Nyhetsstudio

Advarer norske studenter mot Storbritannia

Utdanningsminister Iselin Nybø (V) oppfordrer norske studenter til å ta utvekslingen sin et annet sted enn i Storbritannia på grunn av brexit.

- Hvis du er student og vurderer å reise ut til høsten, anbefaler jeg deg å se på andre land enn Storbritannia. Usikkerheten knyttet til Erasmus-programmet er stor, sier Nybø til NRK.

Det kan bety at studenter som reiser på utveksling til høsten, ikke kan være sikre på å få fullført studiene eller ta eksamen.

- Det er andre avtaler som gjelder for dem som vil ta en hel grad, så denne advarselen gjelder særlig de som har tenkt å være i Storbritannia i ett år eller mindre, presiserer utdanningsministeren.

Det er EU-programmet Erasmus det er knyttet størst usikkerhet til for norske studenter i forbindelse med brexit.

De som allerede er i gang med en grad, vil kunne fullføre denne med samme vilkår som de har i dag, regner norske myndigheter med.

Storbritannia og særlig England er et at de mest attraktive landene for norske studenter å studere i. Ifølge StudentTorget er det rundt 4.200 norske studenter i Storbritannia.

(NTB)

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Studioet fortsetter under annonsen

Boeing inviterer til møte om 737 MAX

Boeing har invitert over 200 piloter, tekniske sjefer og representanter for myndigheten til et møte onsdag. Selskapet jobber for å få 737 MAX på vingene igjen.

Møtet er et tegn på at rettingen av programvareproblemet på flytypen snart er ferdig, skriver Reuters , men minner om at myndigheten fortsatt må godkjenne oppdateringen.

I helgen var piloter fra tre amerikanske flyselskaper med på å teste den oppdaterte programvaren, melder CNN. Endringene skal redusere faren for at et datastyrt stabiliseringssystem plutselig sender flyet bratt nedover. Systemet, som kalles MCAS, antas å ha vært en vesentlig faktor da et fly fra Lion Air styrtet i Indonesia i fjor. Det samme systemet mistenkes for å ha ført til flystyrten i Etiopia nylig. Alle om bord mistet livet i de to ulykkene: 189 i Indonesia og 157 i Etiopia.

Onsdagens samling i delstaten Washington er en del av en plan for å nå ut til alle nåværende og fremtidige operatører som bruker 737 MAX, samt de relevante landenes luftfartsmyndigheter, for å diskutere oppdateringer i programvaren og opplæringen, skriver Boeing i en uttalelse.

737 MAX er Boeings mest populære modell, med bestillinger for over 500 milliarder dollar, regnet etter flyets listepris.

(NTB)

Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia

En fem måneder gammel gutt døde etter en mislykket omskjæring hjemme i Italia. Foreldrene etterforskes for uaktsomt drap, ifølge lokale medier.

Det var guttens foreldre, som opprinnelig er fra Ghana, som utførte omskjæringen hjemme i Sandiano nær byen Reggio Emilia. Gutten begynte å blø kraftig, og hjertet stoppet. Han ble erklært død på sykehuset i Bologna.

I desember ble en 66 år gammel mann pågrepet etter at en to år gammel gutt døde i forbindelse med omskjæring i en by nordøst for Roma. Guttens tvillingbror ble alvorlig skadd. Helseminister Giulia Grillo gikk den gangen it og advarte foreldre mot å utføre ulovlige omskjæringer.

– Barnas helse er viktigere enn noe annet, skrev hun på Facebook.

Moskeen i Roma ba også foreldre ta med barna til sykehus dersom de ønsket å omskjære dem.

(NTB)

Flyangrep mot Gazastripen

Et israelsk fly angrep Hamas-posisjoner på Gazastripen søndag kveld. I tillegg døde en ung palestiner som ble såret i sammenstøt med israelske soldater.

Tidligere i helgen var en rekke sprengladninger sendt mot det israelske grensegjerdet. En av disse utløste lørdager sirener i flyalarmsystemet sør i Israel.

– Som svar på at flere sprengladninger ble kastet og detonert i opptøyer i Gaza nær grensegjerdet søndag kveld, har et fly fra det israelske luftforsvaret rettet et angrep mot to av observasjonspostene til Hamas sør på Gazastripen, heter det i en uttalelse fra det israelske forsvaret.

