Nyhetsstudio

Line Fransson

Norge: - Ikke nye afghaner-vurderinger:

Talibans voldsomme frammarsj i Afghanistan de siste ukene har gjort at tolker og andre afghanere som har jobbet som renholdere, kokker og annet for de norske og internasjonale styrkene nå frykter for livet.

Det har fått Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) og flere norske politikere til å be om at afghanere som har jobbet for de norske styrkene i Afghanistan, og som fikk avslag på grunn av sikkerhetssituasjonen, skal få behandlet sakene sine på nytt.

- Veteranforbundet mener afghanere som har vært ansatt for Norge, og som fikk avslag på sine asylsøknader på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet, må få vurdert sakene sine på nytt, sier Bjørn Robert Dahl, generalsekretær i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO), til Dagbladet.

Men ikke noe tyder foreløpig på at de vil bli hørt. Statssekretær Hilde Barstad i Justis- og beredskapsdepartementet svarer følgende:

- Vi har forståelse for at situasjonen i Afghanistan er krevende. Arbeidet med overføring av lokalt ansatte tolker startet allerede i 2012. Det var Forsvaret og Forsvarsdepartementet som formelt fremmet søknadene for de lokalt ansatte. Tolkene som fikk avslag på søknadene mellom 2012 og fram til instruksen GI-06/2015 trådte i kraft, fikk søke på nytt etter denne instruksen, sier hun og legger til:

- Alle som søkte fikk sakene sine grundig vurdert av norske myndigheter. Det er til sammen rundt 360 personer som har fått opphold i Norge, inkludert familiemedlemmer. De som fikk avslag fikk det av tungtveiende grunner, sier hun og avslutter:

- Det legges derfor ikke opp til nye vurderinger for dem som tidligere har fått avslag.

Ønsker omkamp om afghanerne

Ønsker omkamp om afghanerne

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Lastebil og rullestol i trafikkulykke:

Politiet i Sør-Øst rykker tirsdag ettermiddag ut til Skien, etter melding om en trafikkulykke med en lastebil og rullestol.

Operasjonsleder Merete Kvaal opplyser til Dagbladet at de på nåværende tidspunkt ikke har ytterligere informasjon om hendelsen.

- Ukjent skadeomfang på rullestolbrukeren, melder politiet på Twitter, og opplyser at de jobber med informasjonsinnhenting for å få klarhet i hendelsesforløpet.

Nødetatene er på stedet. Politiet fikk melding om hendelsen klokka 12.16.

USA: Ellevill bagasje-svindel:

To menn er siktet for å ha svindlet store amerikanske flyselskaper for 300 000 dollar, skriver ABC News.

Det tilsvarer nesten 2,6 millioner norske kroner.

Svindelen skal ha begynt i 2015, og det skal ha blitt levert over 180 falske meldinger om tapt bagasje. Totalt var kravene på 550 000 dollar, men flyselskapene utbetalte altså 300 000 dollar.

Den ene mannen skal ha reist under falske navn, deretter hevdet at selskapet hadde mistet bagasjen hans. Dette til tross for at han ikke sjekket inn bagasje. Det ble deretter gitt en liste med dyre ting som skal ha vært i den savnede bagasjen.

Dermed ville flyselskapet trolig utbetale maksimal refusjon på 3500 dollar, som er rett over 30 000 norske kroner. Da bagasjen ikke dukket opp etter en måned, sendte de fleste flyselskapene ut en sjekk på 3500 dollar, skriver Market Watch.

- Vi er glade for at justisdepartementet jobber med denne saken, sier en talsperson for American Airlines.

Den ene mannen står overfor en streng straff på hele 20 års fengsel, mens den andre risikerer fem års fengsel, skriver statsadvokaten i det østlige distriktet i Louisiana i en uttalelse.

Illustrasjonsfoto tatt på en flyplass i Colorado i USA i 2020. Foto: Reuters / NTB

FHI: Befolkningen kan nå velge type coronavaksine:

God tilgang på begge vaksinetyper som brukes i Norge, fører til at de som skal vaksinere seg i tiden framover selv kan velge vaksinedose.

Til nå har nordmenn fått den vaksinetypen de har blitt satt opp på, noe som har betydd at enkelte har fått en dose av hver av de to vaksinetypene i Norge.

- Selv om en får lik beskyttelse av å kombinere vaksinetypene, så er vi kjent med at noen ønsker å få samme vaksinetype for begge dosene. Nå som vi har god tilgang på både Pfizer og Moderna, kan kommunene tilby befolkningen den vaksinetypen de ønsker, sier Geir Bukholm, assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet, i en pressemelding.

Bil på taket etter trafikkulykke:

Politiet i Vest rykker tirsdag formiddag ut til en front mot front-kollisjon i Kvinnherad i Vestland fylke. Det skal være to biler involvert, med én person i hver bil, ifølge Vest 110-sentralen.

- De skal være ute av bilene. Den ene ligger på taket, melder sentralen.

Nødetatene er på stedet.

Åpner for velge vaksinetype i Oslo:

Innbyggere over 16 år i Oslo kan fra førstkommende onsdag velge hvilken mRNA-vaksine - altså Pfizer eller Moderna - de ønsker seg.

