Nyhetsstudio

Madeleine Hatlo

Biden ber Cuomo trekke seg:

Da det i mars ble klart at New York-guvernør Andrew Cuomo skulle etterforskes etter anklager om seksuell trakassering, sa president Joe Biden at Cuomo burde gå av om en granskning viste at anklagene var sanne.

Tirsdag konkluderte justisminister i New York, Letitia James, med at guvernøren har trakassert flere kvinner seksuelt, samt at han og hans team skal ha iverksatt represalier mot en tidligere medarbeider som varslet om oppførselen.

- Jeg står ved den uttalelsen, sa Biden under en pressekonferanse tirsdag kveld norsk tid.

- Jeg synes at han skal trekke seg.

Flere politikere, blant andre Nancy Pelosi, leder av Representantenes hus, har tidligere tirsdag framsatt samme ønske.

Guvernøren selv avviser fortsatt anklagene om at han har berørt noen på en upassende måte.

USAs president Joe Biden ber partifelle Andrew Cuomo om å trekke seg som New York-guvernør etter knusende rapport. Foto: NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Varsler styrtregn på Vestlandet:

Meteorologisk institutt har allerede sendt ut gult farevarsel på vindkast for Agder, Rogaland og Hordaland.

Nå sender de i tillegg ut tilsvarende farevarsel for styrtregn sør for Stadt.

- Fra i formiddag til ut ettermiddagen er det ventet lokalt kraftige regnbyger. Det er store lokale variasjoner i intensitet. Mengde og været kan endre seg raskt!

- Fortnite kan bli svartelistet i fem år:

Fortnite blir svartelistet fra alle Apples plattformer inntil rettsstriden er løst, noe som kan ta opptil fem år, ifølge Fortnite-utvikleren Epic Games.

Epic Games-sjef Tim Sweeney sa onsdag at han har fått beskjed fra Apple om at Fortnite blir svartelistet inntil rettsstriden er løst og inntil alle ankemuligheter er brukt opp. Det kan ta opptil fem år, skriver han på Twitter.

- Apple brukte ett år på å fortelle verden, retten og pressen at de ønsket Epic velkommen tilbake til App Store hvis de gikk med på å følge de samme reglene som alle andre. Epic var enig, og nå vedkjenner ikke Apple seg misbruk av monopolistmakt over en milliard brukere, skriver han.

En representant for Apple har ikke svart på APs henvendelser om å kommentere saken.

Tidligere denne måneden beordret en føderal dommer Apple til å lempe på betalingsmodellen slik at tredjepartsselskaper kan omgå betalingsplattformen.

Det var Epic Games som gikk til søksmål mot Apple etter at Apple og Google fjernet det populære spillet fra sine app-butikker i fjor. Årsaken var at Epic Games hadde lansert en betalingsløsning som fungerte uavhengig av både Apples og Googles plattformer.

Apple så på dommen som en seier fordi dommeren slo fast at selskapet ikke bryter noen monopolforebyggende regler, og at Apple ikke forsøker å oppnå monopol.

Epic Games var misfornøyd med dommen og sa den verken var en seier for utviklere eller forbrukere. Epic har derfor anket dommen.

(NTB)

Foto: Reuters / NTB

Politimannens tidligere arbeidsgiver: - Tragisk:

Natt til onsdag fant politiet to døde personer i en leilighet på Kolbotn i Follo. Det ble funnet en mann og en kvinne med store skader, som begge ble bekreftet omkommet på stedet. De var gift og i 40-åra.

Den avdøde mannen har bakgrunn fra politiet. En av hans tidligere politiarbeidsgivere bekrefter at han var ansatt hos dem for noen år siden.

- Vi opplever saken som tragisk, men har ingen kommentar utover dette, skriver de i en e-post til Dagbladet torsdag.

Mannen har de siste åra vært ansatt på Politihøgskolen. Dagbladet har vært i kontakt med pressevakten til høgskolen, som bekrefter at en av de avdøde var ansatt hos dem.

- Dette er en tragisk sak, og våre tanker går naturlig nok til familie, venner og kolleger som berøres av dødsfallene. Ansatte ved Politihøgskolen ivaretas nå i tråd med de prosedyrer vi har, skriver pressevakt Rune Kvern til Dagbladet.

Onsdag bekreftet politiadvokat Nina Marthinsen i Øst politidistrikt overfor Dagbladet at de vil vurdere etterforskernes habilitet i saken.

- Vil den avdøde mannens historie som politi påvirke etterforskningen?

- Det var Politihøgskolen som gikk ut med denne informasjonen. Det er politiet i Øst som etterforsker saken, og habilitet blir vurdert, sier Marthinsen.

Politiadvokaten vil ikke si noe om hendelsesforløpet. Hun forteller at obduksjonsrapporten vil vise hva som har skjedd.

ETTERFORSKNING: Tekniske og taktiske undersøkelser er påbegynt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
To døde

To døde

dagbladet

Venter uvær - ferjeavganger innstilt:

Fjord Line innstiller torsdag alle ferjeavganger mellom Kristiansand og Hirtshals, melder Fædrelandsvennen.

- Teoretisk kunne vi ha seilt, men av hensyn til sikkerheten til passasjerer og gods fant vi det tryggest å kansellere flere seilinger, sier kommunikasjonssjef Flemming Hofmann Tveitan til avisa.

Meteorologisk institutt har varslet om kraftig vind og sendt ut gult farevarsel på vindkast for Agder, Rogaland og Hordaland.