Senere søndag sa hæren at en stridsvogn skjøt mot en Hamas-stilling nord i enklaven etter at «ballonger med eksplosiver ble sendt fra Gaza» og flere sprengladninger ble kastet ved grensen. En palestiner ble såret i angrepet.

Helsemyndighetene i Gaza opplyser at en annen palestiner, en 24 år gammel mann, er død av skader han fikk i et sammenstøt med den israelske hæren. Myndighetene kom ikke med nærmere opplysninger om når dette sammenstøtet fant sted

Lørdag gjennomførte Israel to luftangrep mot grupper i Gaza som ble beskyldt for å ha sendt ballonger med eksplosiver inn over Israel. Fredag ble to palestinere drept da soldater skjøt mot demonstranter.

(NTB)

Kvinne med barnevogn overfalt i Sem

En kvinne i 30-årene ble overfalt da hun gikk tur med barnevogn i Sem i Vestfold. Politiet jakter en mann i alderen 20 til 40 år som truet med skrujern.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 21.40, men ventet flere timer før de gikk offentlig ut med opplysninger om den.

– Det er fordi vi må undersøke nøyaktig hva som har skjedd for en så alvorlig melding kan skape frykt blant lokale beboere, sier operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud i Sørøst politidistrikt til NTB.

Han kan etter politiets undersøkelser bekrefte at et overfall har funnet sted. Det mener politiet har et seksuelt preg.

– Hun har skreket og ropt, og naboer har hørt det. Det kan ha bidratt til at overfallet opphørte, sier Johnsrud.

Politiet sier de leter etter en mann med mulig opprinnelse fra Afghanistan eller Midtøsten, rundt 20–40 år, kort mørkt hår, mørke klær og refleksvest. Mannen truet kvinnen med skrujern.

– Vi mistenker at mannen kan være en lokal beboer. Vi er derfor ute med patruljer og leter, sier Johnsrud.

(NTB)

Trump: - En skam

Kort tid etter at justisminister William Barr i et brev til Kongressen la fram et sammendrag av Robert Mullers sluttrapport, talte Donald Trump til pressen.

- Så mange personer har blitt påført skade. Så mange har ikke ettergått den andre siden. Mange fæle ting har skjedd i løpet av etterforskningen.

- De fant ikke bevis for samarbeid med Russland. Det fant ikke bevis for hindring av etterforskningen. Det er det mest latterlige jeg noensinne har hørt!

- Ingen samrøre. Ingen hindring!

- Det er en skam at landet vårt måtte gå gjennom dette. Det er en skam at presidenten deres måtte gå gjennom dette, selv før jeg ble valgt.

- Etterforskningen ble innledet på ulovlig vis. Det var et ulovlig forsøk på å felle meg, men de mislyktes. Forhåpentligvis vil noen ettergå den andre siden.

- Selv om denne rapporten ikke konkluderer med at presidenten begikk en forbrytelse, så frikjenner den ham heller ikke, skriver Barr i et fire sider langt brev som oppsummerer Muellers rapport.

Både demokrater og republikanere har krevd at hele rapporten offentliggjøres, men i første omgang fikk de folkevalgte altså justisministerens eget sammendrag.

- Mueller har klart og tydelig latt være å frikjenne presidenten, sier demokraten Jerry Nadler, som leder justiskomiteen i Representantenes hus, etter å ha mottatt notatet.

Justisministerens sammendrag vil etter alle solemerker bli gjenstand for en hard politisk og juridisk dragkamp. Demokratene i Kongressen har krevd tilgang til alt materialet i Muellers etterforskning, inkludert bevisgrunnlaget.

(NTB)

Renvasker Trump og hans medarbeidere

Renvasker Trump og hans medarbeidere

dagbladet.no

To skadd etter påkjørsel av stjålet bil

To menn i 40-årene er alvorlig og kritisk skadd, etter å ha blitt påkjørt av en stjålet varebil ved Herre i Bamble kommune i Telemark.

De skadde mennene skal ha forsøkt å hindre et innbrudd da de ble påkjørt, opplyser Sørøst politidistrikt på Twitter.

– Det vi vet er at en bil har kjørt på to personer. Den ene personen er alvorlig skadd og fraktet til sykehus i Skien, den andre er kritisk skadd og hentet av luftambulanse, sier operasjonsleder Anne Meyer i Sørøst politidistrikt til NTB.

