplass mandag.

Det opplyser kommunikasjonsrådgiver Birgitte B. Lygre til Bergens Tidende.

Nav-kontoret på Årstad har bestemt at de skal holde stengt ut uken av hensyn til politiets etterforskning. Det vil gjøres en ny vurdering av videre åpningstider for de øvrige kontorene i Bergen i løpet av onsdagen.

To Nav-ansatte ble knivstukket på Nav Årstad på Danmarksplass mandag formiddag. En kvinne i slutten av 50-årene døde av skadene, mens en kvinne i midten av 30-årene er lettere skadd. En mann i 30-årene er pågrepet og siktet for drap og grov kroppsskade.

(NTB)

Dramatisk nedgang i koalabestanden:

Det skriver CNN.

I løpet av tre år har Australia mistet nesten en redjedel av koalabestanden, opplyser Australian Koala Foundation (AKF)

Den uavhengige ideelle organisasjonen anslår at bestanden har falt til mindre enn 58 000 i år. Det er en nedgang på omtrent 30 prosent fra 80 000 i 2018.

- Nedgangene er ganske dramatiske, sier AKF-leder Deborah Tabart.

Hun mener at landet trenger en koalabeskyttelseslov.

Nedgangen skyldes blant annet tørke, skogbranner og at utbyggere feller trær, opplyser de.

Delstaten New South Wales er hardest rammet. Her har antallet falt med 41 prosent. Noen regioner anslås å ha så få som fem eller ti koalaer igjen.

Foto: Richard Sowersby/ Rex/ NTB

Har startet drapsetterforskning på Kolbotn:

Natt til onsdag opplyser Øst politidistrikt at de har iverksatt drapsetterforskning etter at to voksne personer har dødd som følge av en alvorlig voldshendelse på tettstedet Kolbotn i Nordre Follo kommune.

Det var klokka 01.16 natt til onsdag at politiet ble varslet om en alvorlig voldshendelse på Kolbotn.

Nødetatene rykket umiddelbart ut til stedet, hvor det ble funnet to voksne personer med store skader, som begge ble bekreftet omkommet på stedet. De avdøde er en mann og en kvinne.

Politiet mistenker ikke at andre personer har vært involvert i hendelsen. De har allerede påbegynt tekniske og taktiske undersøkelser, og vil fortsette utover morgenen og dagen.

Foreløpig ønsker de ikke å gi opplysninger om dødsårsak eller drapsvåpen. Dette av hensyn til den pågående etterforskningen.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.