Annonse

Nyhetsstudio

Norge: - Ikke nye afghaner-vurderinger

Talibans voldsomme frammarsj i Afghanistan de siste ukene har gjort at tolker og andre afghanere som har jobbet som renholdere, kokker og annet for de norske og internasjonale styrkene nå frykter for livet.

Det har fått Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) og flere norske politikere til å be om at afghanere som har jobbet for de norske styrkene i Afghanistan, og som fikk avslag på grunn av sikkerhetssituasjonen, skal få behandlet sakene sine på nytt.

- Veteranforbundet mener afghanere som har vært ansatt for Norge, og som fikk avslag på sine asylsøknader på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet, må få vurdert sakene sine på nytt, sier Bjørn Robert Dahl, generalsekretær i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO), til Dagbladet.

Men ikke noe tyder foreløpig på at de vil bli hørt. Statssekretær Hilde Barstad i Justis- og beredskapsdepartementet svarer følgende:

- Vi har forståelse for at situasjonen i Afghanistan er krevende. Arbeidet med overføring av lokalt ansatte tolker startet allerede i 2012. Det var Forsvaret og Forsvarsdepartementet som formelt fremmet søknadene for de lokalt ansatte. Tolkene som fikk avslag på søknadene mellom 2012 og fram til instruksen GI-06/2015 trådte i kraft, fikk søke på nytt etter denne instruksen, sier hun og legger til:

- Alle som søkte fikk sakene sine grundig vurdert av norske myndigheter. Det er til sammen rundt 360 personer som har fått opphold i Norge, inkludert familiemedlemmer. De som fikk avslag fikk det av tungtveiende grunner, sier hun og avslutter:

- Det legges derfor ikke opp til nye vurderinger for dem som tidligere har fått avslag.

Les hele saken

Ønsker omkamp om afghanerne

Annonse

Trafikkulykke i Levanger: - Framstår alvorlig

Politiet i Trøndelag skriver på Twitter/X at de klokka 22.42 rykket ut til melding om en trafikkulykke der en bil har havnet på taket.

- Fremstår som alvorlig trafikkulykke i 80-sone, skriver politiet.

Operasjonsleder Kamilla Engen opplyser til Dagbladet at lokalt brannvesen er på stedet. Politiet må imidlertid ta ferje for å komme seg til ulykkkesstedet, opplyser hun.

- Brann melder at veien er stengt på stedet, skriver politiet på X/Twitter klokka 23.17.

Politiet pågrep mann - prøvde å krysse over til Russland

Politiet i Finnmark har fredag kveld pågrepet en mann i 20-åra som skal ha forsøkt å krysse grensen fra Norge til Russland, opplyser politiet.

Mannen ble pågrepet ved Grense Jakobselv, en grend i Sør-Varanger kommune.

Annonse

Trafikkulykke i Elverum - personbil i grøfta

Nødetatene rykker ut til Elverum i Innlandet etter melding om en bil som har kjørt i grøfta, opplyser politiet.

Det skal ha vært fire personer i bilen, hvorav en av dem mulig er skadd, opplyser politiet på X/Twitter fredag kveld.

- Nødetatene er på vei, skriver de.

Kjedekollisjon på E6 - tre biler involvert

Nødetatene har rykket ut til en kjedekollisjon på E6 ved Sparbu i Steinkjer fredag kveld, opplyser politiet.

Tre biler er involvert i ulykken.

- De involverte personene er alle oppeågende, skriver politiet på X/Twitter.

Annonse