Nyhetsstudio

Stian Drake

Buss for tog i lengre tid:

Bane Nor beskriver skadene som omfattende etter flere branner langs Vestfoldbanen 27. juli. Det blir buss for tog i lengre tid.

Planen var å gjenåpne Vestfoldbanen for normal trafikk den 9. august etter sommerens vedlikeholdsarbeid.

På grunn av brannene, blant annet i et teknisk rom på Sandefjord stasjon og flere steder langs toglinjen, melder Bane Nor nå at foreløpig prognose for mulig åpning av togtrafikken er satt til 23. august.

- Det er omfattende skader og vi jobber med å skaffe oss oversikt over alle ting som må byttes, sier pressevakt ved Bane Nor, Britt-Johanne Wang, til NRK mandag.

Hun opplyser at Bane Nor fortsatt jobber med å undersøke hva som var årsaken til brannene. En teori er at de kan være forårsaket av lynnedslag.

Vy har satt inn buss for tog på strekningen mellom Tønsberg og Skien.

- Bussen går litt tidligere enn oppsatt rutetid, så sjekk Vy for avreisetidspunkt, sier kommunikasjonssjef i Vy, Åge-Christoffer Lundeby, til rikskringkasteren.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Macrons coronapass på avveie:

Den franske presidenten Emmanuel Macrons coronapass, med hans personlige QR-kode, sirkulerer i sosiale medier.

QR-koden i coronapasset er personlig for hver enkelt bruker og kan skannes og gi informasjon om hvorvidt personen er vaksinert eller har hatt korona nylig.

Nå deles den franske presidentens coronapass i sosiale medier i Frankrike. Det er ikke kjent hvordan coronapasset havnet på avveie.

Coronapasset brukes i Frankrike for å besøke museer, teatre, kinoer, kafeer og restauranter, samt for flyreiser og langdistansetog.

Macron fikk påvist coronasmitte i desember i fjor, og fikk første vaksinedose i mai.

(©NTB)

Foto: Reuters/NTB

Stortinget iverksetter full skatterevisjon av representant-ordninger:

Tirsdag har Stortingets administrasjon satt i gang en bred skatterevisjon av representantenes ordninger, der de også skal gå gjennom enkeltsaker.

Hensikten er å gjennomgå enkeltsaker og vurdere om fordeler skulle vært pålagt inntektsskatt, med tilhørende arbeidsgiveravgift. Dessuten utføres det en bred revisjon av alle skattemessige sider ved ordningene for landets øverste folkevalgte.

Advokater fra Advokatfirmaet Grette er engasjert til oppdraget, som Stortingets direktør Marianne Andreassen vil at skal utføres raskt og grundig.

– Jeg forventer at denne revisjonen skal gi oversikt over alle skattemessige forhold knyttet til representantene slik at vi både kan rydde opp der det eventuelt skulle vært skatteplikt, og for at vi skal bli helt trygge på at vi håndterer skatteplikten korrekt fremover, sier Andreassen i en pressemelding.

Revisjonen kommer i etterkant av at ordningen med pendlerboliger er blitt slått stort opp i mediene. I forbindelse med Aftenpostens avsløringer så KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ingen annen utvei enn gå av som partileder og statsråd.

Flere representanter har tatt kontakt med spørsmål om sine skattemessige forhold, og Stortingets presidentskap har besluttet gjennomgang av reglene for pendlerboligene, i tillegg til vurdering av mulige endringer i ordning for fratredelsytelse og etterlønn.

(NTB)

Sammenstøt mellom flere biler i Drammen:

Det er meldt om sammenstøt mellom en buss og personbil i Mjøndalen i Drammen. Det skal også være flere biler involvert, skriver politiet på Twitter.

Det er ikke meldt om personskader.

Bangkok åpner trolig for turister igjen i november:

Den thailandske hovedstaden Bangkok vil trolig åpnes opp for turister igjen i november, sier lokale myndigheter.

Bangkok var et av de største turistmålene i verden før pandemien, men myndighetene i Thailand stengte grensene for å holde smitten ute.

I november vil antakelig 70 prosent av Bangkoks innbyggere være vaksinert, og da kan byen åpne igjen, opplyser den lokale guvernøren.

Thailands to største turistøyer, Phuket og Koh Samui, tok imot de første turistene i juli. Det er krav om å være vaksinert.

(NTB)

Foto: AP / NTB

Borgere fra fire nye land kan bruke koronapass i Norge:

Norge godtar nå koronasertifikater fra Albania, Færøyene, Marokko og Panama.

Det er utslagsgivende at landene er blitt koblet opp til EUs løsning for koronapass. Dermed kan fullvaksinerte reisende med gyldig koronapass fra de fire landene reise inn i Norge uten karanteneplikt.

De behøver heller ikke bevise negativ test, fylle ut innreiseregistreringsskjema eller koronateste seg på grensen.

Disse lettelsene gjelder også personer som har testet positivt for korona de siste seks måneder.

Tre andre land vil også få gyldige koronapass i Norge når de er koblet opp til EUs løsning: Koronasertifikatene til Andorra, Israel og Monaco er allerede godkjent av EU.

(NTB)

Lover dobling av USAs bidrag til klimafinansiering:

USAs president Joe Biden kom med klimaløfter da han holdt sin tale til FNs hovedforsamling tirsdag.

Verdens høyinntektsland besluttet i Parisavtalen å opprette et globalt klimafond på 100 milliarder dollar i året for å bistå utviklingsland i det grønne skiftet.

