Nyhetsstudio

Johannes Theodor Fjeld

STRAKS: Strammer inn i Bergen:

Byrådet i Bergen inviterer til pressekonferanse om nye smitteverntiltak og den gjeldende smittesituasjonen torsdag klokka 14.00.

Til stede på pressekonferansen er fungerende byrådsleder Lubna Boby Jaffery, helsebyråd Beate Husa, kommuneoverlege Trond Egil Hansen og fungerende smittevernoverlege Kjell Haug.

Jaffery opplyser at flere av de smittede i kommunen har fått første vaksinedose, og at kommunen jobber aktivt med TISK - men at høye smittetall gjør smittesporing utfordrende.

- I sum er dette alvorlig. Selv om mange er vaksinert, er ikke faren over, sier hun.

Bergen har torsdag vedtatt en lokal forskrift, som trer i kraft 6. august.

Følgende tiltak innføres:

* Plikt til registrering og legitimering av gjester på serveringssteder.
* Harmonisering mellom skjenketid for ute- og inneservering slik at en kan skjenke like lenge ute som en har bevilling for å skjenke inne.
* Plikt til at det på skjenkesteder, restauranter, kafeer, kantiner og andre serveringssteder skal brukes munnbind når ansatte og gjester beveger seg i lokalet og det er fare for at avstandskravet på en meter ikke kan overholdes.
* Lydnivået på steder hvor det spilles musikk skal justeres til et nivå som gjør det mulig for gjester å prate sammen med en meters avstand.

Kommunen innfører besøksbegrensninger på sykehjem til beboere på maks to besøkende hver dag. Besøkende må bruke munnbind, og ansatte ved sykehjem skal bruke munnbind når to meter avstand ikke kan overholdes - gitt at dette ikke er til hinder for nødvendige arbeidsoppgaver.

Kommunen anbefaler at ikke mer enn 10 personer samles i private hjem - ikke medberegnet fullvaksinerte, og det anbefales bruk av munnbind i lokaler der den enkelte ikke kan holde minst en meters avstand tilm andre enn husstandsmedlemmer - inkludert på kollektivtransport og i taxi.

Skolene åpner imidlertid på grønt som planlagt, og det innføres ikke tiltak for slkoler og barnehager.

Kommunen legger ingen restriksjoner på arrangementer i fadderuka, men understreker at studiestedene må følge alle nasjonale regler for arrangementer og de lokale tiltakene og anbefalingene som innføres i Bergen.

Fungerende smittevernoverlege Kjell Haug opplyser at smitten er spredt over hele aldersspekteret, selv om brotrparten er blant de yngre.

- Vi har ikke ett utbrudd, vi har mange utbrudd. Alle bydeler er nå affisert, men de sentrumsnære bydelene er hardest rammet, sier han.

Han opplyser at 26 personer jobber kontinuerlig med smittsporing.

- De har kapasitet til å effektivt smittespore cirka 50 personer. Når vi kommer opp i et antall på 80, begynner smittesporingen å settes på strekk.

Data fra kommunen viser at halvparten av de smittede i kommunen har fått én vaksinedose, opplyser Haug.

- Det er et uttrytkk for at det å være delvaksinert, ikke gir god nok beskyttelse. Sju prosent av de som smittes er fullvaksinert. Det viser også at det å bli fullvaksinert ikke er en total beskyttelse mot viruset, men det hjelper allikevel utrolig godt, sier han.

Torsdag er det registrert 82 nye smittetilfeller i Bergen kommune. Det er en økning fra 47 tilfeller onsdag og 48 tilfeller tirsdag.

Følg pressekonferansen direkte på Dagbladet TV.

Studioet fortsetter under annonsen

Oslo: Tog evakuert etter røykutvikling :

Nødetatene er på vei til Bryn togstasjon i forbindelse med røykutvikling fra et togsett, skriver Oslo-politiet på Twitter.

- Toget skal være evakuert og passasjerene er i sikkerhet, skriver politiet.

EVAKUERING: Passasjerene ble evakuert. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Frigir navnet på den omkomne trafikkdirigenten:

Det var 33-årige Magnus Grønvold fra Stavern som omkom i trafikkulykken i Ål mandag kveld.

Det bekrefter Brit Fyksen, politistasjonssjef i Hallingdal, til Østlandsposten.

