Nyhetsstudio

Marlene Lundberg Holm

17 nye smittetilfeller i Stavanger:

Det siste døgnet har Stavanger kommune registrert 17 nye tilfeller av coronaviruset. Sandnes kommune har registrert ni tilfeller.

Seks av tilfellene i Stavanger stammer fra utenlandsreise, ti er nærkontakter, mens ett tilfelle har ukjent smitteopphav, melder kommunen.

Av de ni tilfellene i Sandnes kommune det siste døgnet skyldes fire innreise, fire er nærkontakter mens smittesporing pågår for det siste tilfellet.

De to andre kommunene på Nord-Jæren, Randaberg og Sola, har ikke registrert noen nye smittetilfeller det siste døgnet, skriver Stavanger Aftenblad.

Strand kommune melder om tre nye smittetilfeller siste døgn, mens Time kommune melder om ett nytt tilfelle.

(NTB)

Foto: saiko3p / Shutterstock / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Tengs-saken: Tror politiet drev skjult etterforskning:

Forsvareren til den drapssiktede mannen i Birgitte Tengs-saken, tror at politiet har drevet med skjult etterforskning av hans klient i flere år.

– Vi jobber ut fra en hypotese om at det er brukt skjult etterforskning mot vår klient. Mer ønsker jeg ikke å si om dette på nåværende tidspunkt, sier advokat Stian Kristensen til Stavanger Aftenblad.

Sammen med advokat Stian Bråstein er han den siktede 50-åringens forsvarer.

I skjult etterforskning kan politiet bruke metoder som kommunikasjonskontroll, hemmelig ransaking, romavlytting, dataavlesing, utsatt underretning, teknisk sporing, spaning, informantbehandling og infiltrasjon.

Det betyr at mannen kan ha hatt status som siktet og blitt etterforsket uten at han selv var klar over det. For at politiet skal kunne gjennomføre slik etterforskning må en siktelse foreligge, selv om den altså ikke er offentlig.

– Jeg vil ikke si noe om en eventuell tidligere siktelse i saken. Vi vil ikke si noe om verken etterforskningsskritt eller metodebruk i saken før pågripelsen, sier politiadvokat Fredrik Martin Soma i Sørvest politidistrikt til avisen.

Den drapssiktede mannen ble fredag 3. september varetektsfengslet i fire uker i Sør-Rogaland tingrett. Han anket avgjørelsen til lagmannsretten, men anken ble forkastet

(NTB)

Nord-Irland: To menn siktet for journalistdrap:

To menn er siktet for drapet på den nordirske journalisten Lyra McKee, som ble skutt og drept da hun dekket opptøyer i Derry i 2019.

29 år gamle McKee var ansett som en av Nord-Irlands mest lovende journalister, skriver The Guardian. Ekstremistgruppen New IRA påtok seg ansvaret for drapet.

De to drapssiktede, som er henholdsvis 21 og 33 år gamle, er også siktet for besittelse av våpen og ammunisjon med hensikt å utøve vold, besittelse og bruk av bensinbomber, samt ildspåsettelse.

I tillegg til de to, ble to andre menn pågrepet onsdag. Den ene, som er 20 år gammel, er blant annet siktet for besittelse og bruk av bensinbomber.

Den andre, en 19-åring, har siden blitt løslatt. De tre andre møter i retten i Derry via videooverføring fredag.

En 53 år gammel mann er fra før blitt pågrepet og siktet i forbindelse med drapet.

(NTB)

Franskmann tiltalt for folkemord i Rwanda:

En franskmann i 70-åra er tiltalt for å ha vært involvert i folkemordet i Rwanda i 1994, opplyser franske antiterrormyndigheter.

Mannen, Isaak Kamali, ble født i Rwanda, men har siden fått fransk statsborgerskap. Han har vært på radaren til de franske myndighetene siden 2009, og tiltales nå for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten.

I en uttalelse fra påtalemyndigheten heter det at Kamali anklages for å ha vært involvert i folkemordet mot tutsiene i Rwanda i 1994.

Kamali, som er fra det sentrale Rwanda, var ansatt i landets transportdepartement under folkemordet. Ifølge FN ble rundt 800.000 mennesker drept, majoriteten fra tutsi-minoriteten, mellom april og juli i 1994.

Kamali bestrider anklagene. En domstol i Rwanda dømte ham til døden i 2003, men Kamali var ikke til stede i retten. Dommen ble senere annullert på grunn av endringer i det rwandiske lovverket, ifølge en Frankrike-basert gruppe for ofre av folkemordet.

Rwanda ønsker ham stadig utlevert, men Frankrike har så langt avvist å utlevere ham.

(NTB)

982 nye smittede:

Det siste døgnet er det registrert 982 coronasmittede i Norge. Det er 647 færre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 1.012 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 1.426, så trenden er synkende.

Torsdag var 97 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var ni færre enn dagen før.