De rike landene har imidlertid ikke levert på dette løftet. Det har FN-sjefen kommet med sterk kritikk av i forkant av FNs hovedforsamling denne uken.

- FN-sjefen har med rette erklært kode rød for klimaet, sier Biden.

- For å holde oss til målet om å redusere utslippene til 1,5 grader, må alle komme med forpliktelser til klimatoppmøtet, sier Biden.

Verdens høyinntektsland besluttet i Parisavtalen å opprette et globalt klimafond på 100 milliarder dollar i året for å bistå utviklingsland i det grønne skiftet.

De rike landene har imidlertid ikke levert på dette løftet. Det har FN-sjefen kommet med sterk kritikk av i forkant av FNs hovedforsamling denne uken.

USA vil starte en ny æra av «uopphørlig diplomati» som følge av at krigen i Afghanistan er slutt, sa Biden i talen. Like før hadde FNs generalsekretær António Guterres bedt USA og Kina sette seg ned og sørge for at verden ikke går inn i en ny kald krig.

- Vi søker ikke en ny kald krig, eller en verden delt opp i blokker. USA vil jobbe med alle land for å løse utfordringer, selv om vi har store uenigheter på andre områder, sa den amerikanske presidenten, som brukte deler av talen til å redegjør for et utenrikspolitisk linjeskifte i USA.

USA er rede til å bruke makt hvis nødvendig, men militær makt må være et aller siste verktøy, sa Biden, som brukte store deler av talen til å oppfordre verdens ledere til å stå sammen mot koronapandemien og klimakrisen.

- Vi er ved et historisk vendepunkt, sa han

(NTB)

Foto: AP/NTB

Mann oppførte seg truende utenfor Nav-kontor:

En person har oppført seg truende utenfor Nav-kontoret i Skien. Politet er på stedet og har kontroll på mannen, det melder politet på Twitter.

- Vi har kontroll på vedkommende som skal ha oppført seg truende. Det er snakk om verbale trusler, sier operasjonsleder Eirik Gunnerød i Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet.

Truslene skal ha skjedd gjennom telefon og den mistenkte sto utenfor Nav-kontoret, skriver politiet på Twitter.

Ni ansatte smittet ved Oslo universitetssykehus:

På medisinsk intensiv har ni ansatte, leger og sykepleiere, testet positivt for corona. De ansatte er satt i isolasjon, det skriver Oslo universitetssykehus på sine nettsider.

Alle ansatte var fullvaksinerte. Det er ingen pasienter som er smittet.

Smitten stammer mest sannsynlig fra barna til en ansatt.

- Dette smitteutbruddet viser at pandemien ikke er over og at selv fullvaksinerte kan bli smittet. Selv om sykdomsforløpet ofte er mildt vil helsepersonell i isolasjon kunne bli en utfordring for driften, sier avdelingsleder Dag Jacobsen.

Regjeringen utsetter ikke behandling av EUs fjerde jernbanepakke:

Regjeringen avviser Ap, Sp og SVs krav om å utsette behandlingen av EUs fjerde jernbanepakke, skriver Aftenposten.

Arbeiderpartiet, Sp og SV har via Stortingets europautvalg bedt regjeringen utsette å behandle EUs fjerde jernbanepakke i fredagens møte i EØS-komiteen, til det nye Stortinget har tiltrådt.

De tre partiene, som fikk flertall i valget, er alle mot å gjøre de siste jernbanereglene fra EU til norsk lov – og stemte imot dette i Stortinget. Men det var i juni, og da stemte Stortinget for.

Utenriksminister Ine Søreide (H) har i et brev til de tre partiene gjort det klart at regjeringen ikke vil ta hensyn til deres ønske om å utsette behandlingen av EUs fjerde jernbanepakke, skriver Aftenposten.

Hun viser blant annet til at EØS-avtalen pålegger EØS-komiteen å behandle saken så snart som mulig etter at EU har endret sitt regelverk.

Tore Myhre, direktør for internasjonal avdeling i NHO, sier de forventer at regjeringen gjennomfører Stortingets beslutning om jernbanepakken. Han er sterkt bekymret for konsekvensene hvis jernbanepakken blir satt på vent på grunn av valget.

Myhre er spesielt bekymret for hva som vil skje hvis en ny regjering reverserer et eventuelt vedtak i EØS-komiteen. Det vil bryte med all sedvane, advarer NHO-toppen.

- Det vil være oppsiktsvekkende om den nye regjeringens første handling ville være å utløse en konflikt med EU om EØS-avtalen på et så sentralt område som samferdsel. Dette vil sende helt feil signaler til våre naboer og være et fullstendig brudd med norske interesser, sier han.

(NTB)

Storbritannia snur: Endrer definisjon av fullvaksinert:

Storbritannia endrer definisjonen av fullvaksinert, og vil fra 4. oktober akseptere kryssvaksinering med godkjente vaksiner fra ulike produsenter.

Det melder Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

- Dette er gode nyheter for dem som har vært skeptiske til å takke ja til dose to av en annen vaksinetype, enn den de fikk som dose én på grunn av ønske om å reise til Storbritannia, sier helseminister Bent Høie.

Storbritannia har klassifisert Norge som et grønt land over lengre tid, og har ikke hatt karantenekrav for reisende fra Norge - uavhengig av vaksinestatus.

Storbritannias tidligere definisjon av fullvaksinerte har dermed ikke hatt noen praktisk betydning for reisende fra Norge.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.