– I samråd med de pårørende har vi offentliggjort navnet, sier politistasjonssjefen.

Hun legger til at politiet har opprettholdt god dialog med de pårørende.

– Vi tenker på de pårørende, som står i en tragisk situasjon, sier Fyksen.

Ulykken skal ha funnet sted klokka 20.15 mandag kveld.

Politiet fikk melding om en fotgjenger som var alvorlig påkjørt. Den døde viste seg å være en trafikkdirigent på jobb.

- Ulykken har skjedd i forbindelse med veiarbeid, og det er en som har regulert trafikken med manuell dirigering som er kjørt ned av en bilist, forteller operasjonsleder ved Sør-øst politidistrikt, Erik Gunnerød, til Dagbladet.

- Svært tragisk

- Svært tragisk

dagbladet

Sveinung Rotevatn (V) og KrF-topp har betalt for lite skatt:

Klimaminister Sveinung Rotevatn (V) og KrFs finanstopp Tore Storehaug har betalt for lite skatt på sine stortingsleiligheter, melder Aftenposten.

Begge har fått pendlerbolig fra Stortinget fordi de har vært folkeregistrert hos foreldrene sine et annet sted i landet.

Skatteetaten har slått fast at politikere som bor gratis hjemme, skal betale skatt av fordelen av fri bolig.

Stortingets administrasjon vil ikke opplyse om leieverdien til de aktuelle boligene. Avisa har derfor tatt utgangspunkt i SSBs statistikk over leiemarkedet.

Slik har de regnet seg fram til at Rotevatn skulle skattet 210 000 kroner mer enn han har gjort. Storehaug skulle ifølge avisa ha skattet mellom 190 000 og 230 000 kroner mer enn han har gjort.

Både Rotevatn og Storehaug er i kontakt med Stortingets administrasjon for å få avklart situasjonen.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Må fratre etter varsel:

Anders Beyer fratrer som direktør for Festspillene i Bergen. Det skriver festspillene i en pressemelding.

Styret i Festspillene i Bergen mottok 3. august 2021 et eksternt varsel mot direktør Anders
Beyer. Innholdet i varselet var alvorlig og styret besluttet at det skulle iverksettes en ekstern
undersøkelse. Styret engasjerte Advokatfirmaet Hjort til å foreta undersøkelsen. 

Rapporten er underbygget av bevis som SMS, e-poster og Messenger-meldinger som er tidsnære, det vil si fra den perioden da hendelsene fant sted.

Rapporten bekrefter innholdet i varselet.

Styret vil ikke gå nærmere inn på hendelsesforløpet av hensyn til den fornærmede. 

Styret har gjort sine vurderinger basert på rapportens konklusjon om de faktiske forhold. Rapporten beskriver at festspilldirektør Anders Beyer har benyttet sin stilling til å forsøke å etablere en mulig privat relasjon på en måte som var krenkende overfor fornærmede.

Styret har derfor ikke lenger tillit til Anders Beyer, og har besluttet å si opp arbeidsavtalen med ham.

Nav-kontor stengt etter trussel:

Nav-kontoret i Alna i Oslo stenger ned etter en trussel, bekrefter politiet overfor VG.

- Vi har fått melding via NAV om at de har mottatt en trussel. De har selv valgt å stenge kontoret. Patruljen er framme på stedet akkurat nå. De skal ta en vurdering der oppe, sier operasjonsleder Christian Krohn Engeseth i politiet til Dagbladet.

Politiet fikk melding om hendelsen kl. 10.45.

Politiet har kjennskap til innholdet i den angivelige trusselen og kjenner identiteten til vedkommende som skal ha framsatt den, men ønsker ikke kommentere dette på nåværende tidspunkt.

Det er uklart om vedkommende befinner seg på stedet, ifølge Krohn Engeseth. Politiet er ikke i kontakt med vedkommende.

- Vi har ingen holdepunkter om at vedkommende er på stedet, sier han.

Bergstø i sonderingene for SV:

Det er nå klart at det er nestleder Kirsti Bergstø som skal være med partileder Auduns Lysbakken i sonderingene om ny regjering.

Samtalene starter på Hurdalsjøen torsdag.

Partiene har kun med seg to personer hver til sonderingene. Dermed får SV andre nestleder Torgeir Knag Fylkesnes ikke delta i disse første samtalene.