Rederiet opplyser at innstillingen gjelder alle avganger mellom Kristiansand og Hirtshals, samt MS Bergensfjord mellom Langesund og Hirtshals

Åpner Nav i Bergen - dobler antall vektere:

Fire av fem Nav-kontor i Bergen gjenåpnes tordag, etter å ha vært stengt siden angrepet ved Nav Årstad mandag, der en kvinne i 50-åra ble drept.

Det melder Bergens Tidende.

- Alle Nav-kontor i Bergen dobler antall vektere som er til stede på kontoret. I tillegg vil det være to ansatte i alle samtaler, hvorav en av dem er leder, sier Anne Kverneland Bogsnes, direktør i Nav Vestland, til avisa.

Nav Årstad er fremdeles stengt ut uka, av hensyn til politiets etterforskning.


Tegnell: - Uunngåelig at eldre smittes:

Om under en uke gjenåpner Sverige.

Samtidig registreres nå det høyeste antallet coronasmittede på sykehjem siden april.

Forrige uke er det meldt om 15 coronarelaterte dødsfall på svenske sykehjem. Dette utgjør 65 prosent av dødsfallene, ifølge Aftonbladet.

- Det er ikke så rart. Dette er ei gruppe som er veldig utsatte ved denne typen sykdom, og det er ei gruppe der dødsfall er ganske vanlig, sier statsepidemiolog Anders Tegnell til avisa.

På spørsmål om hvorfor man ikke lykkes bedre med å beskytte de eldre fra smitte når det finnes vaksiner, hygienerutiner og smittevernutstyr, svarer Tegnell:

- Å tro at man kan holde smitten helt borte fra de sårbare - det kommer ikke til å gå. De trenger å møte personer for å få omsorg. Da er det uunngåelig at det oppstår smitte fra tid til annen.

Foto: TT / NTB

- Vendepunkt for menneskeheten:

Storbritannias statsminister Boris Johnson uttalte under sin FN-tale onsdag at klimatoppmøtet i Glasgow er et viktig vendepunkt for menneskeheten.

Med sin sedvanlige fargerike stil oppfordret Johnson til at man slutter å se på planeten som et leketøy som ikke kan ødelegges, og kalte toppmøtet i november en siste sjanse for menneskeheten.

- Vi kan gjøre denne vakre planeten praktisk talt ubeboelig – ikke bare for oss selv, men for mange arter, sa Johnson til FNs hovedforsamling.

- Derfor er toppmøtet COP26 i Glasgow et vendepunkt for menneskeheten, sier statsministeren.

Johnson stilte seg bak et mål om at industrilandene skal avskaffe kullkraft innen 2030, og resten av verden følge opp et knapt tiår senere.

Statsministeren pekte også på Storbritannias evne til å kutte klimagassutslipp og samtidig sørge for økonomisk vekst.

- Vi har ingenting å frykte og alt å tjene på den grønne industrielle revolusjonen, sa Johnson.

(NTB)

Moderna-sjefen tror pandemien er over om et år:

Med økt vaksineproduksjon og forsyninger til hele verden, kan coronapandemien være over om et år, mener administrerende direktør Stephane Bancel i Moderna.

Uttalelsen kommer i et intervju med den sveitsiske avisa Neue Zürcher Zeitung , skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Om du ser på utvidelsen av produksjonskapasiteten i hele vaksineindustrien gjennom det siste halvåret, bør det være tilstrekkelige doser innen midten av neste år til at hele verden kan bli vaksinert. Det bør også være mulig å gi ekstra doser i tilstrekkelig omfang, sier Bancel.

Han legger til at de som ikke vaksinerer seg bør bli immune på naturlig vis, fordi Delta-varianten er så smittsom, slik at situasjonen vil ligne mer på den vi kjenner fra vanlig sesonginfluensa.

- Jeg antar dette vil skje om et års tid, sier Bancel.

(NTB)

Foto: AFP / NTB

Advarer om vindkast:

Årets første høststorm har allerede truffet Nord-Norge. Også langs sør- og vestlandskysten skal vinden være sterk de neste dagene.

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel på vindkast for Agder, Rogaland og Hordaland.

Nå advarer Hovedredningssentralen Sør-Norge om de kraftige vindkastene, og ber folk forberede seg.

- Det er meldt MYE vind i Sør-Norge. Hovedredningssentralen ber folk med båt sjekke og eventuelt doble fortøyninger, da vi har flere eksempler på båter som sliter seg og driver bort, skriver de på Twitter

Foto: Meteorologisk institutt

Koronavaksine obligatorisk for OL-utøvere fra USA:

Alle amerikanske utøvere som skal delta i vinterens OL i Beijing i februar, må være vaksinert, ifølge retningslinjene til landets OL-komité.

Onsdag la USAs olympiske og paralympiske komité (USOPC) fram retningslinjer for de kommende lekene. Innen 1. november skal alle utøvere og støtteapparat ha mottatt vaksinen.

Retningslinjene gjelder også for alle de kommende olympiske lekene.

– Dette vil øke vår mulighet til å skape et sikkert og produktivt miljø for Team USAs utøvere og støtteapparat, sier administrerende direktør Sarah Hirshland i USOPC.

Et lignende krav forelå ikke før sommer-OL i Tokyo. Omkring 100 av 613 amerikanske utøvere dro til Japan uten vaksine.

Likevel fins det unntak av medisinske eller religiøs art, og her vil komiteen gjøre en vurdering i hver sak, opplyses det.

Vinter-OL starter 4. februar og varer til 20. februar neste år.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.