- Frem til midten av oktober har vi mange vaksiner på lager, både BioNTech/Pfizer og Moderna. Det gjør det nå mulig for kommunen å åpne opp for at innbygger selv kan velge vaksinetype, sier leder for vaksineprogrammet i Oslo, Miert Skjoldborg Lindboe, i en pressemelding.

Dette ble bestemt etter at FHI kommuniserte til kommuneoverlegene at voksne selv kan få velge vaksinetype dersom det praktisk lar seg gjennomføre for kommunen, skriver de i pressemeldingen.

- Begge vaksinetypene som tilbys er effektive for å hindre alvorlig coronasykdom og død, og det er trygt å kombinere mRNA-vaksiner. Samtidig håper vi at dette kan bidra til en enda høyere vaksinasjonsdekning i kommunen vår, sier Lindboe.

En dose med coronavaksinen fra Pfizer-Biontech på Bydel Bjerkes lokaler i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB

Kraftig regnvær: 125,9 millimeter på 24 timer:

Flere steder i lavlandet i Agder, Vestfold, Telemark og Viken fikk over 60 millimeter i løpet av 24 timer. I fjellet kom det enda mer.

Mest nedbør fikk Lifjell i Telemark med 125,9 millimeter, skriver Meteorologene på Twitter.

Det gule farevarslet, som startet klokken 12 mandag, er nå over, skriver de. Men det betyr ikke at østlendingene kan håpe på sol og fint vær de neste dagene. Værvarslet viser nemlig mye nedbør den neste uken.

Det kraftige regnværet fører til at skogbrannfaren på Østlandet nå er over.

- Nå får vi en ordentlig rotbløyte i dag, også fortsetter det jo med nedbør utover så nå vil nok tørken i skogen være over, sa statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til NRK mandag.

(NTB)

David (42) funnet død - etterforsker mulig trippeldrap:

Tre forkullede lik ble onsdag morgen funnet i en søppeldunk i Fort Worth i Texas, USA. Brannmenn skal ha gjort det groteske funnet da de slukket en brann på stedet.

Drapsenheten i Fort Worth har bare identifisert én av de omkomne, en 42-åring med navn David Lueras. De to andre antas å være et barn og en ung kvinne eller tenåring.

- Likene ble brent og lemlestet, sa politiet i Fort Worth i en uttalelse, ifølge The Independent.

Lueras var ifølge politiet «kjent for å frekventere i Dallas-området», skriver CNN. Politiet betegner hendelsen som et mulig trippeldrap, og ønsker informasjon fra publikum.

Drapsenheten i Fort Worth har identifisert 42-årige David Lueras. Foto: Fort Worth Police

Beata (32) savnet i Sverige - mann begjært varetektsfengslet:

Politiet i Malmö har siden natt til lørdag søkt etter 32-årige Beata Ratzman, som har vært savnet i snart fire døgn.

Politiet tror ikke at kvinnen har forsvunnet av egen vilje, og etterforsker saken som en mistenkt bortføring.

En rekke avhør foretatt i løpet av natt til mandag førte til pågripelsen av en mann i 50-åra, som mistenkes for bortføring, skriver svenske Expressen. Tirsdag morgen ble han begjært varetektsfengslet, ifølge Aftonbladet.

Mannens advokat har foreløpig ikke ønsket å kommentere pågripelsen av mannen i 50-åra.

Tirsdag skal dykkere søke etter kvinnen i en dam i Malmö.

- Det er et bestemt sted som vi er spesielt interessert i, men jeg kan ikke si noe mer om hvorfor. Samtidig søker vi også på land, sier Nils Norling, politiets pressetalsmann i Malmö, til Aftonbladet.

Foto: Politiet

Brann i næringsbygg:

Politiet i Trøndelag har fått melding om brann i et næringsbygg på Spillum i Namsos.

Brannvesenet melder at de er på stedet og jobber med slokking.

Nytt avhør av Tengs-siktet klokka 10:

Mannen i 50-åra som er siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995 og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i 2000 skal avhøres tirsdag klokka 10. Det opplyser hans forsvarere til Dagbladet.

- Han ser fram til avhøret og vil svare på spørsmål politiet måtte ha. Han ønsker å bidra til oppklaring og samtidig å få sjekket seg ut av saken, sier advokat Stian Bråstein.

Den 50 år gamle mannen ble avhørt da han ble pågrepet 1. september og dagen etter, men har ikke blitt avhørt etter at han ble fengslet 3. september. Mannen ble siktet etter at et institutt i Østerrike gjorde funn som kobler mannens DNA til åstedet.

Forsvareren forteller at de ikke har fått noen indikasjon på tema som vil være aktuelle i dagens avhør. Det er nå nesten en måned siden forrige gang mannen i 50-åra ble avhørt.

- Det vil også bli nytt fengslingsmøte i løpet av uka, dersom politiet ønsker forlenget varetekt. Fengslingsperioden går ut nå på fredag, sier Bråstein.

Advokaten roser samtidig Åna fengsel for måten de har tatt vare på den drapssiktede mannen.

- De gjør en svært god jobb i fengselet med tanke på å ivareta ham. Men det er tøft for ham å være der. Han er klar over at det er spekulasjoner rundt ham og hans person, og det er tungt, sier Bråstein.

Den drapssiktede mannen i 50-åra. Foto: Privat
Sporene som gir politiet håp

Sporene som gir politiet håp

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.