Hvis sonderingene lykkes går Ap, SP og SV videre inn i formelle regjeringsforhandlingene. Sonderingene skal avklare betydelige betydelige stridsspørsmål og avklare praktiske og generelle spørsmål.

Først i forhandlingene blir partiene enige om regjeringens politikk og plattform.

Mange blir skuffa

Mange blir skuffa

dagbladet

- Har funnet årsaken til Gjerdrum-skredet:

Om en uke kommer rapporten om kvikkleireskredet på Gjerdrum i romjula 2020, der ti mennesker mistet livet.

Et ekspertutvalg har jobbet med å finne årsaken til at skredet ble utløst, og skal i tillegg foreslå tiltak for å hindre framtidige leirskred.

Granskningsleder Inge Ryen opplyser overfor Aftenposten at de har funnet årsaken til skredet.

Hva de har kommet fram til vil imidlertid ikke offentliggjøres før 29. september - førstkommende onsdag.

Høststormen er i gang: - Sikre løse gjenstander:

Meteorologene har sendt ut farevarsler om kraftige vindkast for store deler av Nord-Norge, samt langs sørlandskysten.

De melder at lavtrykket mellom Grønland og og Nord-Norge gir kuling og storm i vestlige deler av landet i dag og i morgen, fra sør til nord.

- Ta forholdssregler, og sikre løse gjenstander, skriver de på Twitter.

Dagbladet har snakket med vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Martin Granerød, som sier det kan være fare for at trær kan knekke grunnet kraftig vind.

- Vi har sendt ut farevarsel for årets første høststorm. Det kommer en kraftig søravind i Norskehavet som følge av et lavtrykk.

Granerød varsler at det kan bli en kraftig vind, og han påpeker at man i hele Troms og Finnmark kan forvente vindkast fra 25 til 33 meter per sekund.

- Det er til og med mulighet for at det kan komme vindkast opp til 35 meter per sekund, men det er ikke sikker at det kommer til å bli fullt så kraftig vind, sier meteorologen.

Onsdag morgen har stormen nådd Lofoten, melder NRK.

Fergerederiet Torghatten Nord har innstilt flere samband i morgentimene og utover formiddagen. Flere flyavganger til og fra Lofoten er også innstilt.

Utover onsdagen er det særlig Troms og Finnmark som kommer til å merke vinden, forteller vakthavende meteorolog ved Værvarslinga for Nord-Norge, Håvard Thorset.

– Her kommer den sterkeste vinden til å være rundt midt på dagen. Lokalt kan det enkelte plasser komme enda kraftigere vindkast enn det vi ser i Nordland, sier Thorset til statskanalen.

Alle Nav-kontorer i Bergen holder stengt:

Samtlige Nav-kontorer i Bergen fortsetter å holde stengt onsdag etter knivangrepet på Danmarksplass mandag.

Det opplyser kommunikasjonsrådgiver Birgitte B. Lygre til Bergens Tidende.

Nav-kontoret på Årstad har bestemt at de skal holde stengt ut uken av hensyn til politiets etterforskning. Det vil gjøres en ny vurdering av videre åpningstider for de øvrige kontorene i Bergen i løpet av onsdagen.

To Nav-ansatte ble knivstukket på Nav Årstad på Danmarksplass mandag formiddag. En kvinne i slutten av 50-årene døde av skadene, mens en kvinne i midten av 30-årene er lettere skadd. En mann i 30-årene er pågrepet og siktet for drap og grov kroppsskade.

(NTB)

Dramatisk nedgang i koalabestanden:

Det skriver CNN.

I løpet av tre år har Australia mistet nesten en redjedel av koalabestanden, opplyser Australian Koala Foundation (AKF)

Den uavhengige ideelle organisasjonen anslår at bestanden har falt til mindre enn 58 000 i år. Det er en nedgang på omtrent 30 prosent fra 80 000 i 2018.

- Nedgangene er ganske dramatiske, sier AKF-leder Deborah Tabart.

Hun mener at landet trenger en koalabeskyttelseslov.

Nedgangen skyldes blant annet tørke, skogbranner og at utbyggere feller trær, opplyser de.

Delstaten New South Wales er hardest rammet. Her har antallet falt med 41 prosent. Noen regioner anslås å ha så få som fem eller ti koalaer igjen.

Foto: Richard Sowersby/ Rex/ NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.