33 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 20 på respirator. Det er to færre på intensiv og én flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

Ved midnatt natt til fredag var det utført 7,5 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor.

I alt har 180.432 personer testet positivt.

Til nå har 4.022.212 personer fått første dose av coronavaksinen, og 3.515.396 personer har fått andre dose.

Til sammen er 841 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

58,6 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 19 dødsfall i Norge.

(NTB)

Mangedobling av corona-innleggelser:

Pandemien er på ingen måte over i Storbritannia. Sky News melder torsdag at det nå er registrert sju ganger så mange corona-relaterte sykehusinnleggelser som på samme tid i 2020.

Det er også bekymring for hvordan utviklingen blir når det kjøligere høstværet slår inn og folk i større grad vil omgås sosialt innendørs.

Smittesituasjon skjer til tross for god framgang i vaksineringen i Storbritannia. Over 80 prosent av den voksne befolkningen er fullvaksinert. Alle fra 16 år og oppover kan få coronavaksine i landet.

Sky News melder om 158 nye covid-relaterte dødsfall siste døgn samt 26911 nye smittetilfeller. Mellom 2. januar og 2. juli ble det registrert 51 281 coronarelaterte dødsfall i England. 640 av personene som døde, var fullvaksinert.

Foto: Ingus Kruklitis / Shutterstock / NTB

NÅ: Store problemer for TikTok:

TikTok har tilsynelatende store problemer mange steder i verden.

Ifølge nettstedet Downdetector meldes det om problemer i Polen, Finland, Mexico, Irland, Spania, Italia, Frankrike, Storbritannia, Canada og USA.

Det ser ut som det er problemer for norske brukere også.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Dagens nyheter:

NRK gikk av med en soleklar seier om seerne i sin valgsending på mandag. TV 2-veteran Oddvar Stenstrøm stempler sendinga som stusselig og kjedelig.

Det pågår en klappjakt på en angivelig tungt bevæpnet mann i den russiske byen Liski. Mannen er mistenkt for å ha drept en familie på tre og et påfølgende bombeangrep mot en politistasjon.

Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) mener vi nærmer oss tidspunktet hvor vi kan åpne samfunnet helt.

Etterforsker mulig alvorlig voldshendelse i Steinkjer:

Bevæpnet politi har iverksatt etterforskning etter melding om mulig alvorlig voldshendelse i Steinkjer sentrum, melder politiet på Twitter.

- Informasjonen som er frembragt tyder ikke på personskade. Politiet kan ikke gi mer informasjon i saken, før involverte parter er avhørt, skriver politiet.

Vurderer grep etter dette:

På søndag ble over 1400 grindhvaler drevet inn i en fjord på Færøyene og drept. Dette er en årlig tradisjon, men i år ble det slaktet flere enn normalt.

Bildene av de avdøde grindhvalene, som er en art i delfin-familien, har gått verden rundt og fått mye kritikk fra en rekke miljøorganisasjoner. Nå vurderer myndighetene å endre reglene for fangsten.

- Vi tar saken meget alvorlig. Selv om disse fangstene betraktes som bærekraftige, vil vi studere nærmere delfinfangsten og rollen den spiller i det færøyske samfunnet, skriver lagmann Bárdur Nielsen i en pressemelding, ifølge den danske avisa BT.

- Regjeringen har besluttet å innlede en evaluering av reglene for å fange grindhval, skriver Nielsen.

Fangstformen som går ut på å drive grindhval inn i en grunn fjord og slakte dem på stranda er nå bare i bruk på Færøyene. I Norge er delfinarten fredet.

DØDE: Rundt 1400 grindhvaler skal ha blitt slaktet på Færøyene. Foto: Sea Shepherd
- Jeg er sjokkert

- Jeg er sjokkert

dagbladet

Krisetiltak i helsevesenet:

Den amerikanske delstaten Idaho er hardt rammet av coronaviruset. Helsevesenet er under så hardt press at tilgangen til intensivbehandling må rasjoneres.

Delstatens helsedepartement kom med kunngjøringen om krisetiltak og rasjonering etter at det største sykehusnettverket i Idaho, St. Luke's Health System, slo alarm.

De ba om å få innføre krisetilstand fordi sykehusene er overveldet av de mange covid-19-tilfellene. Det innebærer blant annet at intensivplasser skal tildeles de pasientene som har størst sjanse for å overleve.

Tidligere har slik prioritering kun vært tillatt på sykehus nord i Idaho, men kriseerklæringen gjelder nå hele delstaten.

Idaho er blant delstatene i USA der vaksinedekningen er dårligst, bare 53,8 prosent av den voksne befolkningen er fullvaksinert. Delstatens republikanske guvernør Brad Little har ifølge New York Times avvist å innføre krav om munnbind eller vaksinasjoner.

(NTB)

Boise i Idaho i USA. Foto: Shutterstock / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.