Annonse

Nyhetsstudio

Bolsonaro skal etterforskes
Høyesterett beordrer at Brasils president Jair Bolsonaro skal etterforsket for angrep på landets valgsystem. Foto: AP / NTB

Bolsonaro skal etterforskes

En dommer i Brasils høyesterett beordrer etterforskning av president Jair Bolsonaro for angrep mot landets valgsystem.

Kjennelsen kommer etter at Bolsonaro har trappet opp sitt langvarige angrep mot landets valgsystem, uten å vise til bevis hevdet at det er svært utsatt for valgfusk.

Bolsonaro har tatt til orde for at man gjennomgår hele det elektriske valgsystemet og at det lages papirkopier av hver eneste stemme. Dette for at man skal kunne kontrollregne stemmer ved eventuell mistanke om juks, ifølge Bolsonaro. Om dette ikke skjer, har han sagt at valget kan bli avlyst.

Ifølge en gruppe nåværende og tidligere høyesterettsdommere som tjenestegjør i valgmyndighet TSE, er det ikke dokumentert noen tilfeller av valgfusk siden det elektroniske systemet ble innført i 1996.

(NTB)

Annonse

Kraftig økning i tallet på trafikkdøde i år

I alt mistet 14 personer livet på norske veier i november i år. Det er dobbelt så mange som gjennomsnittet de siste tre årene og 10 flere enn i fjor.

Vi må tilbake til 2018 for å finne lignende tall. Så langt i år har 111 personer mistet livet i trafikken her i landet, det er 31 flere enn i samme periode i fjor, opplyser Statens vegvesen. Fire av de 14 døde i november var fotgjengere.

– Jeg følger utviklingen tett, og en periode i november tikket det inn meldinger om dødsfall daglig på min mobil, sier Guro Ranes, leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Rus, fart og uoppmerksomhet er de vanligste medvirkende faktorene til dødsulykker.

- Til tross for at det stadig blir tryggere biler og veier, er vi også avhengige av at trafikantene er klar over og tar sitt ansvar. I julebordsesongen vil jeg be folk om å være ekstra oppmerksomme, sier Ranes.

(NTB)

Annonse

Morgennytt

Mann døde utforkjøring på E6
En 51 år gammel mann fra Hamarøy i Nordland døde i en utforkjøring på E6 i Hamarøy kommune onsdag kveld.

Hollywood-skuespiller voldtektstiltalt - juryen ga opp
Juryen klarte ikke å bli enige om Hollywood-skuespiller Danny Masterson er skyldig i de tre tiltalepunktene for voldtekt. Dermed blir det en ny rettssak for «That 70s Show»-stjerna.

Professor: Dette stopper alkosuget
Forholder du deg til alkohol på denne måten, kan det være tegn på at du har anlegg for å utvikle alkoholproblemer, ifølge fagfolka Dagbladet snakker med.

Annonse

Vil ikke utrede omskjæring

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) ser ingen grunn til å utrede om rituell omskjæring av gutter bryter med menneskerettighetene, slik Røde Kors har bedt om.

Tidligere denne uken tok Thale Skybak, leder for nasjonal politikk og kunnskap i Redd Barna, til orde i Vårt Land for å gjennomføre en juridisk utredning av rituell omskjæring for guttebarn.

I et brev til Helse- og omsorgsdepartementet ba organisasjonen regjeringen om å kartlegge hvorvidt barns menneskerettigheter er tilstrekkelig ivaretatt med dagens lovverk.

I svarbrevet fra helse- og omsorgsminister Kjerkol skriver hun at Norges lovverk innen rituell omskjæring ikke er i strid med menneskerettighetene, og at de ikke ønsker å gjennomføre noen utredning nå, melder Vårt Land.

– Jeg har forståelse for at dere er opptatt av spørsmålet om rituell omskjæring av gutter. Det gjør seg gjeldende kryssende hensyn ved slike inngrep. Jeg mener imidlertid at den loven vi har om rituell omskjæring av gutter, innebærer en riktig avveining av de ulike hensynene, skriver Kjerkol.

Fra 2015 ble norske helseforetak pålagt å gi tilbud om omskjæring av gutter.

Bakgrunnen var blant annet at flere babyer var blitt alvorlig skadd etter å ha blitt omskåret under utrygge forhold. I 2012 døde en to uker gammel gutt fra Oslo etter at han ble omskåret på et legekontor i hovedstaden.

(NTB)

Annonse

Dom: Seksuelt overgrep på dansegulv

En mann i 30-årene er dømt til fengsel i to år og ti måneder for et seksuelt overgrep mot en kvinne på et utested.

Dommen er ikke rettskraftig og vil bli anket, melder Romerikes Blad.

Overgrepet skal ha skjedd på dansegulvet på et nå nedlagt utested på Jessheim 3. oktober i fjor. Den tiltalte mannen nektet straffskyld og nektet for å ha gjort det han ble beskyldt for da han møtte i Romerike og Glåmdal tingrett i midten av november.

Den tiltaltes forklaring er ikke forenlig med den fornærmede kvinnens forklaring, men retten fester avgjørende lit til hennes forklaring, ifølge dommen. Flere vitner styrket kvinnens forklaring.

Handlingen skjedde så raskt at kvinnen ikke fikk stanset mannen før overgrepet hadde funnet sted, heter det i den enstemmige dommen.

Mannen i 30-årene er i tillegg til nesten tre år i fengsel, dømt til å betale kvinnen 150.000 kroner i oppreisningserstatning.

Tiltaltes forsvarer, Per Ove Marthinsen, sier til Romerikes Blad at dommen vil bli anket på skyldspørsmålet.

(NTB)