Nyhetsstudio

Victoria Løvik

Vestfoldbanen kan være stengt i flere uker etter brannene i forrige uke:

Bane Nor beskriver skadene som omfattende etter flere branner langs Vestfoldbanen 27. juli. Det blir buss for tog i lengre tid.

Planen var å gjenåpne Vestfoldbanen for normal trafikk den 9. august etter sommerens vedlikeholdsarbeid.

På grunn av brannene, blant annet i et teknisk rom på Sandefjord stasjon og flere steder langs toglinjen, melder Bane Nor nå at foreløpig prognose for mulig åpning av togtrafikken er satt til 23. august.

- Det er omfattende skader og vi jobber med å skaffe oss oversikt over alle ting som må byttes, sier pressevakt ved Bane Nor, Britt-Johanne Wang, til NRK mandag.

Hun opplyser at Bane Nor fortsatt jobber med å undersøke hva som var årsaken til brannene. En teori er at de kan være forårsaket av lynnedslag.

Vy har satt inn buss for tog på strekningen mellom Tønsberg og Skien.

- Bussen går litt tidligere enn oppsatt rutetid, så sjekk Vy for avreisetidspunkt, sier kommunikasjonssjef i Vy, Åge-Christoffer Lundeby, til rikskringkasteren.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

KrF-nestor: Må akseptere abortloven:

KrF-nestor Torhild Bransdal fra Agder tar oppgjør med eget partis linje om abort. – KrF må tale tydelig om at de ikke vil røre dagens abortlov, mener hun.

Nå kaster KrFs sentralstyremedlem og avtroppende stortingsrepresentant fra Agder en brannfakkel inn i debatten om hvordan KrF skal reise seg igjen. Abortpolitikken må under lupen.

– Jeg mener partiet må si at vi må akseptere den loven som er i dag, sier Bransdal til Vårt Land.

Dagens abortlov gir kvinner rett til selvbestemt abort til uke 12. I valgkampen ble partileder Ropstad grillet om hvorvidt KrF vil innskrenke kvinners selvbestemmelse – uten å ha et klart svar.

– Vi må vise at vi er på lag med de kvinnene som må ta de vanskelige valgene. Det gjør vi best ved å si at vi motvillig aksepterer dagens lov og vil jobbe ut fra den, for da vet folk hva de har å forholde seg til, sier hun.

KrF fikk historisk lave 3,8 prosent ved stortingsvalget og havnet under sperregrensen. Partiet mistet dermed fem av sine åtte stortingsrepresentanter.

(NTB)

Kina løslater to canadiere:

Canadas statsminister Justin Trudeau sier at to canadiske statsborgere er løslatt i Kina og på vei hjem.

Den tidligere diplomaten Michael Kovrig og forretningsmannen Michael Spavor har «forlatt kinesisk luftrom og er på vei hjem» og vil ankomme lørdag, fortalte Trudeau på en pressekonferanse i Ottawa.

Nyheten kom kort tid etter at Huawei-toppen Meng Wanzhou, som satt i husarrest i Canada i nærmere tre år, fredag ble løslatt og returnerte til Kina.

Kovrig og Spavor ble pågrepet i Kina i desember 2018, like etter at canadiske myndigheter pågrep Meng på grunn av en utleveringsbegjæring fra USA.

Spavor ble i august funnet skyldig i spionasje og ulovlig deling av statshemmeligheter. Han ble dømt til elleve år i fengsel, i en domstol i byen Dandong.

Også den tidligere diplomaten Kovrig var tiltalt for lignende forhold. Sakene førte til et svært anstrengt forhold mellom Canada og Kina. De gikk begge bak lukkede dører, og canadierne uttrykte sterk bekymring over mangelen på innsyn.

(NTB)

Fem anholdt etter mobilran:

En mann i 40-årene ble like før klokken 3 natt til lørdag truet med kniv og fraranet mobiltelefonen i Spikersuppa i Oslo sentrum.

Politiet opplyser at de er på utkikk etter fem unge menn som stakk fra stedet til fots i retning Nationaltheatret og Slottet etter ranet.

– Ransofferet ble ikke fysisk skadd, men er preget etter å ha blitt truet med kniv. Vi leter etter fem unge menn, kanskje i starten av 20-årene. Ifølge fornærmede skal de være afrikanere eller mørkhudet, forteller operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt til NTB.

Like før klokken 4 melder politiet at de har anholdt fem personer ved Rådhusplassen, men de klarte ikke å knytte de fem til ranet.

– Men to av dem blir anmeldt for besittelse av narkotika, én for bæring av kniv, og alle fem blir bortvist fra området, opplyser politiet.

(NTB)

Østerdalen: Alvorlig skadd i frontkollisjon:

En mann er alvorlig skadd i frontkollisjon mellom en personbil og en trailer på riksvei 3 ved Lonåsen i Tynset kommune i Østerdalen.

Politiet fikk melding om ulykken som skjedde i en 80-sone, tre minutter etter midnatt natt til lørdag.

Føreren av personbilen satt fastklemt, men ved 1.30-tiden opplyser politiet at han er fløyet i luftambulanse til St. Olavs hospital i Trondheim.

– Vi har fått opplyst at han er alvorlig skadd, men at det ikke står om livet, forteller operasjonsleder Atle Bernhoft von Obstfelder i Innlandet politidistrikt til NTB.

Riksvei 3 har vært stengt i begge retninger forbi ulykkesstedet siden midnatt.

– Krimteknikere er på stedet nå, og vi regner med at veien åpner utpå morgenkvisten lørdag, sier operasjonslederen.