Politiet meldte først om hendelsen ved 19.30-tiden søndag kveld. Påkjørselen skjedde på Rafnesveien i Herre i Bamble kommunene i Telemark.

Ved 20-tiden meldte politiet at de hadde stoppet den etterlyste bilen sør for Brevikbrua. Bilen skal være stjålet, og sjåføren er en mann i 50-årene.

– Han blir siktet for å ha kjørt på en person, og stukket av. Minst det, så får vi se om det blir mer, sier Meyer til NTB.

Politiet mistenker at det var flere personer i den stjålne bilen og leter med flere patruljer etter flere gjerningsmenn i området.

Operasjonslederen sier at situasjonen er uavklart.

– Vi har ikke oversikt over hva som har skjedd, sier Meyer.

Klokka 22:15 skriver politiet på Twitter at de to mistenkte mennene i 40-åra er pågrepet.

(NTB)

Ufarlig gjenstand i Oslo sentrum

Politiet er ved Christian IV's gate/Frederiks gate i forbindelse med funn av en uavklart gjenstand på bakken.

Politiet har sperret av et mindre område rundt gjenstanden, inntil de får avklart hva gjenstanden er, skriver politiet Oslo på Twitter.

Ring 1 er stengt forbi området, og politiet anbefaler at kjørende velger andre kjøreruter.

Tor Jøkling, operasjonsleder ved Oslopolitiet, forteller at de ble varslet av publikum litt over klokka 19.

- Det var en publikummer som hadde observert en gjenstand på bakken ved krysset rett ved historisk museum. Han tok bilde av gjenstanden og sendte ti oss, og vi så på bildet og vurderte at gjenstanden er laget for å se mistenkelig ut.

Politiet har mannskaper på stedet for å sperre av mindre områder rundt gjenstanden. Politiet ber publikum respektere sperringene.

Klokka 22:05 skriver Oslopolitiet på Twitter at bombegruppa er på stedet, og starter sine undersøkelser av gjenstanden.

Halv elleve konkluderer bombegruppa med at gjenstanden var helt ufarlig, men den blir sikret i original og tatt med.

- Sperringene er nå hevet, og all ferdsel er tilbake til normalsituasjonen, skriver politiet på Twitter.

- Renvasker Trump og kretsen hans

Søndag kveld la justisminister William P. Barr fram et sammendrag av Robert Muellers rapport om Russland-etterforskningen for Kongressen.

I rapporten går det fram at Robert Mueller ikke kan bevise at noen fra Trump-kampanjen har medvirket til Russlands forsøk på å påvirke presidentvalget i 2016.

Samtidig ble det understreket at selv om rapporten ikke konkluderer med at presidenten begikk et lovbrudd, frikjenner den ham ikke.

Siden starten av 2017 har Russlands forsøk på å påvirke presidentvalget i 2016 blitt etterforsket, og Mueller har ledet etterforskningen siden mai 2017.

I forbindelse med etterforskningen har Mueller også undersøkt om president Trump eller hans valgkampapparart var involvert i dette.

Donald Trump har hele tiden avvist at han har samarbeidet med russerne, og omtalt etterforskningen som en heksejakt.

Totalt har seks tidligere Trump-medarbeidere blitt straffeforfulgt i forbindelse med etterforskningen. I tillegg har påtalemyndigheten siktet 25 russiske etteretningsansatte og eksperter i manipulasjon av sosiale medier.

Kan bli reddet av sin latskap

Kan bli reddet av sin latskap

dagbladet.no

Jordskjelv i Spania

Expressen melder om et jordskjelv i Spania, som målte 4.0 på richters skala,

Jordskjelvet inntraff klokka 17.16 norsk tid.

Skjelvet inntraff 50 mil fra en vulkan, og man skal ha kjent skjelvet blant annet i Torrevieja.

Mann omkom etter å ha fått tre over seg

Klokka 19.28 meldte politiet i Innlandet på Twitter om en ulykke i forbindelse med trefelling på privatadresse.

En eldre mann har omkommet etter å ha fått et tre over seg.

De nærmeste pårørende blir ivaretatt av et kriseteam.

Ulykken skjedde i Ådalsbruk i Løten kommune i Hedmark, og politiet opplyser at de har vært på stedet.

Lars Martin Gimse

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.