Annonse

Nyhetsstudio

Norge: - Ikke nye afghaner-vurderinger

Talibans voldsomme frammarsj i Afghanistan de siste ukene har gjort at tolker og andre afghanere som har jobbet som renholdere, kokker og annet for de norske og internasjonale styrkene nå frykter for livet.

Det har fått Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) og flere norske politikere til å be om at afghanere som har jobbet for de norske styrkene i Afghanistan, og som fikk avslag på grunn av sikkerhetssituasjonen, skal få behandlet sakene sine på nytt.

- Veteranforbundet mener afghanere som har vært ansatt for Norge, og som fikk avslag på sine asylsøknader på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet, må få vurdert sakene sine på nytt, sier Bjørn Robert Dahl, generalsekretær i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO), til Dagbladet.

Men ikke noe tyder foreløpig på at de vil bli hørt. Statssekretær Hilde Barstad i Justis- og beredskapsdepartementet svarer følgende:

- Vi har forståelse for at situasjonen i Afghanistan er krevende. Arbeidet med overføring av lokalt ansatte tolker startet allerede i 2012. Det var Forsvaret og Forsvarsdepartementet som formelt fremmet søknadene for de lokalt ansatte. Tolkene som fikk avslag på søknadene mellom 2012 og fram til instruksen GI-06/2015 trådte i kraft, fikk søke på nytt etter denne instruksen, sier hun og legger til:

- Alle som søkte fikk sakene sine grundig vurdert av norske myndigheter. Det er til sammen rundt 360 personer som har fått opphold i Norge, inkludert familiemedlemmer. De som fikk avslag fikk det av tungtveiende grunner, sier hun og avslutter:

- Det legges derfor ikke opp til nye vurderinger for dem som tidligere har fått avslag.

Les hele saken

Ønsker omkamp om afghanerne

Annonse
Pence ber republikanere slutte å angripe FBI
Foto: Charles Krupa / AP / NTB Se flere bilder

Pence ber republikanere slutte å angripe FBI

Donald Trumps visepresident Mike Pence ber sine republikanske partifeller slutte å lange ut mot FBI og dets ansatte etter ransakingen av Trumps eiendom.

På et arrangement der Pence talte i delstaten New Hampshire onsdag, fikk han spørsmål om hva han tenkte da han fikk høre om ransakingen av luksuseiendommen Mar-a-Lago.

Den tidligere visepresidenten, som vurderer å stille som presidentkandidat i 2024, sier han er bekymret for det han mener er en politisering av FBI. Han mener også at justisdepartementet og justisminister Merrick Garland burde vært mer åpne om bakgrunnen for ransakingen.

Samtidig kom Pence med en beskjed til sine partifeller.

- Jeg vil minne mine medrepublikanere om at vi kan stille justisministeren til ansvar uten å angripe vanlige ansatte i FBI. Vi er lov-og-orden-partiet. Vårt parti står sammen med mennene og kvinnene som håndhever loven på føderalt, delstatlig og lokalt nivå, og disse angrepene på FBI må ta slutt, sa Pence.

Over hele landet advares det om flere trusler og risikoen for angrep mot føderale agenter og bygninger fra Trump-støttespillere som mener FBI har gått for langt i etterforskningen av den tidligere presidenten.

(NTB)

Syklist påkjørt i Stavanger

Sør-Vest politidistrikt melder at en syklist har blitt påkjørt av bil i Stavanger.

- Ukjent skadeomfang, skriver politiet på Twitter.

Like etter 18.30 melder politiet at nødetatene er på stedet.

- Syklist er ved bevissthet, skriver de.

Operasjonsleder Toralv Skårland sier til Dagbladet at syklisten fremstår som lettere skadet per nå.

- Ambulanse er på stedet, og syklisten snakker med politipatruljen på stedet, opplyser Skårland klokka 18.35.

Annonse

Statens vegvesen setter inn midlertidige bruer

Statens vegvesen arbeider med å sette inn midlertidige bruer som erstatning for noen av de 14 stengte fagverksbruene.

Det melder de i en pressemelding.

Stengingen av bruene har hatt konsekvenser for trafikanter flere steder i landet.

- Vi jobber med å få etablert midlertidige bruer på de mest trafikkerte vegene og der det er dårligst omkjøringsmuligheter. Det gjelder Tveit bru på E16 i Vang i Valdres og Moumbekken bru på riksveg 22 i Fredrikstad, sier avdelingsdirektør Cato Løkken i Statens vegvesen.

- Vi undersøker også muligheten for å sette inn ei midlertidig bru for Norsenga bru på E16 i Kongsvinger, men på grunn av lengden på brua og jernbanen som går under, er dette et mer komplisert prosjekt, sier han videre.

Arbeidet med montering er i gang, og det vil ta rundt en uke å få opp de midlertidige bruene.

De midlertidige bruene vil ha samme bæreevne som permanente bruer, men være smalere og dermed få noe redusert framkommelighet.

- Arbeidet med å finne årsaken til at Tretten bru kollapset kan ta tid, og det er usikkert hvor lenge vi må holde de 14 bruene stengt, sier Cato Løkken.

Han beklager ulempene og har stor forståelse for at stengingen har skapt trafikale utfordringer.

Politiet advarer mot svindlere

Politiet i Agder går onsdag ut og advarer mot svindlere som ringer og utgir seg for å være fra økokrim.

- De forsøker å få folk til å logge seg på nettbanken ved å oppgi passord og kode, melder politiet.

De opplyser at politiet aldri vil spørre etter slike opplysninger på telefon, e-post eller SMS.

- Det er forsøk på svindel, skriver Agder-politiet på Twitter.

Annonse

Mann i 50-åra påkjørt i Arendal

Klokka 18 fikk politiet i Agder melding om at en person er påkjørt av en bil.

- Vedkommende skal være oppegående, men det er ukjent skadeomfang, melder politiet på Twitter.

Nødetatene er på vei.

- Det er en mann i 50-åra som ble påkjørt. Han er våken, og har skader i en fot, sier operasjonsleder Miriam Stausland til Dagbladet.

Oppdateres