(NTB)

Saksøkt for sexovergrep:

Storbritannias prins Andrew har godtatt at han har blitt saksøkt i USA for seksuelle overgrep, viser rettsdokumenter.

Andrew har hevdet at søksmålet ikke ble forkynt for ham på korrekt vis, da det levert til prinsens hjem i Windsor i England 27. august. Det ble deretter overlevert til hans advokat i USA i starten av denne uka.

Prinsens advokat og anklager Virginia Guiffre har nå blitt enige om at varselet trådte i kraft fra 21. september, ifølge rettspapirer i New York. Dronning Elizabeths andre sønn har frist fram til 29. oktober for å svare på søksmålet.

Tidligere i september lyktes Guiffre, som i dag er 38 år, å få en domstol i England og Wales til å formelt kontakte prisen angående saken i New York. Søksmålet gjelder forhold 20 år tilbake i tid, da Guiffre var 17 år og mindreårig i henhold til amerikansk lov.

Giuffre sier hun ble «lånt ut» til prinsen for sex av den amerikanske finansmannen Jeffrey Epstein, som var en god venn av prinsen, og som begikk selvmord i et fengsel i New York i 2019 mens han ventet på å bli stilt for retten for menneskehandel og overgrep mot mindreårige.

Hun sier hun ble utnyttet av prinsen både i Epsteins millionbolig på Manhattan, på hans private øy i Karibia og hjemme hos Epsteins venninne Ghislaine Maxwell i London. Maxwell sitter varetektsfengslet, også hun tiltalt for menneskehandel.

Den 61 år gamle prinsen har nektet for at han hadde et seksuelt forhold til Giuffre. Til BBC sa han i november 2019 at han ikke husker å ha møtt henne, trass i at det fins bilder av de to sammen.

(NTB)

Slår tilbake mot søksmål

Slår tilbake mot søksmål

dagbladet

705 nye smittede:

Det siste døgnet er det registrert 705 coronasmittede i Norge. Det er 58 færre enn samme dag i forrige uke og fjerde dag på rad med fallende smittetall.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 691 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 935.

Fredag var 96 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var fire færre enn dagen før.

28 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 19 på respirator. Det er fem færre på intensiv og én flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

(NTB)

Kvinne skadd etter sammenstøt i Bergen:

En kvinne skal være skadd etter et sammenstøt med en annen person i Bergen. Det forteller operasjonsleder i Vest politidistrikt, Terje Magnussen, til Dagbladet.

- Nødetatene har akkurat kommet til stedet, så jeg kan ikke si noe mer om skadeomfang, forteller han.

På Twitter skriver politiet at det har vært et uhell hvor to personer har løpt i hverandre.

Meldingen fra politiet på Twitter var først at kvinnen var kjørt på av en elsparkesykkel.

Trikk kolliderte med ambulanse:

En trikk har fredag kveld kollidert med en ambulanse ved Ringen kino ved Grünerløkka i Oslo. Nødetatene fikk melding om hendelsen klokka 21.22 fredag kveld.

Det bekrefter vaktkommandør Eirik Fredriksen i Oslo brann- og redningsetat overfor Dagbladet.

- Vi jobber med å sikre skadestedet. Det er en del trafikale utfordringer på stedet, sier vaktkommandøren.

Han opplyser samtidig at alle nødetatene er på stedet.

Oppdragsleder hos Oslo-politiet Eirik Sandnes forteller at det ikke er meldt om personskade.

- Det var heller ingen pasient i ambulansen, sier Sandnes.

Oppdragslederen informerer om en del materielle skader.

Trikken ved Toftes gate er sperret inntil videre.

Klokka 23.05 oppdaterer politiet i Oslo på Twitter at nødetatene er ferdig på stedet og at trafikken går som normalt.

- Ambulansepersonellet er kjørt til sykehus for ytterligere sjekk. Politiet vil etterforske ulykken, skriver de.

Foto: Eugene Brandal Laran / Dagbladet

Nytt vulkanutbrudd på La Palma: Innstiller fly:

Et nytt vulkanutbrudd på den spanske kanariøya La Palma har ført til at flere fly til og fra øya er innstilt fredag kveld, opplyser flyplassmyndighetene.

Flere flyselskap har besluttet å la flyene stå på bakken etter at vulkanen igjen begynte å spy ut tykke askeskyer etter det nye utbruddet.

Det er første gang siden utbruddet startet søndag, at fly har blitt innstilt. Så langt er nærmere 400 bolighus ødelagt, og over 6.000 av øyas om lag 80.000 innbyggere er evakuerte.

Det er ikke klart når flygningene vil bli gjenopptatt.

(NTB)

Foto: AFP / NTB

Person til sykehus etter knivstikking:

Siste: Mistenkt gjerningsperson er pågrepet.

Det melder Innlandet politidistrikt på Twitter.

Hendelsen skal ha skjedd utenfor Amfi Elverum rundt klokka 18.45 fredag kveld etter at to personer barket sammen.

Personen som skal ha blitt skadd er blitt tatt hånd av helse og kjørt til sykehus.

- Skadeomfanget er ukjent, men personen var våken og bevisst da han ble fraktet til sykehuset, sier operasjonsleder Ole-Erik Løkker Skogheim.

Politiet har ikke kontroll på gjerningspersonen.

- Det framstår ikke at personen er farlig for andre, sier Skogheim.

Like før kl 22:30 melder politiet at de har pågrepet én person mistenkt for å være gjerningsmannen.

Den pågrepne er i slutten av tenårene. Skogheim forteller til Østlendingen at tre andre personer også er anholdt.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.